Rahimde polip bulunması kadınlarda sık görülen sağlık sorunlarından biridir. Polipler aslında vücudun farklı yerlerinde de gelişebilen ve tümör benzeri bir dokudur. Genellikle kadınlarda tanı konması çok ciddi endişelere sebebiyet verebiliyor. Poliplerin farklı türleri bulunuyor bu türlerin tamamının kanserleşmediğini de belirtmek gerekiyor. Hatta poliplerin çok büyük bir bölümü iyi huyludur ve kanserleşme eğiliminde değildir. Ancak bu durum hiçbir polip kanserleşmez anlamına da gelmiyor. Kanserleşme olasılığı bulunan polipler de mevcut.
Bağırsak, burun gibi farklı vücut bölgelerinde de gelişebilen poliplerin mutlaka tedavi edilmesi gerekiyor. Çünkü rahimde polip ileride çeşitli sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Oluşum gösterdiği bölgede köklenen polipler dışarı yönlü olarak büyüyebiliyor. Poliplerin dokuya tutunması bazen geniş bir taban şeklinde olurken kimi zaman da bir sap şeklinde olabiliyor. Ayrıca poliplerin kimi zaman birkaç mm büyüklüğünde olurken kimi zaman da birkaç cm büyüklüğünde olabildiğini de belirtelim.
Aslında rahimde polip problemi sanılandan çok daha fazla sayıda kişide mevcuttur. Ancak herhangi bir sağlık sorununa yol açmaması durumunda farkına bile varılamıyor. Ancak poliplerin hamileliğe engel olabildiğinin de bilinmesi gerekiyor. Gebelik planlayan kadınlarda polip bulunması durumunda mutlaka tedavi edilmesi gerekiyor. Zira çoğu zaman hamile kalamama şikayeti nedeniyle kadın hastalıkları ve doğum uzmanı ile görüşüldüğünde, yapılan muayene esnasında poliplerin teşhis edildiğini de belirtebiliriz.
Yumurtalık kanseri nasıl oluşur? tedavisi varmıdır? ilginizi çekebileceğimizi düşündüğümüz diğer makalemize aşağıdaki linkten inceleyebilirsiniz.
Tıkla –> Yumurtalık kanseri
Yazı İçeriği
Rahimde Polip Nasıl Oluşur?
En çok merak edilen unsurlardan biri de rahimde polip neden ve nasıl oluşur sorusudur. Poliplerin neden oluştuğu halen bilinemiyor. Bazen tedaviye gerek kalmadan kendi kendilerine yok olduklarını da belirtmek gerekiyor. Özellikle küçük yapıda olan poliplerin çoğu zaman bir sağlık sorununa neden olmadığı için alınmasına da gerek duyulmuyor. Poliplerin oluşum nedeni bilinemiyor olsa da bazı risk faktörlerinden söz edilebilir. Örneğin fazla miktarda östrojen hormonunun tetikleyici bir faktör olduğu düşünülüyor.
Bununla birlikte meme kanseri tedavisinde yoğun bir şekilde kullanılan Tamoksifen isimli ilacın rahimde polip oluşması riskini artırdığı da biliniyor. Alerjik reflü, alkol ve tütün ürünleri kullanımı ile kimyasal maddelere maruz kalmanın da risk faktörleri arasında yer aldığını söyleyebiliriz. Hareketsiz yaşam, sağlıksız ve dengesiz beslenme, fazla kilo pek çok farklı rahatsızlık gibi polip oluşumuna da neden olabiliyor.
Genel olarak polip çeşitleri şöyledir:
Endometrial Polip
Menopoz sonrasında rahimde polip oluşumu çok sık görülür. Endometrial polip rahim ağzı ya da rahim bölgesinde oluşan polip türüdür ve kanama problemine de yol açar.
Safra Kesesi Polipleri
Safra taşlarıyla sıklıkla karıştırılan safra kesesi polipleri genellikle büyük ebatlarda olur. Bu nedenle safra kesesi tıkanıklığına yol açabilir ve buna bağlı olarak da safra kesesinin alınması gerekebilir.
Ses Telleri Polipleri
Seste kalınlaşma ya da çatlama ile kendini belli edebilen ses telleri polipleri nodül ile birlikte de oluşabiliyor. Kimi zaman ilaç kimi zaman da cerrahi müdahale ile tedavi edilmesi gerekiyor.
Bağırsak Polipleri
Genelde kalın bağırsakta oluşan polipler ishal ya da dışkıda kan görülmesi gibi şikayetlere neden olabiliyor. Şayet hastanın şikayetleri şiddetliyse cerrahi müdahale ile alınması tercih edilir.
Miyom nedir? neden oluşur? hepsi ve daha fazlası için aşağıdaki linkten okuyabilirsiniz.
Tıkla –> Miyom nedir?
Rahim İçi Polip Belirtileri Nelerdir?
Polipler bir sağlık sorununa ya da hastada günlük yaşamını etkileyebilecek şikayetlere neden olup olmadığına bağlı olarak müdahale edilen oluşumlardır. Ayrıca rahimde polip olan kişilerde poliplerin nerede konumlandığı ve büyüklüğü belirtilerin ne oranda ortaya çıktığı konusunda da belirleyici olabiliyor. Genel olarak rahimde polip belirtilerini şu şekilde sıralayabiliriz:
- Adet dönemi dışında düzensiz kanama olması
- Cinsel ilişki esnasında ağrı olması
- Adet kanamalarının daha yoğun olması
- Adet dönemlerinin daha uzun sürmesi
- Kısırlık
Yukarıda sıraladığımız rahimde polip belirtilerinin oldukça yaygın görüldüğünü söyleyebiliriz. Rahimde birden fazla sayıda polip de olabilir. Bu durumda şikayetlerin şiddeti de atabilir.
