Sistit kadınlarda oldukça sık görülen ve mesanenin inflamasyonu olarak açıklanabilecek bir rahatsızlıktır. Kimi zaman ciddi şikayetlere de yol açabilen bu hastalık mesanede enfeksiyon gelişmesi ile ortaya çıkıyor. Enfeksiyonun tedavi edilmemesi ya da fark edilmemesi gibi durumlarda ikincil bir etki olarak sistitin meydana geldiğini söyleyebiliriz. Kadınların yaklaşık olarak yarısının hayatının bir döneminde yaşadığı bu hastalığın tedavisinin kısa zamanda yapılması oldukça önemlidir. Zira tedavinin yapılmaması durumunda böbrekler de hastalıktan ciddi düzeyde etkilenebilir. Konuyla ilgili en sık merak edilen hususları açıklayacağız ancak öncesinde sistitin çeşitlerini kısaca aktaralım.

Sistit Çeşitleri Nelerdir?

Genel olarak sistit sorunu akut, kronik ve interstisyel olmak üzere 3 farklı şekilde ele alınır. Hangi türde olduğu, uygulanacak tedavide de önemlidir ve bu nedenle tanı konması aşamasında çeşitli tetkikler ile sistitin kaynağının da tespit edilmesine çalışılır.

Sistit Belirtileri Nelerdir?

İdrar yolu enfeksiyonunun tedavisinin geciktirilmesi durumunda ortaya çıkan sistit belirtileri yine idrar yollarını yakından etkiler. Bu belirtileri şu şekilde aktarabiliriz:

  • Sıklıkla idrara çıkma isteğinin olması
  • İdrara çıkılsa da mesanenin tamamen boşalmadığı hissi
  • İdrarın bulanık olması
  • İdrarın kötü kokulu olması
  • İdrarda kan olması
  • Yüksek ateş
  • Cinsel ilişkinin ardından ağrı yaşanması
  • Mesanede doluluk ya da baskı olması
  • Sırta, karına kramp girmesi
  • Mide bulantısı ve kusma (Ender görülür)
  • Üşüme ve titreme

Sistit Neden Olur?

sistit neden olur

Kadınlarda sistit probleminin kaynağına bakıldığında en çok karşımıza çıkan husus bakteriyel enfeksiyonlar oluyor. Bu oranın % 90’larda olduğunu söyleyebiliriz. Aynı zamanda çocuklarda görülen sistitin de nedeni çoğu zaman aynıdır. Ancak bakteriyel enfeksiyonların yanı sıra vücudun bağışıklık sisteminin çeşitli nedenlerle çok zayıflamış olması ya da pelvik taban kaslarının çok zayıf olması gibi nedenlerle de bu hastalık yaşanabiliyor. Mesane bölgesine darbe alınması ve omurilik travmalarından kaynaklanabildiğini de belirtelim. Sadece idrarın sıklıkla tutulması bile sistitin oluşması için başlı başına bir neden olabiliyor. Kimi zaman tuvalet sonrası temizlikte kullanılan bazı kimyasal maddeler ya da kişisel bakımda kullanılan parfümlü kozmetik ürünler de idrar yollarını olumsuz etkiliyor ve neticesinde de yine bu hastalık karşımıza çıkabiliyor. Kemoterapi ve radyoterapi tedavilerinden sonra da sistitin gelişebildiğini söyleyebiliriz. Bazen idrar sondası gibi çeşitli cisimlerin uzun süre kullanımı bu hastalığa da davetiye çıkarabilir.

Sadece mesane kaynaklı olarak sistite neden olabilen hususlar şöyledir:

  • İdrar yollarında taş ya da tümör bulunması
  • Mesanede çalışma bozukluğu olması
  • Mesaneden böbreğe idrar kaçağı
  • İdrar yapmayı zorlaştıran bazı hastalıklar ya da yapısal anomaliler
  • Prostatın büyümesi
  • Sıklıkla yaşanan kabızlık problemi
  • Menopoz
  • Mesane sarkması
  • Vajinal enfeksiyonlar

Sistit Nasıl Teşhis Edilir?

Hastanın şikayetleri belirlenir ve öyküsü alınır. Fiziki muayene ile birlikte çeşitli tetkiklerin yapılmasına da ihtiyaç duyulur. İdrar ile ilgili bazı tetkikler yapılarak idrarda bakteri olup olmadığının ya da iltihaplanma bulunup bulunmadığının tespit edilmesine de gereksinim doğabilir. Sistoskopi de sistit tanısı konması için gerçekleştirilen tetkiklerden biridir. Üzerinde mikro kamera ve ışık olan ince bir tüp bu işlemde üretradan geçirilir ve mesaneye ulaştırılır. Mesanenin detaylı bir şekilde görüntülenmesi, incelenmesi sağlanır. Kimi zaman işlem sırasında küçük bir doku parçası da alınabilir ve biyopsi işlemi ile çok daha detaylı bir inceleme yapılması sağlanabilir. Muayene ve tetkik sonuçlarının bir arada değerlendirilmesi ile birlikte hastaya tanı konması sağlanır. Sadece ender durumlarda ultrason incelemesine ve x-ray gibi yöntemlere de gereksinim doğabilir. Ancak bu tetkiklerin her hastaya yapılmadığını da belirtebiliriz.

İlginizi çekebilir –> Naboth Kisti

Sistit Nasıl Tedavi Edilir?

Tedavide sıklıkla tercih edilen yöntem antibiyotik ilaç kullanımıdır. Bu sayede sistit problemine neden olan bakteriye enfeksiyonun giderilmesi amaçlanır ve sorunun kaynağı ortadan kalktığında hastalık da geçer. İlk defa sistitin oluşması durumunda ilaç tedavisinin daha kısa zamanda sonuç verdiğini söyleyebiliriz. Tekrarlayan durumlarda ise ilaç kullanımına daha uzun süre devam edilmesi gerekir.

Göz atın –> Laparoskopik Histerektomi

Sistit Nasıl Önlenir?

Öncelikle sistit rahatsızlığının tekrarlayabildiğini belirtmemiz gerekiyor. Tekrarlamasını önlemek için günlük su tüketimine dikkat edilmesi büyük önem taşıyor. Soğuk havalarda vücudun ve özellikle de ayakların sıcak tutulması gerekir. Aynı zamanda alkol ve sigaradan uzak durulması, aşırı oranda kafein alımından da kaçınılması lazım… Çok fazla baharat içeren, acı ve ekşi gıdaların tüketiminden kaçınılması, cinsel ilişki sonrasında tuvaletin yapılması da önem taşıyor. Konuya dair sorularınız varsa yorum bölümüne yazınız.

Bilgi sahibi olun –> Vajinal pH Nedir

 

Detaylı bilgi için Özel Bahçelievler Kadın Hastalıkları ve Doğum Merkezimizi arayarak ulaşabilirsiniz.
Cep Tel: 0532 414 56 66
Ofis Tel: 0212 603 66 54
E-Mail: [email protected]