Tıbbın pek çok alanında olduğu gibi tüp bebek tedavisinde de artık en yeni teknolojiler kullanılıyor. Özellikle tedavinin embriyo seçimi aşamasında ilerleyen teknolojilerin devreye girdiğini söyleyebiliriz. Bu aşamada yapay zekadan da faydalanılıyor. Yapay zekanın nasıl kullanıldığına değineceğiz. Ancak öncesinde embriyo seçimi aşamasından biraz daha detaylı söz edelim.

Tüp Bebekte Embriyo Seçimi

Öncelikle embriyo seçiminin tüp bebek tedavisinin en önemli aşamalarından biri olduğunu belirtmek gerekir. Anne adayına transfer edilecek olan embriyoların kalitesi adına fikir sahibi olmak için embriyo hücrelerinin ve görünüşlerinin de incelenmesine ihtiyaç oluyor. Özellikle tek bir embriyo transfer edilecekse embriyo seçimi daha da fazla önem arz ediyor. Daha fazla sayıda embriyonun transfer edilmesi durumunda çoğul gebelikler meydana gelebiliyor. Bu nedenle tek embriyo transferi tercih ediliyor ancak embriyonun kaliteli olması da hedefleniyor. Kalıtsal bazı hastalıkları olan kişilerde ise PGT yöntemi uygulanıyor.

Preimplantasyon Genetik Tanı (PGT) Nedir?

Bir tanı yöntemi olan PGT işleminde kalıtsal hastalıkların çocuklara geçmesinin önlenmesi hedefleniyor. Embriyoların genleri ve kromozomları herhangi bir genetik sorun olup olmadığı noktasında kontrolden geçiriliyor. Ancak bu yöntemin uygulanabilmesi için doğurganlık noktasında kadın ya da erkekte bir problem olmasa da mutlaka tüp bebek tedavisinin uygulanmasına ihtiyaç duyuluyor. PGT ile kontrolden geçirilen embriyo şayet problemsiz ise bu durumda anne adayının rahmine transferi gerçekleştiriliyor. Bu arada artık embriyoların ilerleyen zamanlarda transfer edilmek üzere dondurulmasının da mümkün olduğunu söyleyebiliriz.

Preimplantasyon Genetik Tanı (PGT) Kimlere Yapılır?

Elbette bu işlemin kimlere yapıldığı da tüp bebek tedavisinden faydalanmak isteyen çiftlerin merak ettiği hususlardan biridir. Aşağıdaki durumlar söz konusu olduğunda tedavi kapsamında PGT yöntemi uygulanabilir:

  • Daha önceki gebeliklerin genetik problemlerden dolayı sona ermiş olması
  • Aile öyküsünde ciddi düzeyde genetik hastalıkların olması
  • Çiftlerin kalıtsal hastalığa sahip bir çocuklarının olması
  • Aile öyküsünde kromozom ile alakalı sorunlar olması

Bu konuda mutlaka kadın hastalıkları ve doğum uzmanına danışmalısınız. Doktorunuzdan PGT konusunda daha fazla bilgi alabilirsiniz.

Hangi Hastalıklar Preimplantasyon Genetik Tanı (PGT) İle Tespit Edilebilir?

Kısaca PGT olarak adlandırılan yöntemin 600’den daha fazla sayıda genetik hastalığı tespit etmek için kullanıldığını söyleyebiliriz. Aynı zamanda bazı hastalıkların tespit edilmesi için de PTT olarak adlandırılan yöntem uygulanabiliyor. Sonuç olarak söz konusu yöntem sayesinde pek çok farklı kalıtsal hastalığın tespit edilmesi mümkün olabiliyor.

Preimplantasyon Genetik Tanı (PGT) Güvenli Midir?

Elbette PGT yöntemi son derece güvenlidir. Yapılan araştırmalar, PGT ile doğan bebeklerde diğer bebeklere nazaran daha az sağlık sorunu yaşandığını da ortaya koyuyor. Aynı zamanda bu bebeklerde gelişimsel problem oranları da çok daha düşük oluyor. Testten geçirilmesi için hücre alınan embriyolar normal bir şekilde gelişebiliyor. Ancak sonraki süreçlerde zarar görme olasılıklarının da olduğunu belirtmek gerekir. Zarar gören embriyolar tüp bebek tedavisinde kullanılamaz. Bu noktada önemli olan husus, PGT yönteminin asla % 100 doğru sonuç vermediğidir. Her ne kadar son derece güvenilir bir yöntem olsa da az da olsa yanılma payının olduğunu göz ardı etmemek gerekir.

Preimplantasyon Genetik Tanı (PGT) Başarısız Olabilir Mi?

Kimi zaman transfer için uygun embriyolar bulunamayabilir. Tüm embriyolar genetik hastalıktan etkilenmiş olabilir. Analize uygun embriyoların tamamı zarar görmüş olabilir ya da yeterli oranda yumurta üretilemeyebilir.

İlginizi çekebilir –> Tüp Bebekte Başarıyı Arttıran Faktörler

Smart PGT Nedir?

Smart PGT, yapay zekanın PGT aşamasında kullanılmış olması anlamına geliyor. Yapay zeka ile embriyoların objektif olarak incelenmesi ve değerlendirmesi yapılabiliyor.

Göz atın –> Tüp Bebek Tedavisinden Sonra Doğal Yolla Gebelik

Yapay Zeka İle Embriyo Seçimi

Son yıllarda embriyonun seçiminde yapay zekanın devreye girdiği otomatik bir sistem kullanılabiliyor. Bu alanda çalışmalar Embryonics adlı bir firma tarafından yapılıyor. Sağlıklı embriyonun seçimi noktasında yapay zekanın kullanılması, tedavide başarı şansını da artırıyor. Söz konusu sistemde olasılıkların hesaplandığı bir algoritma kullanılıyor. Böylelikle embriyoların görüntülerine göre sınıflandırılması noktasında % 97 oranında doğruluk elde edilebiliyor. Ancak halen bu çalışmaların test aşamasında olduğunu da belirtmek gerekir. Ayrıca yapay zeka tedavi kapsamında uygulanan hormon kullanımı konusunda da devreye girebiliyor. Yapay zekanın derin öğrenme özelliği sayesinde kişinin ihtiyacı olan hormon düzeyi ve ne zaman kullanılması gerektiği konusunda daha doğru tespitler yapılabiliyor. Konuyla ilgili sorularınızı yorum bölümüne yazabilirsiniz.

Bilgi sahibi olun –> Tüp Bebek Tedavisi Fiyatları

 

Detaylı bilgi için Özel Bahçelievler Kadın Hastalıkları ve Doğum Merkezimizi arayarak ulaşabilirsiniz.
Cep Tel: 0532 414 56 66
Ofis Tel: 0212 603 66 54
E-Mail: [email protected]