Doğum lekesi bebeklerde doğumdan hemen sonra görülen ya da birkaç hafta sonrasında ortaya çıkan cilt rengi değişimleridir. Çoğunlukla ebeveynler bu lekelerle ilgili çeşitli endişeler yaşıyor. Ancak doğum lekelerinin genellikle kanser belirtisi olmadığını söyleyebiliriz. Lekeler kimi zaman kalıcı olurken kimi zaman da bebekler büyüdükçe görünümleri hafifler ve kendiliğinden ortadan kalkar. Bu lekelerin annelerin beslenmesi ile ilgili olmadığının ifade etmeliyiz. Gebelikte yapılan yahut yapılmayan bir şeyle ilgili olarak da ortaya çıkmazlar. Lekelerin neden oluştuğu ise henüz tam olarak bilinemiyor. Bu konuda merak edilen detaylara da değineceğiz. Ancak öncesinde genetik olup olmadıkları konusunu ele alalım.

Doğum Lekeleri Genetik Midir?

Her doğum lekesi genetik değildir. Ancak genetik olarak ortaya çıkmasının da olasılıklar dahilinde olduğunu söyleyebiliriz. Daha önce de değindiğimiz gibi lekelerin nedeni henüz tam olarak bilinemiyor. Ancak gen mutasyonundan kaynaklandıkları üzerinde durulduğunu belirtmek mümkündür. Örneğin yaygın şekilde görülen Porto şarabı olarak adlandırılan lekeler kimi zaman Klippel-Trenaunay sendromundan kaynaklı olarak oluşabiliyor. Sturge-Weber sendromu da bu lekelerin gelişmesinde tetikleyici olabiliyor.

Doğum Lekeleri Hayatın Sonraki Dönemlerinde Çıkabilir Mi?

doğum lekeleri sonradan çıkar mı

Doğumdan birkaç hafta sonrasında doğum lekesi belirgin bir görünüm kazanabilir. Ancak daha sonrasında ortaya çıkan cilt lekelerinin doğum lekeleri olarak değerlendirmek doğru olmaz. Çocukluk ya da yetişkinlik döneminde bu lekelerin oluşması mümkün değildir. İlerleyen yaşlarda görülen ciltteki lekelenmeler çoğunlukla benlerdir. Yetişkinlik döneminde çıkan benleri bu lekelerle karıştırmamak gerekir.

Doğum Lekesi Çeşitleri

Genel olarak doğum lekesi vasküler ve pigmente olmak üzere iki farklı kategoride ele alınıyor.

Vasküler (Damarsal) Doğum Lekeleri

Vasküler olarak adlandırılan bu lekelerin oluşum nedeninin kan damarlarının beklenenden daha farklı bir bölgede oluşması olduğu düşünülüyor. Vücutta fazla oranda kan damarı olması durumunda da bu doğum lekesi meydana gelebiliyor. Vasküler doğum lekelerinin bebeklerin % 40’ında görüldüğünü söyleyebiliriz. Somon, hemanjiyom ve nevus flammeus (Porto şarabı) şeklinde türleri de bulunur.

Somon türü genellikle kırmızı ya da pembe renktedir. Göz kapağı, iki giz arası ve ense bu lekelerin en sık görüldüğü yerlerdir. Zamanla daha açık bir renk kazanan bu lekelerin tıbbi olarak tedavi edilmesi gerekmez.

Hemanjiyom türü lekeler ise pembe, mavi ya da kırmızı renklerdedir. Kafa bölgesi, boyun ve uzuvlarda daha sık görülürler. Çıkıntı olmayan küçük lekeler şeklinde kendilerini belli ederler. Sadece sayısının fazla olması durumunda tıbbi müdahale gerekebilir.

Porto şarabı lekeler ise yüz ve boyun bölgesinde daha yoğun görülür. Genellikle kırmızı renktedir ancak mor renkte de olabilir. Kalın ve kuru bir görünüm sergileyen bu lekelerin bazıları için tıbbi müdahale gerekebilir.

Pigmente Doğum Lekeleri

pigmente doğum lekeleri

Cilde renk veren hücreler pigment olarak adlandırılır. Pigmentler vücudun bir bölgesinde fazla oranda bulunursa bu durum pigmente doğum lekesidir. Bu lekeler ise kendi arasında 3 grupta incelenir. Bunlar;

  • Ben
  • Sütlü kahve
  • Moğol lekeleri

Benlerin rengi kahverengi, pembe ya da siyah gibi çok farklı renkler olabiliyor. Düz ya da çıkıntılı olabildikleri gibi boyutlarının da farklı olabileceğini söyleyebiliriz. Bazıları yaşam boyunca mevcudiyetini korurken bazıları da zaman içerisinde ortadan kalkar.

İlginizi çekebilir –> Vajinal pH Nedir

Café au lait yani sütlü kahve lekeleri ise genellikle oval bir şekle sahip olur. Çoğunlukla doğumla ortaya çıksalar da çocukluk döneminde de ortaya çıkabilirler. Soluk kahve tonlarında olan bu doğum lekelerinin kimi zaman büyümeleri de söz konusu olabilir. Ender durumlarda da bir sağlık sorunu işareti olabildiklerini belirtebiliriz.

Moğol lekelerinin en çok ön plana çıkan özelliği ise mavi, gri tonlarında olmalarıdır. Çıkıntısız olan bu lekeler alt sırt ve kalça bölgesinde daha yaygın şekilde görülür. Çoğunlukla bebeklerin 4 yaşına gelmesi ile birlikte ortadan kalkar ancak yaşam boyu kalıcı olma ihtimalleri de bulunur.

Göz atın –> Aşırı Tüylenme

Doğum Lekesi Tedavisi

Tedavide farklı seçenekler değerlendirilebilir. Lazer tedavisi Porto şarabı türünde olan doğum lekesi üzerinde oldukça etkilidir. Bu nedenle sıklıkla uygulanan tedavilerin başında gelir. Beta-Blokerler olarak adlandırılan tedavi ise ilaç kullanımı şeklindedir. Hemanjiyom türünde olan lekeler üzerinde etkili olduğunu söyleyebiliriz. Kortikosteroidler de yine ilaç kullanımı prosedürü ile uygulanan bir tedavidir. Tedavi seçeneklerinden bir diğeri de cerrahi müdahaledir. Doğum lekesinin kişiyi rahatsız etmesi ve diğer tedavi seçeneklerinin uygulanamaması durumunda devreye girer. Konuya dair sorularınızı yorum bölümüne yazabilirsiniz.

Bilgi sahibi olun –> Naboth Kisti

 

Detaylı bilgi için Özel Bahçelievler Kadın Hastalıkları ve Doğum Merkezimizi arayarak ulaşabilirsiniz.
Cep Tel: 0532 414 56 66
Ofis Tel: 0212 603 66 54
E-Mail: [email protected]