Smear testi kadınların kesinlikle düzenli olarak yaptırması gereken testlerden biridir. Son derece yaygın kanser türlerinden biri olan rahim ağzı kanserinin erken dönemde tespit edilmesi ve kanser öncüsü prekanser taraması için bu testin düzenli biçimde yapılması büyük bir önem taşır. Pek çok kanser türünde olduğu gibi rahim ağzı kanserinde de erken tanı önemlidir. Bu test sonucunun nasıl değerlendirildiğine, ileri tetkiklerin neler olduğuna ve benzer konulara da değineceğiz. Ancak öncesinde kadınların testi yaptırmaya ne zaman başlamaları gerektiğini ele alalım.

Smear Testi Yapılmaya Ne Zaman Başlanmalı?

Her kadının 21 yaş sonrasında düzenli olarak smear testi yaptırması tavsiye ediliyor. Ancak kadınların erken dönemde cinsel ilişkiye girmeleri durumunda daha erken yaşlarda da testin yaptırılması gerekebilir. Bu durumda ilk cinsel ilişkiden yaklaşık 3 yıl sonra test gerçekleştirilmelidir. 30 yaşından küçük olan kadınlar için bu testin yaptırılması gerektiği periyot yılda 1 kezdir. 30 yaş sonrasında ise daha farklı periyotlarla smear testinin yaptırılması gerekiyor.

Kadınlar 30 yaşından büyükse ve son 3 test sonucu negatif ise 2 yılda 1 ya da 3 yılda 1 test yaptırmalıdır. Eğer test sonucu pozitif çıktıysa bu durumda ileri tetkiklerin yaptırılması gerekir. Doktorunuz bazı şüpheli durumlarda daha sık aralıklarla da testi yaptırmanızı isteyebilir. Kemoterapi, kortizon tedavisi gibi çeşitli tedavilerin uygulanması olması gibi durumlarda testin daha sık yapılması gerektiğinin altını çizelim.

Smear Testini Tekrarlamaya Ne Zaman Gerek Duyulmaz?

Bazı durumlarda yapılan smear testi işleminin tekrar yapılmasına ihtiyaç duyulmaz. Hangi durumlarda bunun mümkün olduğu sorusunun yanıtını ise kısa bir liste halinde açıklayabiliriz:

  • Total histerektomi geçirmiş olanlar
  • Servikal lezyonu olan ancak ardı ardına yapılan 3 smear testinin sonucu negatif çıkanlar ve total histerektomi geçirmiş olanlar
  • 70 yaşından büyük olan ve aynı zamanda son 3 smear testinin sonucu negatif çıkmış olanlar

Rahim Ağzı Kanseri Nedenleri Nelerdir?

Smear testi cinsel yaşamı aktif olan her kadının düzenli aralıklarla yaptırması gereken bir testtir. Kadının yaşı ilerledikçe simir testinin yapılış aralığı daha da kısalır ve bazı hastalarımızda 3 yılda bir bu testi isterken bazı hastalarımızın 6-3 ayda 1 yaptırmalarını isteriz. Hastanın rahim ağzı hücrelerinde bazı anomaliler saptanırsa test sıklığı artar ve kısa aralıklarla hastayı kontrol etmemiz olası bir kanser oluşumunu erken teşhis edebilmek için oldukça önemlidir. Endometrium kanseri, rahim ağzı kanseri gibi rahim kanserlerinin oluşma nedenleri şu şekilde açıklanabilir:

  • Erken yaşta cinsel ilişkiye girilmiş olması
  • Birden fazla cinsel partner
  • Bel soğukluğu, frengi, uçuk virüsü gibi cinsel yolla bulaşan hastalıkların geçirilmiş ya da halen var olması
  • Genital siğil varlığı
  • Kötü genital bakım
  • Sigara kullanımı
  • Kalıtım gibi nedenlerden biri ya da birkaçı kadının rahim kanserlerine yakalanma riskini artırmaktadır.

Smear Testi Sonucu Nasıl Değerlendirilir?

En genel şekli ile smear testi sonucunun ‘negatif’ ya da ‘pozitif’ olarak değerlendirildiğini belirtelim. Test sonuçlarının değerlendirilmesinde Bethesta sistemi uygulanıyor. Bu sistem doğrultusunda bir raporlama yapılıyor. Eğer test sonucu negatif ise anormal ya da kanseröz bir hücreye rastlanmamış demektir. Yani kişinin rahim ağzı gayet sağlıklıdır. Bu durumda bir sonraki smear testi periyodunu beklemek gerekir.

