Dış gebelik:  Çocuk sahibi olmak isteyen her kadının hayali, sağlıklı bir bebek dünyaya getirmektir. Ancak bazı durumlarda sağlıklı gebelikler kadar sağlıksız hamilelikler ile de karşılaşılır ve bu durum hem anne baba hem de doktor için üzücü bir durumdur. Sağlıksız gebelik denilince akla birçok gebelik komplikasyonu gelir ve dışı gebelik de bu komplikasyonların başında gelir.

Dış gebelik belirtileri normal bir gebelik ile aynıdır ve kadın bu sürede bir çocuk sahibi olacağı için son derece mutlu ve heyecanlıdır. Ancak dış gebelikte bebek rahime değil diğer üreme organlarına yerleşir. Genelde dış gebelikte bebeğin yerleştiği yer fallop tüpleri olur.

Dış Gebelik Nedir?

Normal bir hamilelikte sperm ve yumurta hücresinin birleşmesi ile meydana gelen embriyo, rahim duvarına tutunur ve doğuma kadar burada gelişimini sürdürmeye devam eder. Dış gebelikte ise embriyo rahim içine değil farklı bir yere yerleşir.

Rahim içine yerleşmeyen ve üreme organlarının herhangi birinde gelişimini sürdüren embriyo dış gebelik olarak adlandırılır ve dış gebelikte doğum meydana gelmez. Bir embriyonun gelişebileceği tek organ rahimdir ve dış gebelikte bebeğin büyümesi ve dünyaya getirilmesi durumu ne yazık ki söz konusu değildir. Bazı hastalar bu durumdan kendilerini suçlarlar ve dış gebelik önlenebilir mi gibi konuları merak ederler. Ancak bu durumun önlenmesi ne yazık ki mümkün değildir.

Dış gebeliğin belirtilere ortaya çıktıktan sonra acilen tedavi gerekir ve erken teşhis dış gebelikte son derece önemli bir husustur.

Dış gebelik hamilelik testinin pozitif çıkmasına sebep olan ve nadir bir gebelik anomalisidir. Hamile olduğunu öğrenen kadında normal gebelik belirtileri devam ederken ilerleyen haftalarda belirtiler normal seyrinden çıkmaya başlar. Dış gebelikte mide bulantısı, adet gecikmesi baş dönmesi, halsizlik, memeler hassasiyet gibi olağan hamilelik belirtileri görülür.

Bu normal belirtiler hamileliğin ilk haftalarında devam ederken hamilelikte kanama meydana gelebilir. Gebelikte kanama olursa acilen hekime başvurmak gerekir ve doktorunuz kanamayı durdurmak ve kanamaya sebep olan nedeni bulmak için müdahalede bulunur. Eğer bir dış gebelikten şüpheleniyorsa bunun için ileri tetkikler uygular ve sonuç dış gebeliği gösteriyor ise gerekli tedaviyi uygular.

Dış gebeliğin tedavisi için birkaç yıl öncesine kadar başvurulan tek yöntem ameliyat idi yalnız gelişen teknoloji, dış gebeliğin ameliyatsız tedavi edilmesine de olanak sağladı. Enjeksiyon yolu ile dış gebeliğin düşürmek için kadına ilaç tedavisi uygulanır ve bu şekilde iç kanama riski ortadan kaldırılarak gebelik sonlandırılabilir. Ancak belirtmek gerekir ki bu işlem daha çok erken teşhis edilen dış gebeliklerde sonuç veren bir yöntemdir.

Dış Gebelik Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Dış gebelik ameliyatı için bilinmesi gereken önemli şeyler vardır. Gebelik kesesinin nereye yerleştiği, kaç cm olduğu, kanamanın olup olmadığı gibi durumlar dış gebeliğin tedavisinde bize yol gösterici olan ipuçlarıdır.

Hastanın genel durumu iyiyse, henüz kanama başlamamışsa ve gebelik kesesi iğne tedavisine yanıt verecek bir noktaya yerleşmiş ise öncelik iğne tedavisidir. İğne tedavisinde amaç etopik gebeliğin hızla çoğalan hücrelerinin kontrollü biçimde ölümünü sağlayarak gebelik kesenin rahim kanalından düşmesini sağlamaktır. Bu süreçte kadın düşük belirtileri yaşar ve gebelik kontrollü şekilde sona erer. Bu durumu kürtaj ile karıştırılmamalıdır.
Hastanın kanaması varsa ancak genel durumu iyiyse ve gebelik kesesi henüz 5 cm altında ölçülüyorsa kapalı ameliyat tedavisi için uygundur. Ancak kapalı ameliyatın tercih edilebilmesi için tüpün iyi durumda olması ve hastanın genel sağlık durumunun da elverişli olması gerekir. Eğer tüpte yırtılma varsa ve karın içine bir iç kanama mevcutsa bu aşamada yapılabilecek en doğru tedavi açık ameliyattır. Gerek açık gerekse de kapalı ameliyatta hasar gören tüp korunmaya ve onarılmaya çalışılır. Ancak bazı durumlarda gebelik kesesi ile birlikte tüpün de alınması söz konusu olabilmektedir.

