Rahim ağzı kanseri yani serviks kanseri vücudun serviks adı verilen bölgesinin hemen altında yer alan hücrelerde ortaya çıkıyor. Cinsel yolla bulaşan Human Papilloma virüsü bu kanserin % 98 oranında yaygın nedenidir. Her 100 kadından 2’sinin bu kansere yakalandığını belirtebiliriz. Kadınlara bulaşa bu virüs tarafından vücudun zara görmesi genellikle bağışıklık sistemi tarafından engelleniyor. Ancak bazı kadınlarda virüs direnç gösteriyor ve çok uzun yıllar aktif bir şekilde kalabiliyor. Dolayısıyla bu kadınlar için kansere yakalanma riski mevcudiyetini hayatı boyunca koruyor.

Dünya genelinde her yıl 500 binden fazla sayıda kadına rahim ağzı kanseri teşhisi konuyor. Bundan kısa bir süre öncesine kadar kanser 50 yaş üzeri kadınlarda görülüyordu. Ancak günümüzde 20’li yaşlarda bile kanser tanısı konuyor. Yaşamı tehdit etmesi nedeniyle meme kanserinden çok daha tehlikeli olan rahim ağzı kanseriyüksek oranda HPV virüsünden kaynaklandığı için genital siğillerin mutlaka dikkate alınması ve derhal bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanı ile görüşülmesi gerekiyor. HPV vücuda bulaştığında maalesef aylar sonra belirti veriyor.

Rahimde polip neden oluşur? detaylı bilgi için aşağıdaki linkten okuyabilirsiniz.

Tıkla –> Rahimde polip

Rahim Ağzı Kanseri Belirtileri

 

Öncelikle rahim ağzı kanseri olarak adlandırılan serviks kanserinin erken dönemde pek belirti göstermediğini söyleyebiliriz. Vajinal muayenede de çıplak gözle belirtiler saptanamayabilir. Smear testi ya da kolposkop ile fark edilebiliyor. Ancak bu iki yöntem kesin tanı konması için yeterli olmayabiliyor. Genel olarak kanserin belirtilerini şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Yorgunluk ve halsizlik
  • Vajinadan idrar kaçağı olması ve dışkı kaçırma
  • Sırtta ağrı
  • Bacaklarda ağrı
  • İştahta azalma
  • Pelvik bölgesinde ağrı
  • Ayaklarda şişme
  • Kilo kaybı
  • Kemiklerde ağrı ve kırıklar meydana gelmesi

Belirtiler genellikle rahim ağzı kanseri ilerlediğinde kendini göstermeye başlar. Vajinal akıntıda kan olması, cinsel ilişkiden sonra kanama olması, adet dönemlerinde düzensizlik ve adet dönemi dışında kanama olması ilerleyen evrelerde oldukça yaygın bir şekilde görülüyor. Özellikle ilerleyen evrelerde idrar problemlerinin yaygın biçimde görüldüğünü belirtebiliriz.

Bu noktada akıllara gelen genital siğillerin rahim ağzı kanseri belirtisi olup olmadığıdır. Bu siğillerin belirti olarak kabul edilmediğini söyleyebiliriz. Çünkü HPV virüsünün tüm tipleri genital siğillere neden olmuyor. Bazıları siğile değil rahim ağzındaki hücrelerde değişime neden oluyor. Zira kadınlarda HPV tiplendirilmesi işte bu nedenle mutlaka yapılıyor.

Yumurtalık kanseri nedir? kimlerde görülür? tedavisi nasıldır? hepsi ve daha fazlası aşağıdaki makalede mevcut hemen tıkla öğren.

Tıkla –> Yumurtalık kanseri

Rahim Ağzı Kanseri Neden Olur?

Elbette rahim ağzı kanseri neden olur sorusunun yanıtı da sıklıkla merak ediliyor. Tam olarak kanserin nedeninin bilinemediğini belirtebiliriz. Ancak tetikleyen bazı risk faktörleri bulunuyor. Bunlar arasında en fazla ön plana çıkanlar ise erken yaşlarda cinsel ilişkiye girmek, tütün ürünleri kullanımı ve çok sayıda doğum yapmak bulunuyor. Bunlarla birlikte HPV virüsünün de oldukça önemli bir etken olduğunun altını çizmekte fayda var.

Bağışıklık sisteminin zayıf olması ve beraberinde C vitamini ile A vitamini eksikliği yaşayanlarda da rahim ağzı kanseri daha yaygın bir şekilde görülebiliyor. Önemli olan yapılması gereken rutin jinekolojik muayeneleri asla ihmal etmemektir. Aynı zamanda istisnasız her kadının yılda 1 defa smear testi de yaptırması gerekiyor. Bu test için sadece sürüntü alınması yeterli olabiliyor. Hastaya acı ya da ağrı veren bir işlem değildir ve kasın hastalıkları ve doğum uzmanları tarafından sürüntünün alınması gerekiyor.

Sadece rahim ağzı kanseri bakımından değil, pek çok farklı hastalığın erken tanısında da smear testinin önemli olduğunu belirtmek gerekiyor. Maalesef bu kanser gün geçtikte daha fazla sayıda kişide görülüyor ve tüm kanser türleri gibi serviks kanserinde de erken tanı çok büyük önem taşıyor. Hem hastalıktan kurtulma hem de tedavinin daha kısa sürede tamamlanması bakımından da erken tanının önemli olduğunun altını çizmek gerekiyor.

Rahim sarkması neden olur? kimlerde görülür? tedavisi var mıdır? detaylı bilgi için aşağıdaki linkten okuyabilirsiniz.