Eğer test sonucu pozitif ise servikal hücrelerde anormallik var demektir. Normal olmayan bazı hücre görünümleri tespit edildiğinde sonuç ‘pozitif’ olarak değerlendirilir. Bu durumda devreye çeşitli araştırmaların yapılabilmesi için bazı tetkikler girer. Her ne kadar son derece düşük düzeyde olsa da bu testte de yanılma payının olduğunu belirtmeliyiz. Bu nedenle doktorunuz yanılma payını da dikkate alarak testin yeniden yapılmasını talep edebilir. Böylelikle daha net bulgular tespit edilebilir.

HPV Aşısı Olunması Durumunda Yine De Smear Testi Yapılması Gerekli Mi?

smear testi kesin-sonuç

HPV olarak adlandırılan virüsün çok sayıda farklı türü bulunuyor. Geliştirilen aşı ise sadece belirli HPV türleri üzerinde etkili oluyor. Bu aşı 6, 11, 16 ve 18 tip virüsler üzerinde etkilidir. Ancak kişide daha farklı HPV virüsü tipleri olabilir. Bu nedenle daha önce HPV aşısı yaptırmış olanlar da mutlaka düzenli bir şekilde smear testi yaptırmalıdır.

Pap Smear Testi Anormal Olduğunda Yapılacak İleri Testler Nelerdir?

Eğer smear testi neticesinde şüpheli bir durum tespit edilirse kolposkopi ya da biyopsi yapılabilir. Bununla birlikte kesin bir tanı konabilmesi için biyopsi yapılması gerekebilir ya da servikal küretaj işleminden faydalanılabilir.

Test neticesinde CIN testinin gerçekleştirilmesi de gerekebiliyor. Bu analiz ise rahim ağzı dokusunun hücresel boyutta incelenmesini sağlıyor. Mevcut değişiklikler tespit edilebiliyor ve smear testi sonrasında çıkan şüpheli duruma dair net bulgular yakalanabiliyor. Sonuç ise CIN 1, CIN 2 ve CIN 3 olarak sınıflandırılıyor.

Kotest Nedir?

Kotest, pap smear testi ile birlikte HPV testinin de aynı anda yapılması anlamına gelir. Rahim ağzı kanserinin en bilindik nedenlerinden biri olan HPV’nin oldukça fazla çeşidi vardır. Bazı bilinen HPV çeşitleri rahim ağzı kanserine neden olur ve erken teşhis edildiğinde kansere dönüşmeden tedavi edilmesi mümkündür. Kotest HPV’nin erken tanısında oldukça etkili bir tarama testidir.

Kotest Ne Zaman Yapılır?

HPV virüsleri, bulundukları dokunun hücre DNA’sını bozar ve hücrede anormal bölünmelere neden olarak kansere neden olur. HPV ve rahim ağzı kanseri arasında kanıtlanmış bir bağlantı vardır ve serviks kanseri hastalarının yaklaşık %99.9’unda HPV varlığı saptanır.

Servikal kanserine neden olan HPV 16’nın ortalama %55-60, HPV-18’in ise %10-15 oranında kanserleşmeye neden olduğu bilinmektedir.

Kotest, her 5 yılda bir Pap-smear testi ve HPV-DNA testinin birlikte yapılması işlemidir. 30 yaş ve üzeri kadınlarda servikal anormallikler saptanır ise kotest yapılması en doğru tanılama yöntemidir. Bu test sadece Pap simir testi ile taramaya göre çok daha üstün sonuçlar elde edilmesini sağlar.

Anormal Smear Testi Olan Hastalar Nasıl Tedavi Edilir?

Eğer smear testi sonucuna bazı anormal hücrelere rastlandıysa ileri tetkikler uygulanır ve hücrelerdeki anormalliğin kaynağı tespit edilir. Sonrasında ise bir tanı konur ve hangi hastalıktan kaynaklandığına bağlı olarak çeşitli tedavi prosedürleri uygulanır. Kimi zaman hastanın yakından takip edilmesi de tercih edilebilir. Siz de smear testi hakkında merak ettiğiniz soruları yorum bölümüne yazabilirsiniz.

İlginizi çekebileceğimizi düşündüğümüz diğer makalelerimiz:

Adet döneminde hamile kalınır mı?
Yumurtalık kistleri nelerdir? nasıl tedavi edilir?

Konu ile alakalı yabancı kaynaklar:
https://www.jostrust.org.uk/information/cervical-screening/what-happens-during-cervical-screening