Gebelikte aşı uygulamaları çeşitli hastalıkları ortaya çıkmadan önlemek ve hastalıklardan kaynaklanan ölümleri engellemek amacıyla gerçekleştiriliyor. Anne adayını ve bebeği koruyan aşı programlarının hamilelik döneminde kesinlikle aksatılmaması gerekir.
Zira sağlıklı bir gebelik dönemi geçirilmesi ve sağlıklı bir bebek sahibi olmak adına bu aşıların büyük önem taşıdığı unutulmamalıdır. Halk arasında konuya dair yanlış düşüncelerin olduğunu da söyleyebiliriz. Öncelikle hamilelikte yapılan aşılar anne adayına ya da bebeğe herhangi bir zarar vermez. Bu aşılar canlı aşı değildir ve inaktifvirüz ya da bakteri kullanılarak gerçekleştirilir.
Hamilelik döneminde asla yapılmaması gereken canlı hücre aşıları şunlardır:
- BCG
- Kabakulak
- Kızamık
- Kızamıkçık
- Su çiçeği
Anne adayları hamilelikte kaç defa aşı yapılır ya da hangi aşılar sadece doktorun gerekli görmesi halinde uygulanır sorusunun yanıtını da merak edebiliyor. Doktorun gerekli görmesi durumunda uygulanan aşıları ise şu şekilde listeleyebiliriz:
- Polio
- Sarı humma
- Pnömokok
- Kolera
- Boğmaca
- Hepatit A
Yazı İçeriği
Gebelikte Aşı Ne Zaman Yapılır?
Kimi zaman gebelikte aşı programlarının hamileliğin başlaması ile birlikte uygulandığı düşünülebiliyor. Ancak aşı programları gebeliğin farklı dönemlerinde gerçekleştirilir. İlk aşı uygulamalarına ise hamileliğin ilk trimester döneminin sonlarına doğru başlanır. Bazı aşıların ise henüz gebelik başlamadan yapılması büyük önem taşıyor.
Bu aşılar hamilelik döneminde yapılamıyor ancak gebeliğin sağlıklı bir şekilde geçirilmesine de önemli katkıda bulunuyor. hamilelik planlayan kadınlar hamilelikte kaç defa aşı yapılır ya da hangi aşılar gebelik öncesinde yapılmalı sorusunun yanıtı için kadın hastalıkları ve doğum uzmanı ile görüşmelidir. Örneğin hamilelikten önce kızamık, kızamıkçık, kabakulak, difteri ve poliomiyelite karşı aşı yapılması anne be bebeğin sağlığı bakımından çok önemlidir.
Sıklıkla merak edilen konulardan biri de gebelikte aşı yapılması durumunda emzirmenin bundan etkilenip etkilenmediği oluyor. Yapılan bu aşılar doğum şeklinin değişmesine yol açmayacağı gibi emzirmeyi de etkilemez. Aşı yaptıran anneler de rahatlıkla doğum sonrasında bebeklerini emzirebilir ve doktoru tarafından onaylanması durumunda vajinal doğum yapabilir. Bu aşıların düşüğe neden olmadığını ya da ileride yeniden hamile kalmanızı engellemediğini de belirtelim.
Aşağıdaki hesaplama aracını kullanarak bebeğinizin yaşına göre aşı takvimine ulaşabilirsiniz.
Gebelikte Aşı Hangi Haftada Yapılır?
Hamileliğin ilk trimester döneminin sonları hamilelikte yapılan aşılar için başlangıç dönemidir. Sadece bazı zorunlu durumlarda daha erken dönemde aşı programlarına başlanması gerekebilir. Aşılardan bazılarının sadece tek doz şeklinde uygulanması yeterli olurken bazı aşıların da belirli aralıklar ile tekrarlanması gerekiyor. Elbette gebelikte aşı uygulaması birkaç doz şeklinde yapılacaksa iki doz arasında beklenmesi gereken bir süre de oluyor ve bu sürenin kesinlikle aşılmaması, daha erken dönemde de sonraki dozun yapılmamasına dikkat edilmelidir.
Bu durum gebelikte aşı yapılacak haftaların değişebildiği anlamına geliyor. Hamilelikte ‘aşı haftası’ olarak adlandırılabilecek bir hafta yoktur. Düzenli olarak gebelik takibini yapan kadın hastalıkları ve doğum uzmanı hangi hafta hangi aşının yapılacağı ve aşıların dozajları hakkında bilgi verir. Çünkü daha önce de değindiğimiz gibi bazı aşılar sadece doktorunuz tarafından gerekli görülmesi durumunda uygulanır.
Bilgin olsun –> https://www.saithalil.com/anne-sutu/
Hamilelikte Kaç Aşı Yapılır?
Anne adaylarının tamamının gebelik döneminde yaptırması gereken bazı aşılar var. Bunlar;
- Tetanoz
- Difteri
- Boğmaca
- İnfluenza
Bu 4 aşının gebelikte aşı programlarında mutlaka bulunması gerekir. Bu listeye bazı hekimler tarafından grip aşısı da ilave edilebiliyor. Çünkü gebelik döneminde grip hastalığı yol açtığı semptomlar bakımından anne adayları için bir hayli zorlayıcı olabiliyor. Bununla birlikte gebelikte aşı uygulamalarının anne adayının genel sağlık durumuna bağlı olarak en ideal şekilde doktorunuz tarafından belirleneceğini belirtelim. Sıklıkla merak edilen hamilelikte kaç defa aşı yapılır ya da dozajlar nasıldır sorusunu ile şu şekilde yanıtlayabiliriz:
- Tetanoz teksoidi tüm anne adaylarına yaptırması önerilen aşıdır.
