PLT nedir sorusuna ‘kanın pıhtılaşmasını sağlayan, renksiz ve küçük kan elemanlarıdır’ şeklinde bir yanıt verebiliriz. Alyuvar ve akyuvarlardan daha küçük ebatlarda olan bu kan elemanları, yaralanma durumunda hemen devreye giriyor ve kanın pıhtılaşması için vücuda sinyal gönderiyor. Yaralanan bölgede bir tıkaç görevini üstlendiği için PLT nedir sorusuna ‘vücudun en savunma mekanizmasının bir parçası’ yanıtını da verebiliriz.

Vücutta trombositin üretimini sağlayan ise kemik ilikleridir. Bu nedenle kemik ilikleri ile ilgili çeşitli rahatsızlıklar trombosit düşüklüğü ya da yüksekliği gibi bir sonucu beraberinde getirebiliyor. Bu durumda hastalar için PLT nedir konusunun da daha fazla önem kazandığını belirtebiliriz. Ayrıca trombosit yüksekliği de tıpkı düşüklüğü gibi istenmeyen bir durumdur ve çeşitli rahatsızlıklara sebebiyet verebildiğinden PLT yüksekliğine de mutlaka müdahale edilmesi gerekir.

Tıkla Öğren –> https://www.saithalil.com/histerektomi-ameliyati/

PLT Kan Değeri Nedir?

Şayet PLT nedir konusunda asıl merak edilen, vücutta bu değerlerin nasıl olması gerektiği ise 150.000 – 400.000 ‌/mcL referans aralığını yanıt olarak aktarabiliriz. Sağlıklı bir vücuttan söz edebilmek için PLT oranının kandaki mikrolitre seviyesinin bu referans aralığında olması gerekiyor. Zira kanama durumunda kanamanın trombositler tarafından durdurulabilmesi için kandaki oranının belirli bir seviyede bulunması gerekiyor. 150.000’den daha az oranda olması trombosit düşüklüğü anlamına gelirken 400.000’den fazla olması durumunda da PLT yüksekliği tanısı konuyor. Kanda her an pıhtılaşmaya neden olabileceği için trombosit yüksekliği de istenmeyen bir durumdur.

Trombosit Yüksekliği Nedir, Ne Anlama Gelir?

Onlarca farklı unsur trombosit yüksekliği sonucunu doğurabiliyor. Hatta çok sayıda hasta herhangi bir şikayet ile doktora gittiğinde ve kan testi yapıldığında PLT nedir kavramı ile tanışıyor. Fakat trombosit yüksekliğinin her zaman bir rahatsızlıktan kaynaklanmadığını da belirtmek gerekir. Örneğin trombositemi durumunda hastada trombosit yüksekliği bir rahatsızlıktan bağımsız bir şekilde gelişiyor. Bir başka deyişle PLT yüksekliğinin nedeni bilinemiyor. Trombositoz ise PLT yüksekliğinin bir hastalıktan kaynaklanmasıdır. Hastalar için PLT nedir konusunu gündeme taşıyan her zaman bir rahatsızlık olmayabilir.

Tıkla Öğren –> https://www.saithalil.com/polikistik-over-sendromu/

Trombosit Düşüklüğü Nedir, Nedenleri Nelerdir?

Öncelikle PLT nedir konusunda söz ettiğimiz referans aralığının son derece önemli olduğunu belirtmek gerekir. Trombosit seviyesinin 150.000’den az olması yani trombosit düşüklüğü kemik iliğinin yeterli seviyede PLT üretemiyor olmasından kaynaklanabilir. Aynı zamanda PLT kan dolaşımı sırasında vücutta yok olabilir. Karaciğerde ya da dalakta da yok olabilir ve bu durumda da trombosit düşüklüğü tanısı konabilir. Trombosit 150.000 ‌/mcL altındaysa mutlaka müdahale edilmesi gerekir. Çünkü PLT nedir konusunda altı çizilmesi gereken en önemli unsur, bu değerin 20.000 altında olması durumunda vücutta kendi kendine kanama olabileceğidir.

