Kadınların kürtaj sonrasında hamile kalma konusunu çok fazla dikkate almaları gerekiyor. Oldukça kritik bir konudur ve bu konuda yanlış inanışlardan arınarak sadece bilimsel bulgulara itibar etmek gerekir. Elbette kürtaj işleminden sonra kadınların yeniden hamile kalması mümkündür ancak sağlıklı bir gebelik oluşması için kürtajdan sonra bir süre beklenmesi gerektiğini de unutmamalısınız. Bu konuya değinmeden önce kürtajdan ne kadar sonra hamile kalınabileceğini ele alalım.

Kürtajdan Kaç Gün Sonra Hamile Kalınır?

Kürtaj işleminden sonra kadınlarda ilk yumurtalama işlemden 2 ile 3 hafta sonrasında meydana gelir. Bu dönemde korunmasız cinsel ilişkiye girilmesi halinde hamile kalınması mümkündür. Fakat kritik unsur da bu noktada devreye giriyor. Kürtajdan sonra rahim henüz toparlanmadan yeniden hamile kalınması önerilmiyor. Neticede kürtaj işleminin cerrahi bir müdahale olduğunu unutmamak gerekir. Rahim kavitesinini bu cerrahi müdahale sonrasında iyileşmesi minimum 3 haftayı buluyor. Gebeliğin istenmiyor olması durumunda ve bu dönemde yeniden hamile kalınması halinde kürtaj işleminin tekrarlanması gündeme gelecektir. Bu da önerilen bir durum olmadığından öncelikle rahmin iyileşmesini beklemek, eğer gebelik istenmiyorsa cinsel ilişkide korunma yöntemlerini tercih etmek çok daha doğru bir tercih olacaktır.

Kürtaj işleminin psikolojik boyutunun da olduğunu göz ardı etmemelisiniz. Kısa bir zaman dilimi içerisinde iki defa kürtaj yapılması sadece fiziksel anlamda değil psikolojik anlamda da sıkıntılı olabilir. Dolayısıyla gebelik istendiğinde, dokulardaki iyileşme de tamamlandığında hamile kalınması daha doğru olur.

Kürtajdan Sonra Hamile Kalmak Daha mı Kolay?

En sık gündeme gelen konulardan biri de kürtaj işleminden sonra hamile kalmanın kolaylaşıp kolaylaşmadığıdır. Halk arasında bu konuda çok fazla yanlış bilgi var. Kürtaj işlemi hamile kalmayı kolaylaştıran bir operasyon değildir. Bu yönde herhangi bir bilimsel bulgu yok. Gebeliğin sonlandırılması için yapılan bu operasyondan sonra rahim kendini yeniliyor. Bu yenilenme sürecine dokular da dahil oluyor. Bu durumun gebe kalmayı kolaylaştığına inanılıyor olsa da bu bilginin gerçeği yansıtmadığını belirtmeliyiz. Elbette kürtaj, gebe kalmayı kolaylaştırmadığı gibi zorlaştırmaz çünkü hamile kalma olasılığı üzerinde belirleyici olan bir operasyon değildir.

Kürtaj Sonrası Hemen Cinsel İlişki Neden Sakıncalı

Kürtajdan sonra yaklaşık olarak 2 hafta boyunca cinsel ilişkiye girilmemesi gerekiyor. Bunun nedeni ise yapılan müdahale nedeniyle rahim ağzının bu zaman diliminde açık olmasıdır. Aynı zamanda kanama da devam eder ve cinsel ilişkiye girilmesi halinde enfeksiyon riski ciddi düzeyde yükselir. Kürtajdan sonra rahim enfeksiyonu problemi ise ileride gerçekleşecek olan gebelikler için riskli bir durumdur.

Kürtajdan Sonra Hamile Kalmak İçin Ne Kadar Beklemeli?

Bu sorunun yanıtını iki farklı açıdan ele almak gerekiyor. Öncelikle rahmin iyileşmesi, yeniden adet düzeninin oluşması için yani fiziksel anlamda bir zamana ihtiyaç duyulur. Kürtajdan sonra en az 1 – 1,5 yıl boyunca yeniden gebe kalınması önerilmiyor. Diğer açıdan ele alacak olursak kadınların kürtajdan psikolojik anlamda olumsuz etkilendiği gerçeği karşımıza çıkıyor. İkinci kez kürtaj olmak zorunda kalınmaması için kadınların gebelik için kendini hazır hissetmesini beklemek gerekir. Bu süre ise kişiden kişiye değişir.

Kürtajdan Sonra Adet Olmadan Hamile Kalmak

Kürtaj işleminin adet olana kadar gebeliğe karşı koruduğu da halk arasındaki yanlış bilgilerden biridir. Henüz ilk adet kanaması gerçekleşmeden de hamile kalınabilir. Kürtajdan sonra ilk adet kanaması işlemden 4 ya da 6 hafta sonrasında gerçekleşir. Eğer bu zaman zarfında kanama olmadıysa mutlaka doktorunuzla irtibata geçmelisiniz. Kürtaj sonrası yumurtlama ise işlemden 2 ile 3 hafta sonrasında olur. Bu dönemde cinsel ilişkiye girilirse gebelik oluşabilir ve haliyle ilk adet kanaması gerçekleşmeden hamile kalınması mümkündür. Kürtaj yaptıran kadınların korunmasız cinsel ilişkiye girseler dahi birkaç yıl hamile kalamayacağı asla doğru bir bilgi değildir.

Kadınların kürtaj sonrasında adet kanaması sandıkları kanama aslında kürtajdan kaynaklanan kanama da olabilir. Bu iki kanama bazı açılardan benzer özelliktedir ve bu nedenle kanama meydana geldiğinde adet döneminin yaşandığı sanılabilir. Beklenmesi gereken durum, adet kanamasının gerçekleşmesi değildir. İlk adet kanaması meydana gelse bile rahim içi dokular henüz tam olarak iyileşmemiş olabilir. Bu nedenle hem gebelik planlaması hem de cinsel ilişki konusunda doktorunuzun belirlediği tarihleri dikkate almanız daha doğrudur.

 

İlginizi çekebileceğimizi düşündüğümüz diğer makalelerimiz:

Kürtajın Yasal Boyutu Nedir?
Adet döneminde hamile kalınır mı?

Detaylı bilgi için Bahçelievler Kürtaj  Merkezimizi arayarak ulaşabilirsiniz.
Cep Tel: 0532 414 56 66
Ofis Tel: 0212 603 66 54
E-Mail: [email protected]