Gebelikte protein eksikliği bebeklerin sağlıklı bir şekilde gelişimlerini sürdürebilmeleri bakımından da önemlidir. Hamilelik döneminde beslenmenin ne denli önemli olduğu biliniyor. Ancak beslenmeyle ilgili sorunların bebekleri de doğrudan etkilediğini de bilmek gerekiyor. Bunun en net örneklerinden biri de proteinin yetersiz olmasıdır. Anne karnındaki bebekler protein ihtiyacını anneden karşılar. Bebeklerin özellikle doku ve kas gelişiminin sağlıklı olması için anne adayının yeterli oranda protein alması da büyük önem taşıyor. Zira yetersiz protein alımı hem anne adayının hem de bebeğin sağlığını olumsuz yönde etkiliyor.

Yeni hücre yapımı ve sağlıklı kan yapımı bakımından da protein alımının önemli olduğunu belirtebiliriz. Eğer gebelikte protein eksikliği olursa ölü doğum ya da doğum defekti gibi ciddi riskler doğar. Bununla birlikte bazı gelişim problemlerinin yaşanması da söz konusu olabilir. İşte bu nedenle protein alımının ne oranda olduğu üzerine titizlikle durulmalıdır. Total proteinin kaç olması gerektiği ve hangi gıdalarda vücut tarafından kullanılabilen proteinin olduğu konularına da değineceğiz. Bunlara geçmeden önce yetersiz protein alımında ortaya çıkabilen belirtileri irdeleyelim.

Gebelikte Protein Eksikliği Belirtileri

Gebelikte protein eksikliği belirtileri

Hamilelik döneminde yetersiz protein alımına bağlı olarak vücutta çeşitli semptomlar ortaya çıkabiliyor. Bu nedenle gebelikte protein eksikliği belirtileri hakkında da bilgi sahibi olunmasında fayda olacaktır. Bu belirtileri şu şekilde sıralayabiliriz:

Bağışıklık sisteminin zayıflaması

Protein eksikliğine bağlı olarak vücudun savunma sistemi olan bağışıklık sisteminde de zayıflama meydana gelebiliyor. Bu durum anne adaylarının hastalıklara karşı daha savunmasız olmasına yol açar.

Ödem

Kollar, bacaklar, ayaklar ve ayak bileklerinde daha belirgin olmak kaydıyla vücutta ödem de meydana geliyor. Deri altındaki sıvı birikmesi genellikle gebeliğe bağlansa da bu durumun protein yetersizliğinden de kaynaklanabildiğini söyleyebiliriz.

Kas kaybı

Proteinin yetersiz olması durumunda bir süre sonra kaslarda da kayıplar meydana gelir. Kas kaybının kol ve bacaklarda daha net hissedilebileceğini söyleyebiliriz.

Saç kaybı

Proteinin eksik olması saç sağlığını da olumsuz yönde etkiler. Saç kaybının başlaması ve aynı zamanda saç tellerinde incelme olması söz konusu olabiliyor.

Tırnaklarda beyaz çizgiler

Tırnaklarda da bazı değişimler meydana gelebildiğini belirtelim. Genellikle tırnak yüzeyinde beyaz renkte birbirine paralel çizgiler meydana geliyor.

Ten rengi ve ciltte değişim

Öncelikle yetersiz protein alımından kaynaklı olarak anne adaylarının ten renginin daha soluk hale geldiğini söyleyebiliriz. Bununla birlikte gebelikte protein eksikliği halinde ciltte de belirgin bir kuruluk meydana geliyor. Çoğu zaman cilt kuruluğuna deri döküntüleri de eşlik edebiliyor.

Yara iyileşme hızının azalması

Ciltteki yaraların iyileşmesinde protein oldukça etkindir. Proteinin eksik olması durumunda yaralardaki iyileşme hızı da azalıyor. Çoğu zaman anne adayları bu durumu yaraların iyileşmemesi olarak yorumluyor.

Uyku problemleri

Her ne kadar anne adayları uyku ile alakalı sorunları gebeliğe bağlıyor olsa da bu problemlerin protein eksikliğinden de kaynaklanabildiğini söyleyebiliriz. Yetersiz protein alımı özellikle uykuya dalmakta güçlük çekme ya da gece boyunca sürekli olarak ara ara uyanma gibi şikayetlere de neden olabiliyor.

Baş ağrısı

Hafif düzeyde olsa da gebelikte protein eksikliği durumunun baş ağrısına da neden olabildiğini söyleyebiliriz.

Yorgunluk

Anne adayları kendilerini sürekli olarak yorgun ve halsiz hissedebiliyor. Özellikle sabahları yorgun uyanma şikayetlerinin yoğun bir şekilde yaşandığını belirtmek mümkündür.

Dikkatinizi çekebilir –> Anne Karnında Bebeğin Öldüğü Nasıl Anlaşılır

Hamilelikte Total Protein Kaç Olmalıdır?