Trombosit (‌PLT) Yüksekliği Tedavisi

Kimi zaman PLT nedir konusunda, toplumda ‘PLT ne kadar yüksek olursa o kadar iyi’ düşüncesinin olduğunu fark edebiliyoruz ancak bu doğru değildir. Tıpkı PLT’nin düşük olması gibi trombosit yüksekliği de asla istenen bir durum değildir. PLT değerlerinin ideal orandan daha yüksek olması kanın pıhtılaşması riskini ortaya çıkarıyor. Bu da felç gibi son derece önemli rahatsızlıklara yol açabilir. Dolayısıyla trombosit yüksekliği durumunda da gerekli tedavinin uygulanması önem taşıyor.

Hastanın durumuna bağlı olarak kan sulandırıcı ilaç kullanımı ile tedavi yapılabilir. Genelde PLT nedir konusunda plateletferez de gündeme gelebiliyor ancak bu yöntemin her hastaya uygulanması gerekmez. Sadece çok yüksek PLT değerleri söz konusu olduğunda birkaç seans şeklinde plateletferez yapılması gerekebilir. Hastanın PLT nedir araştırması yaparken karşılaştığı bu tedavi yöntemi, her hastada mutlaka uygulanmalı şeklinde bir kaide yok.

Tıkla Öğren –> https://www.saithalil.com/anti-hbs-nedir/

Trombosit (‌PLT) Düşüklüğü Tedavisi

Hastaların PLT nedir sorusuna yönelmelerinin nedeni PLT’nin düşüklüğü de olabiliyor. Elbette bu durumda da ilaç kullanımı ile tedavi gündeme gelebilir. Ancak PLT’nin vücutta yükselmesini sağlayan bir ilaç mevcut değil. Bu nedenle trombosit düşüklüğü durumunda devreye steroit içeren ilaçlar giriyor. Bu ilaçlar trombositin kandaki yıkım seviyesini azaltma özelliğine sahip. Böylelikle hastanın PLT nedir konusuna yönelmesinin nedeni olan PLT’nin düşüklüğünün giderilmesi ve trombositlerin belirli bir seviyeye yükseltilmesi amaçlanıyor. Aynı zamanda trombosit düşüklüğü nedeni de araştırılıyor ve şayet bir hastalık mevcutsa, hastalığa yönelik tedavi prosedürleri de uygulanıyor.

Tıkla Öğren –> https://www.saithalil.com/oksitosin-hormonu/

‌‌PLT’yi Düşüren Yiyecekler

Eğer hastada trombosit yüksekliği mevcutsa beslenme programına bazı gıdaların dahil edilmesi yöntemiyle PLT’nin düşürülmesine destek olunabilir. Genel olarak PLT nedir konusunda merak edilen PLT düşürücü gıdalar listesini şu şekilde aktarabiliriz:

  • Sarımsak
  • Erik ve nar
  • Omega 3 zengini balık türleri
  • Salatalık
  • Mantar
  • Turp
  • Tarçın

Bu arada PLT nedir konusunda dikkat edilmesi gereken bir diğer unsur da doktor önerisi olmadan gelişigüzel bir beslenme programının tercih edilmemesi gerektiğidir. Hastalar trombosit yüksekliği durumunda bazı gıdaları aşırı düzeyde tüketmeye yönelebiliyor. Ancak beslenme programının mutlaka bir beslenme uzmanı ile birlikte belirlenmesi gerekiyor. Bazı gıdaların aşırı tüketilmesi de farklı sağlık sorunlarına yol açabilir.

PLT Düşüklüğü Belirtileri

Vücutta trombosit düşüklüğü durumunda bazı belirtiler ortaya çıkabiliyor. Özellikle PLT nedir konusunda bilinmesi gereken bu belirtiler arasında en yaygın olanlar şöyledir:

  • Vücudun çeşitli yerlerinde morarmalar olması
  • Yorgun ve bitkin hissetme
  • Yaralanmalarda ya da regl döneminde kanamanın fazla olması
  • Dalağın büyümesi durumu
  • İdrarda ya da dışkıda kan bulunması
  • Sık sık baş ağrısı yaşanması
  • Ciltte sarılık olması

Bu belirtiler trombosit düşüklüğü ile birlikte farklı rahatsızlıklar olduğunda da görülebiliyor ve mutlaka bir doktora başvurulması gerekiyor.

