NST gebelik döneminde anne karnındaki bebeğin genel sağlık durumunun gözden geçirilmesi amacıyla uygulanan testlerden biridir. Bu test hamileliğin 28. haftasında gerçekleştiriliyor. Bu sayede testte bebeğin kalp atışlarının dinlenmesi ve kalp atışlarının sağlıklı olup olmadığının anlaşılması da mümkün olabiliyor.

Anne adaylarını asla zorlamayan basit bir test olduğunu ve herhangi bir ağrıya yol açmadığını belirtebiliriz. Sadece anne adayının tok karnına olması isteniyor. En çok merak edilen konulardan biri de testin toplamda ne kadar sürdüğüdür. Bu konuya değinmeden önce non stress test yani NST’nin nasıl yapıldığını aktaralım.

NST Nasıl Uygulanır?

Anne adaylarının bu teste dair herhangi bir endişeye kapılmasına hiç gerek yok. Çünkü test anne adayına ya da anne karnındaki bebeğe hiçbir şekilde zarar vermiyor. Ayrıca test öncesinde anne adayına genel ya da lokal anestezi yapılmadığını çünkü bu işlemin acıya neden olmadığını da belirtelim.

Bu testin sorunsuz bir şekilde yapılabilmesi için anne adayı NST odasına alınır ve sırt üstü yatması istenir. Ardından anne adayının vücuduna prob yerleştirilir. ‘Kardiyo’ olarak adlandırılan kalp probu karın bölgesinin hemen alt kısmına konur. Bu prob sayesinde anne karnındaki bebeğin kalp atışlarının duyulması mümkün olur.

‘Toko’ olarak adlandırılan prob ise karın bölgesinin üst kısmına yerleştirilir. Toko probu uterus kasılması probu olarak da adlandırılabilir. Probların yerleştirilmesinin ardından anne adayına çubuğa benzeyen bir aygıt verilir ve bebeğin hareketini hissettikçe bu çubuğa basması istenir. Test esnasında bebeğin kalp atışları da kayıt altına alınır ve sonrasında NST trasesi adı verilen kağıda aktarılır. Böylece sonuçların kadın hastalıkları ve doğum uzmanı tarafından değerlendirilmesi mümkün olur.

Non Stress Test Ne Zaman Yapılır?

Gebeliğin 28. haftasında gerçekleştirilen non stress test daha erken dönemlerde yapılamıyor. Bunun nedeni hamileliğin daha erken dönemlerinde fetüsün teste yanıt verecek kadar olgunluğa erişmemiş olmasıdır. Bu nedenle her anne adayının hamileliğin 28. haftasını beklemesi gerekiyor.

Daha önce test yapıldığında herhangi bir sonuç alınamadığını ve bazı durumlarda NST işleminin tekrar yapılması gerektiğini belirtelim. Testin bir süre sonrasında yeniden yapılması için mutlaka doktorun buna gerek duyması gerekiyor. Yani her anne adayı için test tekrarlanmıyor. Haftada 1 defa ya da 2 haftada 1 defa olmak kaydıyla yeniden test yapılmasını gerektirebilecek bazı durumları ise şu şekilde açıklayabiliriz:

  • Bebekte bir hastalık olduğuna dair şüphe duyulması
  • Erken doğum riskinin mevcudiyeti
  • Bebeğin beklenenden daha farklı bir pozisyonda olması
  • Bebeğin göbek kordonunun oksijenlenmeyi önleyecek bir şekilde konumlanmış olması

Yukarıda sıralananlar testin tekrarlanmasına en çok ihtiyaç duyulduğu durumlardır ve bu listeye yeni maddeler de eklenebilir. Kimi zaman bazı spesifik nedenlerle de testin yeniden yapılmasına ihtiyaç duyulabiliyor. Bu testin yani NST sonucunun doktorlar açısından son derece önemli olduğunun unutulmaması gerekir.

Çünkü test sonucuna bağlı olarak doğumun daha erken bir dönemde gerçekleştirilmesi gerektiği kararı alınabilir. Anne karnındaki bebeği riske atacak bir durum olduğunda bebeğin etkilenmesini önlemek amacıyla suni sancı gibi bazı yöntemler kullanılıyor ve doğumun gerçekleştirilmesi sağlanıyor.

Bilgin olsun –> https://www.saithalil.com/detayli-ultrason/

NST De Bebeğin Kalp Atışları Kaç Olmalı?

Elbette anne adayları non stress test sonucunda bebeğin kalp atışlarının normalde ne olması gerektiğini de merak edebiliyor. Dakikada 120 – 160 arası olan kalp atışları normal kabul edilir. Bebeklerin kalp atışları dalgalanmalar şeklinde olur ve bu dalgalanmaların da bebeğin sinir sisteminin sağlıklı olduğu anlamına geldiğini belirtelim.

