Tampon kullanımı kadınların adet dönemlerinde tercih ettiği yöntemlerden biridir. Ped kullanımına alternatif olarak tercih edilen tamponlar, kadın vücuttan tahliye olmadan hemen önce, vajina girişinde emilmesini sağlar. Tamponlar vajina kasları tarafından tutulduğundan kullanımı sırasında düşme olasılığı yok denecek kadar azdır. Bu yönüyle de kadınların büyük bölümü tamponların gayet konforlu bir şekilde kullanılabildiğini belirtir. Tamponun sızıntı olasılığını da düşürüyor olması, sıklıkla tercih edilmesini beraberinde getiriyor. Bu yönüyle kadınların regl dönemlerinde daha rahat hareket edebilmelerine olanak tanıyor.

Tamponların uç kısmında bir ip yer alır. Bu ip kullanım sonrasında rahatlıkla çıkarılmasını sağlar. Ancak elbette bu ürünlerin kullanımıyla ilgili bazı hususlara dikkat edilmesi gerekiyor. Bu hususlar hakkında da bilgi aktaracağız ve aynı zamanda bu ürünlerin ne sıklıkla değiştirilmesi gerektiği, sağlığa bir zararının olup olmadığı gibi konulara da değineceğiz. Ancak öncesinde nasıl kullanıldığı konusuna açıklık kazandıralım.

Tampon Nasıl Kullanılır?

Tampon nasıl kullanılır

Daha önce kullanmayanlar için tamponun takılması ilk zamanlarda biraz zor olabilir. Ancak kısa zamanda bu zorluğun aşıldığını ve tampon kullanımı konusunda kadınların herhangi bir rahatsızlık hissetmediğini söyleyebiliriz. Bu ürünler silindir şeklinde üretiliyor ve takılması sırasında da herhangi bir acıya, ağrıya ya da benzer sıkıntılara neden olmuyor. Oldukça yumuşak bir yapıya sahip olmaları da kolaylıkla takılmalarını sağlayan unsurlar arasında bulunuyor.

Tamponların farklı markalar tarafından üretiliyor olsa da benzer özelliklere sahip olduğunu belirtebiliriz. Piyasada 3 farklı boyda üretilmiş olan tamponları bulmak mümkündür. Bunlar, küçük, orta ve büyük boy olarak adlandırılıyor. Çoğu tampon % 100 pamuk materyalden üretiliyor ve hijyenik bir yapıya sahip oluyor. Adet kanaması fazla olan kadınlar büyük boy tamponlara yönelebilir. Küçük boy ise daha az oranda kanaması olan kadınlar için idealdir.

İlk olarak orta boy tamponları deneyebilir ve kanamanın miktarına göre küçük ya da büyük boy tamponlara geçiş yapabilirsiniz. Burada önemli olan sızıntının olup olmadığıdır. Eğer orta boy tampon kullandığınızda sızıntı sorunu yaşandıysa büyük boya geçin. Orta boy tamponun değişim zamanı geldiği halde henüz tam olarak kullanılmış gibi görünmüyorsa küçük boy ürünlere geçiş yapabilirsiniz. Ürünü ambalajından çıkardıktan sonra hijyenik formunu korumak adına herhangi bir yere temas ettirmeyin.

Tampon Nasıl Takılır?

Öncelikle tampon kullanımı aşamasına geçmeden önce ellerinizi mutlaka yıkamalısınız. Tamponlara ellerinizi yıkamadan dokunmanız durumunda hijyenik formları bozulabilir ve bu da vajina girişine bakteri ile mikropların kolaylıkla ulaşabileceği anlamına gelir. Bu ürünler adet dönemlerinde kan henüz vajinadan tahliye olmadan emilmesini sağlar. Kadınlar tamponu kendilerini en rahat ettikleri pozisyonda takabilir.

Çok sayıda kadın bir ayağını klozetin üzerine koyduklarında tamponu daha kolay taktığını belirtir. Özellikle ilk defa bu ürün kullanacak olanlar için söz konusu pozisyonun gayet rahat olduğunu söyleyebiliriz. Ancak daha rahat ettiğiniz farklı bir pozisyonda da takabilirsiniz. Yatarak daha kolay taktığını dile getiren kadınlar da var. Elbette yatma pozisyonunda tamponun takılmasında herhangi bir sakınca bulunmuyor.

Hangi boy tamponu seçerseniz seçin arka kısmında bir ip olduğunu göreceksiniz. Bu ipi mutlaka kontrol edin. Elinizle hafifçe çektiğinizde çıkmadığında kullanabilirsiniz. İlk defa takmak istediğinizde pelvis kaslarında bir kasılma olabilir ve bu nedenle takmakta zorlanabilirsiniz. Sakin olmanız durumunda ilk kullanımda da herhangi bir sorun yaşanmayacaktır. Pelvik kaslarının kasılmaması durumunda tamponu çok daha kolay şekilde takabilirsiniz.

Bu işlem sırasında tamponun ip kısmı aşağı bakmalıdır. Oldukça yavaş bir hareket ile tamponu içeriye doğru itebilirsiniz. Bu ürün yumuşak olduğundan sürtünme yapmaz ve ciltte tahriş gibi sorunlara neden olmaz. Tamponu taktığınızda ip bölümünün dışarıda kalması gerekiyor. Kullanım sonrasında bu ip yardımı ile tamponu kolaylıkla çıkarabilirsiniz. Ancak tamponu çıkarmadan önce de ellerinizi mutlaka yıkamanız gerektiğini unutmayın.