Dış gebelik ameliyatı sonrası BetaHCG değerlerin düşmeye başlar. Kanda ve idrarda BetaHCG’ye rastlanmayana kadar hasta sık sık takip edilir. BetaHCG sıfırlandığında dış gebeliğin tamamen ortadan kalktığı anlaşılır.

Dış Gebelik Nasıl Sonlandırılır?

Dış gebeliğin sonlandırılması için en önemli etken dış gebeliğin kaçıncı haftada saptandığıdır. Dış gebeliğin en büyük tehlikesi ektopik kütle adı verilen sağlıksız yerleşimli gebelik kesesinin patlamasıdır. Erken teşhis edilen dış gebeliklerde ameliyata gerek kalmaz ve dış gebeliğin tedavisi için kullanılan iğne tedavisi uygulanır. Ektopik kitle hücreleri hızla bölünerek büyüme eğilimi gösterir ve bu da embriyonun her an patlayarak kadını zehirlemesi anlamı taşır. İğnenin kullanımı esnasında da düzenli olarak kan testi yapılması gerekir. Kandaki BetaHCG değerlerinde hızlı bir gerileme söz konusu ise dış gebelikte ilaç tedavisinin başarılı olduğu anlaşılır. Normal bir gebelikte gebelik hormonu hızla yükselir ancak ektopik hamileliklerde hamilelik hormonun yükselme hızı daha düşüktür.

İğne tedavisi başarılı ise kanda gebelik hormonunuz hızlı düşerken rahim kasılması, kanama gibi düşük belirtileri yaşarsınız. Metotreksat iğne tedavisi sonrasında gebelik tamamen sona erer ve ameliyata gerek duyulmaz. Genelde fallop tüplerine yerleşen gebelik ürünü, ameliyat edilmesi durumunda ameliyat risklerini ve komplikasyonlarını da beraberinde getirir. Dış gebelikte ameliyat söz konusu ise de en sık tercih edilen yöntem laparoskopik yani kapalı ameliyat olsa da bazen açık ameliyat da gerekli olabilmektedir.

Dış Gebelik Ne Zaman Anlaşılır?

 

Hamileliğin ilk belirtisi adet gecikmesidir ve adet gecikmesine ek olarak diğer gebelik belirtileri de hızla artar. Normal bir gebelikte hamilelik hormonu olan BetaHCG hormonu seviyesi her 48 saatte bir 2 katına çıkar. Dış gebelik şüphesi olan kadınlarda öncelik BetaHCG takibidir. Çünkü dış gebelikte hamilelik hormonun artış hızı normale göre oldukça düşüktür. Dış gebelik tanısının kesin olarak konulabilmesi için ultrasonla muayenenin yanı sıra tüm vücudun fiziksel olarak muayene edilmesi, gerekli laboratuvar testlerinin sık aralıklarla takip edilmesi hastalığın teşhisinde büyük rol oynar.

Dış Gebelikte Adet Olunur mu?

Hamile kalan bir kadın adet görmez. Hamileliğin ilk belirtisi adet gecikmesidir ve aktif cinsel hayatı olan her kadın adet gecikmesi yaşadığında hamile kalma ihtimalini mutlaka sorgular. Gerek duyarsa da gebelik testi yaparak kendisinden emin olmak ister. Adet olmak tam anlamı ile kalınlaşan rahim duvarının her ay kanama ile birlikte dökülmesidir. Rahim kalınlaşması her ay rahmin kendisini olası gebeliği hazırlamasından kaynaklıdır ve gebelik oluşursa bu kalınlaşan tabaka 9 ay boyunca bebeğin rahimde tutunacağı yerdir. Bu nedenle de hamilelikte adet görülmez.

Dış gebelikte adet görülmemesinin sebebi de budur. Ancak dış gebelikte adet görülmesi nadiren de olsa karşımıza çıkan bir durumdur. Adet olmasına rağmen şiddetli kasık ağrısı şikayeti olan ve şikayetleri hamilelik şikayetine benzeyen kadınlarda gebelik testi yapıldığında dış gebeliğe rastlanıldığı da görülebilen bir durumdur.

Henüz hamile olduğunu bilmeyen kadınlar dış gebelikte kanama sorunu ile karşılaştıklarında adet olduklarını düşünebilmektedir. Cinsel yaşamınız aktif olarak devam ediyorsa ve eğer adet olduğunuzu düşünmenize rağmen beraberinde daha önce hiç yaşamadığınız ve hamilelik belirtilerini taklit eden semptomlar yaşıyorsanız, zaman kaybetmeden bir kadın doğum uzmanına muayene olmanız gerekir.

İlginizi çekebileceğimizi düşündüğümüz diğer makalelerimiz:

Adet döneminde hamile kalınır mı?
Kürtaj sonrası hamile kalma

Konu ile alakalı dış kaynaklar:
https://americanpregnancy.org/pregnancy-complications/ectopic-pregnancy/

 

Detaylı bilgi için Özel Bahçelievler Kadın Hastalıkları ve Doğum Merkezimizi arayarak ulaşabilirsiniz.
Cep Tel: 0532 414 56 66
Ofis Tel: 0212 603 66 54
E-Mail: [email protected]