Dondurulmuş embriyo transferi yani ‘Frozen Embryo Transfer’ kısaca FET olarak da adlandırılıyor. Embriyo dondurma işlemi kısaca embriyoların – 196 derecede dondurulması ve muhafaza edilmesi işlemidir. Embriyoların dondurulmasındaki amaç ise daha sonra uygulanacak olan tüp bebek tedavisinde kullanılmalarıdır. Bu tedavi kapsamında daha önce dondurulmuş olan kriyo-prezerve edilmiş embriyonun çözülmesi sağlanır. Sonrasın da ise anne adayının rahmine embriyo transferi gerçekleştirilir.
Son dönemde dondurulmuş embriyo transferi işleminin hem ülkemizde hem de dünya genelinde daha fazla tercih edilmeye başlandığını da söyleyebiliriz. Bu konuda merak edilen tüm hususlara detaylı bir şekilde değineceğiz. Aynı zamanda dondurulmuş olan embriyonun transfer edilmesi durumunda ne gibi faydalar elde edilebildiğini de aktaracağız. Ancak öncesinde bebek sahibi olmak isteyen anne ve babaların sıklıkla merak ettiği başarı oranlarını ele alalım.
Yazı İçeriği
Dondurulmuş Embriyo Transferi Başarısı Ne Kadar?
Öncelikle dondurulmuş embriyo transferi işleminde başarı oranları düşmüyor, aksine bir miktar daha artıyor. Dondurularak saklanan embriyoların 10 yıl hatta 15 yıl sonrasında transfer edilmesi halinde bile başarılı neticeler elde edilebildiğini belirtmeliyiz. Başarı oranının klasik tüp bebek tedavisine nazaran bir miktar daha yüksek olmasının nedenleri arasında anne adayının daha az stres yaşaması da bulunuyor. Bu işlemde anne adayı hormon iğneleri kullanmak durumunda kalmıyor. Bununla birlikte yumurta toplama işleminin de yapılmadığını belirtelim. Dolayısıyla hazırlık süreci anne adayı için çok daha konforlu bir şekilde tamamlanıyor.
Anne adayının kliniğe daha az gelmesi de söz konusudur. Bu durum da yaşanan stresin daha az olmasını sağlayan hususlar arasında bulunuyor. Dolayısıyla uygulanan tüp bebek tedavisiyle başarı elde etme olasılığı da yükseliyor. Ancak Dondurulan embriyonun çözülmesi aşamasına geçilmeden önce anne adayının rahim duvarının hazır olması da gerekiyor.
Dondurulmuş Embriyo Transferi Faydaları Nelerdir?
Genel olarak dondurulmuş embriyo transferi faydalarına dair şu bilgileri iletebiliriz:
- Bu yöntem ile gebelik elde edilme olasılığı artar. Oldukça iyi kalitede embriyoların elde edilmesini sağlayan bir metot olduğundan embriyoların daha sonra kullanılma şansı da yüksektir.
- Çiftler için son derece ekonomik bir yöntemdir
- Kadınlar için daha az yorucudur ve daha stressiz bir süreç eşliğinde tamamlanır
- Polikistik over sendromu yaşayan kadınlarda yumurtalıkların tedaviye aşırı oranda yanıt vermesi durumunda elde edilen embriyoların tamamının dondurulması mümkün olur
- Kanser tanısı konan ve kemoterapi ya da radyoterapi görmesi gereken kişiler için ilerleyen dönemde gebelik şansı sunar
- Tüp bebek tedavisinin uygulandığı dönemde rahim içi zar kalınlığında istenen yeterlilik olmadığında embriyonun dondurulması da sonrasında kullanılması mümkün olur
Elbette bu faydalar arasında en çok ön plana çıkan kadınların gelecekte bebek sahibi olma şansını sürdürebilmeleridir. Özellikle kanser hastalığı gibi çeşitli hastalıklara dair tanı konduğunda öncelikle tedavilerin gerçekleştirilmesi gerekiyor. Bu süreçte kadınların bebek sahibi olması önerilmez. İlerleyen dönemlerde gebelik elde edilmesi için de dondurulan embriyoların kullanılması mümkün olabiliyor.
Dondurulmuş Embriyo Transferi Ne Zaman Başlanır?
Konuyla ilgili olarak sıklıkla merak edilen hususlardan biri de dondurulmuş embriyo transferi işleminin ne zaman yapıldığıdır. En doğru zaman diliminin yumurtala döneminden birkaç gün sonrası olduğunu söyleyebiliriz. Ancak uygulamayı gerçekleştiren kadın hastalıkları ve doğum uzmanı tarafından daha erken yahut daha geç bir dönemde transfer işleminin yapılması kararı da alınabilir. Zira bu işlem zaten dakikalar içerisinde tamamlanıyor. Hazırlıkların tamamlanmasının ardından işlem süresinin sadece 5 dakika ile 10 dakika olduğunu söyleyebiliriz.
Dondurulmuş Embriyo Çözülürken Bozulur Mu?
