Vulvodini kadınlarda dış genital bölgede meydana gelen ağrıdır. Genital bölgenin sadece bir bölümünde meydana gelebildiği gibi tüm genital bölgeyi de etkileyebilen bu ağrı yaşam kalitesini de düşürüyor. Kimi zaman daimi olarak ağrı meydana gelebiliyor. Bazı kadınlar ise ağrı şikayetini dönemsel olarak yaşıyor. Elbette ağrının dış genital bölgede nereleri etkilediği ya da şiddeti de kişiden kişiye değişkenlik gösterebiliyor. Bir enfeksiyon ya da bir cilt probleminden bağımsız olarak ortaya çıkan ağrının nasıl tedavi edildiği, nasıl tanı konduğu gibi konularda da bilgi aktaracağız. Öncesinde ise bu soruna neden olabilen unsurlara göz atalım.

Vulvodini Nedenleri Nelerdir?

Vulvodini nedenleri nelerdir

Hastalar vulvodini tanısı konduğunda neden bu sorunun meydana geldiğini merak ediyor. Ancak şimdiye dek bu konuya dair yapılan araştırmalardan net bir sonuç elde edilemedi. Bir başka deyişle bu sorunun nedeni henüz tam olarak bilinemiyor. Sadece bazı unsurların ağrıya yol açabileceği üzerinde durulduğunu söyleyebiliriz. Bu unsurları ise şu şekilde sıralamak mümkün:

İrritasyon

Bazı nedenlere bağlı olarak kadınlarda genital bölgede irritasyon meydana gelebiliyor. Bunun en yaygın nedenleri ise genital bölge deodorantları, temizleme jelleri, parfüm içerikli tuvalet kağıtları, pedler ya da tamponlardır. Bu bölgede irritasyon olması da çoğunlukla ağrı şikayetine de yol açar.

HPV Virüsü

Daha önce HPV enfeksiyonu geçirmiş olan kadınlarda da bu ağrının yaygın bir biçimde görüldüğünü söyleyebiliriz. Söz konusu ağrıya dair tanı konan kadınların yaklaşık olarak yarısının daha önce HPV enfeksiyonu geçirdiği yapılan bir araştırma ile tespit edildi. Bu nedenle HPV virüsüyle vulvodininin arasında bir bağlantı olduğu da düşünülüyor. Ancak net bir veri henüz elde edilemedi.

HPV virüsü hakkında daha fazla bilgi için hemen tıkla! –> HPV virüsü nedir?

Doğum Kontrol Hapı

Doğum kontrol haplarından bazılarının uzun süreli kullanımı vajinal floranın bozulmasına yol açabiliyor. Bununla birlikte hormon içerikli olan doğum kontrol hapları vajinal kandidiyazis gibi önemli bir probleme de yol açabiliyor. Hormonal dengenin bozulmasına da yol açabilen bu hastalığın ağrıya da sebebiyet verebildiğini söyleyebiliriz. Tüm bu süreç vulvodiniye zemin hazırlayabiliyor ve bu ağrının ortaya çıkma riskini de yükseltiyor. Hastalara tanı konduğunda doğum kontrol kapı kullananların farklı bir aile planlaması yöntemine yönelmesi tavsiye ediliyor.

Vajinal Kandidiyazis

Vajinal kandidiyazis sorununun kronikleşmesi de nedenler listesinde yer alıyor. Yılda 4 defa ya da daha fazla vajinal kandidiyazis sorununun yaşanması durumunda hastalık kronikleşiyor ve bu da dış genital bölgede ağrıya yol açıyor.

Psikolojik Unsurlar

Yine yapılan bazı araştırmalara bakıldığında psikolojik unsurların da bu ağrı problemine neden olduğunu ortaya koyuyor. Tanı konan kadınların büyük bölümünde depresyon da bulunuyor. Depresyon vücudun ağrı eşiğinin düşmesine ya da farklı vücut bölgelerinde ağrı olmasına yol açabiliyor. Elbette daimi olarak ağrı yaşamak da başlı başına depresyon nedenidir. Bu nedenle psikolojik faktörlerin de nedenler arasında yer aldığı belirtilebilir.

Otoimmün Hastalıklar

Otoimmün hastalıklar yaşayan kadınlarda bu ağrının daha sık yaşandığı da araştırmalar ile ortaya kondu. Özellikle fibromyalji, interstisyel sistit gibi hastalıklar vulvodiniyi de beraberinde getirebiliyor.

Genetik Unsurlar

Hastaların tamamında olmasa da bazılarında aile öyküsünde bu hastalık bulunuyor. Dolayısıyla nedenler arasında genetik faktörlerinde de yer aldığını belirtebiliriz. Konuya dair araştırmalarda henüz net bir bulgu elde edilememiş olsa da dış genital bölgedeki ağrıyla genetik unsurlar arasında bir bağlantı olduğu düşünülüyor.

Vulvodini Belirtileri Nelerdir?

En temel vulvodini belirtisi ağrıdır. Ağrının şiddeti kişiden kişiye göre farklılık gösterebiliyor. Aynı zamanda ağrının ne şekilde yaşandığının da değişebildiğini söyleyebiliriz. Bazı kadınlar ağrının sızı şeklinde olduğunu dile getirirken bazı kadınlar da bıçak saplanması şeklinde tarif edebiliyor. Ağrının yanı sıra aşağıdaki şikayetlerin de görülebildiğini söyleyebiliriz:

  • Yanma
  • Batma
  • Kaşıntı
  • Şişlik

Elbette tanı koyma aşamasında bu sıkıntıların tamamının olması aranmaz. Özellikle kaşıntı ve yanma hissinin daha az sayıda kişide görüldüğünü belirtebiliriz.