Bakireler Adet Tamponu Kullanabilir Mi?

Bakirelerde tampon kullanımı

Bu konuda en sık gündeme gelen hususlardan biri de bakirelerin tampon kullanmasında bir sorun olup olmayacağıdır. Bakirelerin tampon kullanması önerilmiyor. Nedeni ise kızlık zarının bu ürünün kullanımı sırasında yırtılması ihtimalidir. Hymen dokusu yani kızlık zarı kolay yırtılabilecek bir yapıya sahiptir. Tamponlar ise her ne kadar pamuktan üretiliyor olsa da yumuşak yapısına karşın kullanımı sırasında kızlık zarının bütünlüğünü kaybetmesine neden olabilir. Bu nedenle bakirelerin tampon yerine hijyenik ped kullanmalarının çok daha doğru olacağını belirtebiliriz.

Kızlık zarı zedelenmesi hakkında tüm merak ettikleriniz için tıklayın! –> Kızlık zarı zedelenmesi

Tampon Kullanımı Sağlıklı Mı?

Hijyenik pedlere alternatif olarak kullanıma sunulduğu günden bu yana tampon kullanımı sağlıklı sorusu gündeme geliyor. Bazı kritik unsurlara dikkat edilmesi durumunda bu ürünlerin kullanımı son derece sağlıklıdır. Tampon, kadınların regl dönemlerinde daha rahat hareket etmesini sağlayabiliyor. Nedeni ise sızıntı riskinin pedlere nazaran çok daha düşük olmasıdır. Aynı zamanda kadınlar daha rahat kıyafet seçimi yaptıklarını da dile getirir. Kötü koku sorunu yaşamak istemeyen kadınlar da adet dönemlerinde tercihini tamponlardan yana kullanıyor. Bu arada sıklıkla merak edilen bir husus a tamponların tuvalet konusunda sıkıntı yaratıp yaratmadığı oluyor. Tampon kullanılırken büyük ya da küçük tuvalet yapılırken bir rahatsızlık yaşanmaz.

Tampon Kullanımı Zararlı Mı?

Hijyene dikkat edilmesi durumunda tampon kullanımı herhangi bir zarar içermez. Takılmasından ve çıkarılmasından önce mutlaka ellerin yıkanması gerekiyor. Aynı zamanda ip bölümü kopmuş olan ürünler kullanılmamalıdır. Tampon paketinden çıkarıldıktan sonra herhangi bir yere temas etmeden takılmalıdır. Bu ve benzeri hususlara dikkat edilmesi durumunda tampon kullanımına bağlı bir problem yaşanmaz. Ancak bu ürünlerin sadece adet dönemlerinde kullanılması gerektiğinin altını çizelim. Akıntı ve benzeri nedenlere tampon kullanımının tercih edilmemesi gerekiyor.

Vajinal Tampon Ne Sıklıkla Değiştirilmelidir?

Tercihini tampon kullanımı yönünde yapan kadınların tampon değiştirme sıklığına da mutlaka dikkat etmesi gerekiyor. Bu ürünleri mutlaka 4 saatte 1 değiştirmeniz önem taşıyor. Şayet adet dönemlerinde kanama miktarı fazlaysa bu durumda tamponun değişimini 2 saatte 1 ya da 3 saatte 1 şeklinde de belirleyebilirsiniz. Daha uzun süre kalması durumunda enfeksiyon başta olmak üzere bazı sıkıntılar yaşanabilir. Bununla birlikte gece saatlerinde tampon yerine hijyenik ped kullanılmasının daha doğru olabileceğini belirtelim.

Unutulan Vajinal Tampon Zararlı Mıdır?

Elbette tampon kullanımı durumunda tamponun uzun süre unutulması zararlıdır. Toksik şok sendromu riski ortaya çıkar ve bu sendromun tedavi edilmemesi durumunda hayati risk yaratması da söz konusu olabilir. ‘Stafilokoccus Aureus’ bakterileri nedeniyle kaynaklanan bu hastalığın belirtileri aşağıdaki gibidir:

  • Yüksek ateş
  • Baş ağrısı
  • Ciltte kızarıklık
  • Mide bulantısı ve kusma
  • İshal
  • Boğazda ve eklemlerde ağrı
  • Bilinç bulanıklığı

Sadece tamponun unutulması ya da değişim periyotlarının ciddiye alınmaması durumunda bile bu sendrom riski ortaya çıkabiliyor. Söz konusu belirtiler gözlemlendiğinde mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurmalısınız.

Kimler Tampon Kullanmamalı?

Öncelikle vajinal enfeksiyon mevcudiyeti durumunda tampon kullanımı önerilmez. Bununla birlikte vücudu daha önce kullanılan tampona alerjik reaksiyon gösteren kadınların da tercihini ped yönünde kullanması daha doğru olacaktır. Vajinal bölgeyi etkileyen bir hastalığı olan kadınların da tampon kullanmadan önce doktoruna danışması gerekir. Bu konuda sorularınızı yorum bölümüne yazabilirsiniz.

 

Detaylı bilgi için Özel Bahçelievler Kadın Hastalıkları ve Doğum Merkezimizi arayarak ulaşabilirsiniz.
Cep Tel: 0532 414 56 66
Ofis Tel: 0212 603 66 54
E-Mail: [email protected]