Hamileliğin beşinci haftası, bazı gebelik belirtilerinin de yavaş yavaş yaşanmaya başladığı dönemdir. Artık gebelik kesinleşmiş olur ve bebeğin gelişimi için bazı temeller de atılmaya başlanır. Ne gibi belirtilerin yaşandığı ve bebeğin anne karnında hissedilip hissedilmediğine değineceğiz. Öncesinde 5 haftalık gebelikte bebeğin durumundan söz edelim.

Bebeğiniz Büyüyor

Bebeğin rahme tutunduğu 5 haftalık gebelikte 3 katmandan söz edebiliriz. Bebeğin oluştuğu bu 3 katman ektoderm, mezoderm ve endodermdir. Üst katman olan ektoderm zaman içerisinde bebeğin beynini, omuriliğini, omurgasını ve sinirlerini oluşturur. Mezoderm tabakası ise bebeğin kalbinin ve dolaşım sisteminin oluşmasını sağlayacaktır. Aynı zamanda kıkırdak dokular, kaslar, kemikler ve deri altı dokuların oluşmasında, şekillenmesinde de bu katman etkilidir. Endoderm tabakası ise akciğerlerin, bağırsakların, tiroidlerin, böbreklerin ve pankreasın oluşmasında rol alacaktır.

Bedeninizde Neler Oluyor?

Dış görünüşte büyük değişimler olmasa da 5 haftalık gebelikte anne adayları gebelik belirtilerini yaşamaya başlar. Mide bulantısı, kusma gibi çeşitli şikayetlerin artık kendini hissettirmeye başladığı bir dönem olduğunu söyleyebiliriz. Elbette her anne adayının gebelik belirtilerini yaşaması beklenmez. Bazı kadınlarda kokulara karşı aşırı bir hassasiyet gelişirken bazı anne adaylarında böyle bir durum yaşanmayabiliyor. Karında büyüme ise bu dönemde henüz gerçekleşmez.

5 Haftalık Gebelik Kaç Aydır?

Gebelik hesaplamaları kapsamında hamileliğin ilk günü, anne adaylarının son adet döneminin ilk günü olarak kabul ediliyor. Bu hesaplama yöntemi ise akılları karıştırabiliyor. 5 haftalık gebelik, hamileliğin ikinci ayıdır ve ikinci ayının ilk haftası olarak düşünülebilir. Hamileliğin ikinci ayı; gebeliğin 5 – 8 haftasıdır.

5 Haftalık Hamilelik Belirtileri Nelerdir?

beşinci hafta hamilelik belirtileri

5 haftalık gebelik belirtileri her anne adayında aynı şiddette olmayabilir ve aşağıda sıraladığımız belirtileri tüm anne adayları yaşamayabilir.

  • Bitkin hissetme
  • Mide bulantısı ve kusma
  • Göğüslerde hassasiyet olması
  • Sık sık idrara çıkma
  • Kasıklarda ağrı
  • Ağızda metalik tat
  • Tükürükte artma
  • Kokulara karşı hassasiyet
  • Ani duygu değişimleri

5 Haftalık Bebek Anne Karnında Hissedilir Mi?

Gebeliğin bu döneminde karın bölgesinde bebeğin hissedilmesi mümkün olmaz. Bebeğin hareketlerinin hissedilebilmesi için hamileliğin en az 16 haftasının tamamlanmış olması gerekiyor. Aslında bebekler anne karnında gebeliğin 7. haftasından sonra hareket etmeye başlarlar. Fakat bu dönemde çok küçük olmalarından kaynaklı olarak bu hareketler anne adayı tarafından hissedilemez.

5 Haftalık Gebelik Ultrasonda Görünür Mü?

Ultrasonda 5 haftalık gebeliğin görünmesi zor olsa da mümkündür. Karından yapılan ultrasonda görünmesi daha zor olduğundan ultrasonun vajinal yolla yapılması gerekiyor.

5 Haftalık Bebek Anne Karnında Nasıl Olur?

Gebeliğin beşinci haftasında bebekler anne karnında sadece bir nokta büyüklüğünde olur. Henüz bir bebek görünümü kazanmamışlardır. Amniyon kesesi içerisinde olurlar ve gebelik boyunca bu kese içerisinde gelişimlerini sürdüreceklerdir.

5 Haftalık Gebelikte Cinsel İlişkiye Girilir Mi?

beş haftalık gebelikte cinsel ilişki

Hamilelik döneminde kimi zaman anne adayları cinsel ilişkinin bebeklerine zarar vereceğini düşünebiliyor. Oysa herhangi bir problemin olmaması durumunda gebeliğin bu döneminde cinsel ilişkiye girilebilir. Elbette bebekler bu durumdan zarar görmez. Ancak düşük riskinin olması durumunda doktorunuz bir süre geçerli olmak kaydıyla cinsel ilişki yasağı getirebilir. Böyle bir yasak bulunmuyorsa cinsel ilişkiye girilmesinde de bir sakınca olmaz.

Bilgi sahibi olun –> Dördüncü Hafta Hamilelik

5 Haftalık Hamile Kadın Nelere Dikkat Etmelidir?

Hamileliğin beşinci haftasında olmak, bebeklerin hiçbir faktörden etkilenmediği anlamına gelmez. Bu nedenle anne adayları bu dönemde beslenmesine, günlük su tüketimine, uyku düzenine dikkat etmelidir. Folik asit desteği almak da önem taşır ve doktora danışarak folik asit takviyesine devam edilmelidir. Gebeliğin her döneminde rutin kontrolleri ve aynı zamanda yaptırılması gereken tetkikleri de ihmal etmemek gerekiyor. Alkol ve sigara kullanımı bu dönemde de bebekler için son derece zararlıdır. Dolayısıyla anne adaylarının alkol ve sigarayı da bırakmaları önemlidir.

Göz atın –> Salgın Döneminde Hamilelik

Adım Adım İlk Doktor Kontrolü İçin Öneriler

Gebeliklerde ilk doktor kontrolü oldukça önemlidir. Doktorunuza gebelik süreciyle ilgili danışabilir ve rutin kontroller için gerekli planlamanın yapılmasını sağlayabilirsiniz. Hamilelik dönemi boyunca yapılan testlerin ya da muayenelerin bebeğinize herhangi bir zararı olmaz. Dolayısıyla bu konuda bir kaygı yaşamanız da gerekmiyor. Olası problemlerin en erken dönemde tespit edilebilmesi ve şayet mümkünse önlem alınması için doktor kontrollerinin asla aksatılmaması ve ihmal edilmemesi gerekir. 5 haftalık gebelik dönemi ile alakalı olan tüm sorularınızı yorum bölümüne yazabilirsiniz.

İlginizi çekebilir –> Gebelikte Egzersiz

 

Detaylı bilgi için Özel Bahçelievler Kadın Hastalıkları ve Doğum Merkezimizi arayarak ulaşabilirsiniz.
Cep Tel: 0532 414 56 66
Ofis Tel: 0212 603 66 54
E-Mail: [email protected]