Yumurtalık kanseri kadınlarda görülen kanser türleri arasında en sık görülmekle birlikte tedavisinin de en zor olduğu rahatsızlıktır.  Yumurtalıkların ana yapısını oluşturan epitelyum hücreleridir ancak yumurtalık bölgesinde çok fazla sayıda farklı hücre de bulunuyor. Epitelyum dokularında kontrolsüz bir büyüme ve çoğalma olması durumunda gelişen bu kanser her 100 kadından 2’sinde ortaya çıkıyor. Maalesef genellikle tanı konduğunda kanser çok ilerlemiş oluyor. Tedavisinin zor ve uzun olması da bundan kaynaklanıyor.

Genellikle menopoz dönemi sonrasında ortaya çıkan yumurtalık kanseri kadınlarda her yaşta görülebiliyor. Kanserin % 80 oranında epitelyum dokuda oluştuğunu belirtebiliriz. Nedenleri halen bilinemeyen kanser türlerinden biri ve sadece bazı risk faktörlerinin bu kanser tetikleyici rol üstlendiğini söyleyebiliriz. Genetik faktörlerin etkili olduğu bu kanserde hormonal nedenler de tetikleyici olabiliyor.

Yumurta artırma özelliğine sahip olan ilaçları kullananlarda, ailede meme ve yumurtalık kanseri bulunanlarda, daha önce hiç doğum yapmamış olanlarda yumurtalık kanseri daha sık görülüyor. Doğum kontrol hapları ile bir dönem ilişkilendirilmiş olsa da bu hapların yumurtalık kanserini artırmadığını aksine azalttığını belirtebiliriz.

Yumurtalık tümörleri içinde yumurtalık kanseri görülme sıklığını şu şekilde açıklayabiliriz:

  • Yumurtalıkların üstünü örten hücre tabakasında: % 50 ila % 70
  • Yumurtalığın içerisinde olan germ hücrelerinde: % 15 ila % 20
  • Yumurtalığın içerisinde bulunan sex cord hücrelerinde: % 5 ila % 15
  • Yumurtalığın içerisinde bulunan mezenşimal hücrelerinde: % 5
  • Başka organda gelişen tümörlerden kaynaklı olması: % 5

Yumurtalık kistleri nedir? tedavisi nasıldır? daha fazla bilgi almak isterseniz aşağıdaki linkten okuyabilirsiniz…

Tıkla –> Yumurtalık kistleri nedir

Yumurtalık Kanseri Belirtileri

Öncelikle yumurtalık kanseri genellikle kendini belli etmez şeklinde bir bilgi aktarmamız gerekiyor. Aynı zamanda görülen belirtilerin de pek çok farklı hastalıkta da ortaya çıkması, kanser tanısının geç konmasına sebebiyet verebiliyor. Belirtiler genelde hastalar tarafından farklı nedenlere bağlandığı için muayene edilmesi ve teşhis konması da gecikiyor. Fakat ilerleyen evrelerde belirtilerin biraz daha net bir şekilde görülebildiğini söyleyebiliriz.

Genel olarak yumurtalık kanseri belirtilerini şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Kabızlık ve bağırsak hareketlerinde değişiklik olması
  • İştah kaybı ve tokluk hissine çok çabuk ulaşılması
  • Kilo kaybı
  • Adet dönemi dışında vajinal kanamalar
  • Sıklıkla idrara çıkma isteği
  • Karın bölgesinde baskı hissetme ve şişlik olması
  • Kasık bölgesinde dolgunluk olması ve ağrı hissi
  • Uzun süren hazımsızlık, gaz ve mide bulantıları

İlerlediğinde yumurtalık kanseri karında sıvı birikmesi ve ele bir kitlenin gelmesi gibi belirtiler de verebiliyor. Aynı zamanda bazı kanser türlerinde de hormonlarda dengesizlik de ortaya çıkıyor. Adet düzensizliği, erkeklik hormonunun vücutta daha fazla salgılanmaya başlaması ve buna bağlı olarak vücutta tüylenme olması, erkeklerde görülen tipte saç kaybının yaşanması da ilerleyen safhalarda ortaya çıkabilen belirtilerdir. Özellikle karın bölgesinde şişlik olması durumunda hiç vakit kaybetmeden bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurulması gerekiyor.

