Rahim kanseri rahmin iç tabakasında bulunan hücrelerde anormal bir çoğalma olmasından kaynaklanan bir kanser çeşididir. Toplumda görülme sıklığının bir hayli fazla olduğunu söyleyebiliriz. Rahim iç tabakasındaki bu kontrolsüz hücre bölünmesi kimi zaman komşu dokuların da etkilenmesine yol açabiliyor. Dolayısıyla rahim kanserinin komşu dokulara sıçrama olasılığı da bulunuyor. Tahmin edebileceğiniz gibi uterus kanserinde de erken tanı son derece önemlidir. Hem daha kısa bir tedavi ile kanser yok edilebilir hem de tedavinin başarı oranı daha yüksek olur. Bu kanserin evrelerinden söz edeceğiz ve tedavisinin nasıl yapıldığına da değineceğiz. Ancak öncesinde belirtileri birlikte gözden geçirelim.

Rahim Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Kadınlarda rahim kanseri belirtileri her daim aynı seviyede olmayabilir. Aynı zamanda belirtilerin tümünün görülmesi de beklenmemelidir. Aşağıda sıraladığımız belirtilerden sadece biri ya da birkaçı ortaya çıktığın mutlaka derhal kadın hastalıkları ve doğum uzmanı ile görüşülmesi gerekir. Uterus kanserinin belirtileri ise şöyle:

  • Düzensiz vajinal kanama
  • Vajinal kanamanın anormal düzeyde olması
  • Normal başlayan vajinal kanamanın lekelenme şeklinde uzun süre devam etmesi
  • Genital bölgede kitle olması
  • Nedeni bilinmeyen kilo kaybı
  • Karın bölgesinde şişlik ya da ağrı olması
  • Bacaklarda ödem
  • Karın bölgesinde baskı olması
  • Kasık bölgesinde ödem
  • Cinsel ilişki sonrasında kanama olması
  • İdrarda ya da dışkıda kan olması
  • Kötü kokulu ve kanlı vajinal akıntı

Elbette bu belirtiler tıbbi anlamda normal kabul edilmez ve bu nedenle nedenlerinin mutlaka araştırılması gerekir.

Rahim Kanseri Nasıl Anlaşılır?

Rahim kanseri nasıl anlaşılır

Hastalar rahim kanseri belirtileri olan şikayetlerle doktora başvurduklarında önce muayene ve tetkiklerin yapılması gerekiyor. Aynı zamanda rahim içinden doku parçası alınması ve incelenmesine de ihtiyaç olacaktır. Patolojik inceleme kapsamında kanser hücreleri de gözlemlenebilir. Bu inceleme, kanserin kaçıncı evrede olduğunun belirlenebilmesi açısından da önem taşıyor.

Yapılan bu önemli inceleme, kanserin komşu dokulara sıçrama riskine dair de fikir almayı sağlayabiliyor. Elbette tetkikler sadece patolojik inceleme ile sınırlı olmaz. Aynı zamanda ultrasonografi, MR, bilgisayarlı tomografi gibi ek tetkiklerin de yapılmasına ihtiyaç olacaktır. Bu sayede hastaya tanı konması sağlanır ve en kısa zamanda hasta için en uygun olan tedavi seçenekleri değerlendirilir. Bu sayede teşhis konması da sağlanmış olur.

Mutlaka okuyun! –> Kolposkopi nedir

Rahim Kanseri Evreleri Nasıldır?

Kadınlarda rahim kanseri evreleri olarak tanımlanabilecek 5 evreden söz edilebilir. Kanserin yayılım gösterdiği alan ve etkilediği dokular dikkate alınarak bu evreler belirleniyor.

  • Birinci Evre

İlk evrede kanser çoğunlukla sadece rahim gövdesinde etkindir. Ancak rahim gövdesi ile beraber rahim ağzı salgı bezlerinin de kanserden etkilenmesi söz konusu olabilir.

  • İkinci Evre

Bu evrede kanserin rahim gövdesinden yayılması söz konusu olabiliyor. Rahim ağzı bağ dokusuna kadar ulaşan kanser bu bölgedeki dokuları da etkisi altına alabiliyor.

  • Üçüncü Evre

Üçüncü evre oldukça kritiktir. Çünkü bu evrede kanser artık rahmin dışına doğru bir yayılım göstermeye başlar. Üçüncü evrenin sonlarına doğru kanserin leğen kemiğine yakın olan dokulara ulaşması da söz konusu olabilir.

  • Dördüncü Evre

Bu evrede rahim kanseri mesane, rektumun iç kısmı, lenf bezleri gibi dokuları da etkilemiş durumdadır. Evrenin sonlarında ise kanser uzak dokulara dahi ulaşmış olabilir.

  • Beşinci Evre

Son evre olarak tanımlanabilecek bu evrede kanser üst karın bölgesi, lenf bezleri, kemikler ve rahme uzak olan organlara ulaşmış olur. Ancak kimi zaman bazı hastalarda lenf bezlerinin henüz kanserden etkilenmemiş olması da söz konusu olabiliyor.

Rahim Kanseri Aşısı Var Mıdır?

