Vajinal pH değeri, vajina sağlığı ile çok yakından ilgilidir. Normal ve sağlıklı bir vajinada bu değerin 4,5 ve altında olması bekleniyor. Aynı zamanda söz konusu seviyenin asidik ya da bazik olması da yine vajina sağlığı konusunda önemli bir veridir. Kadınların bu değeri normal seviyede tutmak için nelere dikkat etmesi gerektiğine değineceğiz. Aynı zamanda bu değerin değişmesine yol açan tüm unsurları da ele alacağız. Ancak öncesinde vajinadaki pH değerini daha detaylı inceleyelim.

Vajinal pH Değeri Nedir?

Vajinanın normal pH değerinin 3,8 ile 4,5 arasında olduğunu belirtebiliriz. Ancak bu referans aralığı üreme döneminde olan kadınlar için geçerlidir. Ergenlik öncesinde ve menopoz sonrasında söz konusu değerin değişebileceğini belirtmeliyiz. Bu dönemlerde söz konusu değer genellikle 4,5tan daha büyük olabiliyor. Vajinanın mantar enfeksiyonlarına ya da bakterilere karşı koruyucu bir ortama sahip olmasında pH değerinin önemi son derece büyüktür. Kadınların üreme döneminde pH değerinin yükselmesi durumunda aşağıdaki sağlık sorunları ortaya çıkabilir:

  • Bakteriyel Vajinoz

Baktriyel vajinoz bir enfeksiyon hastalığıdır. Bozulmuş balık kokusunu andıran kötü kokulu akıntı, kaşıntı gibi sorunlar ortaya çıkar. Aynı zamanda akıntının renginin gri, beyaz ya da sarıya yakın renkte olması problemi de yaşanır. Çok zararlı olmayan bir enfeksiyon gibi görünse de herpes simpleks virüsü, HPV ve HIV hastalıkları riskini artıran bir sağlık sorunudur.

  • Trikomoniyaz

Bir parazit türünün yol açtığı bu rahatsızlık ise cinsel yolla bulaşan hastalıklardan biridir. Çoğu zaman belirti göstermiyor olması ise erken teşhis olasılığını düşürüyor. Bu hastalığın HIV açısından da riski bir hayli yükselttiğini söyleyebiliriz.

Vajinanın pH Dengesinin Bozulması

ph değeri bozulması

Vajinadaki pH dengesinin bozulması pek çok farklı nedenden kaynaklanabilir. Bu nedenlere aşağıdaki örnekleri verebiliriz:

  • Korunmasız Cinsel İlişki

Cinsel ilişkide kondom kullanılmaması, meninin alkali olan yapısının vajinayi etkilemesine yol açabiliyor. Buna bağlı olarak vajinadaki pH dengesi de değişiyor.

  • Antibiyotik Kullanımı

Antibiyotik ilaçların da söz konusu dengeyi olumsuz yönde etkileyebildiğini söyleyebiliriz. Nedeni ise bu ilaçların sadece kötü bakterileri değil, olumlu bakterileri de yok edebiliyor olmasıdır.

  • Vajinal Duş

Vajina içinin kozmetik ürünler ve solüsyonlar ile temizlenmesi vajinal pH değerini olumsuz etkiliyor. Vajinal duş, bu dengenin bozulmasındaki en yaygın nedenlerden biridir.

  • Adet Dönemleri

Regl döneminde de söz konusu değer değişebiliyor. Nedeni ise adet kanının bazik özellikte olmasıdır.

Vajinanın pH Dengesi Nasıl Sağlanır?

Tüm kadınların pH dengesini korumak adına bazı hususlara dikkat etmesi ve bazı davranışlardan da kaçınması gerekiyor. Bu konuda bilinmesi gerekenleri şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Cinsel İlişki Sırasında Kondom Kullanın

Kondom sadece hamile kalmayı engellemez. Aynı zamanda vajinal pH dengesinin korunması konusunda da cinsel ilişki sırasında kondom kullanımına özen gösterilmesi gerekiyor.

  • Probiyotik Kullanın

Vücudun pek çok sistemini etkileyen olumlu bakterileri korumak için probiyotik alımına da dikkat edilmelidir. Probiyotikler vajinal pH dengesinin korunmasını sağlıyor olmasıyla da çok büyük bir önem taşıyor.

  • Vajinal Duş Yapmayın

Vajina kendi kendini temizleyebilir ve temizlik için vajinanın iç kısmının özel kozmetik ürünler yahut solüsyonlar ile yıkanmasına gerek olmaz. Vajinal duşun vajinadaki pH dengesini olumsuz yönde etkilediğini unutmamak gerekiyor. Bu durumda vajina enfeksiyonlara da açık hale gelebilir.

  • Tamponunuzu Düzenli Olarak Değiştirin

Adet dönemlerinde sık sık ped ve tampon değişimi yapılması, vajina sağlığı bakımından büyük bir önem taşıyor. Ped ya da tamponların uzun süre kalması durumunda vajinada toksik şok sendromu da meydana gelebilir. Aynı zamanda bakteriyel enfeksiyonların gelişme riskinin de yüksek olması söz konusudur.

Göz atın –> Vajinadan Gaz Çıkması

  • Yoğurt Tüketin

D vitamini ve kalsiyum yönünden son derece zengin olan yoğurt da düzenli olarak tüketilmesi gereken gıdalardan biridir. Vajinadaki iyi bakterilerin korunması noktasında yoğurt tüketiminden faydalanılabilir.

  • Doktorunuzu Ziyaret Edin

Tüm kadınların düzenli olarak kadın hastalıkları ve doğum uzmanlarına başvurması, genel bir kontrolden geçmesi gerekir. Bu sayede vajinal pH dengesinin korunması ya da herhangi bir sağlık sorunu meydana geldiğinde erken dönemde tanı konması mümkün olacaktır. Düzenli kontrollerin aksatılmaması vajina sağlığı bakımından oldukça önemlidir. Bu konuda sorularınızı yorum bölümüne yazabilirsiniz.

Bilgi sahibi olun –> Vajina Kaşıntısı

 

Detaylı bilgi için Özel Bahçelievler Kadın Hastalıkları ve Doğum Merkezimizi arayarak ulaşabilirsiniz.
Cep Tel: 0532 414 56 66
Ofis Tel: 0212 603 66 54
E-Mail: info@saithalil.com