Adet gecikmesinin nedenleri nelerdir? detaylı bilgi için aşağıdaki makalemize göz atabilirsiniz.
Tıkla –> Adet gecikmesi
Rahim İçi Polipleri Teşhisi
Tanı konması için birkaç farklı yöntemin uygulandığını belirtebiliriz. Histerosalpingografi özellikle büyük ebatlarda rahimde polip sorunu olduğunda tanı konması için tercih edilen bir yöntemdir. Küçük polipler bu teknik uygulandığında görülemeyebiliyor. Genel olarak transvajinal ultrasonografi ile de tanı konabiliyor. Fakat sadece ultrason ile muayene yapıldığında yalancı polipler ile de karşılaşılabiliyor. Bu sorunu ortadan kaldırmak amacıyla daha farklı bir ultrason tekniği tercih edilebilir.
Rahim içi boşluğunu diğer ultrason yöntemine nazaran çok daha net bir şekilde görmeyi sağlayabilen sonohisterografi rahimde polip tanısında kullanılabiliyor. Bu yöntemin teşhis koymada en güvenilir yöntem olarak kabul edildiğini belirtebiliriz. Çünkü klasik transvajinal ultrasonografide polipler % 66 oranında saptanabiliyorken sonohisterografi yöntemi tercih edildiğinde bu oran % 100’e çıkabiliyor. Bununla birlikte MR, bilgisayarlı tomografi gibi yöntemlerin uygulanmasına da gereksinim duyulabilir. Teşhis konması esnasında hastanın şikayetleri de dinlenir. Çünkü belirtiler yalancı polip ile gerçek polip ayrımının yapılabilmesinde önem taşıyor. Tanı konmasının ardından uygun tedaviye başlanır.
Rahimde Polip Tedavisi
Tanı konmasının ardından uygulanacak tedaviye ya da tedavi uygulanmasına gerek olup olmadığına karar verilir. Şayet kişide rahim kanseri riski yoksa ve aynı zamanda poliplerin ebatları küçükse ve hastada çeşitli şikayetlere neden olmuyorsa rahimde polip tedavisine ihtiyaç duyulmaz. Tedavi prosedürünün ise iki farklı kategoride değerlendirildiğini belirtebiliriz. Bunların ilki ilaç tedavisi ve diğeri de cerrahi müdahaledir.
Rahim sarkması neden olur? kimlerde görülür? detaylı bilgi için aşağıdaki linkten öğrenebilirsiniz.
Tıkla –> rahim sarkması
İlaç Tedavisi
Uygulanan rahimde polip ilaç tedavisinde vücutta progestinler ile gonadotropin salgılatıcı hormonlar içeren ilaçlar kullanılabiliyor. Hormonal içerikli olan bu ilaçlar polip semtomlarında azalmayı sağlayabiliyor. Ancak bu ilaçların kısa süreli bir çözüm sunduğunu da bilmek gerekiyor. Hastaların ilaç almayı bırakmaları ile beraber semptomların yeniden kendini göstermeye başladığını söyleyebiliriz.
Cerrahi Müdahale
Bir diğer rahimde polip tedavisi olan cerrahi müdahale poliplerin çıkarılması prosedürü şeklinde uygulanır. Ameliyatın hastada kaç adet polip bulunduğu ve poliplerin yerleşim gösterdiği yerlere bağlı olarak süresi değişebiliyor. Ancak genel olarak 15 ila 20 dakika sürdüğünü belirtebiliriz. Ameliyat sonrasında hastada yeniden polip oluşumu gözlemlenebilir. Böyle bir durum söz konusu olduğunda daha detaylı bir tedavi protokolünün uygulanması gerekecektir.
Rahim İçi Polip Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Cerrahi olarak rahimde polip rahatsızlığına müdahale edilmesi gerektiğinde, yaygın şekilde histeroskopi adı verilen bir yöntem tercih ediliyor. Operasyon genel anestezi ya da lokal anestezi ile yapılabiliyor. Anestezi uygulandığı için hastanın herhangi bir acı ya da ağrı hissetmesi mümkün olmaz. Operasyonda temel amaç rahimde polip oluşumlarına erişerek polipleri tahliye etmektir.
Bu amaçla karın bölgesine herhangi bir kesi uygulanmasına gerek olmadan poliplere vajinal yolla ulaşılır. Kamera kullanıldığı için rahimde polip yeri tespit edilir ve polipler kökleri ile birlikte çıkarılır. Çoğu zaman cerrahi müdahale ile çıkarılan bu polipler patolojik incelemeye gönderilir. Patolojide yapılan inceleme ile poliplerin iyi huylu mu yoksa kötü huylu mu olduğuna karar verilir. Ancak genellikle iyi huylu olduklarını da belirtebiliriz. Poliplerin tedavi edilmesinin ardından hastanın yaşadığı kanama ya da ağrı gibi şikayetler de ortadan kalkar. Ayrıca rahimde polip kaynaklı olarak kısırlık sorunu yaşayan hastalar tedavi sonrasında hamile kalabilir.
Konu ile alakalı dış kaynaklar:
https://www.memorial.com.tr/saglik-rehberleri/polip-nedir-bagirsak-polipleri-nasil-tedavi-edilir/
Detaylı bilgi için Özel Bahçelievler Kadın Hastalıkları ve Doğum Merkezimizi arayarak ulaşabilirsiniz.
Cep Tel: 0532 414 56 66
Ofis Tel: 0212 603 66 54
E-Mail: [email protected]