Kadınların en çok merak ettikleri konulardan biri olan miyom konusuna aşağıdaki linkte değindik. Okuyabilirsiniz…

Tıkla –> Miyom belirtileri nelerdir

Yumurtalık Kanseri Tanısı

Elbette yumurtalık kanseri için de erken tanı çok büyük bir önem taşıyor. Ancak rutin muayenelerin ihmal edilmesi ve bu kanserin pek belirti göstermeden ilerliyor olması nedeniyle genellikle tanı konmasında da gecikiliyor. Jinekolojik muayene esnasında ele kitle gelmesi ve aynı zamanda ultrason görüntülemeleri erken tanı konmasına yardımcı oluyor. Jinekolojik muayenede fark edilen her kitle hastanın kanser olduğu anlamına gelmez.

Üreme dönemlerinde kist oluşumu sık görülür ve çoğu zamanda bu kistler kendiliğinden yok olur. Bu nedenle kitle olması yumurtalık kanseri tanısı konması için yeterli bir bulgu değildir. Ancak incelenmesi ve değerlendirilmesi sonrasında karar verilir. Kan testinin yapılmasına da ihtiyaç duyulabilir. Doppler ultrasonografi ile kan akım değişikliklerinin kontrol edilmesine de ihtiyaç duyulabiliyor. Tüm bunlar değerlendirme için önemli bulgular elde etmeyi sağlıyor olsa da tanı konmasını sağlayamaz.

Tanı konması için patolojik incelemenin yapılması gerekiyor. Bu nedenle yumurtalık kanseri olarak değerlendirilebilecek kitleden biyopsi ile örnek alınmasına ihtiyaç duyulabiliyor. Yapılan değerlendirmede fark edilen kistler şayet 8 cm’den daha küçükse bir süre izlenebilir ve büyüme eğilimi gösteriyorsa ya da kendiliğinden kaybolmuyor ise cerrahi müdahaleye başvurulabilir.

Dış gebelik nedir? Neden oluşur? tedavisi var mıdır? ilginizi çekebileceğimizi düşündüğümüz diğer konumuzu aşağıdan tıklayarak okuyabilirsiniz.

Tıkla –> Dış gebelik nedir 

Yumurtalık Tümörü Tedavisi

Erken tanı durumunda yumurtalık kanseri % 90’a yakın oranda tedavi edilebiliyor. İlerleyen evrelerde ise iyileşme oranının % 50’ye kadar düştüğünü söyleyebiliriz. İyileşme sonrasında da kanserin tekrarlama riskinin bulunduğunu belirtmek gerekiyor. Bu nedenle hastanın iyileşme sonrasında düzenli olarak kontrollerini yaptırması önem taşıyor. Bu kanser türünün ilaç ile tedavi edilmesi mümkün olmadığından cerrahi operasyona gereksinim duyuluyor.

Yapılan yumurtalık kanseri ameliyatında sadece yumurtalıklar değil beraberinde kanserin vücutta tutulması ihtimalinin olduğu tüm dokuların alındığını söyleyebiliriz. Yapılan operasyonun ardından kemoterapi uygulamasına geçiliyor. Kemoterapinin kaç kür uygulanacağı ise kanserin hangi evresinde olduğuna bağlı olarak değişkenlik gösteriyor. Ancak genellikle 6 ila 9 kür uygulandığını belirtebiliriz. Ancak kanserin yayılım gösterme eğilimi yoksa bu durumda yumurtalık kanseri için kemoterapi uygulamasına ihtiyaç duyulmaz.

