Hemorajik kist yumurtalıklarda meydana gelen kist türlerinden biri olmakla birlikte toplumda son derece yaygın bir şekilde görülür. Bilindiği gibi kistler içi sıvı ile dolu olan kitlelerdir ve yumurtalıklarda çok sayıda farklı kist türü oluşabiliyor. Söz konusu rahatsızlık ise yumurtalıklarda meydana gelen kistin kanamalı olmasıdır.

Kadınlarda yumurtlama dönemlerinde bu kistlerin daha sık oluştuğu biliniyor. Çoğunlukla hem sağ hem de sol yumurtalıkta kistin oluşumu gözlemlenmez. Ya sağ ya da sol yumurtalıkta oluşurlar ve kanama olması da maalesef kist ebatlarının daha da büyümesine yol açar. Kanamalı olan kistlerde bu oluşumların çapı 5 cm’ye ulaşabilir.

En sık merak edilen unsurlardan biri de bu kistin kendiliğinden geçip geçmediği oluyor. Aynı zamanda hamileliği engelleyip engellemediği de merak edilen bir diğer konudur. Elbette tüm bu konuları ve daha fazlasını detayları ile aktaracağız. Ancak öncesinde bu kistin nasıl oluştuğunu gözden geçirelim.

Hemorajik Kist Nasıl Oluşur?

Bu kistin oluşum süreci de merak edilen unsurlar arasında yer alıyor. Kadınlarda yumurtlama döneminin ardından foliküllerin değişim süreci başlıyor ve ‘korpus luteum’ adlı oluşumun fazla büyümesi ile hemorajik kist meydana geliyor. En basit şekli ile bu kistin kendi içerisinde kanama yaptığını söyleyebiliriz.

Bu kist oluşumuna en sık rastlanan durumun, yumurtlama tedavisinin görülmesidir. Kadınlar gebelik elde etmek için gördükleri tedavi sırasında söz konusu kist ile sıklıkla karşılaşıyor. Bununla birlikte kan sulandırıcı ilaçların kullanımının da sıklıkla bu kist oluşumuna sebebiyet verdiğini belirtmek mümkündür.

Bu arada hemorajik kist tanısı konan kadınlar kimi zaman kistin kötü huylu olduğunu düşünerek ciddi bir endişe içerisine girebiliyor. Oysa her kistin hemen kötü huylu olduğunu düşünmek doğru olmaz. Bu noktada öncelikle kistin ölçülerine yani çapına bakılması gerekir. Şayet kist çapı 5 cm’den daha küçükse iyi huylu olma ihtimali son derece yüksek demektir. Daha büyük çapta olan kistlerin ise kötü huylu olma riski mevcut. Bu arada kistlerin kötü huylu olması durumunda bazı özellikler ön plana çıkıyor. Bu özellikleri şu şekilde sıralayabiliriz:

  • 8 cm – 10 cm çapa ulaşmış kist boyutları
  • Kistin çok odacıklı bir küme şeklinde olması (Multiloküle)
  • Kistin katı bileşenli bir yapıda olması (Solid komponent)
  • Kist duvarının ya da zarının kalın olması
  • Kist içerisindeki sıvı yoğunluğunun çok fazla olması
  • Kistte kabartıların olduğu bir görünüm
  • Kist yüzeyinin düzensiz bir hat çizmesi
  • Kistin çevre dokulara yapışık bir yapıda olması
  • Çift taraflı bir kist görünümü
  • Doppler PI değerinin 0.4’ten küçük olması

Bu özelliklerden bir ya da birkaçının olması durumunda kistin çok daha detaylı ve geniş kapsamlı incelemeden geçirilmesi gerekiyor. Bu sayede patolojik incelemelerle beraber kötü huylu olup olmadığı belirlenir ve bu doğrultuda gerekli tedavi prosedürü uygulanır.

Hemorajik Kist Belirtileri Nelerdir?

Kadınların hemorajik kist belirtilerini de bilmek istediklerini belirtebiliriz. Belirtileri sıralamadan önce küçük bir hatırlatma yapalım. Şayet kist boyutları çok küçükçe herhangi bir belirti göstermeyebilir. Kimi zaman iyi huylu olan kistlerin de belirti göstermediğini, herhangi bir semptoma neden olmadığını söyleyebiliriz. Tanı çoğu zaman jinekolojik muayene esnasında konuyor. Ender durumlarda da semptomlar ortaya çıkabiliyor ve bu belirtileri de şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Adet dönemlerinde düzensizlik
  • Yumurtlama zamanında şiddetli ağrı olması
  • Kanamanın normalden daha az ya da çok olması
  • Rahim ve bel bölgesinde daimi bir ağrı olması
  • Bağırsaklarda basınç ve dolgunluk hissi
  • Göğüs hassasiyeti
  • Mide bulantısı ve kusma
  • Karın bölgesinde şişlik ve dolgunluk hissi
  • Cinsel ilişkide ya da sonrasında ağrı oluşması
  • Mesanenin tam olarak boşaltılamaması
  • Hormon düzeylerinde anormallikler olması

Yukarıda sıralanan belirtilerin tek nedeni yumurtalıklarda kanamalı kist olması değildir. Pek çok farklı rahatsızlık durumunda da bu belirtiler ortaya çıkabiliyor. Bu nedenle kadınların söz konusu belirtiler ortaya çıktığında zaman kaybetmeden kadın hastalıkları ve doğum uzmanı ile görüşmeleri büyük bir önem taşıyor. Böylelikle semptomların nedeni anlaşılabilir ve sorunu ortadan kaldırmaya yönelik tedaviler uygulanabilir.

