Aşırı tüylenme çoğunlukla vücudun androjen hormon üretiminden kaynaklanan bir problemdir. Yapılan araştırmalara göre üreme döneminde olan kadınların yaklaşık % 8’i hayatlarının bir döneminde bu sorunla karşılaşıyor. Elbette erkek tipi kıllanma olarak da adlandırılan bu sorun fizyolojik sıkıntıların yanı sıra kadınları psikolojik açıdan da rahatsız ediyor ve özgüven kaybına yol açabiliyor. Çünkü bu problem, kadınların vücudunun pek çok bölgesinde kıllanmaya yol açıyor.
Bu sorunu yaşayan kadınların büyük bölümü aşırı tüylenme nedeniyle sosyal yaşantısına ya da iş hayatına da son verebiliyor ve evden çıkmama gibi davranışlara eğilim gösteriyor. Kimi zaman ince tüy şeklinde bir kıllanma söz konusu olurken kimi zaman da kalın ve koyu renkli kılların vücut bölgelerinde çıkması şeklinde bir tablo gözlemlenebiliyor. Bu konuda sıklıkla merak edilen tüm hususları ele alacağız ve tedavisinin nasıl yapıldığına da değineceğiz. Öncesinde ise aşırı tüylenme belirtilerinin neler olduğuna göz atalım.
Yazı İçeriği
Aşırı Tüylenme (Hirsutizm) Belirtileri Nelerdir?
Elbette aşırı tüylenme noktasında bir belirti beklemeye gerek olmuyor. Vücutta meydana gelen bu tüylenme kadınlar tarafından kısa zamanda fark edilebiliyor ve doktor başvuruluyor. Bu nedenle hirsutizm noktasında daha farklı belirtilerin ortaya çıkmasına da ihtiyaç olmaz. Kıllanmanın vücudun hangi bölgelerinde meydana geldiği sorusunu ise kısa bir liste olarak yanıtlayabiliriz:
- Üst dudak ve çene
- Göğüs
- Göbek üstü ve göbek altı
- Kolların üst bölümü
- Omuzlar
- Uyluk bölgesi
- Sırt
- Bel
- Yanaklar
Özellikle yüz bölgesinde meydana gelen aşırı tüylenme kadınlar için bir hayli rahatsızlık verici olabiliyor. Ender durumlarda ise vücutta kılların çıkmasıyla beraber daha farklı semptomlar da gözlemlenebilir. Bu belirtilere ise şu örnekleri verebiliriz:
- Kafanın tepe bölgesi gibi erkek tipi saç dökülmesi
- Seste kalınlaşma olması
- Yüz bölgesinde akneler çıkması
- Vücudun kas kütlesinde artış olması
- Meme ölçülerinde küçülme olması
Aşırı Tüylenme (Hirsutizm) Teşhisi Nasıldır?
Teşhis konması için öncelikle aşırı tüylenme şikayetine sahip olan kadınların detaylı bir muayeneden geçmesi gerektiğini belirtelim. Hastanın daha farklı şikayetlerinin olup olmadığı ya da hangi ilaçları kullandığı gibi bilgilerin de alınması gerekir. Bununla birlikte hastaya bazı testlerin de yapılması gerekiyor. Bu testler sayesinde kıllanmanın neden kaynaklandığının tespit edilmesi mümkün olabiliyor. Uygulanan testler ise şu şekildedir:
- Kandaki androjen hormonlarının ölçümü
- Süt hormonunun ölçümü
- Böbrek üstü bezi hormonlarının ölçümü
- Genital bölgenin incelenmesi için ultrasonografi
- Böbrek üstünün radyolojik incelemesi
- MR ile hipofiz bezi incelemesi
Bu testlerin tamamı aşırı tüylenme şikayeti olan her hastaya yapılmaz. Bazılarının sadece hekim tarafından gerekli görülmesi durumunda yapıldığını belirtebiliriz. Kimi zaman yapılan incelemelerde bazı şüpheli bulgulara da rastlanabilir ve bu durumda doktorunuz daha ileri tetkiklerin yapılmasını da talep edebilir. Yapılan bu testlerden çıkan sonuçlar, muayene sonrası değerlendirmeler ve hastanın şikayetleri bir arada ele alınır ve bu sayede tanı konabilir. Hemen ardından ise en uygun tedavi seçenekleri gözden geçirilir.
Aşırı Tüylenme (Hirsutizm) Tedavisi Nasıldır?
Kadınlarda aşırı tüylenme farklı nedenlere bağlı olarak ortaya çıkan sorunlardan biridir. Bu nedenle tedavi de her hastada aynı şekilde uygulanamaz. Öncelikle bu soruna yol açan hususların tespit edilmesi gerekir. Zira tedavi prosedürü, sorunun kaynağını ortadan kaldırmaya yönelik olarak uygulanıyor. Sıklıkla tercih edilen tedavi metotlarının başında ise ilaç kullanımı geliyor. Bununla birlikte bazı hastalarda tedavinin cerrahi müdahale ile yapılması da gereklidir.
