Rahim ağzı yetmezliği erken doğum ve düşüğe sebebiyet verebilen ancak tedavisi de mümkün olan bir problemdir. Genellikle gebeliğin 14. haftasından sonra görülen bu sorunda rahim ağzı idealden daha açık olur. Bu nedenle ağırlaşan bebeği rahim taşıyamaz ve düşük ya da erken doğum meydana gelebilir. Rahim ağzı elastik bir yapıya sahip olduğundan açılabilir, incelenebilir, kısalabilir ya da yumuşayabilir. Bebeğin doğum esnasında doğum kanalından geçebilmesini sağlayan da rahim ağzındaki bu esnekliktir. Ancak bazı anne adaylarında rahim ağzı olması gerekenden daha fazla açılır ya da olması gerekenden daha kısa bir yapıya sahiptir. Bu tablo yani gebelik döneminde çeşitli sorunlara neden olabilir.

Bilgin olsun –> https://www.saithalil.com/dusuk/

Rahim Ağzı Yetmezliği Neden Olur?

Yapılan araştırmalar rahim ağzı yetmezliği problemine pek çok farklı unsurun yol açabildiğini ortaya koyuyor. En yaygın nedenleri ise şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Rahimden miyom ya da polip çıkarılmasından sonra rahim ağzında genişleme olması
  • Vajinal doğum esnasında rahim ağzının yırtılması
  • Forseps ya da vakum yöntemi ile gerçekleştirilen zorlu doğumlar
  • Gebeliğin ilerleyen dönemlerinde yapılan kürtaj işlemi
  • Çok sayıda vajinal doğum yapmak
  • Travmatik nedenler
  • Kollajen bozukluklar
  • Rahim ağzının çeşitli nedenlerle zedelenmesi
  • Doğumsal uterus ya da serviks anomalileri
  • Gebeliğin 2. trimester döneminde düşük yapmak

Elbette tüm bu nedenlerle birlikte bazı spesifik nedenlere bağlı olarak da rahim ağzı yetmezliği tablosu ortaya çıkabiliyor. Gebelik döneminde erken doğum ya da düşük yaşanmaması için rahim ağzına dikiş atılması yani serklaj yöntemi uygulanabiliyor.

Tıkla öğren –> https://www.saithalil.com/hamilelikte-sigara-kullanimi-ve-zararlari/

Rahim Ağzı Dikişi Nasıl Yapılır?

 

Öncelikle rahim ağzı yetmezliği tedavisinin cerrahi olarak yapıldığını belirtmek gerekiyor. Rahim ağzını çevreleyen bir dikiş geçirilmesi ve bu sayede serviksin bir torba ağzı gibi büzülmesi yolu ile gerçekleştirilen serklaj işlemi söz konusu sorunun ortadan kaldırılmasına yönelik en etkili tedavi yöntemlerinden biridir. Bu tedavi uygulanmadığında ise gebeliğin 12. ila 22. haftaları arasında düşük yapma ve 24. ila 32. haftaları arasında da erken doğum riski bulunur. Uygun vakalarda gerçekleştirilen bu tedavinin başarı oranının % 90’lara çıkabildiğini söyleyebiliriz. Ancak dikiş uygulamasının çok iyi planlanması ve büyük bir titizlikle gerçekleştirilmesi de tedavinin başarısında belirleyici bir unsur oluyor.

İlgini çekebilir –> https://www.saithalil.com/hamilelikte-idrar-rengi/

Serklaj Ne Kadar Sürer?

Söz konusu problemi yaşayan kadınlar serklaj işleminin ne kadar sürdüğünü merak edebiliyor. Deneyimli bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanı tarafından yapılan dikiş uygulaması sadece 10 ila 15 dakika içerisinde tamamlanır. Ayrıca rahim ağzı yetmezliği tedavisinde kullanılan dikiş uygulamasından önce hastaya genel anestezi verildiğini de belirtmek gerekiyor. Bu nedenle herhangi bir ağrı ya da acı hissedilmesi mümkün olmaz. Vücut tarafından emilmeyen 5 mm genişliğinde özel dikiş malzemesi kullanılarak gerçekleştirilen işlem sayesinde rahim ağzının doğum zamanından önce açılması da önlenmiş oluyor. Anne adaylarına uygulanan anestezi işleminin ya da yapılan dikiş uygulamasının anne karnındaki bebeğe herhangi bir zararı da olmuyor. Aksine bu tedavinin yapılmaması bebekler için risklidir.

Faydası olur –> https://www.saithalil.com/bebegin-kalp-atislari-ne-zaman-duyulur/

Rahim Ağzı Yetmezliği Düşüğe Neden Olur mu?

 

Maalesef rahim ağzı yetmezliği sorunu beraberinde düşük yapmayı da getirebiliyor. Aynı zamanda erken doğuma da yol açabiliyor. Yenidoğan ölümlerinin % 75’inin nedeni erken doğumdur. Rahim ağzı yetmezliğinin de en önemli erken doğum ve düşük nedenlerinden biri olduğunu unutmamak gerekiyor. Her 100 anne adayından 1’inde rahim ağzı yetmezliği görülüyor. Ancak artık alınan önlem ile düşük ya da erken doğumun önüne geçmek de mümkün olabiliyor. Önlem alınmaması durumunda düşüğün genellikle gebeliğin 12. ila 22. haftaları arasında gerçekleştiğini belirtebiliriz.