İlginizi çekebilir –> https://www.saithalil.com/histeroskopi/

Hemorajik Kist Tedavisi Nasıldır?

Öncelikle hastaya hemorajik kist tanısı konmasının ardından hemen tedaviye başlanmayabileceğini belirtelim. Çünkü kimi zaman kistin oluşumun bir süre gözlemlenmesi gerekebiliyor. Bunun nedeni ultrason ile görülebilen kistik oluşumların çoğu zaman kendiliğinden ortadan kalkabiliyor olmasıdır.

Dolayısıyla büyüme eğilimde olup olmadığının, kendiliğinden ortadan kaybolma eğiliminde olup olmadığının gözlemlenmesi gerekiyor. Bu nedenle kadın hastalıkları ve doğum uzmanı bir süre beklenmesi gerektiğini dile getirebilir. Bu sürenin de 1 ay ile 2 ay arasında değiştiğini söyleyebiliriz. Elbette bu noktada bazı risklerden de söz etmek gerekiyor.

Her ne kadar son derece ender yaşanıyor olsa da kistin burkulması, yırtılması gibi sorunlar oluşabilir. Burkulma ya da yırtılma gibi durumlarda kist şiddetli ağrıya neden olur. Ağrı ile beraber çoğu zaman kanama da meydana gelebilir. Elbette böyle bir durumun gelişmesi halinde mutlaka cerrahi olarak hastaya müdahale edilmesi gerekiyor. Ameliyat ile kistin vücuttan tahliye edilmesi sağlanıyor ve böylelikle hem kanama hem de ağrının ortadan kalkması da mümkün olabiliyor.

Hastalar ilaç kullanımının daha cazip bir tedavi seçeneği olduğunu düşünüyor. Ancak bu kistin ilaç kullanımı ile yok edilmesi ya da ebatlarının küçülmesinin sağlanması pek mümkün olmaz. Zira küçülme eğiliminde olan kistler için bir tedavi uygulanmasına da ihtiyaç duyulmuyor. Bu arada kistler yeniden oluşabilir. Daha önce kist oluşan ve sonrasında yok olan bir hastada bir daha bu kistin oluşmayacağını belirtemeyiz. Çünkü tekrarlayan kistik oluşumlardan biridir.

Okumanızı öneririz –> https://www.saithalil.com/polikistik-over-sendromu/

Hemorajik Kist Kendiliğinden Geçer Mi?

Daha önce de değindiğimiz gibi hemorajik kist kendiliğinden geçebilen oluşumlar kategorisinde yer alıyor. Bu nedenle tanı konduğunda 1 – 2 ay beklenmesi gerekebiliyor. Eğer bu süre zarfında kendiliğinden geçmezse, hastada çok ciddi ağrı ya da kanama şikayetine neden oluyorsa bu durumda ameliyat planlaması yapılır. Ayrıca kistin kötü huylu olduğunun belirlenmesi durumunda da ameliyat ile vücuttan alınması gerekir.

Hemorajik Kist Ameliyatı

Çoğunlukla hemorajik kist ameliyatı kapalı yöntem olarak bilinen laparoskopi ile gerçekleştiriliyor. Gerekli olması halinde açık yöntemle de ameliyat yapılabilir. Ameliyatın temel amacı ise kisti çevre dokulara zarar vermeden vücuttan tahliye etmektir. Ancak kimi zaman kist ile birlikte yumurtalığın da alınması gündeme gelebilir.

Operasyon anestezi altında yapılıyor ve haliyle hastanın acı ya da ağrı hissetmesi de mümkün olmuyor. Özellikle kapalı yöntemle gerçekleştirilen ameliyatlarda çok daha kısa süreli bir iyileşme süreci yaşanıyor. Sadece iyileşme döneminde doktorun reçete ettiği ilaçların düzenli olarak kullanılması ve kontrollere de mutlaka gidilmesi gerekir.

Hemorajik Kist Gebeliğe Engel Midir?

Her hemorajik kist gebeliği engellemez. Ancak kistin ebatları, nerede yerleşim gösterdiği gibi unsurlara bağlı olarak hamileliği önlemesi de söz konusu olabiliyor. Yapılan muayene ve ultrason görüntülemesi ile gebeliği engelleyen bir oluşum olup olmadığı belirlenebilir. Aynı zamanda kadının yakın zamanda gebelik planlaması varsa ve kist de büyüme eğilimindeyse bu durumda ameliyat ile kistin alınması sağlanır. Konuya dair sorularınızı yorum bölümüne yazabilirsiniz.

Bilginiz olsun –> https://www.saithalil.com/rahim-duvari-kalinlasmasi/

 

Detaylı bilgi için Özel Bahçelievler Kadın Hastalıkları ve Doğum Merkezimizi arayarak ulaşabilirsiniz.
Cep Tel: 0532 414 56 66
Ofis Tel: 0212 603 66 54
E-Mail: [email protected]