Tüp bebek sonrası adet; Doğal yollarla gebeliğin oluşamadığı ve yardımcı üreme tedavilerinden biri olan tüp bebek tedavisi ile çocuk sahibi olmak isteyen çiftlerin en çok merak ettiği konular arasında yer alır. Birçok denemeye rağmen çocuk sahibi olamama şikayeti ile doktora başvuran çiftlere farklı testler uygulanarak sorunun nedeni araştırılır. Test sonuçları eğer diğer üremeye yardımcı tedaviler ile çocuk sahibi olmayı mümkün kılıyorsa gerekli tedaviye başlanır. Sonuçlar, tek çözüm yolunun tüp bebek tedavisi olduğunu gösteriyorsa da vakit kaybetmeden tüp bebek için kullanılan ilaçlar ile tedaviye başlanır ve sırasıyla tüp bebek aşamaları uygulanarak gebelik elde edilmesi için çalışılır.

Tüp bebek tedavisinde başarı oranı birden çok değişkene bağlı olarak artar ve azalır. Bu değişkenler içinde en önemlisi anne, baba adayının yaşları, yumurta ve sperm hücrelerinin canlılık durumu, kalitesi, kısırlığın ne kadar süredir var olduğu, tüp bebek merkezi için seçilen hastanenin fiziksel (cihaz, ekipman) donanımı, hekimin önceki deneyimleri ve sağlık çalışanlarının deneyimleri gibi faktörler de tüp bebek başarısı için önemli yere sahiptir. Bunun yanı sıra bu süreçte çiftlerin yaşadığı endişe ve stres tedaviyi zorlaştırabilir. Bu durumda gerek anne gerekse de baba adayına psikolojik destek tedavisi almaları tavsiye edilir.

Tüp Bebek Sonrası Adet Gecikmesi

Tüp bebek tedavisi gören kadınlarda adet gecikmesi akla ilk olarak gebeliğin oluşmuş olmasını getirir. Transfer işleminden 12 gün sonra yapılan gebelik testinin pozitif çıkması durumunda tedavi başarılı olmuş demektir ve tüp bebek tedavisinin sonraki aşamaları için gerekli ilaç tedavileri ile süreç devam ettirilir. Ancak gebelik testi negatif çıktığı yani tedavinin başarısız olduğu durumlarda kadının bir sonraki adet gününde regl olması gerekir. Tedavi boyunca kullanılan ilaçlar, stres gibi faktörler adet gecikmesine neden olabilmektedir. Adet tarihinin 2 hafta ve üzerinde gecikmesi durumunda doktorunuzu bilgilendirmeniz gerekir.

Tüp Bebek Sonrası Adet Kanaması

Tüp bebek tedavisi için öncelikle ilaç kullanımı gerekir. Bu aşama genellikle anne adayına yumurta geliştirici ilaçlar verilir ve yumurta sayısı ve kalitesinin arttırılması amaçlanır. Tüp bebek tedavisi için yumurta hücresinin kalitesi altın kriterdir ve ne kadar kaliteli yumurta hücresi elde edilirse, tedavi şansı da o kadar yüksek demektir. Yumurta geliştirici ilaçlar ile tedavi sonrası tüp bebekte yumurta toplama işlemi yapılır. Toplanan yumurtalar içerisinden en sağlıklı ve kaliteli olanlar ayıklanır. Bu aşamada baba adayından da sperm hücresi alınır ve laboratuvar ortamında yumurta ile sperm hücresinin döllenmesi için gerekli işlemler yapılır. Döllenme tamamlandıktan birkaç gün sonra en sağlıklı embriyolar seçilerek anne adayının rahmine yerleştirilir. Bu işlemi izleyen ilk 12 gün stresin en çok yaşandığı dönemdir. Transferden sonra hamilelik belirtileri ne zaman başlar sorusunun cevabı da bu 12 günde gizlidir. Tüp bebekte 12. gün beta HCG değerleri bakılarak gebeliğin oluşup oluşmadığı kontrol edilir. Tüp bebek ve adet konusu bu aşamada oldukça önemlidir, zira tüp bebek tutmazsa kadın normal rutininde adet olabilir ancak tedavi başarılı olmuşsa adet kesilir ve bu da tüp bebek tuttuğunun belirtileri başlar.

Tüp Bebekten Sonra Adet Düzensizliği

Tüp bebek ve adet gecikmesi de bu sürecin zorlu ve stresli bir süreç olmasından dolayı sık karşılaştığımız bir durumdur. Bunun için en büyük yol gösterici 12. günün ardından yapılan hamilelik testi olmaktadır. Bu süreçte anne adayının kullandığı ilaçlar hormon içerikli ilaçlardır ve kısa bir süre de olsa bazı kadınlarda tüp bebek ve adet dengesi değişebilmektedir. Tüp bebek sonrası adet düzensizliği kısa sürede normal düzenine girecektir. Bu süreç kadından kadına değişse de tedaviden sonraki ilk 1-2 aylık süreç sonrası adetlerin eski rutinine dönmesi beklenir. Çoğunlukla herhangi bir ilaç tedavisine gerek kalmadan sorun kendiliğinden düzelir. Adet düzensizliğinin daha uzun süre devam ettiği durumlarda doktora başvurmak gerekir.

Tüp Bebek Tutmazsa Kaç Gün Sonra Adet Olunur

Tüp bebek ve adet arasındaki adet gecikmesi, adet düzensizliği gibi ilişkiler vardır. Tüp bebek tedavisinin başarısız olması durumunda kadın gelecek en yakın adet tarihinde aybaşı olabilir. Ancak adet döngüsü stresten çok kolay etkilenebildiğinden tüp bebek ve adet gecikmeleri de beklenen ve normal karşılanan bir durumdur. Burada en önemli nokta âdetin kaç gün geciktiğidir. Zira 2 hafta ve üzeri bir adet gecikmesi ek tetkikler yapılarak, gecikme nedeninin araştırılmasını gerektirir.