Bilindiği gibi dondurulmuş embriyo transferi öncesinde embriyoların toplanması ve özel bir işlemden geçirilerek dondurulması gerekiyor. Bu aşamada hücrelerin içinde bulunan sıvının kristalleşmesini ve dolayısıyla embriyonun zarar görmesini engellemek için kriyoprezervasyon adı verilen bir işlem gerçekleştirilir. İşlem sırasında kriyoprotektan adlı madde, hücrede bulunan su ile değiştirilir. Böylelikle kristalleşmenin de önüne geçilmiş olur. Aynı zamanda embriyonun uzun süre dondurulmuş olarak sağlıklı bir şekilde kalması da sağlanabilir.
Embriyonun çözülmesi işlemi de laboratuvar ortamında özel olarak gerçekleştiriliyor. Bu sırada da dondurulan embriyonun herhangi bir açıdan zarar görmesi pek mümkün olmaz. Ancak elbette bu konuda bir garanti verilmesi de doğru değildir. Embriyoların dondurulduktan sonra canlı kalabilme olasılığı % 100’e yakın olsa da kesinlikle % 100 canlı kalacağından da söz edilemez.
İlginiz çekebilir –> Tüp Bebek Tedavisinde Sıkça Sorulan Sorular
Dondurulmuş Embriyo Transferi Aşamaları Nelerdir?
Kısaca dondurulmuş embriyo transferi aşamalarını şu şekilde aktarabiliriz:
Anne adayının söz konusu transfere hazır olması için rahim içi zarının da hazır olması gerekiyor. Rahim içi zarın embriyonun tutunması için hazır olması gebelik elde edilebilmesi bakımından önemlidir. Dolayısıyla transfer işleminden önce rahim içi zarın ideal kalınlık seviyesine ulaşmış olması gerekiyor. Bunu sağlamak için de doğal siklus yahut östrojen hormonu içeren ilaçların kullanımı gerekebilir.
Embriyo transferi işlemi ovulasyondan 2 gün ile 3 gün sonrasında gerçekleştiriliyor. Bu süreçte anne adayının hormon seviyeleri de kontrol ediliyor. Basit bir kan testi ile hormon düzeylerinin gözden geçirilmesi mümkündür. Bunun için ekstra bir işlem yapılmasına gerek olmaz. Özellikle E2, LH ve progesteron hormon düzeylerinin mutlaka incelenmesi gerekir. Embriyonun transfer edilmesinin ardından progesteron hormonu ile destek tedavisi uygulanabilir. Transferin ardından embriyonun ultrason ile takibi de yapılabilir.
Dondurulmuş olan embriyonun transfer edilmesi işlemi dakikalar içerisinde tamamlanıyor. Bu işlemin bir ameliyat gibi değerlendirilmemesi gerekir. Son derece basit bir işlemdir ve anne adayı transfer işleminin ardından kendini iyi hissetmesi durumunda günlük hayatına geri dönebilir. Aynı zamanda şiddetli ağrı ya da acı veren bir işlem olmadığını da belirtmeliyiz.
Mutlaka okuyun –> Tüp Bebek Tedavisinde Yeni Gelişmeler
Dondurulmuş Embriyo Transferinde Nelere Dikkat Etmek Gerekir?
Elbette dondurulmuş embriyo transferi sonrasında dikkat edilmesi gereken bazı hususlar var. Ancak bunlar tüp bebek tedavisinden sonra dikkat edilmesi gereken hususlar ile aynıdır. Embriyonun daha önce dondurulmuş olması ve sonrasında transfer edilmiş olmasına bağlı olarak ekstra olarak özenli olunması gereken bir durum bulunmuyor. Embriyo transferinin ardından nelere dikkat edilmesi gerektiğini şu şekilde sıralamak mümkündür:
- Anne adayları embriyo transferi aşamasının ardından basit günlük işlerini rahatlıkla yapabilirler
- Öksürme ya da hapşırma gibi eylemlerin embriyoya hiçbir zararı olmaz, bu yöndeki yanlış düşüncelere kapılmamalısınız
- Anne adayının uzun süre ayakta kalması da embriyoya bir zarar vermez
- Embriyo transferinden sonra sürekli olarak uzanma pozisyonda kalmak gerekmiyor
- İşlemin yapıldığı gün duş almamalısınız
- Embriyonun transferinin ardından hamam, kaplıca ya da sauna gibi yüksek sıcaklık değerlerine sahip ortamlarda bulunulması önerilmez
- Doktorunuz tarafından önerilmediği ve reçete edilmediği müddetçe asla ilaç kullanmamalısınız
- Alkol, sigara ve aşırı düzeyde kafein alımından uzak durmalısınız
- Gebelik testinin hemen yapılması durumunda doğru sonuç vermez ve test negatif çıkar. Hamilelik testi yapmak için embriyo transferinin üzerinden en az 12 gün geçmiş olması gereklidir
Şayet herhangi bir nedenle ağrı kesici ilaç kullanmanız gerekirse, hangi ilacı içebileceğiniz konusunda doktorunuza danışmanızda fayda olacaktır. Bu konuda yanıtını merak ettiğiniz soruları hemen yorum bölümüne yazabilirsiniz.
Bilgi sahibi olun –> Tüp Bebek Nasıl Yapılır?
Detaylı bilgi için Özel Bahçelievler Kadın Hastalıkları ve Doğum Merkezimizi arayarak ulaşabilirsiniz.
Cep Tel: 0532 414 56 66
Ofis Tel: 0212 603 66 54
E-Mail: [email protected]