Vakumlu kürtaj son yıllarda klasik kürtajın yerini alan bir işlemdir. Vakumlu kürtaj öncesi hasta anestezi ile uyutulur ya da vajina girişi uyuşturulur. Hastanın uyuduğundan ya da rahim ağzının tam olarak uyuştuğundan emin olunduktan sonra spekulum adı verilen alet vajina içine yerleştirilir. Spekulum sayesinde rahim ağzı tam olarak görünür hale gelir ve ardından özel dezenfektanlar ile vajina temizlenir. Dezenfeksiyon sonrası Teneculm adı verilen tek dişli bir aletle rahim çekilerek düz konuma getirilir.

Gebelik haftasının doğru şekilde belirlenebilmesi için işleme başlamadan önce gebelik testi yapılır ve ultrason ile fetüs incelenir. Kürtaj öncesi yapılan testler ile kadının olası komplikasyonları belirlenerek işlem öncesi gerekli tüm önlemler alınır. Vakumla kürtaj için kullanılan ve kanül adı verilen ince plastik boruların rahim içine yerleştirilebilmesi için rahim ağzının genişletilmesi gerekir. Rahim ağzını genişletmek için genelde spekulum yeterli olsa da bazen buji adı verilen metal çubuk kullanımı gerekebilir.

Vakumlu Kürtaj Nasıl Yapılır?

Buji ile kanüllerin gebelik kesesine ulaşması için geçeceği şekilde rahim kanalı genişletilir. Merkezimizde buji çok sık kullanılan bir alet değildir ancak zorlanılan ve gerekli durumlarda kullanılmaktadır. Vakumlu kürtaj teknolojisi çoğu zaman bu tür kürtaj ekipmanlarının kullanımına gerek duyulmadan işlem yapılmasını sağlayan bir teknolojidir.

Rahim içine sokulan plastik kanüller, negatif basınç prensibi ile çalışan vakumlu kürtaj için en olmazsa olmaz kürtaj ekipmanıdır. Negatif basınç sonrası enjektördeki tıpa açılır ve kanüller aracılığıyla rahim içindeki gebelik materyali tam olarak bitene kadar çekilir. Ardından ikinci kez negatif basınç uygulanır ve bu kez de rahim içinde kalan parçalar varsa rahim tam olarak arındırılır. Bazı durumlarda kanüller tek başına kalan parçaları temizleyemezler. Bu aşamada küret adı verilen özel metal çubuklar ile rahim dikkatlice ve tam olarak gebelik kalıntılarından tahliye edilir. Küret ile kazıma işleminden sonra ultrason ile son kontrol yapılır ve bir sorun saptanmaz ise vakum ile kürtaj işlemi sonlandırılır. İşlemden sonra hasta dinlenme odasına alınır ve verilen sedasyonlu anestezinin hafifliğinden dolayı birkaç dakika içerisinde kendisine gelir. Sedasyonlu anestezi genel anesteziden farklıdır ve işlemden sonra narkoz gibi yan etkileri bulunmaz. Bu açıdan hastanın işlem sonrası konforu için de uyutularak kürtaj tercih edilmesi oldukça doğru bir karar olacaktır.

Vakumlu kürtaj sonrası hasta uyandıktan sonra genelde ağrı ya da acı hissetmez. Ancak ağrı eşiği her insanda farklı olduğundan dolayı ağrı konusunda kesin bir genelleme yapmak mümkün değildir. Vakumlu kürtaj sonrası ağrı hissi olan hastalara müşahede altında iken ağrı kesici ilaç verilir.

Doktorunuz vakumlu kürtaj sonrası enfeksiyon riskini en aza indirmek için işlem esnasında ve öncesinde gerekli tüm tedbirleri almış olsa da işlem sonrası size antibiyotik reçete edecektir. Ağrı eşiği düşük olan bir hasta iseniz doktorunuz reçetenize antibiyotik ile birlikte basit ağrı kesiciler de ekleyecektir.

Vakumlu kürtaj kaç dakika sürer?

Vakumlu kürtajın süresi gebelik haftasına, anestezi türüne göre değişir. Ancak her hâlükâr da beklenmedik bir komplikasyon oluşmadığı taktirde ortalama 10-20 dakika kadar sürer. İşlemden sonra hasta dinlenme odasına alınır ve belli aralıklarla doktor tarafından kontrol edilir. Kanama, şiddetli ağrı vs. yoksa birkaç saat içinde taburcu edilir.

Hastaya kürtaj sonrası kontrol için randevu verilir. Bu kontrol muayenesi oldukça önemlidir ve mutlaka gidilmelidir. Son yıllarda hemen hemen tüm jinekologların kullanmayı tercih ettiği vakumlu kürtaj yöntemi ile kürtaj işlemi çok daha konforlu bir hale gelmiştir.

Kürtaj sırasında ne hissederim?

Kürtaj esnasından hissedilenler kürtaj için kullanılan anestezi türü ile doğru orantılıdır. Uyutularak kürtaj denen sedasyonlu anestezi ile kürtaj işlemi yapılacaksa işlem başlamadan uyumaya başlarsınız. Uyandığınızda da kürtaj bitmiş olur ve bu arada geçen zamana dair hiçbir şey hatırlamazsınız.

