Rahim sarkması her yaştan kadınlarda görülebilen sorunlardan biridir. Genellikle birden fazla sayıda vajinal doğum yapmış olan kadınlarda çok daha yaygın bir şekilde görülüyor. Bununla birlikte kadınlarda menopoz dönemi sonrasında da daha yaygın görüldüğünü belirtebiliriz. Birden fazla sayıda vajinal doğum yapmakla birlikte şişmanlık, büyük bebek doğumu, yaşın ilerlemiş olması, daha önce pelvik cerrahi geçirmiş olmak gibi unsurlar rahim sarkması riskini artırıyor. Aynı zamanda kronik kabızlık probleminin de sıklıkla ıkınmaya neden olduğu için söz konusu riski artırdığını belirtmek gerekiyor.

Rahim Sarkması Nasıl Olur?

Uterus yani rahim sarkması rahmin vajinadan aşağı yönlü olarak kayması ve kimi zaman da dışarı çıkması durumudur. Çeşitli nedenlere bağlı olarak pelvik taban kasları ile bağları zayıflar ve buna balı olarak da uterusu olması gereken yerde tutmak için yeterli desteği veremez. Rahim zamanla kaymaya başlar ve bazı kadınlarda bu durum çeşitli rahatsızlık hissine neden olabilir. Rahmin ne oranda sarktığına bağlı olarak hastaya verdiği rahatsızlıklar da değişebilir.  Genel olarak rahim sarkması probleminin kişinin yaşam kalitesini olumsuz yönde etkiliyor olsa da hayati bir tehlike yaratmadığını belirtebiliriz.

İlerlemiş olan rahim sarkması mutlaka tedavi edilmesi gereken bir rahatsızlıktır. Bunun tek nedeni hastada ciddi şikayetlere yol açması değildir. Aynı zamanda ilerlemiş olan rahim sarkmasının kanserleşme riski de bulunuyor. Bu durum göz önünde bulundurulmalı ve mutlaka tedavi için doktorunuza başvurmalısınız. Rahim sarkması tekrarlama olasılığı mevcut olan hastalıklardan biridir. Tekrarlama riskini azaltmak için ağır yük kaldırılmamalı ve aynı zamanda ideal kiloda kalınmalıdır. Çünkü fazla kilo da bu soruna neden olabiliyor. Bununla birlikte düzenli olarak kegel egzersizleri yapmak ve kabız olmamak için dengeli, sağlıklı beslenmek de gerekiyor. Öksürüğe neden olan her türlü rahatsızlıktan kaçınmak da üzerinde durulması gereken unsurlardan biridir.

Rahim Sarkması Belirtileri Nelerdir?

Hafif düzeyde olan rahim sarkması genellikle herhangi bir semptoma neden olmuyor. Ancak orta düzeyde ve özellikle rahmin vajinadan çıkması durumunda belirtiler ortaya çıkabiliyor. En sık yaşanan belirti pelviste bir ağırlık hissi ile çekilme hissidir. Bu çekilme hissine kimi zaman idrar kaçırma sorunu da eşlik edebiliyor. İdrar retansiyonu gibi farklı idrar problemlerinin de yaşanabildiğini söyleyebiliriz. Bununla birlikte bağırsak hareketleri ile ilgili çeşitli sorunlar da yaşanabiliyor. Bu sorunlar her hastada aynı düzeyde olmayabilir.

Vajinadan bir doku çıkması da rahim sarkması belirtileri listesinde mevcut. Be bölgesinin aşağısında ağrı hissinin olması ve aynı zamanda idrar torbası iltihapları da bu sorunun belirtileri arasında yer alıyor. İdrar torbası enfeksiyonları genellikle sık sık tekrarlar ve bu da hastanın yaşam kalitesinde ciddi bir düşüşe sebebiyet verebilir. Sürekli olarak vajinadan bir şey çıkacakmış hissinin de belirtilerden bir diğeri olduğunu söyleyebiliriz. Hastalar bu hissi genellikle ‘küçük bir cismin üzerinde oturuyormuş gibi’ şeklinde tarif eder.

Vajinal akıntılarda belirgin bir artış olması rahim sarkması belirtileri arasında bulunuyor. Bazı hastalarda bu sorun vajinal kanamaya da sebebiyet verebiliyor. Hastaların çok büyük bir bölüm cinsel ilişki esnasında ağrı hissediyor. Bu ağrı nedeniyle cinsel perhiz uygulamak zorunda kalan pek çok hasta olduğunu belirtelim. Aynı zamanda vajinal dokuda bir gevşeklik hissinin olması da belirtiler arasında yer alıyor. Belirtiler genellikle sabah saatlerinde daha az yaşanırken akşam saatlerinde daha fazla kendini belli eder.

Rahim Sarkması Tedavisi

rahim sarkmasi tedavisi nedir

Öncelikle rahim sarkması probleminin her daim tedavi gerektirmediğini belirtebiliriz. Bu rahatsızlığın derecesine göre tedavi uygulanıp uygulanmayacağına karar verilir. Birinci ve ikinci derece rahim sarkmasında tedaviye gereksinim olmaz ancak hastalara kegel egzersizleri yapması tavsiye edilir. Şayet hastalar bu rahatsızlık nedeniyle çeşitli sıkıntılar yaşıyorsa bu durumda tedavi bir seçenek olarak değerlendirilebilir. Üçüncü ve dördüncü seviyede ise tedavinin mutlaka yapılması gerekiyor.