Trombosit Düşüklüğünde Neler Yenmeli?

Sıklıkla PLT nedir konusunda gündeme gelen konulardan biri de trombositi yükselten yiyecekler oluyor. Hastalar trombosit düşüklüğü durumunda beslenme düzenini yeniden gözden geçirebilir. Bazı yiyecekler PLT’nin yükselmesine yardımcı olabiliyor. Bunlar;

  • Yüksek oranda C vitamini barındıran meyveler
  • Kabak, havuç ve lahana
  • Patates ve kereviz
  • Ispanak ve bal kabağı
  • Yeşil mercimek
  • Antep fıstığı
  • Süt ve yumurta
  • Nar

Sadece bu yiyeceklerin tüketilmesi trombosit düşüklüğü sorununu tek başına ortadan kaldıramaz. Bu nedenle PLT düşüklüğüne dair tanı konması durumunda tedaviye de hemen başlanması gerektiğini belirtelim. Hastalar PLT nedir konusunda, tedavi yöntemlerine de sıcak bakmalı ve doktorun önerilerini dikkate almalıdır.

PLT Yüksekliği Hangi Hastalığın Belirtisidir?

Çeşitli nedenlerle yapılan kan testlerinde PLT değeri yüksek çıktığında PLT nedir şeklinde bir merak oluşuyor. Aynı zamanda akıllara kanser gibi hastalıklar da gelebiliyor. PLT düşüklüğü gibi trombosit yüksekliği de çeşitli hastalıkların belirtisi olarak karşımıza çıkabiliyor. Bu noktada PLT nedir ve hangi hastalıklarda yükselir sorusu akıllara geldiğinden şöyle bir liste paylaşabiliriz:

  • Hemolitik kansızlık ya da beslenme kaynaklı kansızlık
  • Bazı iltihaplı rahatsızlıklar
  • Alerjik reaksiyonlar
  • Ameliyat sonrası gelişen bazı yan etkiler
  • Kanser türleri ve tedavileri
  • Bazı ilaçların kullanılması
  • Kemik iliğini etkileyen hastalıklar
  • Ameliyatla dalağın aldırılması
  • Aşırı kan kaybı yaşamak

Yukarıda sıraladığımız bu durumlar trombosit yüksekliği sonucunu da beraberinde getirebiliyor. Ancak kesin bir tanı için mutlaka önce muayene ve tetkiklerin yapılması, PLT yüksekliğine neden olan faktörlerin tespit edilmesi gerekiyor.

PLT’nin Gebelikte Önemi

Gebelik döneminde trombosit miktarı elbette büyük önem taşıyor. Bazı anne adaylarında özellikle gebeliğin ikinci trimester döneminde PLT değerlerinde düşme meydana gelebiliyor. Doğuma kadar düşüş devam edebiliyor ve kandaki PLT miktarı 100.000’in altında seyredebiliyor. Ancak trombositler çok aşırı düzeyde düşük olmadığı sürece anne adaylarında kanamaya neden olmuyor. Bu nedenle alt sınır olan 150.000’in altında seyreden PLT değerleri durumunda hemen paniğe kapılmaya gerek olmaz. Önemli olan trombositlerin fonksiyonlarını yerine getirip getirmediğidir ve bu yönde bir tetkik yapılması gerekir. Anne adaylarının gebelik öncesinde kan testi ile PLT değerlerini kontrol ettirmesi, sağlıklı bir hamilelik dönemi geçirilebilmesi açısından önemlidir. Trombositlerin yüksekliği ya da düşüklüğü hamilelikten önce kontrol edilirse, gerekli tedaviler daha rahat uygulanır ve sonrasında gebelik oluşması daha akılcı bir tercihtir.

Tıkla  Öğren –> https://www.saithalil.com/bartholin-kisti/

 

Detaylı bilgi için Özel Bahçelievler Kadın Hastalıkları ve Doğum Merkezimizi arayarak ulaşabilirsiniz.
Cep Tel: 0532 414 56 66
Ofis Tel: 0212 603 66 54
E-Mail: [email protected]