Anne adaylarının gebelikte protein eksikliği konusunda en sık merak ettiği hususlardan biri de total proteinin kaç olması gerektiğidir. Her anne adayı gebelik döneminde günde 80 gram dolaylarında protein almalıdır. Ancak çoğul gebeliklerde bu miktarın daha yüksek olması gerektiğini de unutmamalısınız. İkiz ya da üçüz gebeliklerde proteine daha fazla ihtiyaç olur. Bu nedenle çoğul gebelik yaşayan anne adayları ne kadar protein almaları gerektiği konusunda mutlaka doktorlarına danışmalıdır.

Önemli olan hususlardan biri de anne adaylarının vejetaryen olmasıdır. Elbette protein sadece hayvansal ürünlerde bulunmuyor. Bitkisel gıdalar aracılığı ile de protein alımı mümkündür. Ancak bitkisel protein kaynaklarının biyo yararlılığı hayvansal gıdalara nazaran biraz daha düşük olabiliyor. İşte bu nedenle vejetaryen anne adaylarının ekstra 20 gram daha protein almaları gerekiyor. Yani günlük protein alımının 100 gram civarında olması gerekiyor.

Gebelikte Protein Kaçağı Neden Olur?

Gebelikte protein kaçağı neden olur

Sıklıkla merak edilen unsurlardan biri de protein kaçağı problemidir. Elbette bu sorun da en az gebelikte protein eksikliği kadar önem taşıyor. Sadece anne adaylarının değil anne karnındaki bebeklerin de bu durumdan olumsuz etkilendiğini belirtmeliyiz. Her 12 gebelikten 1’inde görülen protein kaçağı, ciddi sağlık sorunlarına da yol açabilir. Bu sağlık sorunlarına böbrek hasarlarını, damar zedelenmelerini, karaciğerde enzim yüksekliğini ve beyin kanamasını örnek gösterebiliriz. Elbette bebekler de bu durumdan olumsuz etkileniyor. Bebeklerde de gelişim gerilikleri ya da düşük doğum ağırlığı gibi sorunlar gözlemlenebiliyor.

İdrarda protein kaçağının olması dolaşım sorunlarına da yol açabilen bir unsurdur. Dolaşım sorunları ise anne karnındaki bebeklere olması gerekenden daha az besin ulaşmasına yol açıyor. Bu arada protein kaçağının gebelik döneminde komplikasyon şeklinde ortaya çıktığını da belirtelim. Kimlerde daha sık görüldüğü sorununa ise bir risk tablosu ile yanıt verebiliriz. Risk faktörleri ise şu şekildedir:

  • Anne adayının daha önce bu sorunu yaşaması ya da aile öyküsünde olması
  • Obezite düzeyinde fazla kilolu olmak
  • İlk gebelik olması ya da çoğul gebelik olması
  • 40 yaş üstü gebelik
  • İki gebelik arasında 2 yıldan az, 10 yıldan fazla zaman olması
  • Yüksek tansiyon
  • Diyabet
  • Böbrek ile ilgili sorunlar

Gebelikte Protein İçeren Yiyeceklerin Tüketimi

Hamilelikte protein içeren yiyeceklerin tüketimi

Tüm anne adaylarının gebelikte protein eksikliği durumunun ciddiyetini göz önünde bulundurması gerekir. Bu kapsamda tüketilebilecek gıdalara şu örnekleri verebiliriz:

Bitkisel kaynaklı protein içeren gıdalar:

  • Mercimek
  • Fasulye
  • Bezelye
  • Antep fıstığı
  • Kabak çekirdeği
  • Karabuğday
  • Kinoa

Hayvansal kaynaklı protein içeren gıdalar:

  • Yumurta
  • Süt ve süt ürünleri
  • Kırmızı et
  • Tavuk
  • Balık

Mutlaka göz atın –> Gebelikte Şeker Yüklemesi

Protein Eksikliği Olan Hamilelerde Ne Görülür?

Elbette hamilelikte protein eksikliği nelere yol açar sorusunun yanıtı her anne adayı için önemlidir. Bu sorunun yanıtlarına daha önce değindik. Bununla birlikte anne adaylarının gebelikte protein eksikliği sorununu yaşamamak için sağlıklı bir beslenme programına uymaları gerektiğini de belirtmemiz gerekiyor. Bu sayede sadece protein yetersizliği değil, diğer vitamin ve mineral yetersizliklerinin de önüne geçilmiş olur. Dikkat edilmesi gereken bazı hususları hemen aktaralım:

  • Spor yapan anne adaylarının günlük protein ihtiyacı daha fazla olacaktır
  • Yağ, vücuttaki protein emilimini azaltır ve dolayısıyla anne adayları da yağlı protein alımını tercih etmemelidir
  • Gıdalardaki protein miktarı ve bu proteinin kalitesi farklı olabilir
  • Çoğul gebeliklerle de protein ihtiyacı daha fazla olabilir
  • Proteinin aşırı düzeyde alınması da sorunlara neden olabilir

Bu konuda yanıtını merak ettiğiniz soruları yorum bölümüne yazabilirsiniz.

Bilgi sahibi olun –>  Gebelikte Bitki Çayları

 

Detaylı bilgi için Özel Bahçelievler Kadın Hastalıkları ve Doğum Merkezimizi arayarak ulaşabilirsiniz.
Cep Tel: 0532 414 56 66
Ofis Tel: 0212 603 66 54
E-Mail: [email protected]