Kürtaj öncesi hazırlık süreci hem hasta hem de hekimin işlem öncesinde yapması gereken tüm hazırlıkları kapsar. Kürtajın yapılış amacı gerek istenmeyen gebeliğin sonlandırılması gerekse de kadın hastalıklarının teşhisi ya da tedavi olsun her kürtaj işleminden önce yapılması gereken hazırlıklar vardır.

Kürtaj yapılmadan öncesinde hekiminiz size bazı önerilerde bulunacaktır ve bu öneriler kürtaj öncesi hazırlık için harfiyen yerine getirilmelidir. Doktorun tavsiyelerine uymak hastanın sağlığının korunması ve kürtaj işleminin normal şartlarda gerçekleştirilebilmesi için büyük önem taşır. Kürtaj öncesi hazırlık konusunda doktorun ve hastanın işbirliği içinde olması büyük önem taşır.

Kürtaj Öncesi Verilen İlaçlar Nelerdir?

Kürtajdan önce ilaç kullanımı söz konusu ise bu mutlaka hekime bildirilmelidir. Kan sulandırıcı gibi bazı ilaçlar kürtaj işlemi yapılmasını engelleyebilir ve doktor kontrolünde kullanılan ilaçlara ara verilmesi gerekebilir. Kürtaj olmadan önce yapılması gereken testler ve transvaginal ultrason muayenesi ile gebelik detayları saptanır. Rahim yapısı, gebeliğin kaç haftalık olduğu, gebelik kesesinin rahim içinde nerede yerleştiği ya da kaç cm olduğu gibi gerekli tüm detaylar tüm ayrıntıları ile incelenmelidir.

Kürtaj öncesi hazırlık işlemleri için kan grubu da tespit edilmelidir ve her ihtimale karşın kan hazırlığı yapılmalıdır. Aynı zamanda çiftlerden her ikisinin kan grubunu da öğrenilmesi ve kan uyuşmazlığı var ise gerekli aşının yapılması gerekir. Kan uyuşmazlığı tespit edilmiş ise kadına anti-d isimli uyuşmazlık iğnesi 72 saat içerisinde yapılmalıdır.

Büyük hamileliklerde kürtaj yapılması için ise dilaltı hapı olarak bilinen ilaçlar kullanılır ve kürtaj işlemi kolaylaştırılır. Kürtaj öncesi dilaltı kullanımı etkisini 4 ile 72 saat içerisinde gösterir. Dilaltı ilacı yasal süresi geçen ancak sağlıksız gebeliklerde (gerek anne gerekse de bebekte yaşanan ciddi hamilelik sorunları) kontrollü olarak düşük yapılmasına yardımcı olur. Ancak kürtaj hapı tek başına düşük yapılmasını sağlamaz ve ilaç kullanımından sonra kürtaj yapılarak rahim içinde kalan parçalar dışarı alınır. Kürtaj hapı ile birlikte vajinal fitil de kullanılabilmektedir. Bazı durumlarda ise sadece vajinal fitil yeterli olabilmektedir.

Büyük gebeliklerde kürtajdan önce verilen rahimde kasılmalara başlatmak için rahim içine uygulanan fitil iki saat aralıklar ile yarım doz halinde uygulanır. Vajinal fitil suni sancı başlatmasının yanı sıra aynı zamanda rahim ağzının genişlemesine de yardımcı olur. Bu da kürtaj işleminin kolaylaşmasına yardımcı olur.

Kürtaj öncesi hazırlık işlemleri sırasında anestezi için de hastaya belli anestezi ilaçları uygulanır. Genel anestezi için sedasyon ilaçları uygulanırken lokal anestezi için ise rahim ağzına uyuşturucu iğnelere yapılır.

Hastanın kürtaj öncesi hazırlık sürecinde, daha önceden bilindik herhangi bir anestezi ilacına ya da herhangi bir başka ilaca alerjisi varsa bunu hekimi ile paylaşmalıdır.

Kürtaj İçin Neler Gerekli?

Kürtajın yapılışı amacı değişkenlik gösterir. Kürtaj sıklıkla istenmeyen gebeliğin sonlandırılması için yapılan bir işlem olsa da bazı durumlarda rahim hastalıklarının tanı ve tedavisi için de kullanılır. Kürtaj bebek aldırma için kullanılacaksa daha çok vakumlu kürtaj tekniği kullanılır.

Vakumlu kürtaj yapılırken rahim ağzına kanül denilen tek kullanımlık plastik çubuk yerleştirilir. Vakumlu aspirasyon cihazı bu çubuk içinden geçirilerek rahim içinde yer alan gebelik kesesine doğru ilerletilir. Cihazdan uygulanan negatif basınç ile rahim içinden plasenta emilerek dışarı alınır ve gebelik sonlandırılır. Tüm bu işlemler ultrason ile dışarıdan izlenerek yapılır ve kürtaj bittiğinde aletler sırası ile dışarı çıkartılır. Kürtaj aletleri rahim içinden çıkartıldığında hekim rahim içini detaylıca inceler ve gebelik materyali kalıp kalmadığını kontrol eder. Kürtaj sonrasında rahimde parça kalması ihtimaline karşın yapılan bu incelemede içeride parça tespit edilirse küret yardımı ile parça dışarı çıkartılır. Rahimde parça kalmış ise bunun tespit edilmesi gerekir aksi durumda kadında şiddetli kanama, aşırı ağrı gibi komplikasyonlara neden olur. Bu da kadının yeniden kürtaj olmasına neden olur.