Merak edersin diye düşündük –> https://www.saithalil.com/ense-kalinligi-testi/

Serklaj Sonrası Yatış Pozisyonu

Yapılan serklaj işleminin ardından mutlaka belirli pozisyonlarda yatmanız gerekmiyor. Anne adayları uygulama sonrasında kendilerini rahat hissettikleri herhangi bir pozisyonda uyuyabilir. Ancak işlemin ardından birkaç gün evde istirahat edilmesinde fayda olacaktır. Çoğu zaman bu işlem sonrasında klinik istirahate gerek duyulmuyor. Bununla birlikte rahim ağzı yetmezliği sorunundan kaynaklı olarak gerçekleştirilen dikiş atma işleminin ardından aşağıdaki durumlardan herhangi biri gelişirse hiç zaman kaybetmeden bu konuda doktorunuza bilgi vermeniz gerektiğini de belirtelim:

  • Vücut ateşinin 38,5 derecenin üzerine çıkması
  • Kötü kokulu vajinal akıntı olması
  • Vajinal kanama olması
  • Vajinadan su gelmesi
  • Mide bulantısı ve kusma
  • Belden kasıklara yayılan bir ağrı olması
  • Dikiş yerlerinde kanama olması ya da dikişin açılması

Bu durumda derhal müdahale edilmesi gerekiyor. İşlemin riskleri son derece az olsa da tüm cerrahi müdahalelerde olduğu gibi bu uygulamada da enfeksiyon riski mevcuttur. Bu nedenle ateşlenme gibi enfeksiyon belirtileri görüldüğünde doktorunuza danışmanız çok büyük önem taşıyor.

Serklaj Kaç Haftaya Kadar Yapılır?

Anne adaylarında rahim ağzı yetmezliği tanısı konduğunda tedavi işleminin iki farklı şekilde yapıldığını söyleyebiliriz. Bunların ilki acil olarak yapılan dikiş işlemi, diğeri ise proflaktik yani koruyucu serklaj işlemidir. Acil olarak serklajın durumun tespit edildiği anda yapılabildiğini belirtelim. Koruyucu amaçlı olarak yapılan dikiş işlemi ise gebeliğin 13. haftası ila 14. haftası arasında gerçekleştiriliyor. Bu işlemden önce mutlaka gebeliğin kaçıncı haftasında olunduğu, bebeğin canlı olduğunun tespiti gerekiyor. Ayrıca herhangi bir anomalinin olup olmadığının da ultrason görüntülemesi ile tespit edilmesi büyük önem taşıyor. Uygulama öncesinde şayet vajinal enfeksiyon ya da idrar yolu enfeksiyonu varsa tedavi edilmelidir. Dikişler gebeliğin 37. haftasında alınır ve çoğu zaman dikişin alınmasının ardından kısa bir süre sonrasında doğum eylemi de başlar.

Hemen tıkla –> https://www.saithalil.com/riskli-gebelik-perinatoloji/

Karından Dikiş Tedavisi Nasıl Olur?

Bazı hastalarda rahim ağzı yetmezliği tanısı konduktan sonra dikiş işleminin abdominal yoldan yani karından yapılması gerekebiliyor. Bu yönteme başvurulma nedenlerini ise şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Daha önce yapılan serklajın başarısız olması
  • Rahim ağzında deforme olması
  • Nedbe dokusu nedeniyle bölgenin zarar görmesi
  • Teknik açıdan serklajın yapılmasının mümkün olmaması
  • Kanser öncüsü lezyonlar ya da kanser nedeniyle rahim ağzı dokusunun alınmış olması

Bu durumda rahim ağzı yetmezliği problemine karşı önlem almak amacıyla dikiş işlemi kapalı teknikle gerçekleştiriliyor. Ancak dikişin karından yapılması hastalar için ekstra bir sorun anlamına gelmiyor. Bu yöntemde de günlük hayata kısa sürede dönülebilir ve çoğu zaman klinik istirahat gerekmez.

Merak edilen konu –> https://www.saithalil.com/hamilelikte-kist/

Serklaj Yöntemi Herkese Önerilir mi?

Toplumda serklaj işleminin herkese yapılabildiği düşünülse de bu bilgi doğru değildir. Bu tedavi her anne adayı için uygun olmayabiliyor. Öncesinde rahim ağzı yetmezliği sorununun mutlaka tanısının konması gerekir ki bu da oldukça titiz bir değerlendirme sonrasında yapılır. Çünkü söz konusu sorun olmadığı halde serklajın yapılması başta enfeksiyon olmak üzere pek çok sorunu beraberinde getirebilir. Çeşitli sakıncalar doğurduğu durumları ise şu şekilde sıralamak mümkündür:

  • Doğum eyleminin başlamış olması
  • Rahim içerisinde kanama olması
  • Bebeğin içinde bulunduğu su kesesinin açılmış olması
  • Amniyon kesesinde iltihap olması
  • Rahim içerisinde iltihap olması
  • Bazı fetal anomaliler
  • Anne karnındaki bebeğin hayatını kaybetmiş olması

Dolayısıyla tüm bu değerlendirmeler yapıldıktan sonra serklajın gerçekleştirildiğini belirtebiliriz.

 

Detaylı bilgi için Özel Bahçelievler Kadın Hastalıkları ve Doğum Merkezimizi arayarak ulaşabilirsiniz.
Cep Tel: 0532 414 56 66
Ofis Tel: 0212 603 66 54
E-Mail: [email protected]