Braxton Hicks kasılmaları gerçek doğum sancılarıyla sıklıkla karıştırılan ve özellikle gebeliğin son dönemlerinde yaşanan kasılmalardır. Toplumda bu kasılmalar yalancı doğum sancısı olarak da biliniyor. Söz konusu kasılmaların rahmi doğuma hazırlama özelliğinin olduğunu söyleyebiliriz. Ancak elbette yalancı kasılmalar doğumun başladığı anlamını da taşımaz. Özellikle ilk gebeliklerde bu kasılmalar anne adaylarının erken doğum yaptığı düşüncesine kapılmasına neden olabiliyor.  Çünkü anne adayları doğumun başladığını düşünüyor.

Genellikle bu kasılmaların hamileliğin 24. haftasında başladığını da söyleyebiliriz. Kasılmalar ağrısız olarak gerçekleşir. Çoğunlukla rahmin üst kısmında meydana gelir ve bu nedenle de kasılma en çok karnın üst tarafından hissedilir. Uzun süren kasılmalar olmadığını ve genellikle 35 – 40 saniye sonra sona erdiğini de söyleyebiliriz. Yalancı kasılmaların belirtilerini ya da ne zaman başladığını da aktaracağız. Öncesinde ise gerçek doğum kasılmaları ile aralarında nasıl farklar olduğunu ele alalım.

Gerçek Doğum Kasılmalarından Farkı Nedir?

Anne adayları Braxton Hicks kasılmaları ile gerçek doğum sancıları arasındaki farkı gayet net bir şekilde hissedebilir. Çünkü bu iki durum arasında belirgin farklar bulunuyor. Bunların ilki yalancı kasılmaların düzensiz bir şekilde meydana geliyor olmasıdır. Gerçek doğum sancılarının periyotları gayet düzenlidir ve doğum yaklaştıkça bu periyotlar sıklaşır. Ancak yalancı kasılmalar düzensiz bir şekilde olur. Aynı zamanda bu kasılmalar uzun süre boyunca devam etmez. Gerçek doğum sancısı ise uzun süre devam eder.

Bununla birlikte Braxton Hicks kasılmaları tamamen ağrısız bir şekilde meydana gelir. Yani bu kasılmalara ağrı eşlik etmez. Gerçek doğum kasılmalarında ise anne adayları net bir ağrı hisseder. Ağrı, iki kasılmanın birbirinden ayırt edilmesinde en önemli unsurlardan biridir.  Bu arada rahim ağzında açılma olup olmadığı da iki kasılma arasındaki farklardan biri oluyor. Gerçek doğum sancıları başladığında rahim ağzında da açılma meydana gelmeye başlar. Yalancı kasılmalarda böyle bir değişim olmaz.

Bir diğer fark da kasılmanın durup durmadığı üzerinedir. Yalancı kasılmalar anne adayının pozisyon değiştirmesi durumunda sona erer. Ancak gerçek doğum sancıları pozisyon değişikliğinden etkilenmez. Anne adayları iki kasılmayı ayırt etmek adına pozisyon değiştirmeyi de deneyebilir. Bu arada yalancı kasılmaların su içmek ya da ılık duş almak gibi durumlarda azaldığını yahut ortadan kalktığını söyleyebilir. Gerçek doğum sancıları başladığında ise böyle bir durum söz konusu olmaz. Bu farklar anne adaylarının tamamı tarafından bilinmelidir. Bu sayede kasılmalar arasındaki farklar da daha net bir şekilde anlaşılabilir.

Gebeliğin Son Ayında Kasılma Nasıl Olur?

Gebeliğin son ayında kasılma

Elbette Braxton Hicks kasılmaları ile gerçek doğum sancıları arasındaki farkı anlamanın bir yolu da gebeliğin son aylarında meydana gelen sancılar ve kasılmalar hakkında bilgi sahibi olmaktır. Gerçek doğum sancılarının başlaması ile birlikte rahim de daralmaya başlar ve bu daralmanın etkisi sayesinde bebek doğum kanalına itilir. Böylelikle kasılmalar doğumun gerçekleşmesine de yardımcı olur. Bununla birlikte gebeliğin son döneminde, doğuma kısa süre önce başlayan sancılar ile serviks de incelir. Bu durum bebeklerin doğum sırasında doğum kanalından geçmesine yardımcı olur.

Tüm anne adaylarına gerçek doğum sancıları ile ilgili şu bilgileri aktarabiliriz:

  • Doğum sancıları düzenli aralıklarla olur ve doğum yaklaştıkça sıklaşır
  • Gerçek doğum sancısı dalgalar halindedir
  • Dinlenme, pozisyon değiştirme doğum sancılarını azaltmaz ve geçirmez
  • Ağrı çoğu zaman sırtta başlar ve ardından karın bölgesine yayılır
  • Sancılar başladıktan bir süre sonra nişan ve bebeğin suyu da gelir
  • Nişan ve bebeğin suyunun gelmesi artık doğumun başladığını gösterir
  • Sancılar esnasında bebeğin karnın altına itildiği hissedilir

Braxton Hicks Kasılmaları Belirtileri Nelerdir?