Kürtaj yapılmasının amacı çocuk aldırma değil ise ve olağan dışı kanama, kist ya da polip gibi türlü rahim hastalıklarından dolayı operasyon yapılıyor ise vakumlu kürtaj yerine cerrahi kürtaj tercih edilir. Ancak her koşulda gerekli önlemlerin alınabilmesi adını kürtaj öncesi hazırlık işlemleri yapılır. Cerrahi kürtaj vakum ile kürtaja göre daha çok komplikasyonları olan bir işlemdir. Bu nedenle de kürtaj sonrası iyileşme süreci vakumlu kürtaj sonrası iyileşme sürecine göre hem daha uzun sürer hem de daha fazla özen gerektirir. Bunun nedeni ise vakumlu kürtajda istenmeyen materyallerin rahim içinden emilerek alınırken kürtaj ameliyatı esnasında rahim içindeki yabancı dokuların kazınarak alınmasıdır.

Kürtaj Öncesi Muayene Yapılır mı?

 

Kürtaj öncesi hazırlık sürecinde hasta gebelik haftasından ne kadar emin olursa olsun doktor işlemden önce mutlaka kanda gebelik tahlili yaparak çıkan sonucun referans aralığına göre gebelik haftasını belirler. Gebelik haftası ne kadar büyük ise kanda BetaHCG adı verilen gebelik hormonu seviyesi o kadar yüksek olur. Bu kesin, net bir rakam ile olmasa da her kadının gebelik haftasını belirlemede en önemli parametrelerden biridir. Örneğin 5 haftalık hamile iki kadının BetaHCG değerleri birebir aynı çıkamayabilir ancak her ikisinin sonucu da olması beklenen referans değerleri arasındadır.

Gebelik testi sonucu ile birlikte ultrason muayenesi ile fetüsün kaç cm olduğu ve ağırlığı hesaplanır. Bütün bunlar kürtajın yapılabilmesi için gereklidir ve kürtaj haftası net olarak belirlenmeden kürtaj yapılamaz.

Kürtaj Öncesi Hazırlık Aşamaları Nelerdir?

Kürtaj öncesi hazırlık için hastanın uyması gereken birçok kural hekimi tarafından kendisine anlatılır ve bu süreç kürtaj hazırlık için son derece önemli bir süreçtir.

Hamile olduğunuzu anladığınızda bir bebek sahibi olmayı düşünmüyorsanız türlü yöntemlerle düşük yapmaya kalkışmak size geri dönüşü imkansız sonuçlar doğurabilir. Bu nedenle eğer istenmeyen bir hamilelik söz konusu ise mutlaka bir hekimden yardım almalı ve sizin için en doğru yöntem olan kürtajı seçmelisiniz. Evde düşük yapma yöntemlerine kesinlikle kulak asılmamalıdır. Yasal süresi içerisinde kürtaj olmak sağlığınızı hatta hayatınızı korumak için önemlidir.

İşlemden önce varsa hastalıklarınız, düzenli kullandığınız ya da kısa süredir kullandığınız tüm ilaçlar (size önemsiz gelse bile en basit ilaç kullanımını dahi hekiminiz ile paylamanız işlem esnasında olası komplikasyonları önleyebilmek için önemlidir), geçirmiş olduğunuz ameliyatlar vs. hakkında sizden detaylı bir onam formu doldurmanız istenecektir.

Bu formu eksiksiz ve yanlışsız doldurmanız sizin yararınıza olacaktır. Gizli kürtaj yasası gereği hem yapılan işlem hem de tüm bilgileriniz hastanemizde gizli tutulur ve siz istemeden 3. şahıslar ile kesinlikle paylaşılmaz. Kürtaj öncesinde hastaya anestezi uygulanır ve hasta artık işlem için hazırdır.

Kürtaj Operasyonu Sırasında Anestezi Yapılır mı?

 

Kürtaj işlemi anestezi altında yapılabilen bir işlemdir. Kürtajda anestezi hastanın seçimine bağlıdır ve gerek lokal anestezi ile kürtaj gerekse de genel anestezi ile kürtaj işlemi hastanın işlem sırasında ağrı, acı duymasını engellemek içindir.

Kürtajda genel anestezi sedasyonlu anestezidir ve narkoz içermez. Hasta işlem esnasında hiçbir şey duymaz, hatırlamaz ancak işlemden hemen sonra uyandırılabilir. Bu sayede anestezinin yan etkileri azaltılır.

Lokal anestezi ile kürtajda ise rahim ağzı lokal anestezi iğneleri ile uyuşturulur ve işlem sırasında hasta uyanıktır. Bundan dolayı lokal anestezi ile kürtaj narkozsuz kürtaj olarak da bilinir. Lokal anestezi ile kürtajda hasta kısmı de olsa ağrı ve acı hissedebilmektedir.

İlginizi çekebileceğimizi düşündüğümüz diğer makaleler:
Kürtaj için en uygun hafta nedir?
Kürtaj sonrası hamile kalma

Konu ile alakalı yabancı kaynaklar:
https://www.mariestopes.org.uk/abortion-services/how-to-prepare-for-your-abortion/

Detaylı bilgi için Bahçelievler Kürtaj  Merkezimizi arayarak ulaşabilirsiniz.
Cep Tel: 0532 414 56 66
Ofis Tel: 0212 603 66 54
E-Mail: [email protected]