Sperm testi erkeklerde kısırlık tanısı konmadan önce gerçekleştirilen ya da tüp bebek tedavisinden önce yaptırılması gereken bir testtir. Ülkemizde her yıl yaklaşık olarak 90 bin çiftin kısırlık problemi yaşadığını belirtmek gerekiyor. Bu nedenle erkeklerin üreme potansiyelinin de çeşitli testler ile incelenmesine gereksinim doğabiliyor. Sperm hücreleri testislerde üretilir. Üretilen her bir sperm hücresi vücut tarafından testislerin üzerinde bulunan epididim kanallarına ulaştırılır. Bu transfer esnasında sperm hücreleri sperma tarafından beslenir. Boşalma esnasında yaklaşık olarak 150 milyon sperm hücresi vücuttan atılır.

Uygulanan sperm testi ile çiftlerde bebek sahibi olamama nedenlerinin araştırılması adına son derece önemlidir. Erkeklerde sperm hücrelerinin sayısından şekline kadar pek çok unsur incelenebiliyor ve böylelikle kısırlık nedeninin sperm hücrelerinden kaynaklanıp kaynaklanmadığı anlaşılabiliyor. Tüp bebek tedavisinden önce de sperm hücrelerinin incelenmesi gerektiğinden sizden sperm testi yaptırmanız istenebiliyor.

Sperm kalitesini etkileyen pek çok unsur olduğunu belirtmemiz gerekiyor. Örneğin fast food ağırlıklı beslenmek yüksek kolesterole neden oluyor ve bu da sperm kalitesini düşürüyor. Zirai ilaçlar ile sürekli temas halinde olanlar, mesleği gereği radyasyonlu ortamlarda bulunanlar, alkol ve sigara kullananlarda da sperm kalitesi genellikle düşük oluyor. Aşırı sıcak ortamlarda bulunmanın da sperm hücrelerini olumsuz etkilediği biliniyor.

Sperm Testi Niçin Yapılır?

Doktorunuz 1 yıllık düzenli ilişkiye karşın korunma yöntemlerini uygulamadığınız halde hamilelik oluşmaması durumunda sperm testi yaptırılmasını ister. Bu süreçte sadece kadın değil erkek de çeşitli testler yaptırmak durumunda kalabilir. Aynı zamanda kısırlık nedeninin anlaşılması için muayene, hormon testleri ya da bazı genetik incelemelere de gereksinim duyulabilir. Zira kısırlık probleminin giderilebilmesi için öncelikle nedeninin anlaşılması ve uygun tedavi protokolünün tercih edilmesi gerekiyor.

Aynı zamanda sperm testi spermin kalitesinin ve sayısının belirlenmesi amacıyla da yapılabiliyor. Testisleri etkileyebilen bazı sorunlar olduğunda da söz konusu testin yapılması istenebilir. Radyoterapi, kemoterapi, varikosel, orşit gibi durumları buna örnek olarak gösterebiliriz. Elbette bu test tek başına değerlendirilmez. Aynı zamanda erkeklerin daha önce yaşadıkları hastalıklar, uygulanan tedaviler ve cerrahi müdahaleler, sigara ve alkol kullanım durumu gibi pek çok konuyu kapsayan bir görüşme yapılması gerekiyor. Hastanın öyküsü dinlenir ve beraberinde cinsel ilişkiye girme sıklığı da belirtilmelidir. Zira yapılan testin sonucu değerlendirilirken tüm bu bilgiler de doktor tarafından dikkate alınır.

Sperm Morfoloji Ne Demektir?

Spermde morfoloji şekil anlamına geliyor. Morfoloji bozukluğu ise sperm hücrelerindeki şekil bozukluğudur. Yapılan sperm testi ile sperm hücrelerinde morfoloji bozukluğunun olup olmadığı anlaşılabiliyor. Spermde şekil bozukluklarının 3 aylık bir sperm gelişim sürecinde meydana geldiğini söyleyebiliriz. Ancak şekil bozukluğunun neden olduğu konusunda henüz net bir bulgu elde edilemedi. Yapılan Kroger testi ile sperm hücrelerinin baş ve kuyruk bölümünde şekilde bir bozukluk olup olmadığı anlaşılıyor.

Yapılan sperm testi sonrasında morfoloji skorunda % 14 ve üstü normal kabul edilir. % 14 ila 10 arası ise iyi olarak değerlendirilir. Ancak % 10 ila % 5 arasında doğurganlık düzeyi azdır. % 5 ve altının da düşük doğurganlık oranı olarak değerlendirildiğini belirtebiliriz. Bu testlerde karşılaşabileceğiniz bazı kavramlar bulunuyor. Sperm sayısının az olması oligospermi, sperm hücrelerindeki hareketlerin az olması ise astenospermi olarak adlandırılır. Normal morfolojili sperm hücrelerinin sayısının az olması teratospermi, hastada hiç sperm hücresinin olmaması ise azospermi olarak adlandırılıyor.

Sperm Testi Nasıl Yapılır?

