Kürtaj işleminin riskleri her cerrahi operasyonda olduğu gibi nadiren de olsa karşımıza çıkar. Kürtaj sırasında ya da sonrasında yaşanabilme olasılığı olan riskler, gerekli önlemler alındığı taktirde çoğu zaman kontrol altına alınabilen yan etkilerdir. Uzman bir hekim tarafından yapılan kürtaj işlemi hem işlemin kolay ve başarılı geçmesini hem de işlemden sonra kadının çok daha hızlı iyileşmesine olanak tanır.

Kürtaj İşleminin Riskleri Ve Olası Zararları

Kürtaj işleminin riskleri ve zararları ihtimale dayalıdır ve görülme sıklığı doğru yöntemler kullanıldığında son derece azdır. Ancak bu olasılıkların bilinmesi gereklidir.

Rahim Delinmesi (Perforasyon)

Gebelik, rahim dokusunun normal zamandan daha yumuşak olmasına neden olur. Bu da rahime yapılan müdahalelerin normal zamandan çok daha dikkatli yapılması gerekliğini getirir. Kürtajda rahim delinmesi ihtimali gebelik haftasının büyüklüğü ile orantılıdır. Yani gebelik ne kadar büyük ise kürtajda rahmin delinmesi olasılığı da o kadar yüksek olur.

İşlem esnasında rahim delinmesi küçük bir alan ile sınırlı ve kontrollü bir kanama ise düzenli takip edilir. Genelde ek bir tedaviye gerek kalmadan kürtaj sonrası rahimin kendisini toplaması sürecinde yara iyileşir. Ancak kürtajda rahim yırtılması derin ve büyükse aynı zamanda şiddetli kanama yapıyorsa, hasta derhal ameliyata alınarak rahim onarılmalıdır.

Kürtaj Sonrası Enfeksiyon

Kürtajdan sonra enfeksiyon görülme ihtimali de kürtaj işleminin riskleri arasında yer alır. İşlemin steril olmayan bir ortamda yapılması ya da kişinin gerekli önlemleri ihmal etmesi durumunda sıklıkla görülebilen bir komplikasyondur. Kürtaj sonrasında antibiyotik tedavisi uygulanarak enfeksiyon riski azaltılır.

Kürtaj sonrasında enfeksiyon oluşması fallop tüplerinde hasar meydana gelmesine ya da rahim yapışıklığına neden olur. Bu da kürtaj sonrası kısırlık görülmesine neden olabilmektedir. Bunun için ilaçların doğru şekilde kullanılması önemlidir.

Kürtaj Sonrası Parça Kalması (Rest Plasenta)

Kürtaj işleminin riskleri arasında rahimde parça kalması sonucu şiddetli kanama ve ağrı oluşur özelikle vakumlu kürtajda rahimde parça kalması riski oldukça azdır. Cerrahi kürtajda ise rahimde plasenta parçası kalması vakum ile kürtaj işlemine göre daha sık görülür.

Kürtajdan sonra rahimde parça kalmasının tedavisi ikinci bir kez kürtaj yapılmasıdır.

Rahim İçi Kan Birikmesi (Hematometra)

Kürtajdan işleminin riskleri arasında en nadir görülen komplikasyonlardan biri hematom yani rahimde kan birikmesidir. Kişide şiddetli ağrılara yol açan bu durumun nedeni rahmin toplanmadan kapanması ve dışa akması gereken kanın rahim içinde birikmesidir. Rahim içinde kan birikmesinin tedavisi hekim tarafından yapılan müdahale ile kanın dışarı akıtılmasını sağlamaktır.

Kürtajın Başarısız Olması

Kürtaj için yapılması gereken tüm tetkikler tamamlanır ve anestezi uygulandıktan sonra işleme başlanır. Ancak bazı kadınlarda kürtaj yapılması için rahim ağzı açılamaz. Rahim ağzının açılamamasının nedenleri arasında daha önce rahim içine yapılan müdahalelerdir. Rahim ağzı yaraları, sezaryen ameliyatlar, rahimde doğuştan kaynaklı şekil bozuklukları, çift rahimli olma gibi anomaliler kürtajın yapılamamasına neden olur. Kürtaj işleminin riskleri arasında nadiren bu tür sorunlar işlemin yapılamamasına neden olabilmektedir.

Rahim içi Yapışıklık Sendromu (Asherman)

 

Kürtaj sonrası kısırlık meydana gelmesine neden olan asherman sendromu, rahim duvarlarının birbirine yapışması sonucu meydana gelir. Bu durum kürtaj, steril ve doğru şekilde yapılmaz ise en sık karşılaşılan kürtaj işleminin riskleri arasında yer alır. Bazı kadınlarda doğuştan olan bu durum çoğunlukla önceden yapılan rahim operasyonlarında yeteri kadar titiz davranılmaması ile ilgilidir. Yapışıklık sendromundan kadın adet göremez ve sendroma neden olan en büyük etken kürtaj sonrası enfeksiyondur. Rahim yapışıklığının tedavisi için spiral ve hormon ilaçları kullanılır.

