Endometrial hiperplazi yani rahim duvarı kalınlaşması, rahim içi duvarının ideal orandan daha kalın bir hale gelmesi olarak açıklanabilir. Menstrüasyon döneminde bazı hormonlar salgılanır ve bu hormonlar rahim içi tabakanın kalınlaşmasına yol açar. Döllenme meydana geldiğinde yumurtanın rahme tutunması, rahim içi duvarın daha kalın olması nedeniyle kolaylaşır. Döllenme meydana gelmezse rahim içi duvar yeniden incelir ve bir sonraki menstrüasyon döneminde kalınlaşır. Döngü bu şekilde devam eder.

Vücudun östrojen ile progesteron hormonlarındaki dengede bozulma olması halinde ise rahim duvarındaki kalınlaşma çeşitli sorunları da beraberinde getirmeye başlar. Rahim duvarındaki kalınlaşmanın nedenlerini de ele alacağız. Ancak öncesinde ne gibi belirtilerin görüldüğünü aktaralım.

Rahim Duvarı Kalınlaşması Belirtileri Neler?

Belirtiler her kadında aynı biçimde ve aynı şiddette olmayabilir. Bu semptomlar çok hafif düzeyde yaşanıyor olsa bile mutlaka kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurulmalıdır. Rahim duvarı kalınlaşması halinde yaşanabilen belirtiler ise şu şekildedir:

  • Adet dönemlerinde kanamanın çok uzun sürmesi
  • Adet dönemlerinde kanamanın aşırı oranda olması
  • Adet düzensizlikleri yaşanması
  • Adet dönemlerinin çok ağrılı bir hale gelmesi
  • Adet dönemleri arasındaki sürenin 21 günden daha kısa olması
  • Ara kanamalar yaşanması
  • Adet dönemi dışında kahverengi lekelenmeler olması

Bu belirtiler maalesef çok sayıda kadın tarafından normal kabul ediliyor ve bir hekime danışılmıyor. Oysa ciddi hastalıkların habercisi de olabilir ve bu nedenle en kısa zamanda kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurularak bilgi verilmesi gerekir.

Rahim Duvarı Kalınlaşması Neden Olur?

Öncelikle rahim duvarında kalınlaşma olmasının tek bir nedene bağlı olarak ortaya çıkmadığını belirtmeliyiz. Menopoz dönemine girmek başlıca nedenlerden biridir. Çünkü menopoz dönemine girildiğinde vücudun progesteron hormonu üretimi de azalmaya başlar. Bu nedenle rahim içi duvarda incelme meydana gelmesi zorlaşır ve söz konusu sağlık sorunu ortaya çıkabilir. Östrojen hormonu içeren bazı ilaçların çok uzun süre kullanımı da benzer bir sonuç doğurabiliyor. Östrojen hormonunun fazla olması, vücudun hormon dengesinin bozulmasına neden oluyor. Bu durumda rahim duvarındaki kalınlaşma ve incelme döngüsünde de sıkıntılar yaşanabiliyor.

Polikistik over sendromu (POS) rahim duvarı kalınlaşmasına yol açabilen bir diğer neden olarak karşımıza çıkıyor. Çünkü bu hastalık, progesteron hormonu üretimini engelleyebiliyor. Bu nedenle rahim duvarında incelme meydana gelemiyor. Polikistik over sendormunun yanı sıra toplumda yaygın görülen bir diğer rahatsızlık olan şeker hastalığı da bu sonucu ortaya çıkarabilir. Rahim duvarında kalınlaşma olmasının nedenleri arasında yumurtalık tümörlerinin, tiroit hastalığının ve bazı karaciğer rahatsızlıklarının bulunduğunu belirtebiliriz. Aynı zamanda bazı safra kesesi hastalıkları da bu rahatsızlığı beraberinde getirebiliyor.

Bilgi sahibi olun –> Kapalı yumurtalık kisti ameliyatı

Rahim Duvarı Kalınlaşması Tanısı Nasıl Konur?

Hastaya tanı konması için çok ileri tetkiklerin yapılmasına ihtiyaç duyulmaz. Sadece ultrason yardımı ile gerçekleştirilen muayene neticesinde rahim duvarı kalınlaşması teşhisinin konması mümkün olabiliyor. Çünkü bu muayene sırasında rahim duvarının kalınlığı kısa zamanda ölçülebilir. Bununla birlikte rahimde kitle olup olmadığının da incelenmesi mümkündür. Eğer kitle mevcutsa ve şüpheli bir tablo ortaya çıkmışsa bu durumda biyopsi ile doku örneğinin alınması gerekir.

Bu tetkiklerin yanı sıra mutlaka hastanın hormon düzeylerinin de ölçülmesine ihtiyaç olacaktır. Hormon ölçümü için hastadan az miktarda kan numunesi alınır ve böylelikle özellikle östrojen ile progesteron hormonlarının ölçümü gerçekleştirilir. Hastanın şikayetlerinin de belirlenmesi ile birlikte bir değerlendirme yapılır ve tanı konabilir. Sonrasında ise hastanın genel sağlık durumuna da uygun olan tedavi aşamasına geçilebilir.

Kimler Rahim Duvarı Kalınlaşması Riski Altında?

Toplumda bu rahatsızlığın bir hayli yaygın görülüyor olması, kimlerin risk altında olduğu sorusunu da gündeme getiriyor. Öncelikle 35 yaş üzerinde olan kadınlar için bu riskin bir miktar daha yüksek olduğundan söz edebiliriz. Nedeni ise bu yaşın ardından vücudun hormon dengesinin farklı unsurlara bağlı olarak bozulabiliyor olmasıdır. Menopoz dönemine yakın olan kadınlar da risk altında olabilir. Adet düzensizliği yaşayan kadınlar ve aynı zamanda genetik yatkınlığı olanlar için de risk altında ifadesini kullanabiliriz.

Bazı tedaviler kapsamında östrojen içerikli ilaçları uzun süre kullanmak durumunda kalanlar da risk altındadır. Obezite, polikistik over sendromu gibi durumlar bu kişilerin risk altında olduğu anlamına geliyor. Rahim duvarı kalınlaşması hakkında sorularınızı yorum bölümüne yazabilirsiniz.

Merak edenler için –> Beyaz akıntı neden olur