Tıkla –> Rahim sarkması

Rahim Ağzı Kanseri Tedavisi

 

HPV virüsüne bağlı olarak ortaya çıkan siğillerin yakma, dondurma ya da cerrahi olarak alınması gibi yöntemlerle tedavi edildiğini söyleyebiliriz. Ancak bu siğiller ortadan kalksa dahi her hastada olmasa da bazı hastalarda daha sonrasında yeniden çıkabiliyor. Bununla birlikte rahim ağzı kanseri tedavisinin de 4 farklı yöntem ile yapılabildiğini belirtelim. Bunlar;

  • Cerrahi müdahale
  • Radyoterapi
  • Hormon tedavisi
  • Kemoterapi

Bunlar arasından hangi yöntemin tercih edileceği ve servikskanseri tedavisinin nasıl bir prosedür ile yapılacağı, kanserin kaçıncı evrede olduğu gibi çeşitli durumlar dikkate alınarak hekim tarafından belirlenir. Yüksek oranda iyileşme sağlayan ise ameliyat oluyor. Bu tedavi yönteminde kanserli olan alan operasyon ile çıkarılıyor ve bu sayede tedavide başarı elde edilebiliyor. Hatta hastanın ameliyattan sonra aynı gün taburcu edilebildiğini de belirtelim.

Ancak serviks kanseri invaziv bir hal aldıysa bu durumda tedavi seçenekleri ikiye iniyor. Oldukça uzun zaman alan ve radikal histerektomi olarak adlandırılan bir ameliyat uygulanabilir. Bu operasyonda pelvik bölgede yer alan lenf bezlerinin de çıkarılması gerekir. Diğer tedavi seçeneği ise kemo-radyoterapi yöntemidir. Bu yöntemde kemoterapi uygulanarak kanser hücrelerinin ışınlara karşı duyarlı hale gelmesi sağlanır. Sonrasında radyoterapi uygulanır ve bu sayede kanser hücrelerinin aktifleşmesi engellenir. Elbette tedavide başarı oranını etkileyen pek çok farklı unsur bulunuyor. Bunlar arasında en önemli olanı kanserin kaçıncı evresinde olunduğudur.

HPV virüsü nedir? nasıl tedavi edilir? detaylı bilgi için aşağıdaki linkten okuyabilirsiniz.

Tıkla –> HPV Virüsü

Rahim Ağzı Kanseri Tanısı Nasıl Konur?

Şayet doktorunuz rahim ağzı kanseri şüphesi içerisine girerse sizden bazı testleri yaptırmanızı isteyecektir. Bu şüphe genellikle rektovajinal muayene ile de doğabiliyor. Sizden istenecek testler şunlar olabilir:

Kolposkopi

Kolposkopi yapılmasının amacı serviks kanseri şüphesine bağlı olarak doktorunuzun serviks bölgesini daha yakından incelemesinin gerektiğidir. Aslında kolposkopi kullanılan aletin adıdır. Şayet biyopsi alınması gerekirse hasta için hafif ağrılı bir işlem olabilir.

İğne Biyopsisi

Kanserli hücrelerin normal hücrelere geçtiği bölgeden yani geçiş bölgesinden ipne yöntemi ile biyopsi alınmasıdır. Alınan örnek detaylı bir incelemeden geçirilir.

Koni Biyopsisi

Bu işlem genel anesteziyle yapılır ve rahim ağzı bölgesinden koni şeklinde küçük bir bölüm çıkarılarak incelenir.

BT veya BAT

Bilgisayarlı tomografi ya da bilgisayarlı aksiyal tomografi X ışınları yardımıyla iç organların görüntülenmesi amacıyla yapılır.

MRG

İç organ ve dokuların görüntülenmesinde manyetik radyo dalgaları ve bilgisayarın kullanılması şeklinde yapılan bir tetkiktir.

PET

Sadece rahim ağzı kanseri için değil, diğer kanser türleri için de uygulandığını belirtebiliriz. Kanserli hücrelerin vücudun hangi bölgelerine ne kadar yayıldığını tespit etmek için gerçekleştirilen bir tetkiktir.

Rahim Ağzı Kanseri Kimlerde Görülür?

Serviks yani rahim ağzı kanseri olan kişilerin % 98’inde yani neredeyse tamamında HPV virüsü görülüyor. Bu nedenle HPV virüsü bulaşmış olan kişiler için riskin çok daha fazla olduğunu söylemek mümkündür. Fakat burada kritik bir unsurdan da söz edilmesi lazım… HPV virüsünün pek çok farklı tipi bulunuyor ve bunlar arasında serviks kanseri yapabilen tip 16 ve tip 18’dir. Tip 6 ila tip 11 HPV virüsleri ise genital bölgede siğillere sebebiyet veriyor.

Bununla birlikte serviks kanseri riskinin daha yüksek olduğu kişilere şu örnekleri verebiliriz:

  • Çok eşli olanlar
  • 20 yaşından önce cinsel ilişki yaşayanlar
  • Tütün ürünleri kullananlar
  • Bağışıklık sistemi zayıf olanlar
  • Çok sayıda doğum yapmış olanlar
  • C ve A vitamini eksikliği yaşayanlar
  • Sıklıkla genital bölgede enfeksiyon problemi yaşayanlar

 

Konu ile alakalı dış kaynaklar:
https://neolife.com.tr/rahim-agzi-kanseri-belirtileri/

 

Detaylı bilgi için Özel Bahçelievler Kadın Hastalıkları ve Doğum Merkezimizi arayarak ulaşabilirsiniz.
Cep Tel: 0532 414 56 66
Ofis Tel: 0212 603 66 54
E-Mail: [email protected]