Kadınların rahim kanseri olmasını tamamen önleyebilecek bir aşı bulunmuyor. Bu noktada HPV aşısından da söz etmek gerekiyor. HPV aşısı rahim ağzı kanserine karşı kullanılan bir aşıdır. Ancak rahim kanseriyle rahim ağzı kanserinin birbirinden farklı kanser türleri olduğunu unutmamak lazım… Dolayısıyla HPV aşısı olarak adlandırılan aşının kişiyi rahim kanserinden koruması söz konusu olmaz. Sonuç olarak bu kanser türüne karşı geliştirilmiş olan bir aşı tür mevcut değildir.

Rahim Kanseri Ölümcül Olabilir Mi?

Her rahim kanseri tanısı konan hastanın hayatını kaybedeceği şeklinde bir düşünceye asla kapılmamak gerekiyor. Elbette tanı konması hastanın mutlaka öleceği anlamına gelmez. Ancak bu durum kanserin ölüme sebebiyet vermediği anlamına da gelmiyor. Kansere erken tanı kanamadığında ve uygulanan tedavi ile başarı elde edilemediğinde maalesef ölüm sonucu ortaya çıkabilir. Zira bu nedenle erken tanının son derece önemli olduğunun altını bir kez daha çizmek gerekiyor. Erken tanı ile kansere olası en erken dönemde müdahale edilmesi söz konusu olabiliyor ve dolayısıyla tedavinin başarı oranı da çok daha yüksek olabiliyor.

Rahim Kanseri Nasıl Tedavi Edilir?

rahim kanseri tedavisi nasıl olur

Tanı konmasının ardından rahim kanseri tedavisi doktor tarafından planlanır. Bu planlama aşamasında kanserin kaçıncı evrede olduğu, hastanın genel sağlık durumu, yaşı ve kanserden hangi dokuların etkilendiği gibi unsurlar da göz önünde bulunduruluyor. Tedavide en başarılı olan yöntemin histerektomi ameliyatı olduğunu söyleyebiliriz. Bu ameliyatta rahmin tamamı ya da bir bölümü kesi yolu ile vücuttan tahliye ediliyor. Ancak her tanı konan hastanın hemen ameliyat olması da gerekmez.

Tetkiklerde ve patolojik incelemelerde kanserin rahim dışına yayılmamış olduğu tespit edilirse histerektomi ameliyatının uygulanması tercih edilebilir. Ancak kanser hücrelerinin komşu dokuları da etkisi altına almış olması halinde radyoterapi ya da kemoterapi uygulaması ile kanser hücrelerinin kontrol altına alınması yöntemi tercih edilebilir. Tedavide genellikle multidisipliner bir çalışmanın tercih edildiğini belirtebiliriz.

Rahim Kanseri Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Hastanın rahim kanseri ameliyatı olabilmesi için cerrahi müdahaleye engel olabilecek bir sağlık sorununun bulunmuyor olması gerekiyor. Bu nedenle bazı muayene ve tetkiklerin yapılmasına ihtiyaç olacaktır. Yapılan incelemelerde hastaların yaklaşık olarak % 5’i ameliyata uygun olmuyor. Geri kalan hastalarda uygulanan cerrahi müdahale ile tedavinin sağlanabildiğini belirtmek gerekiyor. Bu arada kimi zaman bazı hastalarda rahmin bir bölümü ile yumurtalıkların da alınması söz konusu olabiliyor.

Elbette rahim kanseri ameliyatı anestezi altında gerçekleştiriliyor ve cerrahi müdahale sırasında hastanın acı veya ağrı hissetmesi de söz konusu olmuyor. Ameliyat sonrasında hafif ağrı şikayeti ortaya çıkabilir. Bu gibi durumlar için de doktor tarafından ağrı kesici ilaçlar reçete ediliyor. Ameliyat sonrası iyileşme süreci her hastada aynı olmaz. Dokulardaki iyileşme yavaş ya da hızlı bir şekilde gerçekleşebilir. Ancak genellikle bir hafta ile 10 gün arasında iyileşmenin sağlandığını da belirtebiliriz.

Dikkatinizi çekebilir –> idrarda kan gelmesi

Rahim Kanseri Neden Olur? Kimlerde Görülür?

Öncelikle rahim kanseri nedenin halen tam olarak bilinemediğini söyleyebiliriz. Yapılan çok sayıda çalışma oldu. Ancak henüz nedenlere dair bir bulgu elde edilemedi. Sadece bazı risk faktörlerinden söz edilebiliyor. Bu risk faktörleri de iki farklı grupta inceleniyor. Bunlar;

  • Genetik faktörler
  • Çevresel faktörler

Genetik olarak aile öyküsünde rahim kanserinin olması, kişinin risk altında olduğunun göstergesidir. Kimyasal maddelere uzun süreli maruz kalmak gibi bazı çevresel faktörler de riski artırıyor. Konuyla ilgili sorularınızı yorum bölümüne yazabilirsiniz.

Bilgi sahibi olun –> Rahim ağzı kanseri nedir

 

Detaylı bilgi için Özel Bahçelievler Kadın Hastalıkları ve Doğum Merkezimizi arayarak ulaşabilirsiniz.
Cep Tel: 0532 414 56 66
Ofis Tel: 0212 603 66 54
E-Mail: [email protected]