Beyaz akıntı kadınlarda mutlaka bir sağlık sorunu olduğunu göstermez. Adet döngüsü içerisinde akıntının kıvamında ve renginde bazı değişimler meydana gelebilir. Bu değişimler akıntının renginin kimi zaman beyaza dönmesini de kapsıyor. Ancak bazen de bir sağlık sorununa bağlı olarak beyaz akıntının olabileceğini söyleyebiliriz. Her ne kadar endişe edilecek bir durum olma ihtimali düşük olsa da kadın hastalıkları ve doğum uzmanı ile görüşülmesine ve gerekli muayenenin, tetkiklerin yapılmasında fayda olacaktır. Özellikle akıntı renginin değişmesi ile birlikte ağrı, kramp, kaşıntı, kötü koku gibi şikayetlerin de meydana gelmesi durumunda mutlaka doktora başvurmalısınız. Hangi durumlarda vajinal akıntının beyaz olduğu konusunu ele almadan önce beyaz akıntının türlerini gözden geçirelim.
Yazı İçeriği
Beyaz Akıntı Türleri
Kadınlarda vajinal akıntının olması, vajinanın sağlığı açısından önemlidir. Kimi zaman şeffaf olan bu akıntı kimi zaman da beyaz akıntı formunu kazanabilir. Çünkü adet döngüsü boyunca akıntının renginde ve kıvamında çeşitli değişimler meydana gelebiliyor. Dolayısıyla belirli dönemlerde akıntının renginin beyaz olması da çoğu zaman normal bir durumdur. Kadınlarda vajinal akıntıyı etkileyen unsurların neler olduğunu şu şekilde sıralamak mümkündür:
- Yumurtalama döneminde olmak
- Adet kanaması başlangıcı
- Cinsel ilişkiye girmek
- Egzersiz ya da spor yapmak
- Doğum kontrol yöntemlerinden bazıları
Bu noktada sıklıkla merak edilen hususlardan biri de beyaz akıntının doğurganlığın hangi döneminde meydana geldiği oluyor. Vajinal akıntı ve doğurganlık dönemi arasındaki bağlantıyı da şu bilgilerle açıklayabiliriz:
- Doğurganlığın düşük olduğu dönem: Vajinal akıntı yoktur ya da çok az miktarda, sadece nemlenme düzeyindedir
- Doğurganlığın orta düzeyde olduğu dönem: Vajinal akıntı hafif kalınlaşır ve beyaza yakın bir renge bürünür
- Doğurganlığın yüksek olduğu dönem: Akıntının rengi olmaz, şeffaflaşır ve aynı zamanda hafif yapışkan bir form kazanır
Yukarıda verilen bilgiler sağlıklı bir kadın için geçerlidir. Vajinal enfeksiyon gibi durumlarda akıntının formunda da çeşitli değişimler meydana gelebilir. Akıntının tortulu olması gibi belirtilerin yanı sıra idrar yaparken yanma gibi daha farklı belirtilerin de yaşanabileceğini söyleyebiliriz.
Beyaz Akıntı Adet Belirtisi mi?
Öncelikle vajinal akıntının vajina sağlığı açısından önemli olduğunu, vajinanın hijyenik ve sağlıklı kalmasına yardımcı olduğunu belirtelim. Adet döngüsü çerçevesinde vücudun hormon dengesinde de değişimler oluyor. Rahim içi tabakanın kalınlaşması ve yumurta salınımının gerçekleşmesi için bu değişimlere ihtiyaç vardır. Hormon dengesinin değişmesi ile birlikte rahim kendini gebelik için hazırlar ve eğer gebelik meydana gelmezse adet kanaması ile rahim içi tabaka ve döllenmeyen yumurta atılır.
Adet döngüsünün başında ve sonunda beyaz akıntı olması ise gayet doğaldır. Adet dönemlerinin arasında ise akıntının daha şeffaf olabileceğini ve kıvamında da bazı değişimlerin meydana gelebileceğini belirtelim. Adet kanamasının aktifliği sona erdiğinde ise 1 – 2 gün boyunca akıntıyla kan buluşabilir ve pembeye ya da kahverengiye yakın bir akıntı rengi olabilir. Bu da gayet normal bir durumdur.
Beyaz Akıntı Hamilelik Belirtisi mi?
Hamilelik belirtileri arasında beyaz akıntı bulunmaz. Bir başka deyişle sadece akıntının rengine ya da kıvamına bakarak hamile olup olmadığınızı anlamanız mümkün değildir. Bu yöntemin sizi yanıltabileceğinin altını çizelim. Gebeliğin mevcut olup olmadığını anlamanın tek yolu idrarda ya da kanda gebelik testi yapılmasıdır. Elbette hamilelik döneminde vajinal akıntıda bir miktar artış olabilir. Ancak bu artış meydana geldiğinde kadınlar zaten hamile olduklarını öğrenmişlerdir. Dolayısıyla akıntının renginin beyaz olmasının hamilelik anlamına gelmediğini, bu şekilde yorumlanmaması gerektiğini belirtmeliyiz.
İlginizi çekebilir –> Sistit
Beyaz Akıntı ve Kasık Ağrısı
Az önce de değindiğimiz gibi beyaz akıntı olması her zaman bir hastalık belirtisi değildir. Ancak akıntının renginin beyaz olmasına kasıklarda ağrı şikayetinin de eşlik etmesi durumunda bazı hastalıklara dair şüphe de doğar. Bu hastalıkları ise şu şekilde aktarabiliriz:
- Pelvik inflamatuar hastalık
- İrritabl bağırsak sendromu
- Rahim ağzı kanseri
- Çikolata kisti
- Bakteriyel vajinoz
- Mantar enfeksiyonu
Yukarıda sıraladığımız hastalıklar akıntı renginin değişmesinin yanı sıra daha farklı belirtiler de gösterebilir. Belirtiler ortaya çıktığında ise doktora başvurmak için geç kalmamalısınız.
Göz atın –> Rahim İçi İltihabı
Beyaz Akıntı Nasıl Geçer?
Kadınlarda bir sağlık sorunundan kaynaklanan beyaz akıntı şikayetinin giderilmesi için tanı konması ve hastalığın tedavisinin yapılması gerekir. Hangi hastalık olduğuna bağlı olarak tedavi seçenekleri de değişebilir ancak genellikle öncelik ilaç tedavisi prosedürüdür. Bu konuda sorularınız varsa hemen yorum kısmına yazabilirsiniz.
Bilgi sahibi olun –> Yumurtalık Büyümesi