İlaç tedavisinde sıklıkla doğum kontrol hapları yardımcı olur. Lakin ilaç kullanımıyla yapılan tedavide çok kısa bir süre içerisinde aşırı kıllanma probleminin tamamen çözülmesi beklenmemelidir. İlaç kullanımı şeklinde uygulanan tedavide sonuç almak için 6 ay ile 12 arasında bir sürenin geçmesi gerekir. Bu sürenin sonlarında kıllanma sorununun tamamen ortadan kalkmaya başladığını gözlemlemek mümkün olabiliyor. İlaç tedavisine en kısa zamanda başlanması, daha kısa bir sürede tedaviden başarı elde edilmesine de olanak tanıyacaktır.
Bu arada söz konusu probleme neden olan yaygın faktörlerden biri de halk arasında POS ya da PKOS olarak bilinen polikistik over sendromu oluyor. Hastada bu sorunun mevcut olması durumunda ilaç tedavisi ile başarı elde edilme olasılığı daha düşük olacaktır. Bu gibi durumlarda cerrahi müdahalenin de bir tedavi seçeneği olarak ele alındığını belirtebiliriz. Kistik yapının ameliyat ile çıkarılması tercih edilebilir ve bu sayede kıllanma sorununun da çözülmesi sağlanır.
Son olarak tedavi konusunda hastanın kilosunun da önemli olduğunun altını çizmek gerekiyor. Bu hastalığa dair yapılan çok sayıda araştırma, obez derecesinde kilolu olan kişilerde bu sorunun daha yaygın şekilde görüldüğünü ortaya koydu. Dolayısıyla aşırı kilo vücudun hormon dengesini de olumsuz yönde etkiliyor. İşte bu nedenle hastanın kilo vermesi, tedavinin başarısını da olumlu yönde etkiliyor. Söz konusu sorunu yaşayan hastaların mutlaka beslenme ve yaşam şeklinde de bazı değişimler uygulaması gerekir.
Dikkatinizi çekebilir –> Progesteron hormonu
Kadınlarda Aşırı Tüylenme Sebepleri Nelerdir?
Kadınlarda görülen erkek tipi kıllanma problemine bazı hastalıkların da yol açabildiğini söyleyebiliriz. Bu hastalıkların ortak özelliği ise vücudun hormon dengesini olumsuz yönde etkiliyor olmasıdır. Dolayısıyla kıllanma aslında bir hastalığa bağlı olarak da ortaya çıkabiliyor. Hangi hastalıkların kadınlarda bu soruna neden olabildiği sorusunun yanıtını da yine bir liste halinde aktaralım:
- PKOS (Polikistik over sendromu)
- Yumurtalıklarda bulunan tümörler
- Yumurtalıklardaki kistik yapılar
- Hipofiz bezi hastalıkları
- Tiroid sorunları
- Böbrek üstü bezi hastalıkları
- Androjen hormonun aşırı oranda salgılanmasına yol açan rahatsızlıklar
Görüldüğü gibi yukarıda söz ettiğimiz hastalıkların hemen hepsi vücudun hormon dengesine de etki ediyor. Hormon seviyelerindeki değişimler ya da dengesizlikler ise aşırı tüylenme sorununa sebebiyet veriyor. Tüylenmeye kadınların seslerinin kalınlaşması ya d meme ölçülerinde küçülme olması gibi daha farklı şikayetler de eşlik edebiliyor. Bu gibi durumlarda tedavide hedef alınan temel faktör de vücudun hormon dengesi oluyor. yeniden hormonların normal seviyede salgılanmasına yönelik tedaviler ise söz konusu şikayetlerin ortadan kaldırılması amaçlanıyor da diyebiliriz.
Mutlaka göz atmalısınız –> Polikistik over sendromu
Hirsutizm Testi Nasıl Yapılır?
Kimi zaman aşırı tüylenme sorunu yaşayan kadınlarda aslında bir hormon artışının olmadığı tespit ediliyor. İdiopatik hirsutizm olarak adlandırılan bu durumda kıllanmaya neden olan çoğunlukla POS oluyor. Elbette kan testi ile ultrasonografi yardımıyla gerekli inceleme ve değerlendirmeler yapılabiliyor. Aynı zamanda kan testi ile vücudun prolaktin hormonunun seviyesinin ölçülmesi, böbrek üstü bezinin normal çalışıp çalışmadığının değerlendirilmesi de mümkün olabiliyor.
Yapılan testler arasında over ve adrenal bez tomografi de bulunuyor. Hastanın testosteron, androstenedion, DHEAS, 17 alfa hidroksi progesteron ve prolaktin hormon düzeylerinin bu yolla incelenmesi sağlanıyor. Hastalarda testesteron hormonunun yüksek çıkması POS ihtimalini de güçlendiriyor. Adrenal bezlerin büyümesi halinde ise 17 hidroksi progesteron (OHP) düzeyi normalin üzerinde seyrediyor. Yapılan bu testlerin sonuçları hastaya doğru tanı konması ve başarılı bir tedavi uygulanabilmesi adına büyük önem taşıyor. Konuya dair sorularınızı yorum bölümüne yazabilirsiniz.
Bilgi sahibi olun –> Yumurtalık kanseri
Detaylı bilgi için Özel Bahçelievler Kadın Hastalıkları ve Doğum Merkezimizi arayarak ulaşabilirsiniz.
Cep Tel: 0532 414 56 66
Ofis Tel: 0212 603 66 54
E-Mail: [email protected]