Konu ile alakalı dış kaynak: https://www.invitra.com/en/asherman-syndrome/

Kürtajda Gebeliğin Sonlandırılamaması

Kürtaj sonrası hamileliğin devam etmesi, sıklıkla gebeliğin 5. haftasından önce yapılan kürtajlarda meydana gelmektedir. Gebelik kesesi rahim içinde görüntülenemeden yapılması durumunda gebelik alınamayabilir ve kürtaj işleminin riskleri arasında yer alan bu gibi durumlarda, hastanın ikinci kez kürtaj olması gerekebilir. Bu nedenle doktorunuzun belirttiği süre beklenmelidir.

Kürtaj Sonrası Rahim İçinde Parça Kalması

Kürtaj esnasında rahim içindeki gebelik kesesi alınır ve ultrason ile rahim içinde parça kalıp kalmadığı incelenir. Rahim içinde plasenta parçası kalmış ise hekim küret adı verilen kürtaj aleti yardımı ile parçayı temizler ve işlemi sonlandırır.

Kürtajdan sonra rahimde parça kaldığı anlaşılmaz ise kadında kürtaj sonrası aşırı kanama, şiddetli ağrı ve kramp görülebilir. Kürtaj sonrası yan etkiler beklenen fazla ya da farklı ise mutlaka işlemi yapan hekime danışılmalıdır.

Yan etkilerin fazla olması durumunda yapılan muayenede rahim içinde parça saptanırsa ikinci kez kürtaj yapılması ve rahmin temizlenmesi gerekir. Bu durum kürtaj işleminin riskleri içinde nadir de olsa yaşanabilen bir durumdur.

Kürtaj Esnasında Rahim Delinmesi

Kürtaj sırasında rahim delinmesi nadir görülen bir durumdur. Rahmin delinmesi tıpta uterin perforasyon olarak adlandırılır. Rahim delinmesi sonucunda kanama, mesanede ya da bağırsakta yaralanma meydana gelmesi, büyük damarların yaralanmaları gibi istenmeyen durumlara neden olur. Kürtaj işlemi sırasında rahim delinmesinin nedenleri arasında kürtaj aletlerinin rahim içinde fazla ilerletilmesi ya da yanlış kullanılması gibi sebepler bulunur.

Enfeksiyon ve Kanamalar

 

Kürtajdan sonra enfeksiyon gelişmesi diğer komplikasyonlara göre daha fazladır. Kürtaj sonrasında enfeksiyon gelişmesini engellemek için hekiminiz size antibiyotik tedavisi verir ve bazı kısa süreli yasaklar uygulamanızı tavsiye eder.

Kürtaj sonrası enfeksiyondan korunmak için kürtaj sonrası kontrole kadar cinsel ilişkiden uzak durulmalıdır. Kürtaj sonrası cinsel ilişki yasağı rahimin kendini toparlama süreci için önemlidir. kürtaj işleminin riskleri gerekli kurallara uyulduğu takdirde azaltılabilen risklerdir.

Kürtaj sonrası duş almak için beklenmesi gerekmez aynı gün duş almak mümkündür oturarak değil ancak ayakta duş alınması gerekir. Aynı zamanda havuz, deniz, jakuzi gibi enfeksiyon riski barındıran yerlerden uzak durulması gerekir.

Kürtaj sonrası kanama da sık görülen bir yan etkidir. Kürtajdan sonra kanama için çoğunlukla ek bir tedaviye gerek kalmaz ve kanama kendiliğinden geçer. Bazı durumlarda kürtajdan sonra kanama olmaması da görülebilir ve bu durum normal kabul edilen bir durumdur. İşlem sonrasına azalarak kaybolan bir kanama yaşayabilirsiniz ve bu kanama pıhtılı olabilir. Ancak aniden ortaya çıkan şiddetli kanama, kanamanın büyük parçalar halinde pıhtılı olması gibi durumlar rahimde parça kalmış olabileceğinin belirtisidir. İşlem sırasında rahimde ufak bir gebelik materyali kalması bile kürtaj işleminin riskleri arasında yer alır.

Psikolojik Problemler

Kürtaj sonrası psikolojik sorunlar görülebilme ihtimali her zaman vardır. Kürtaj sonrası psikolojisi farklıdır ve bazı kadınlar kendilerinde işlem sonrasında rahatlama, memnuniyet ve normale dönme gibi duygular hissederken bazı kadınlar vicdan azabı, üzüntü gibi duygulara kapılabilir. Kürtaj sonrasın depresyon yaşayan kadınların oranı ortalama %10’dur. Depresyonun şiddeti kişiden kişiye göre değişse de çoğunlukla geçicidir. Kürtaj işleminin riskleri arasında yer alan depresyonun şiddeti tedavi gerektirebilir.

 

İlginizi çekebileceğimizi düşündüğümüz diğer makalelerimiz:

Kürtaj öncesi hazırlık aşamaları nelerdir?
Kürtaj için en uygun hafta nedir?

Detaylı bilgi için Özel Bahçelievler Kadın Hastalıkları ve Doğum Merkezimizi arayarak ulaşabilirsiniz.
Cep Tel: 0532 414 56 66
Ofis Tel: 0212 603 66 54
E-Mail: [email protected]