Tüp bebek tutmazsa ilk adet tarihinizde adet olmanız beklenir. Ancak belirtiğimiz negatif tüp bebek denemesi sonrasında normal kabul ettiğimiz süre bir sonraki adet tarihiniz ile 2 hafta sonrasına denk gelen aralıktır. Tüp bebek ve adet süreci bu nedenle dikkatli takip edilmesi gereken bir süreçtir. Tüp bebek tedavisi sonrası adet tarihinizden önce bir kanama olması durumunda da derhal doktorunuzla iletişime geçmelisiniz.

Tüp Bebek Tedavisinden Sonra Adet Görme

Tüp bebek tedavisinden sonra adet görme tedavinin başarısız olduğu anlamına gelir. Ancak tüp bebek ve adet görme ile tüp bebek transferi sonrası kanama arasındaki fark iyi ayırt edilmelidir. Fizyolojik olarak gebelik oluşması ile birlikte adet kesilir. Rahim iç tabasına tutunan embriyo tüp bebek transferinden 12 gün sonra kanda gebelik testi değerlerinin yükselmesini sağlayarak tüp bebek tedavisi sonucunun başarılı ya da başarısız olduğunu gösterir.

Bazı kadınlarda embriyo transferi sonrası kanama hastalar için oldukça endişe vericidir. Tüp bebek transferi sonrası kanama olması çoğunlukla rahim içinde tutunamayan embriyonun düşmesi olarak düşünülse de bu her zaman geçerli bir kanı olamaz. Bu nedenle embriyo transferinden sonra kanamalar acilen müdahale gerektirebilen kanamalardır ve hiç zaman kaybetmeden doktorunuza bilgi vermeniz gerekir. Tüp bebek tedavisinden sonra kanama nedeni, her zaman tedavinin negatif olduğu anlamına gelmez ve gebelik oluşma ihtimali doktorunuz kanama nedenini saptayana kadar devam eder. Bu süreçte halen kullanmakta olduğunuz ilaçlarınız varsa kanama olmamış gibi ilaçlarınızı kullanmaya devam etmelisiniz. Tedavinin başarısız olduğunu düşünerek ilaçlarınızı kullanmayı bırakmanız tedavi sürecinizde aksamalara neden olur. Stresinizin yoğun olduğu bu günlerde sakin bir şekilde en kısa sürede hastaneye ya da doktorunuza ulaşmanız en doğrusu olacaktır.

Tüp bebek transfer sonrası kahverengi lekelenme normaldir ve endişe edilmesi gereken bir durum değildir. Embriyonun rahime tutunması esnasında pembe akıntı, kahverengi akıntınız da olabilir. Halk arasında yerleşme kanaması denen bu durum implantasyon kanaması olarak değerlendirilir ve gebelik oluşma sürecinde oldukça önemli bir yere sahiptir. Tüp bebek ve adet kanaması ile bu kanama arasında renk, yoğunluk, süre gibi belirleyici faktörler bulunur.

Tüp Bebekte Risk Ne Zaman Biter?

Her gebeliğin riski vardır ancak tüp bebek tedavisinde bu risk daha fazla olmaktadır. Özellikle tüp bebekte ilk 3 ay riskin en fazla olduğu aylardır ve bu süreç doktorunuzun verdiği her talimata uymanız gereken bir süreçtir. Gebelikte riskler kadının yaşına ve genel sağlık durumuna göre değişir. Bazı kadınlar sorunsuz bir gebelik süreci geçirirken bazı kadınlar için bu süreç oldukça zorlu olabilmekte ve gebelikte sağlık sorunları da baş gösterebilmektedir. Tüp bebek tedavisi gören kadınlarda kan pıhtılaşması, tiroit ve insülin direnci gibi hastalıkların oluşma olasılığı normal gebeliklere göre daha fazla olabilmektedir. Bu durum çok karşılaştığımız bir durum olmasa da kadının yakından takip edilmesi bu süreçte büyük önem taşır.

Embriyo transferi işlemi yapıldıktan 12 gün sonra gebelik testi yapılır. Doğal yollarla bir gebelik oluşmadığından laboratuvar ortamında yumurta ve sperm hücreleri döllendirilerek embriyo elde edilir. Bu embriyoların arasından en sağlıklı olanlar seçilerek anne rahmine transfer edilir ve tutunması beklenir. Embriyonun rahime tutunması dışarından bir müdahale ile yapılan bir işlemdir ve hastaya, bu süreçte rahim duvarına embriyonun tutunmasını kolaylaştırmak için bazı ilaçlar kullandırılır. Embriyonun bir fetüs haline gelmesine yani bebeğin plasentası oluşmasına kadar bu ilaçların kullanımı devam eder. Fakat tüm bu destek tedavilere rağmen bazı tüp bebek tedavileri erken gebelik kayıpları ile sonuçlanabilmektedir. Bazı kadınlar negatif sonuç kanama olarak görülebilse de bazı kadınlarda beklenmedik bir kanama oluşma ve hasta tüp bebek ve adet görme sürecini olağan şekilde yaşar.

Bebek sahibi olacaklar AMH hormonu ile alakalı makalemizi okuyabilirler.
Konu ile alakalı dış kaynaklar:
https://www.acog.org/Patients/FAQs/Early-Pregnancy-Loss?IsMobileSet=false

Detaylı bilgi için istanbul tüp bebek ve kadın sağlığı merkezimizi arayarak ulaşabilirsiniz.
Cep Tel: 0532 414 56 66
Ofis Tel: 0212 603 66 54
E-Mail: [email protected]