Vajina kaşıntısı oldukça yaygın sorunlardan biridir. Çeşitli nedenlere bağlı olarak ortaya çıkan bu problemin kadınların gündelik yaşantısını da etkilediğini söyleyebiliriz. Özellikle kaşıntı problemine yanma hissinin de eşlik etmesi durumunda geceleri uyku sorunları yaşama gibi farklı problemler de ortaya çıkabiliyor. Vajina bölgesinde ya da tüm genital bölgede meydana gelen kaşıntının nasıl giderilebildiğine, hangi ilaçların kullanıldığına ve benzeri konulara da değineceğiz. Öncesinde ise tüm kadınların bilmesi gereken bir konudan; vajinal kaşıntının nedenlerinden başlayalım.

Vajinada Kaşıntı Neden Olur?

Kadınlarda vajina kaşıntısı problemine yol açan unsurlar arasında en yaygın görüleni vajinal mantar enfeksiyonudur. Mantar enfeksiyonuna bağlı olarak kaşıntı problemiyle birlikte yanma ve ciltte tahriş gibi çeşitli sıkıntılar da yaşanır. Bu noktada vajinada mantar enfeksiyonunun sebepleri de merak ediliyor. Nedenleri kısa bir liste halinde aktarabiliriz.

Vücudun Hormon Dengesi

Çok sayıda unsur, kadınlarda vücudun hormon dengesinin değişmesine yol açabiliyor. Hormonal değişimlere bağlı olarak da vajina florasının kötü etkilendiğini belirtebiliriz. Dolayısıyla vajina florası değişiyor ve mantar enfeksiyonunun ortaya çıkması da uzun sürmüyor. Vücudun hormonal değişimlerine yol açan unsurlar ise hamilelik ya da menopoza girmek olabildiği gibi doğum kontrol haplarının kullanımı da olabilir.

Şeker Hastalığı

Ülkemizde diyabet sık görülen sağlık sorunlarından biridir. Şeker hastalığı ise vajinanın mukoza bölgesinde hasara neden olabiliyor. Vücudun bağışıklık sistemi de diyabetten olumsuz yönde etkilendiği için vajinal mantar enfeksiyonu kolaylıkla kendini gösterebiliyor. Sonuç olarak diyabetin de mantar enfeksiyonunun sebepleri arasında yer aldığını söyleyebiliriz.

İlaç Kullanımı

Bazı ilaçlar vücuttaki zararlı bakteriler ile birlikte faydalı bakterileri de yok eder. Antibiyotikler gibi ilaçlar vajina bölgesinde mantarın yayılmasını önleyen bakterileri de yok ettiğinden bu enfeksiyona sebebiyet verebiliyor.

Bazı Ürünler

Vajina temizliğinde kullanılan bazı kozmetik ürünlerin de vajina bölgesindeki asidik dengeyi bozduğunu söyleyebiliriz. Özellikle parfüm içerikli olan duş jeli, sabun, deodorant gibi kozmetik ürünlerin mantara neden olabileceğini belirtelim.

Bağışıklık Sisteminin Zayıflaması

Kimi zaman hastalıklar kimi zaman da sağlıksız beslenme, vücudun hastalıklara karşı savunma sistemi olan bağışıklık sistemini olumsuz yönde etkileyebiliyor. Bu durum da vajinada mantar problemine yol açan unsurlar arasında yer alıyor.

Cinsel Yolla Bulaşma

Mantar enfeksiyonunun bulaşma özelliği vardır. Özellikle cinsel ilişki sırasında kişiye bulaşı gerçekleşir ve kısa zamanda kaşıntı, yanma gibi belirtiler ile kendini göstermesi mümkündür.

Dikkatinizi çekebilir –> HPV virüsü

Vajina Kaşıntısına Ne İyi Gelir?

Vajinal mantara bağlı olarak ortaya çıkan vajina kaşıntısı durumunda mutlaka tedavi için kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurulmalıdır. Kimi zaman kadınlar internetten ya da çevreden edindikleri gelişigüzel bilgileri uygulayabiliyor. Ancak bu bitki kürleri hazırlayarak vajina bölgesine sürmek gibi bu gelişigüzel, sağlıksız yöntemlerle kaşıntının ortadan kalkmasını sağlamak mümkün olmaz. Aksine çok daha önemli problemler, sağlık sorunları ortaya çıkması mümkün hale gelir.

Vajina florasının zarar görmesi, cildin pH dengesinin bozulması gibi çok sayıda sağlık sorununa yol açabilen bu yöntemlere itibar etmemelisiniz. Bunun yerine doktora başvurmak ve tedavinin yapılmasını sağlamak çok daha doğru bir tercih olacaktır. Yapılan muayene ile tanı konabilir ve doktorunuz tarafından en uygun tedavi tercih edilir. Bu sayede hem mantar enfeksiyonu probleminden hem de bu hastalığın neden olduğu kaşıntı sorunundan kurtulabilirsiniz.

Vajina Kaşıntısı Nasıl Geçer?

Vajinada kaşıntı nasıl geçer

Kadınlar vajina kaşıntısı sorunundan kurtulmak için doktoru tarafından reçete edilen ilaçları düzenli olarak kullanmalıdır. Bu problemin tamamen ortadan kalkması ve tedaviden en kısa zamanda yanıt alabilmek için ilaçların düzenli kullanımı çok büyük bir önem taşıyor. Çoğu zaman hastaların kaşıntı ve yanma gibi şikayetlerini gidermeye yönelik olarak vajinal krem kullanımı önerilir. Ancak aynı zamanda ilaç kullanımına da ihtiyaç olabileceğini belirtelim.