- İnfluenza pnömokok aşıları ise bazı nedenlere bağlı olarak riskli durumlarda yaptırılması önerilen aşılardır.
- Hepatit B aşısı yüksek risk taşıyan anne adaylarına yapılabilir.
- Hepatit A da risk grubundaki anne adaylarına yapılan aşılardan biridir.
İlginizi çekebilir –> https://www.saithalil.com/gebelik-kolestazi/
Hamilelikte Tetanos Aşısı Ne Zaman Yapılır?
Tetanos aşısı hamilelikte yapılan aşılar arasında en mühim olanlardan biridir. Çünkü yeni doğan bebekler için tetanosun hayati tehlike doğurabildiğini ve bu riskin de % 60 dolaylarında olduğunu belirtmemiz gerekiyor. Hamilelik öncesinde tetanos aşısı yaptırmamış olan anne adaylarının bebekleri için bu tablo son derece ciddi bir boyut taşıyabiliyor ve bu nedenle mutlaka söz konusu aşının yapılması gerekiyor. Bu aşı gebeliğin 8. haftası ile 12. haftası arasında yapılmalıdır. Aynı zamanda gebelikte aşı programında mutlaka bulunması gereken bu aşının birkaç doz şeklinde uygulandığı da bilinmelidir.
4 hafta ara ile yapılması gereken tetanos aşısının ilk dozu yapıldıktan sonra beklenmesi gerekiyor. 4 hafta sonrasında ikinci doz yapılıyor ve 6 ay beklendikten sonra da üçüncü doz aşı uygulaması gerçekleştiriliyor. Bu noktada kritik bir unsurdan da söz etmek gerekir. Anne adayları gebelikten önceki 10 yıllık dönemde tetanos aşısı yaptırdıysa bu durumda söz konusu aşı anne adayının aşı programından çıkarılabilir.
Hamilelikte Tetanoz Aşısı Yan Etkileri
Bazı aşı uygulamalarının çeşitli yan etkileri olabilir. Ancak gebelikte aşı yapıldığında ortaya çıkan yan etkilerin son derece kısa süreli olduğunu ve anne adaylarını çok fazla zorlamadığını belirtebiliriz. Kimi zaman anne adaylarının hamilelikte kaç defa aşı yapılır sorusunun yanıtın merak etmesi de bundan kaynaklanıyor. Çünkü aynı yan etkilerin her aşı uygulamasında ortaya çıkmasından endişe ediliyor. Oysa her aşı yapıldığında yan etkiler ortaya çıkacak şeklinde bir düşünceye kapılmamak gerekiyor.
Anne adaylarının gebelikte aşı programları arasında en önemli olanlardan biri tetanos olduğundan bu aşının olası yan etkilerini şu şekilde sıralayabiliriz:
- Ciltte hafif ya da şiddetli kızarıklıklar olması
- Yüksek vücut ateşi
- Baş dönmesi
- Aşı olunan bölgede sertlik ve ağrı olması
- Mide bulantısı
Bu arada hamilelikte yapılan aşılar ile ilgili olarak aşının yapıldığı bölgede meydana gelen ağrı ve şişme yaygın görülen yan etkilerdir. Mide bulantısı ve baş dönmesi ise oldukça ender görülür. Bu yan etkiler yaklaşık 12 saat sonrasında kendiliğinden ortadan kalkar.
Mutlaka okumalısın –> https://www.saithalil.com/rahim-agzi-yetmezligi/
Gebelikte Aşı Takvimi
Anne adaylarının hamilelikte kaç defa aşı yapılır konusunda merak ettikleri aşı takvimiyle ilgili şu bilgileri aktarabiliriz:
- Poliomyelit ve pnömokok aşıları tek doz halinde yapılır. Bu gebelikte aşı uygulaması sadece riskli grup için gerçekleştirilir.
- Kolera ve veba aşısı salgın olan bölgeye seyahat edilmesi gerektiğinde uygulanması gereken aşılardır. Yola çıkmadan önce doktorun belirttiği dönemde yapılmalıdır.
- Tifo ve paratifo A ve B temas halinde ya da salgın olan bölgeye seyahat edilmesi gerektiğinde yapılan aşılardır.
- Meningokok (menenjit) aşısı sadece meningokokal menenjit salgınlarında yapılan bir aşıdır.
- Kuduz aşısı kuduzlu hayvanla temas olması durumunda zorunlu olarak yaptırılması gereken bir aşıdır.
Bunların yanı sıra anne adayının sağlık durumu ya da yurt dışında bir bölgeye seyahat edilecek olması halinde hamilelikte yapılan aşılar listesine yenileri de eklenebilir.
Hamilelikte Hangi Aşılar Yapılmalıdır?
Annenin taşıyıcı olması halinde Hepatit B aşısı doğumdan sonraki 12 saat içerisinde yapılmalıdır. Tetanos kesinlikle gebelikte aşı programında bulunmalıdır ve menenjit salgını durumunda meningokok aşısı yapılmalıdır. Anne adayına bulaşma riski varsa sarı humma aşısı da yapılmalıdır.
Okumanızı önerdiğimiz diğer makalemiz –> https://www.saithalil.com/ense-kalinligi-testi/
Detaylı bilgi için Özel Bahçelievler Kadın Hastalıkları ve Doğum Merkezimizi arayarak ulaşabilirsiniz.
Cep Tel: 0532 414 56 66
Ofis Tel: 0212 603 66 54
E-Mail: [email protected]