Genital bölgede ağrı mı çekiyorsunuz? –> Hemorajik Kist Belirtileri

Vulvodini Teşhisi Nasıl Konur?

Elbette vulvodini tanısı konması için öncelikle jinekolojik muayene yapılması gerekiyor. Ancak muayene ile çoğu zaman genital bölgede bir anormallik tespit edilmez. Dış genital bölge normal göründüğünden tanı konmasında hastanın şikayetleri daha fazla ön plandadır. Ağrıya neden olabilecek herhangi bir hastalığın mevcut olup olmadığının belirlenmesi için gerçekleştirilen muayenede dokularda bir hasar ya da tahribat olup olmadığı da incelenir.

Vulvodini Muayenesi Nasıl Yapılır?

Vulvodini tedavisi

Kadınlarda vulvodini rahatsızlığı mevcut olduğunda ve hatta ağrı daimi olduğunda bile çoğu zaman dış genital bölge normal görünüyor. Ancak yine de olası bir rahatsızlığın mevcudiyeti ihtimaline karşın muayenenin yapılması gerekir. Muayene ise kısa sürede tamamlanır ve hasta için zorlayıcı değildir. Herhangi bir ağrıya ya da acıya neden olmadığını söyleyebiliriz. Dolayısıyla bu rahatsızlığa dair tanı konabilmesi için yapılacak muayene hakkında hastaların herhangi bir endişe duymasına gerek olmaz. Şayet yapılan muayenede şüpheli bulgular tespit edilirse kadın hastalıkları ve doğum uzmanı tarafından bazı tetkiklerin yaptırılması istenir.

Vulvodini Türleri Nelerdir?

Öncelikle vulvodini rahatsızlığının 2 farklı kriter dikkate alınarak sınıflandırıldığını söyleyebiliriz. Bu kriterler ortaya çıkış şekli ve hangi bölgeleri etkilediğidir. Ağrının ortaya çıkış şekline göre bu hastalık 2 farklı şekilde sınıflandırılır. Bunlar;

  • Anprovake
  • Provake

Anprovake olarak adlandırılan durum, herhangi bir uyaranın olmamasına rağmen ağrı şikayetinin mevcut olmasıdır. Herhangi bir uyaranla beraber ağrının başlaması durumunda ise provake vulvodininin mevcut olduğu belirlenir. Uyaran olarak adlandırılan unsurlar ise genellikle dar kıyafetler giyilmesi, egzersiz hareketleri yapılması, uzun süre oturmak ya da cinsel ilişki gibi sıralanabilir.

Bununla birlikte ağrının etkilediği bölgelere göre de yine 2 farklı sınıflandırma yapılıyor. Bunlar;

  • Generalize
  • Lokalize

Ağrının tüm dış genital bölgeyi etkiliyor olması durumunda generalize ve sadece belirli bölgeleri etkiliyor olması durumunda da lokalize şeklinde kategorize edilir.

Vulvodini Tedavisi Nasıldır?

Ağrının sınıflandırması, hastanın şikayetleri ve genel sağlık durumu gibi önemli kriterler dikkate alınarak hastaya en uygun vulvodini tedavisi uygulanıyor. tedavi seçenekleri ise şöyledir:

Krem Kullanımı

Konforlu bir tedavi seçeneğidir ve amacı hastayı rahatlatmaktır. Kullanılan kremler anestezik içerikli olabildiği gibi hormon içerikli de olabiliyor. Kremin uygulanmasının ardından ağrıda belirgin bir azalma meydana gelebiliyor. Ancak kalıcı bir tedavi seçeneği değildir ve amacı hastanın rahatlamasını sağlamaktır.

Antidepresan İlaç Kullanımı

Trisiklik antidepresan grubu ilaçların kullanımı da bir diğer seçenek olarak karşımıza çıkıyor. Sistemik tedaviler ile her hastada olmasa da bazı hastalarda başarılı sonuçlar elde edilebiliyor. Özellikle ağrının psikoloji kaynaklı olduğu düşünüldüğünde bu ilaçların kullanımı tercih edilebilir.

Ameliyat

Sadece çok zorunlu olması durumunda tercih edilen bir tedavi olduğunu belirtelim. Her hastanın hemen ameliyat olması gerekmiyor.

Vulvodini Fiziksel ve Psikolojik Etkileri

Tahmin edilebileceği gibi vulvodini kadınları sadece fiziksel olarak etkilemiyor. Aynı zamana psikolojik olarak da sürekli ağrı hissi yaşamak yorucu ve yıpratıcı olabiliyor. Yapılan araştırmalar bu soruna sahip hastaların büyük bölümünde bir süre sonrasında depresyonun da meydana geldiğini ortaya koyuyor. Dolayısıyla bazı hastalarda tedaviye ağrı bilimi uzmanları, cildiye uzmanları, psikologlar, fizik tedavi uzmanları da destek verebilir. Sorularınızı yorum bölümüne yazabilirsiniz.

 

Detaylı bilgi için Özel Bahçelievler Kadın Hastalıkları ve Doğum Merkezimizi arayarak ulaşabilirsiniz.
Cep Tel: 0532 414 56 66
Ofis Tel: 0212 603 66 54
E-Mail: [email protected]