Bebeklerin anne karnındaki her bir hareketi kalp atım hızlarının artması anlamına geliyor. Söz konusu artış tıpta ‘akselerasyon’ olarak anılır. Testte akselerasyonun ne kadar sürdüğüne de bakılıyor. Bununla birlikte kalp atım hızının ne oranda artığına da mutlaka bakıldığını belirtebiliriz. Kadın hastalıkları ve doğum uzmanları tarafından bu verilerin tamamı bir arada değerlendirilir.

NST Kasılma Değerleri

Yapılan NST testinde kasıl değerleri anne adayları için akıl karıştırıcı olabiliyor. Anne adayının doğuma hazır olduğunu gösteren değer 40 mmHg üzeri ve 20 dakikalık süreçte minimum 3 düzenli sancı olmasıdır. Elbette her anne adayında kasılma değerleri değişebilir. Test sonrasında kasılma değerlerine dair bir problem olup olmadığı noktasında kadın hastalıkları ve doğum uzmanına danışabilirsiniz ve doktorunuzdan daha detaylı bilgi alabilirsiniz.

İlginizi çekebilir –> https://www.saithalil.com/ense-kalinligi-testi/

Non Stress Test Neden Yapılır?

Genel olarak non stress test anne karnındaki bebeğin sağlık durumunun değerlendirilmesi amacıyla uygulanıyor. Bu testin yapılması istendiğinde anne adayları bebeklerinin sağlık durumuyla ilgili bir sorun olduğunu düşünebiliyor. Ancak bu düşünce doğru değildir. Bebeklerde bir sorun olmadığında da NST yapılması istenir. Aşağıdaki durumlarda da anne adaylarının bu testi yaptırması istenebiliyor:

  • Anne adayının ya da bebeğin risk altında olduğunun tespit edilmesi
  • Bebek hareketlerinin anne tarafından hissedilememesi
  • Bebeğin hareketlerinin beklenenden daha az hissedilmesi
  • Plasentanın çeşitli nedenlere bağlı olarak bebeği beslemede yetersiz kalması
  • Plasenta fonksiyonlarında yetersizlik olduğuna dair bir şüphe
  • Bebekte bir hastalık olduğunun belirlenmesi ya da hastalığa dair şüphe olması
  • Bebeğin oksijenlenmesinin yetersiz olması
  • Amniyon sıvısının normalden az ya da fazla olması
  • Anne adayının tansiyonunun yüksek olması
  • Anne adayında gestasyonel diyabet olması
  • Bebekte büyüme geriliği olması

Non Stress Test ile Neye Bakılır?

Gebelik dönemi boyunca anne adayına pek çok test yapılıyor ve bu testler aracılığı ile hem bebeğin hem de anne adayının sağlık durumu gözden geçiriliyor. Zira NST de bunlardan biridir. Bu test her anne adayı için önemli olsa da geçmişinde ölü doğum olan anne adayları için daha fazla önem arz ettiğini söyleyebiliriz.

Anne adayının diyabet ya da yüksek tansiyon hastası olması durumunda, gebeliğin 40 haftayı geçmesi halinde de non stress test ile bebeğin sağlığının kontrol edilmesi mühimdir. Guatr ve kronik böbrek hastalığı durumunda ya da bebeğin anne karnındaki hareketlerinin azalması halinde testin sonuçları bebeğin sağlık durumuna dair daha detaylı bilgi verebiliyor.

NST Ne Kadar Sürer?

Her ne kadar anne adayları için non stress test endişe verici olabilse de aslında bu test sadece 20 dakika içerisinde tamamlanan ve son derece basit bir işlemdir. Anne adayına prob takılması gibi hazırlık aşamaları ile birlikte testin süresi 30 dakikaya kadar uzayabilir. Test süresinin uzama nedenlerinden biri de bebeğin uyuma saatleridir. Böyle durumlarda testin süresi 40 dakikaya da çıkabilir.

Okumanızda fayda var –> https://www.saithalil.com/rahim-agzi-yetmezligi/

Reaktif NST Ne Demek?

Yapılan NST testi sonucu iki farklı şekilde değerlendirilir. Bunlar reaktif ve non reaktiftir. Gebeliğin 34. haftasından sonra gerçekleştirilen testte sonucun reaktif olması her şeyin oylunda olduğunu gösteriyor. 20 dakika içerisinde bebekte en az 3 hareketin gözlemlenmesi ve bebek kalp atım sayısının dakikada 5-25 atım olması sonucun reaktif olduğu anlamına geliyor.

Fakat 20 dakikalık işlem sırasında bebeğin hareketinin 3’ten az olması ya da kalp atım sayısının beklenenden az olması durumunda sonuç non reaktiftir. Elbette bebek uykuda olduğunda ya da anne adayı tok karnına olmadığında da sonuç non reaktif şeklinde çıkabilir. Konuya dair sorularınızı yorum bölümüne yazabilirsiniz.

 

Detaylı bilgi için Özel Bahçelievler Kadın Hastalıkları ve Doğum Merkezimizi arayarak ulaşabilirsiniz.
Cep Tel: 0532 414 56 66
Ofis Tel: 0212 603 66 54
E-Mail: [email protected]