Trikomonas vajiniti olarak adlandırılan hastalığa yol açan ‘trichomonas vaginalis’ organizmasıdır. Kadınlar arasında oldukça yaygın görülen bu enfeksiyon çeşitli şikayetlere de yok açıyor. Enfeksiyona neden olan organizma hızlı hareket etme özelliği nedeniyle vücutta kısa sürede tutunabiliyor. Genellikle vajina bölgesinde tutunan bir organizmadır. Aynı zamanda rahim ağrı, uretra ya da mesane bölgesinde de tutunabilir ve bu bölgelerde enfeksiyona yol açabilir. Enfeksiyon gelişmesi durumunda vajinal akıntı kokusunun değişmesi gibi çeşitli semptomlar ile kendini belli eden hastalığın erkeklerde de görüldüğünü belirtebiliriz.

Bu arada söz konusu hastalık, cinsel yolla bulaşan hastalıklar arasında yer alıyor. Erkeklerde çoğu zaman bir belirtiye ya da enfeksiyona neden olmazken bu hastalıktan kadınlar daha fazla etkileniyor. Ancak bu rahatsızlığın erkek ya da kadınlarda üreme organlarında hasara neden olmadığını da söyleyebiliriz. Hastalığın nasıl önlenebildiğine, tedavisine ve sebeplerine de değineceğiz. Konuya dair merak edilen tüm soruların yanıtlarını aktaracağız. Öncesinde bu önemli rahatsızlığın belirtilerini gözden geçirelim.

Trikomonas Belirtileri Nelerdir?

Bu hastalığın belirtileri daha çok kadınlarda görülüyor. Erkeklerde çoğu zaman herhangi bir belirti göstermediğini, bu nedenle rahatsızlığa dair tanının geç konduğunu söyleyebiliriz. Erkeklerde enfeksiyon gelişmesi durumunda penis ucu etkileniyor. Penisin uç bölümünde iritasyon görülebiliyor. Ancak bu durumunda ender yaşandığını belirtebiliriz. Kadınlarda çoğunlukla belirti gösteren bir rahatsızlık olsa da ender durumlarda kadınlarda da herhangi bir belirti olmayabilir. Yapılan son araştırmalar, hastalığın mevcut olduğu kişilerin % 35’inde belirti olmadığını ortaya koydu.

Kadınlarda bu hastalığın semptomları şu şekildedir:

  • Hafif ya da şiddetli vajinal kaşıntı
  • Vajinal akıntının kötü kokulu olması
  • Vajinal akıntının köpüklü olması
  • Kadınlarda idrar yaparken yanma hissi
  • Cinsel organda şişlik olması
  • Genital bölgede hassasiyet ya da acı hissedilmesi

Yukarıda sıralanan semptomlar farklı rahatsızlıkların belirtisi de olabilir. Dolayısıyla bu belirtilerden sadece birini fark ettiğinizde dahi hiç zaman kaybetmeden kadın hastalıkları ve doğum uzmanı ile görüşmelisiniz. Böylelikle sorunun kaynağının araştırılmasını sağlamış olacaksınız. Erken dönemde tanı konması ve tedaviye başlanması da mümkün hale gelecektir.

Trikomonas Tedavisi Nasıldır?

Tedavi öncesinde hastanın öyküsünün dinlenmesi, muayene yapılması ve aynı zamanda bazı tetkiklerin gerçekleştirilmesi gerekir. Bu sayede trikomonas tanısının konması mümkün olacaktır. Hastadan alınan numunenin laboratuvar ortamında incelenmesi gerekir. Vajinal akıntının mikroskop altında incelenmesi ile tanı konması mümkün hale gelir.

Teşhis konduktan sonra tedavi işlemine başlanmalıdır. Tedavinin ilaç kullanımı prosedürü ile gerçekleştirildiğini belirtebiliriz. Ancak hamilelik döneminde ilaç kullanımına dikkat edilmelidir. İlacın kesinlikle gebeliğin ilk 3 ayında yani ilk trimester döneminde kullanılmaması gerekiyor. Dolayısıyla tanı konan kadınların şayet gebelik şüphesi varsa öncelikle test yapılması gerekir. Gebelik testi yapıldıktan sonra ilaç kullanımına başlanması çok daha doğru olacaktır.

Antibiyotik ilaç kullanımı hastaların rahatsızlığa bağlı olan şikayetlerinin büyük oranda ortadan kalkmasını sağlar. Bazı hastalar için ağızdan alınan antibiyotikler yerine vajinal fitil kullanımı da gerekebilir. Hastanın partnerinin de mutlaka tedavi altına alınması gerekiyor. Partnerde herhangi bir belirti ya da şikayet olmasa da mutlaka tetkiklerin yapılması ve en erken dönemde tedavinin uygulanmasına ihtiyaç olur. Çünkü bu hastalık cinsel yolla bulaşıyor ve kondom kullanılmadan yaşanan cinsel ilişki hastalığın bulaşması için yeterli olabiliyor. Dolayısıyla hastanın partnerinin de tedaviye alınması son derece önemlidir.

Bu arada tedavide kullanılan ilaçların hafif düzeyde yan etkileri olabiliyor. Şiddetli olmayan baş ağrısı ya da idrarın renginde koyulaşma olması gibi yan etkiler ilaç kullanımının bırakılması ile birlikte ortadan kalkar. Bu yan etkiler hastayı rahatsız edecek boyutta değildir ve aynı zamanda geçicidir. Dolayısıyla yan etkilere herhangi bir şekilde müdahale edilmesine gerek olmaz.