Narkozsuz kürtaj olarak tabir edilen lokal anestezi ile kürtaj sırasında ise vajinanızın her iki yanına uyuşturucu iğneler yapılır. Genital bölgeniz uyuşturulduktan sonra işleme başlanır ve kürtaj tamamlanır. Bu anestezi yönteminde hasta uyanık olacağından dolayı yapılan tüm işlemleri duyar ve hisseder. Rahim ağzının genişletilmesi, vajina girişine iğne yapılması gibi süreçlerde ağrı ve acı hissi oluşabilir. Bununla birlikte hastanın işlem esnasında uyanık olması ve yapılan her şeyi duyması psikolojik olarak da zorlanmasına neden olabilmektedir.

Kürtajdan sonra ne hissederim?

Kürtajdan sonra ağrı, genital bölgede şiddetli olmayan bir acı hissi oluşabilir. Kürtajdan sonraki ilk birkaç gün bazı kadınlar mide bulantısı şikayetinden yakınırlar. Bu durum kürtajdan kaynaklanmaz ve asıl sebebi halen kanda var olan gebelik hormonudur. Kürtaj ile birlikte kandaki hamilelik hormonu seviyesi hızla azalacaktır ve mide bulantısı da aynı hızda düşecektir.

1 hafta 10 içerisinde yaşadığınız tüm komplikasyonları, kürtaj sonrası kontrol muayenesine gittiğinizde doktorunuzla paylaşmanız önemlidir. Doktorunuz, çoğunlukla geçici olan bu komplikasyonları detaylı olarak değerlendirecektir ve gerekli bir durum var ise takip ederek kontrollere devam eder.

Kürtaj sonrası olabilecekler konusunda doktorunuz sizi taburcu etmeden önce detaylı bir şekilde bilgilendirecektir. Ancak aşırı kanama, kramp şeklinde gelip giden şiddetli karın ağrısı (kramp ve kasılmalar normaldir ancak aniden meydana gelen ve dayanılmaz olan kramplar özellikle de kanama ile birlikte önem arz eder), ateş gibi bazı durumlar acil müdahale gerektiren durumlardır ve bu tip şikayetler yaşamanız durumunda doktorunuzu durumdan haberdar etmeniz gerekir. Hekimin gerekli görürse sizi yeniden hastane çağıracak ve gerekli tetkikleri yaparak şikayetinize neden olan etmen ya da etmenleri saptayacaktır.

Kürtaj sonrası bazı şeyler kısa süreliğine yasaklıdır. Bunların arasında ağır egzersiz, sıkı ve tempolu bir çalışma, cinsel ilişki, oturarak duş alma ya da havuza, denize girme gibi kısa süreli yasaklar bulunur. Rahim, henüz yeni operasyon geçirdiği toparlanma sürecine kadar bu yasaklara uyulması, sağlınızın korunması için gereklidir.

Kürtaj sonrası psikolojik olarak kendinizi rahat hissetmediğinizi düşünüyorsanız bunun için bir yakınınızla, arkadaşınızla, eşinizle, hekiminizle ve hemşirenizle konuşabilirsiniz. Eğer bu konuda psikolojik destek almak isterseniz de doktorunuza danışarak kendisinden konu hakkında uzman bir danışman konusunda yardım alabilirsiniz.

Vakumlu kürtaj sonrası hamilelik

 

Kürtaj sonrası hamilelik konusu çokça merak edilen bir konudur. Kürtajın doğru ve uzman bir doktor tarafından yapılması sonucunda neredeyse hiçbir sorun ile karşılaşmayız. Vakumlu kürtaj, kadının sağlığını koruyan bir yöntemdir ve ilerleyen dönemlerden çocuk sahibi olmasına hiçbir bir sorun teşkil etmez.

Kürtaj sonrası hemen hamile kalmak da mümkündür ancak rahimin toparlanması için en az 3 ay kadar beklenmesi tavsiye edilir. Kürtajdan sonra hamile kalmamak için gerekli doğrum kontrol yöntemleri sağlanmalıdır.

Vakumlu kürtajın avantajları nelerdir?

Kürtaj yöntemleri arasında en güvenilir yöntem vakumlu kürtaj yöntemidir. Kürtaj sonrası iyileşme süreci, kürtaj sonrası kanama ya da kürtaj sonrası enfeksiyon gibi risklerin hiç denecek kadar az olması da vakumlu kürtajın avantajları arasındadır.

kürtaj fiyatları için tıklayınız

Konu ile alakalı yabancı kaynaklar:
https://www.bpas.org/abortion-care/abortion-treatments/surgical-abortion/vacuum-aspiration/

Detaylı bilgi için Bahçelievler Kürtaj  Merkezimizi arayarak ulaşabilirsiniz.
Cep Tel: 0532 414 56 66
Ofis Tel: 0212 603 66 54
E-Mail: [email protected]