Gebeliğin olmaması durumunda rahim içindeki doku her ay kendini yeniler. Bu yenilenmenin nedeni bir sonraki ayda rahmin gebeliğe hazırlanmasıdır. Rahimde doğuştan ya da sonradan şekil bozuklukları görülebilir. Bu şekil bozuklukları rahim içi doku kendini yenilese bile hamile kalmaya engel olabilir. Bazı kadınlarda ise düşüğe yol açabilir. Dolayısıyla rahimde şekil bozukluklarıyla ilgili gebelik öncesi tanı konması önemlidir. Çok fazla belirti olmaması nedeniyle bu soruna tanı konmasının da zor olduğunu söyleyebiliriz. Rahimdeki şekil bozukluğu rutin muayenelerde de fark edilmeyebilir. T şeklinde ya da Y şeklinde rahim şekil bozuklarını ele almadan önce bu konuyu biraz daha yakından inceleyelim.

Rahim Şekil Bozukluğu

Rahim normalde ters duran bir armut şeklinde olur. Bu şeklin dışında bir şekle sahip olması ise rahmin bazı fonksiyonlarıyla ilgili problem yaşanmasına neden olur. Elbette rahimdeki şekil bozukluğu her kadında aynı değildir, farklı şekil bozuklukları olabilir. Mevcut şekil bozuklukları arasında en ender olanı agenezidir. Bu durum rahmin çok küçük olması ya da hiç olmaması şeklinde ifade edilebilir. Bir de hastada iki rahmin olması durumu vardır ve bu da uterus dedilphys olarak adlandırılır. Bu kişilerde çok ender olmakla birlikte iki vajina olabilir. Hastada iki rahim olduğunda gebe kalabilir ve doğum yapabilir. Rahmin olması gerekenin yarısı kadarsa ve tek bir fallop tüpüne bağlıysa bu durum unicornuate uterus olarak adlandırılır. Bu hastalar da gebe kalabilir fakat düşük riski çok yüksek olur.

Rahim Şekil Bozukluğu Belirtileri

Agenazi vakası dışında rahimdeki şekil bozuklukları herhangi bir belirti göstermez. Vajendeki yapısal sorunların da buna eşlik etmesi ise sık karşılaşılan bir durumdur. Kadınların bu belirtileri yaşıyor olması durumunda doktora başvurması önem taşır:

  • Adet görmeme
  • Adet dönemlerinin çok ağrılı olması
  • Adet dönemi dışında kasık ve karında ağrı olması
  • Gebeliklerin ardı ardına düşükle sonuçlanması
  • Erken doğum

Bu gibi durumlarda rahimde şekil bozukluğu olup olmadığı da incelenir ve varsa tanısı konur. Özellikle gebelik planlamasından önce rahim şeklinin incelenmesi çok daha doğru olacaktır.

T Şeklinde Rahim

Rahimde T şeklinde bozukluk olması doğuştan gelen bir problemdir. Rahimdeki boşluk bu yapısal sorun nedeniyle olması gerekenden daha azdır. Aynı zamanda rahim yan duvarları da kalındır. Hamile kalmayı bir hayli zorlaştıran bu yapısal sorun, gebe kalınsa bile % 70 düşük yapmaya neden olur. HSG yani rahim filmi ve 3 boyutlu ultrason yardımı ile teşhis konması mümkündür.

T Şeklinde Rahim Ameliyatı

Rahimde T şeklinde bozukluk olması durumunda histeroskopi yöntemi uygulanır. Bu yöntemde rahme vajenden girilir ve rahim boşluğu yan duvarlarına kesi uygulanır. Bu sayede genişletilmesi sağlanır. Operasyonun yaklaşık olarak 20 dakika sürdüğünü söyleyebiliriz. Oldukça basit bir işlemdir ve ameliyat sonrasında mutlaka rahim filmi de çekilmelidir. Böylelikle rahimde istenen genişlemenin elde edilip edilmediği incelenir. T şeklinde rahim ameliyatı olan kadınlar iyileşme döneminin ardından hamile kalabilir.

Y Şeklinde Rahim

Y şeklinde rahim bozukluğu doğuştan gelen bir sorundur. Kadınların henüz anne karnında bir bebekken rahmi iki parça halinde olur. Bir noktada birleşir ve ortadaki duvar da kaybolur. Böylece rahim olması gereken şeklini kazanmıştır. Ancak bazen üst kısımda bu birleşme tam olarak gerçekleşmez. Bu durumda rahim boşluğunun Y şeklinde olması gibi bir tablo ortaya çıkar. 3D ultrason ve rahim filmi ile teşhis konması mümkündür. Ancak septate ve bicornate uterus birbirine benzediğinden tanı konmasının biraz daha zor olduğu söylenebilir. Doğru tanı konabilmesi için laparoskopiye de ihtiyaç duyulabilir. Bu şekil bozukluğu gebe kalmaya engel olmaz fakat düşük ve erken doğum risklerini güçlendirir.

Bilgi sahibi olun –> Rahim duvarı incelmesi

Y Şeklinde Rahim Ameliyatı

Bicornate uterus bozukluğu durumunda Strassman metroplasty adlı bir yöntemle rahmin Y şeklinin düzeltilmesi sağlanır. Operasyon ile rahme olması gereken şekil kazandırılır. Septate uterus bozukluğunda ise rahme histeroskopi ile girilir. Rahmin içinde kalan orta hat kesilir ve şekil bozukluğu düzeltilir. Y şeklinde rahim ameliyatından sonra kişinin hamile kalması mümkündür. Operasyon sayesinde düşük ya da erken doğum riski de bir hayli azaltılmış olur.

Rahim Şekil Bozukluğunda Histeroskopi Mi Açık Ameliyat Mı Tercih Edilmeli?

Aslında bu sorunun yanıtı hastanın durumuna bağlı olarak değişir. Çoğunlukla hastanın durumunun da uygun olması halinde histeroskopi yöntemi uygulanır. Vajina ve rahim ağzından histeroskop adlı optik cihaz ile rahme girilir. Operasyon süresi açık ameliyata göre daha kısadır ve deriye kesi uygulanmadığından iyileşme süreci de kısalır.

Rahim Şekil Bozukluğunun Gebeliğe Etkisi

Rahimdeki şekil bozukluklarının gebelik üzerinde maalesef yıkıcı etkileri bulunur. Hamile kalmayı doğrudan önleyebildiği gibi düşük yapmaya da yol açabilir. Elbette rahminde şekil bozukluğu olan kadın asla hamile kalamaz şeklinde bir ifadede bulunamayız. Şekil bozukluğunu düzeyi, türü gibi unsurlar gebe kalma noktasında belirleyici oluyor. Tedavi sonrasında ise hamile kalınabilir. Rahim şekli bozuklukları hakkında sorularınızı yorum bölümüne yazabilirsiniz.

Merak edenler için –> Rahim duvarı kalınlaşması