Yumurtalık Kanseri Ameliyatı

Ameliyat yumurtalık kanseri durumunda her evrede yapılması gereken bir operasyondur. Çünkü kanserli dokunun ve kanserin tutunabileceği diğer tüm dokuların vücuttan çıkarılması gerekir. Ameliyat genel anestezi altında gerçekleştirilir ve bu sayede hastanın acı ya da ağrı hissetmesi de engellenmiş olur. Ameliyata karın bölgesinin orta kısmına kesi uygulanması ile başlanır. Karnın alt ve üst batını kapsayan bu kesinin ardından patolojik incelemeye gönderilmesi için karın içi sıvısından örnek alınır.

Ameliyatta rahim ve yumurtalıkların her ikisi alınır. Ancak üreme döneminde olan kadınlarda olabildiğince rahim ve yumurtalık korunacak şekilde yumurtalık kanseri ameliyatı gerçekleştirilir. Karın bölgesini örten omentum adlı zar da ameliyat ile çıkarılabiliyor.

Laparosokopik kapalı ameliyatlar nasıl yapılır? merak ediyorsanız hemen aşağıdan okuyabilirsiniz.

Tıkla –> Laparoskopik ameliyatlar

Yumurtalık Tümörü Ne Kadar Sürede İlerler?

Elbette yumurtalık kanseri ilerleme hızı kişinin yaşına ve genetik durumuna bağlı olarak değişkenlik gösterebiliyor. Her hastada kanserin aynı hızda ilerlediğinden söz edemeyiz. Kişinin beslenmesinden yaşam şekline kadar pek çok unsur ilerleme hızında belirleyici olabiliyor. Bu konuda öncelikle kanserin evreleri hakkında bilgi sahibi olunması gerekiyor.

Yumurtalık kanserinin evrelerini şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Evre 1: Bu evrede yumurtalık kanseri yumurtalığın içinde kamış durumdadır.
  • Evre 1a: Kanser yumurtalığın içerisinde ve sınırlı durumdadır.
  • Evre 1b: Kanser her iki yumurta mevcuttur ve yumurtalıklar içinde sınırlı durumdadır.
  • Evre 1c: Bu evrede yumurtalık kanseri yumurtalık sınırı dışına da çıkmıştır.
  • Evre 2: Kanser pelvis bölgesindeki diğer organlara sıçramış durumdadır.
  • Evre 2a: Bu evrede ise kanser rahme, tüplere veya her ikisine de yayılmış durumdadır.
  • Evre 2b: Kanser mesane ya da kalın bağırsağa yayılım göstermiştir.
  • Evre 2c: Kanser 2a ve 2b deki yayılımların herhangi birisini yapmış ve beraberinde yumurtalık sınırı dışına çıkmış durumdadır.
  • Evre 3: Kanser karın içine yayılım göstermiş durumdadır ya da lenf bezlerini tutmuş durumdadır.
  • Evre 3a: Kanser hücreleri karın içine yayılım göstermiştir ancak sadece mikroskopta görülebilecek kadar küçük odaklar formundadır.
  • Evre 3b: Kanser hücreleri karın içine yayılmıştır ve 2 cm’den daha küçük ebatlardadır.
  • Evre 3c: Kanser hücreleri karın içine yayılmıştır ve beraberinde 2 cm’den daha büyük ebatlara ulaşmıştır. Ayrıca lenf bezlerine de sıçramıştır, ya da bu iki koşulun her ikisi de mevcuttur.
  • Evre 4: Son evre olan bu aşamada kanser karaciğer, akciğer ya da diğer uzak organlara da sıçramış durumdadır.

 

Konu ile alakalı dış kaynaklar:
https://www.memorial.com.tr/saglik-rehberleri/yumurtalik-kanseri/

 

Detaylı bilgi için Özel Bahçelievler Kadın Hastalıkları ve Doğum Merkezimizi arayarak ulaşabilirsiniz.
Cep Tel: 0532 414 56 66
Ofis Tel: 0212 603 66 54
E-Mail: [email protected]