Üçüncü ve dördüncü seviyede olan rahim sarkması vajinadan organın dışarıya çıkması anlamına da geliyor ve bu durum sarkan bu dokuda yara oluşması, kanama olması gibi pek çok farklı sorunu da beraberinde getirebiliyor. Dolayısıyla tedavinin uygulanması kaçınılmaz oluyor. Tedavide öncelikle vajinal peser denenebilir. Vajinal peser, plastik ya da kauçuk materyalden hazırlanan küçük bir halkadır. Bu halka vajina girişine yerleştirilir ve bu sayede dokunun vajinadan çıkması engellenmeye çalışılır. Fakat bu tedavi şeklinin çok yaygın olarak kullanılmadığını belirtebiliriz. Çünkü vajina peserin sürekli olarak temizlenmesi ve bunun için de sürekli çıkarılıp yeniden takılması gerekiyor. Aynı zamanda cinsel ilişkide de çeşitli sıkıntılar yaratabiliyor. Vajinal dokuyu yaralama riskinin mevcudiyetinden de söz etmek gerekiyor. Zira vajinal peser doku sarkmasının çok fazla olmadığı hastalarda uygulanabilen bir yöntemdir. İleri derecelerde ise cerrahi operasyon gerekebiliyor.

Rahim Sarkması Ameliyatı Riskli midir?

Her cerrahi operasyonun kendi içerisinde bazı riskler taşıdığını belirtmek gerekiyor. Risksiz ameliyat yoktur. Bu nedenle rahim sarkması ameliyatı riskli değildir diyemeyiz. Kanama, enfeksiyon gibi her ameliyatta geçerli olan komplikasyon riskleri bu cerrahi operasyonda da geçerlidir. Bununla birlikte nasıl bir ameliyat yapılacağına bağlı olarak daha farklı komplikasyon risklerinden de söz edilebilir. Söz konusu problemde ameliyat genellikle iki farklı prosedür ile gerçekleştiriliyor. Bunların ilki zayıflamış olan pelvik taban dokularının onarımıdır.

Doku onarımı amacıyla gerçekleştirilen rahim sarkması ameliyatında karın içinden ya da vajinadan girilebilir ve pelvik organını desteklemek amacıyla hastanın kendi dokuları donör olarak kullanılabilir. Aynı zamanda sentetik bir maddenin kullanımıyla da zayıflamış pelvik taban dokularının desteklenmesi de mümkün olabilir. Rahmin çıkarılması ise bir diğer ameliyat prosedürü oluyor. Histerektomi genellikle şiddetli olan rahim sarkması durumunda uygulanıyor. Ancak bu ameliyatın zorunlu olmadıkça tercih edilmediğini de belirtmek gerekiyor.

Son yıllarda rahim sarkması nedeniyle gerçekleştirilen histerektomi ameliyatının bazı kalp ve damar hastalıkları riskini artırdığı anlaşıldı. Bununla birlikte bazı metabolik rahatsızlıklar yaşama riskini de artırdığı söz konusu araştırmalar ile anlaşıldı. Bu nedenle çok zorunlu bir tıbbi durum olmadığı müddetçe bu ameliyatın tercih edilmediğini söyleyebiliriz. Genel olarak ameliyatın süresinin her hastada aynı olmadığını da belirtmek gerekiyor. Bu süre 2 saat ila 4 saat arasında değişebilir. Cerrahi operasyon genel anestezi ile gerçekleştirildiği için ameliyat esnasında hastanın herhangi bir acı ya da ağrı hissetmesi mümkün olmuyor.

Rahim Sarkması Gebeliğe Engel midir?

rahim sarkmasi gebelige engel midir

Konuyla ilgili en çok merak edilen hususlardan biri de rahim sarkması probleminin hamileliğe engel olup olmadığıdır. Öncelikle bu sorunu yaşıyor olmanın hamile kalmaya engel bir durum olmadığını belirtmek gerekiyor. Ancak gebelik sonrasında yaşanan rahim sarkmasının artabileceğini de göz önünde bulundurmak gerekiyor. Hafif düzeyde bu sorunu yaşayanlar gebelik ve doğum sonrasında ileri derecede yaşamaya başlayabilir. Bu nedenle doktorların önerisi öncelikle tedavi olunması ve sonrasında hamilelik planlaması yapılmasıdır. Bu konuda mutlaka doktorunuza danışmalısınız. Çünkü söz konusu problem normal doğum yapmanıza engel de olabilir ve bu konuda net bilgiyi ancak doktorunuz verebilir. Yapılacak muayene sonrasında hamile kalmanızın sakıncalı olup olmadığı ya da normal doğum yapıp yapamayacağınız gibi konularda tarafınıza net bilgiler iletilir.

 

İlginizi çekebileceğimizi düşündüğümüz diğer makalelerimiz:

Smear testi nedir nasıl yapılır
Laparoskopik ameliyatlar nedir
Miyom nedir belirtileri nelerdir
Yumurtalık kistleri neden oluşur
Dış gebelik nedir nasıl tedavi edilir

 

Detaylı bilgi için Özel Bahçelievler Kadın Hastalıkları ve Doğum Merkezimizi arayarak ulaşabilirsiniz.
Cep Tel: 0532 414 56 66
Ofis Tel: 0212 603 66 54
E-Mail: [email protected]