Spermiogram yani sperm testi yapılabilmesi için erkeğin en az 2 gün ve en fazla 5 gün cinsel perhiz uygulaması gerekiyor. Ardından erkekten sperm örneği alınır ve teste başlanır. Ancak doktorunuz tarafından 3 hafta ila 8 hafta aralıklarla 2 ya da 3 defa sperm örneği vermeniz istenebilir. Bu durumun son derece normal olduğunu belirtmek gerekiyor. Sperm hücrelerinin detaylı bir şekilde incelenebilmesi için kimi zaman testin tekrarlanmasına ihtiyaç duyulabiliyor. Test için sperm örneğinin testin yapılacağı sağlık merkezinde verilmesi gerekiyor.

Çok ender durumlarda hastanın sağlık kuruluşunda sperm örneği vermesi güç olabiliyor. Böyle durumlarda sağlık kuruluşuna yakın bir yerde sperm örneğinin alınması ve vücut ısısında olacak şekilde korunması, en kısa sürede sağlık kuruluşuna iletilmesi gerekir. Yine ender durumlarda tek başına sperm örneği veremeyen hastalar için toksik madde içermeyen özel prezervatifler kullanılıyor ve partnerinin yardımı ile sperm örneği vermesi sağlanabiliyor. Bu sayede sperm testi aşamasına sorunsuz bir şekilde geçilebiliyor. Alınan sperm hücresi örneklerinin en fazla 1 saat içerisinde laboratuvarda incelemeye alınması gerektiğinden örneğin de testten en fazla 1 saat öncesinde verilmesi gerekir.

Sperm Testi Hangi Bölümde Yapılır?

 

Bu arada sperm testi için hangi bölüme başvurulması gerektiği de merak ediliyor. Bu test sağlık kuruluşlarının androloji bölümünde yapılabiliyor. Aynı zamanda tüp bebek tedavisi uygulayan merkezlerde de test yaptırılabilir. Her hastanede bu testin yapılamadığını da belirtmek gerekiyor. Testin yapılabilmesi için gerekli tıbbi cihazların ve bu alanda uzman personelin bulunuyor olması şarttır. Gerekli donanıma her hastane sahip olmadığından randevu almadan önce sperm testi yapıp yapmadıklarını sorgulamanızda fayda olacaktır. Bilgi aldıktan sonra randevu talebinde bulunabilirsiniz.

Spermiyogram Testi Kaç Günde Çıkar?

Konuyla ilgili merak edilen unsurlardan bir diğeri de sperm testi kaç günde çıkar sorusu oluyor. Bu test genel olarak 1 saat içerisinde tamamlanıyor. Ancak testte genel değerlendirmenin hemen ardından morfolojik değerlendirme de yapılması gerekebilir. Bu durumda sperm boyama işlemi gerçekleştiriliyor ve bu işlem de test sonucunu öğrenme süresinin uzaması anlamına geliyor. Sperm hücreleri boyandıktan sonra mikroskop aracılığı ile incelenir.

Söz konusu incelemenin en az 100 sperm hücresi üzerinde yapılması gerekiyor. Spermde şekil bozukluğu ya da yapısal bazı sorunların olup olmadığı ancak bu şekilde değerlendirilebilir. Tüm bu değerlendirmelere bağlı olarak sperm testi sonucu 1 ila 2 gün sonrasında öğrenilebilir. Ancak başvurduğunuz sağlık kuruluşundaki ya da tüp bebek merkezindeki yoğunluğa bağlı olarak sürenin uzayabileceğini belirtmek gerekiyor. Konuyla ilgili sağlık kuruluşundan bilgi talebinde bulunabilirsiniz.

Sperm Kalitesi İçin Dikkat Etmeniz Gerekenler

Yapılacak sperm testi ile en doğru sonuçların elde edilebilmesi için bazı unsurlara dikkat etmek gerekiyor. Aksi halde yapılan test doğru sonuçları vermeyebilir ya da test hiç yapılamayabilir. Dolayısıyla böyle bir durumda yeniden sperm örneği verilmesi gerekecektir. Dikkat edilmesi gereken faktörleri şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Hastanın sperm testi için sperm örneği vermesi esnasında kayganlaştırıcı jel ya da sabun gibi herhangi bir yardımcı malzeme kullanmaması gerekiyor.
  • Sperm örneği vermeniz için tarafınıza bir numune kabı iletilir. Bu kaba penisin temas etmemesine ve aynı zamanda parmaklarınız ile kabın iç kısmına dokunmamaya çalışmalısınız. Aynı şekilde kabın kapağının iç kısmına da temas edilmemesi lazım.
  • Meninin sadece bir bölümü değil, tamamı kabın içerisine bırakılmalıdır. Şayet meninin bir bölümü kabın dışına giderse bu durumda mutlaka görevlilere konuyla ilgili bilgi aktarmalısınız. Bu durumda yüksek olasılıkla yeniden sperm örneği vermeniz sizden istenir ve yeniden örnek vermek için en az 2 gün beklemeniz gerekiyor.

 

İlginizi çekebileceğimizi düşündüğümüz diğer makalelerimiz:

Kısırlık tedavisi nasıl yapılır
Kısırlıkta erkek faktörü nedir
Evlenmeden önce kısırlık testi

Konu ile alakalı dış kaynaklar:

https://www.memorial.com.tr/saglik-rehberleri/sperm-spermiogram-testi/

 

Detaylı bilgi için Özel Bahçelievler Kadın Hastalıkları ve Doğum Merkezimizi arayarak ulaşabilirsiniz.
Cep Tel: 0532 414 56 66
Ofis Tel: 0212 603 66 54
E-Mail: [email protected]