Kürtaj işlemi istenmeyen gebeliklerin sonlandırılması için yapılıyor ve dünyanın pek çok ülkesinde olduğu gibi Türkiye’de de bu işlem çeşitli yasalarla düzenlenmiş durumdadır. Türkiye’de kürtaj işlemi tamamen yasak değildir ancak gebeliğin 10. haftasına kadar yapılmasına müsaade edilir. 10 haftalık gebelikten daha büyük olan hamileliklerde kürtaj işleminin yapılması kanunlarla yasaklanmış durumdadır. Sadece bazı durumlarda sağlık kurulunun da onay vermesi durumunda 10 haftalık gebelikten daha büyük gebeliklerde kürtaj yapılabilir.

Türkiye’de Kürtajın Yasal Boyutu Nedir?

Türkiye’de kürtaj işlemi yasal düzenlemelere tabi olan bir operasyondur. Kadının kürtaj yaptırabilmesi için 18 yaşından büyükse ve evli değilse kendi rozası yeterli olurken evli olan kadınlarda eşin de rızası aranır. 18 yaş altında olan kadınlarda ise ebeveyn izni gereklidir. 16 yaş altında lan kadınların kürtaj yaptırması için resmi merciler tarafından yapılan değerlendirme sonrasında mahkeme kararı aranır.

İlaçla Gebelik Sonlandırmak Mümkün mü?

İlaç kullanarak gebeliğin sonlandırılması mümkün olmamakla birlikte son derece tehlikelidir. Düşük yapmayı sağlayan bir ilaç bulunmuyor ve bu yönde lanse edilen ilaçların kullanımı ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Sadece hekim onayı ile kullanılan ve kürtajın daha kolay yapılmasını sağlayan bazı ilaçlar mevcuttur. Ancak bu ilaçlar tek başına gebeliği sonlandırmaz. Hamileliği sonlandırmanın yolu sadece kürtaj operasyonudur.

Evlilik Dışı Kürtaj Yasal mı?

Kürtaj işlemi hakkında halk arasında pek çok yanlış bilgi var ve bunlardan biri de evlilik dışı kürtaj işleminin yapılamadığı yönündedir. Elbette bekar olan kadınlar da kürtaj yaptırabilir, kürtaj için mutlaka kadının evli olması koşulu aranmaz. Kadın evli değilse ve 18 yaşından büyükse sadece kendi beyanı kürtaj işleminin yapılması için yeterli oluyor. Kadının kendi rızasını belirttiği onay belgesi dışında herhangi bir belge de istenmez. Kürtaj işleminde gizlilik esasının da olduğunu belirtmek gerekiyor. Mahkeme kararı olmadığı müddetçe kadının kürtaj yaptırdığı bilgisi üçüncü kişiler ve taraflar ile paylaşılmaz.

18 Yaş Altı Gebelik Sonlandırma

18 yaş altında olan kadınların kürtaj yaptırması için sadece kendilerinin beyanı ve rızası yeterli olmaz. Ebeveynlerinin de kürtajın yapılmasına onay vermesi ve rızalarının olduğuna dair belge imzalamaları gerekir. Ülkemizde geçerli olan yasalar kapsamında reşit olmayan kadınların kendi talepleri ile kürtaj yaptırmaları söz konusu olamaz. Bu durum 17 yaşında olan kadınlar için de geçerlidir. Kadının yaşı 16 ve altındaysa bu durumda kürtaj yaptırmak için ebeveyn onayı da yeterli olmuyor. Durum adli mercilere bildiriliyor ve kürtaj işleminin yapılabilmesi için mahkeme kararı gerekiyor. Bu prosedür çerçevesinde 18 yaş altında gebeliğin sonlandırılması mümkün olabiliyor.

17 Yaşında Kürtaj Yasak mı? Aileye Haber Verilir mi?

Kadının 17 yaşında olması durumunda kürtaj işlemi gebeliğin 10. Haftası geçmediyse yapılabilir. Fakat işlemin yapılması için kadının ailesinin onay vermesi gerekiyor. Ebeveyn onayı olmadan, sadece kadının beyanı ile kürtajın yapılması mümkün olmaz. Eğer 17 yaşındaki kadın evliyse eşinin de ıslak imzalı onay vermesi gerektiğini de ekleyelim. 17 yaşında ve evli olan kadınların kürtaj yaptırması için ebeveyn onayı yeterli olmuyor. Aileye haber verilir mi konusu da önemini kaybediyor çünkü aileden direkt olarak onay belgesi istendiğinden ailenin haberdar olmaması mümkün değildir.

10 Haftayı Geçen Gebelikler de Neler Yapılır?

Gebeliğin 10 haftayı geçmiş olması durumunda kürtaj yapılması sadece bazı spesifik durumlarda mümkün olabilir. Bu spesifik durumların başında ise fetüsün anne karnında, hamileliğin herhangi bir döneminde hayatını kaybetmiş olması geliyor. Anne adayında bazı kronik hastalıkların bulunması, hamilelik döneminde anne adayının hayatını tehlikeye sokan bir durumun gelişmesi durumunda hekim heyetinin kararı ve onayı ile kürtaj yapılabilir. Fetüsün doğduktan sonra hayatını devam ettiremeyecek düzeyde anomalilere sahip olması halinde de kürtajın 10 haftalık gebelik sonrasında yapılabildiğini söyleyebiliriz. Ancak sıraladığımız tüm bu durumların test ve tetkikler ile doğrulanmış olması gerektiğini de unutmamalısınız.

Kürtaj Herkese Yapılır mı?

Yasal düzenlemeler çerçevesinde kalmak kaydıyla kürtaj işlemi herkese yapılabilir. Kürtaj yapılabilmesi için mutlaka belirli koşullara uygun olmak gerekmiyor. Ancak 10 haftalık bir sürenin olduğunu, kadının yaşına ve evli olup olmadığına bağlı olarak bazı onay belgelerine ihtiyaç duyulduğu konusu da unutulmamalıdır. Kürtajın yasal boyutu hakkında sorularınız varsa yorum bölümüne yazabilirsiniz.