İlaçların sadece doktor tarafından belirtilen süre boyunca kullanımı önem taşıyor. Bu ilaçlar ya da vajinal kremler çok kısa bir süre sonrasında olumlu yönde etkisini göstermeye başlıyor. Hastalar kısa zamanda kaşıntının azaldığını ifade ediyor.

Vajinal Mantar Belirtileri Nelerdir?

Vajinal mantar sıklıkla kendini vajina kaşıntısı ile belli eden bir rahatsızlıktır. Kaşıntı çoğu zaman hafif şekilde başlar ve mantarın ilerlemesi ile birlikte şiddeti de artar. Şayet cilt tahriş olursa yanma, batma hissi gibi farklı şikayetler de ortaya çıkması mümkündür. Kaşıntı başladığında zaman kaybetmeden doktora başvurmak, daha kısa süreli bir tedavi süreci ile bu sorundan kurtulmayı sağlayabiliyor. Vajinal mantar enfeksiyonunun belirtileri ise şöyledir:

  • Vajina bölgesinde yanma
  • Vajina bölgesinde hafif ya da şiddetli kaşıntı
  • Beyaz ve yoğun kıvamlı vajinal akıntı
  • İlerleyen vakalarda sıklıkla idrara çıkma isteği
  • Cinsel ilişki sırasında ağrı ve vajina içerisinde acı hissi olması

Dikkatinizi çekebilir –> İdrarda Kan Gelmesi

Vajina Kaşıntısına İyi Gelen İlaçlar Neler?

Vajinal mantar ve vajina kaşıntısı problemi yaşandığında gelişigüzel ilaç kullanımından uzak durulmalıdır. Sadece doktor tarafından reçete edilen ilaçların kullanılması gerekiyor. İlaçlara ise şu örnekleri verebiliriz:

  • Tiokonazol
  • Mikonazol
  • Sertakonazol
  • İzokonazol nitrat
  • Butokonazol
  • Fentikonazol Nitrat
  • Fluconazole
  • Klotrimazol

Vajina Kaşıntısı Mantar Belirtisi Midir?

Vajinal mantar belirtisi

Kadınlarda vajinal mantar sorununun en yaygın ve en net belirtisinin vajina kaşıntısı olduğunu belirtebiliriz. Dolayısıyla bu sorunun yanıtı da ‘evet’ olmalıdır. Kaşıntıya mutlaka yanma ya da batma şikayetlerinin eşlik etmesi gerekmez. Bazı kişilerde sadece kaşıntı şikayeti ortaya çıkabiliyor. Bu durumda da mantar tanısı konması mümkündür ve en kısa zamanda tedaviye gerçekleşir.

Vajinal Kaşıntı Oluşumunu Hızlandıran Nedenler Nelerdir?

Naylon iç çamaşırlarının kullanımı, çok dar kıyafetler giymek vajina kaşıntısı sorununa yol açan mantar enfeksiyonunun oluşumunu hızlandırabiliyor. Çok sıcak su ile duş almak ve parfümlü vajinal kozmetik ürünler kullanmanın da bu nedenler arasında yer aldığını söyleyebiliriz. Vücudun en önemli savunma sistemlerinden biri olan bağışıklık sisteminin zayıflamış olması da vajinal kaşıntıya yol açabiliyor. Çünkü bu durum, vajinal mantarı önleyen iyi bakterilerin çoğalmasını da engelliyor. Vücudun hormon dengesindeki değişimlerin de nedenler listesinde yer aldığını söyleyebiliriz. Hormonal unsurlar vajinal mantarın yaygın nedenlerinden biridir.

Vajinada Kaşıntıya Neden Olan Kimyasallar Nelerdir?

Her kozmetik ürünün vajina kaşıntısı sorununa yol açtığını belirtemeyiz. Ancak bazı ürünler bu probleme zemin hazırlayabiliyor çünkü mantar enfeksiyonuna sebebiyet verebiliyor. Bu ürünler arasında en sık kullanılanları şu şekilde aktarabiliriz:

  • Parfümlü sabunlar
  • Vajina spreyleri
  • Vajinal deodorantlar
  • Krem ya da merhem çeşitleri
  • Deterjan kalıntısı
  • Kumaş yumuşatıcıları kalıntıları
  • Kokulu tuvalet kağıtları

Vajina temizliği için kullanılan ürünlerin dikkatli seçilmesi, parfümlü ürünlerden uzak durulması önemlidir.

Vajinal Kaşıntı İçin Ne Zaman Doktora Görünmek Gerekir?

Çoğu zaman vajina kaşıntısı problemi önemsenmiyor. Ne zaman ki kaşıntı sorunu günlük yaşamı olumsuz etkilemeye başlıyor, kadınlar o zaman doktora gitme ihtiyacı duyuyor. Oysa vajina bölgesindeki kaşıntı ya da yanma sorunu tıbben normal kabul edilmez. Dolayısıyla hafif düzeyde olsa dahi kaşıntı sorunu başladığında derhal kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurulmalıdır. Bu sayede hemen tedaviye başlanır. Konuya dair tüm sorularınızı yorum bölümüne yazınız.

 

Detaylı bilgi için Özel Bahçelievler Kadın Hastalıkları ve Doğum Merkezimizi arayarak ulaşabilirsiniz.
Cep Tel: 0532 414 56 66
Ofis Tel: 0212 603 66 54
E-Mail: [email protected]