Anne adayları için Braxton Hicks kasılmaları belirtileri de yalancı kasılmayla gerçek sancı arasındaki farkları anlamayı sağlayacaktır. Belirtilere dair şu bilgileri aktarabiliriz:

  • Düzenli aralıklarla olmayan yalancı doğum sancısı daha kısa sürelidir
  • Anne adayları bu kasılmaları akşam ya da gece saatlerinde daha sık yaşadığını dile getirir
  • Kasılmalar kimi zaman sıkışma hissini de yaşatır
  • Yalancı kasılmaları anne adayları karınlarının üst kısmında daha fazla hisseder
  • Bu kasılmalara ağrı eşlik etmez, tamamen ağrısızdır
  • İdrara çıkma ya da duş alma gibi durumlarda kasılmalar hafifler
  • Çoğu zaman anne adayının pozisyon değiştirmesi halinde kasılmalar da durur
  • Aktif bir gün sonrasında bu kasılmalar daha yoğun olabilir

Braxton Hicks Kasılmaları Ne Zaman Başlar?

Yukarıda da değindiğimiz gibi Braxton Hicks kasılmaları hamileliğin 24. haftasından sonra başlar. Ancak her anne adayında gebeliğin 24. haftasında mutlaka yalancı kasılmaların olacağı şeklinde bir düşünceye kapılmamak gerekiyor. Daha geç bir dönemde de olabileceğini belirtelim. Bununla birlikte daha önce doğum yapan anne adaylarının söz konusu kasılmaları diğer anne adaylarından daha erken dönemde hissetmeye başladığını da belirtebiliriz. Daha önce doğum yapan anneler bu sancıları biraz daha şiddetli biçimde de hissedebilir.

Dikkatinizi çekebilir –> Gebelikte Seyahat

Braxton-Hicks Kasılmaları Nasıl Geçer?

Kimi zaman uygulanan basit yöntemler Braxton Hicks kasılmaları üzerinde etkili olabiliyor. Bunlardan ilki ılık duş alınmasıdır. Ilık duş kasların rahatlamasını ve gevşemesini sağladığından kasılmalar da hemen durabiliyor. Bir diğer yöntem de oda ısısında su içilmesidir. Anne adaylarının büyük bölümü 1  –  2 bardak su içtiklerinde kasılmanın azaldığını dile getirir. Pozisyon değişikliği de bu noktada önem taşıyor. Anne adayları mevcut pozisyonlarını değiştirdiklerinde kasılmaların da azaldığını belirtir.

Özellikle uzun süre ayakta kalmak ya da yürümek yalancı doğum sancısı başlamasına yol açabiliyor. Bu gibi durumlarda anne adaylarının hemen oturma ya da uzanma pozisyonuna geçmesinde fayda olacaktır. Zira bu kasılmalar çoğunlukla 35  –  40 saniye kadar sürüyor. Sonrasında birden kesiliyor. Bu zaman zarfında anne adaylarının bacak ya da bel bölgesine hafif masaj uygulaması da faydalı olabilir.

Mutlaka okuyun –> Hamilelikte Dikkat Edilmesi Gerekenler

Yalancı Doğum Sancıları Neden Olmaktadır?

Yalancı doğum sancıları nasıl olur

Henüz Braxton Hicks kasılmaları neden olur sorusunun yanıtının net bir şekilde bilinemediğini söyleyebiliriz. Ancak aşağıdaki durumlarda bu kasılmalar daha sık ve daha yoğun bir şekilde yaşanabiliyor:

  • Anne karnındaki bebeğin çok fazla hareketli olması
  • Cinsel ilişki yaşamak
  • Anne adayının uzun süre yürümesi ya da ayakta kalması
  • Anne adayının vücudunu fazla yorması
  • Aşırı sıvı kaybı
  • Mesanenin fazla olması

Bu kasılmalar rahmin doğuma hazırlanmasını sağlarken aynı zamanda plasentaya daha fazla kan akımının olmasına da yardımcı oluyor.

Nişandan Ne Kadar Sonra Doğum Başlar?

Nişan gelmesi ve doğum arasındaki zaman dilimi de Braxton Hicks kasılmaları konusunda merak edilen hususlardan biri oluyor. Nişan geldikten ne kadar süre sonra doğumun başladığı noktasında net bir zamandan söz edemeyiz. Çünkü bu durum her anne adayında hatta her gebelikte aynı değildir. Kimi zaman nişandan birkaç saat sonra doğum başlayabilir. Ancak kimi zaman bu süre 1 hafta hatta 2 hafta da olabilir. Bu konuda net bir süre söylemek doğru olmaz. Siz de yalancı doğum sancısı hakkında yanıtını merak ettiğiniz sorularınızı yorum bölümüne yazabilirsiniz.

Bilgi sahibi olun –> Hamilelikte Vajina Ağrısı

 

Detaylı bilgi için Özel Bahçelievler Kadın Hastalıkları ve Doğum Merkezimizi arayarak ulaşabilirsiniz.
Cep Tel: 0532 414 56 66
Ofis Tel: 0212 603 66 54
E-Mail: [email protected]