Bilgin olsun –> Hemorajik kist

Trikomonas Nasıl Önlenir?

Daha önce de belirttiğimiz gibi trikomonas hastalığı cinsel yolla bulaşıyor. Bu hastalığı önlemek için de kondom kullanımı tercih edilmelidir. Korunmasız cinsel ilişki, bu rahatsızlıkla birlikte daha farklı cinsel yolla bulaşan hastalıkların da kişiye geçmesine neden olabilir. Bu konuda önemli bir unsurun da altını çizmek gerekiyor. Doğum kontrol hapı kullanımı ya da spiral kullanımı gibi yöntemler sadece gebeliği engelleyebilir. Ancak cinsel yolla bulaşan hastalıkların, virüslerin ve bakterilerin partnerinde kişiye geçmesini önlemez.

Dolayısıyla hamileliği önlemek için tercih edilen doğum kontrol yönteminin yanı sıra prezervatif kullanımı da tercih edilmelidir. Kondom kullanımı hem istenmeyen gebelikleri engellemek hem de cinsel yolla bulaşan hastalıkları önlemek için tercih ediliyor. Özellikle bu önemli rahatsızlıktan korunmak isteyenlerin mutlaka cinsel ilişkide kondom kullanımı konusuna önem vermesi gerekir.

Trikomonas’ın Nedenleri Nelerdir?

Hastalar kötü kokulu vajina gibi çeşitli şikayetler ile başvurduklarında ve yapılan incelemek sonrasında tanı konduğunda bu hastalığın nedenini de merak ediyor. Trichomonas vaginalis olarak adlandırılan organizma, trikomonas hastalığının temel nedenidir. Son derece hızlı ve kolay bulaşma özelliğine sahip olan bu organizma her hastada olmasa da çoğunlukla kadınlarda enfeksiyona sebebiyet veriyor.

Bu organizma tek hücrelidir ve sadece tek bir korunmasız cinsel ilişki bile kişiden kişiye bulaşması için yeterli olur. Erkeklerde genellikle herhangi bir semptoma sebebiyet vermiyor olması ise hastalığın hızla yayılmasının nedenleri arasında gösteriliyor. Dolayısıyla çevre için de bir riskin söz konusu olduğunu söyleyebiliriz. Kadınların tanı konmasının ardından partnerlerinin de tedavi edilmesi çevre için ortaya çıkan bu riskin azaltılması açısından çok büyük bir önem taşıyor.

Trikomonas Vajinada Kokuya Sebep Olur Mu?

Elbette trikomonas hastalığının semptomlarından biri de vajinada kötü kokulu akıntıya neden olmasıdır. Zira çok sayıda hasta bu şikayet ile kadın hastalıkları ve doğum uzmanlarına başvuruyor. Yapılan inceleme ve tetkikler ile vajinada oluşan kötü kokunun nedeninin bu rahatsızlık olduğu tespit ediliyor. Kötü kokulu vajinal akıntı enfeksiyonun en net belirtilerinden biridir.

Aynı zamanda bu sorun farklı hastalıklar yaşandığında da ortaya çıkabiliyor. Tüm kadınlar bu belirti ortaya çıktığında zaman kaybetmeden doktora başvurmalıdır. Çünkü kötü kokulu vajinal akıntı ile kendini belli eden hastalıklarda erken tanı büyük önem taşıyor.

İlginizi çekebilir –> genital herpes

Trikomonas Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Kimi zaman trikomonas tedavi edilmediğinde ölüm riski olur mu gibi sorular da gündeme gelebiliyor. Bu rahatsızlık ölüm riski içermez. Ancak elbette tedavi edilmemesi durumunda ciddi riskler ortaya çıkıyor. Öncelikle büyük bir hızla yayılmaya devam edecektir. Bu durum çevre açısından bir risk oluşturur. Hastalığın bulaştığı kişiler, farklı kişilere de bulaştıracağı için hastalığın tedavi edilmemesi durumunda hızla yayılmasının da önüne geçilemeyecektir.

Bununla birlikte tedavinin yapılmaması idrar yaparken yanma gibi şikayetlerinde devam etmesine neden olacaktır. Bu gibi sorunlar basit gibi görünse de zamanla hastaların günlük hayatlarını, iş hayatlarını olumsuz yönde etkiliyor. Uzun vadede ise enfeksiyona bağlı olarak dokularda zorunlar görülebilir. Dokuların incelmesi gibi bir tablonun ortaya çıkması da söz konusudur. Anne adayları için hastalığın tedavi edilmemesi daha ciddi sorunları doğurabiliyor. Bunlar arasında en önemli olanı gebelik kesesinin enfeksiyon nedeniyle açılmasıdır. Erken doğumla birlikte düşük ağırlıklı bebek problemi de yaşanabilir.

Trikomonas Testi Nasıl Yapılır?

Vajinal akıntıdan numune alınması trikomonas hastalığının tanısında gerçekleştirilen test için yeterli olabiliyor. Bu işlem hastada acıya neden olmaz ve saniyeler içerisinde numune alınabilir. Sorularınızı yorum bölümüne yazabilirsiniz.

Diğer makalemiz:
Bartholin kisti

 

Detaylı bilgi için Özel Bahçelievler Kadın Hastalıkları ve Doğum Merkezimizi arayarak ulaşabilirsiniz.
Cep Tel: 0532 414 56 66
Ofis Tel: 0212 603 66 54
E-Mail: [email protected]