Normal doğum hamileliğin 40. haftasının tamamlanmasıyla birlikte gebelik suyunun gelmesi ve ardından bebeğin doğum kanalına girerek vajinadan çıkması şeklinde gerçekleşen doğum yöntemidir. Kimi zaman doğum 40 hafta 10 günlükken de gerçekleşebiliyor. Çoğu zaman normal doğumun başlaması için anne adayına herhangi bir müdahale yapılmasına ihtiyaç olmaz.

Ancak bazen doğum süreci çok yavaş gelişiyor ve bu nedenle suni sancı yapılmasına ihtiyaç olabiliyor. Bu doğum yönteminin risklerini, faydalarını ve sancıların nasıl olduğunu aktaracağız. Ancak öncesinde vajinal doğumun nasıl yapıldığını daha detaylı ele alalım.

Normal Doğum Nasıl Yapılır?

normal doğum nasıl yapılır

Anne adayları normal doğum başladığında öncelikle kasılma hissediyor. Kasılmalar her gebelikte aynı süre boyunca devam etmez. Bazı gebeliklerde sadece birkaç saat sürerken bu sürenin birkaç güne kadar uzayabildiğini belirtebiliriz. Kasılma zamanla sıklaşır ve artık 5 dakikada bir olmaya başladığında doğumun yapılacağı sağlık kuruluşuna gitmek gerekir. Burada kritik bir unsurun altını çizmek gerekiyor. Eğer kasılmalarla birlikte gebelik suyu da gelirse kasılma sıklığını göz ardı ederek derhal sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.

Doğum başladığında bebeğin eşi olarak da bilinen plasenta yukarı çıkar. Bu durum bebeğin doğum kanalına girmesini kolaylaştırır. Bir anlamda rahim de kendini doğum için hazırlar diyebiliriz. Rahim ağzında açılma meydana gelmeye başlar. Doğumun yapılabilmesi için rahim ağzındaki açıklığın 8 cm ile 10 cm arasında olmasına ihtiyaç duyulur.

Doğumun artık aktif bir şekilde başlaması durumundaysa anne adayının doğuma yardımcı olmak için ıkınması gerekiyor. Doğumda bebeğin başı vajinadan çıkar ve sonrasında doktorun da yardımı ile omuz, vücut ile bacak bölümleri de çıkarılır. Son olarak plasentanın da rahimden çıkarılması ile birlikte doğum tamamlanmış olur.

Elbette bu süreç tamamen doğal olan ve beklenen bir süreçtir. Ancak bazı anne adaylarında doğum başladığı halde rahim bölgesinde kasılma olmayabilir. Böyle zamanlarda suni sancı uygulamasının yapılmasına ihtiyaç olur. Serum ya da enjeksiyon yolu ile anne adayının vücuduna oksitosin hormonu verilir. Bu hormon doğum öncesinde kasılmaları tetikler ve böylelikle doğumun daha kolay başlaması da sağlanmış olur. Ancak her anne adayında suni sancı uygulamasına ihtiyaç olmadığını da belirtmek gerekiyor.

Bilginiz olsun –> https://www.saithalil.com/gebelik-testi/

Normal Doğum Belirtileri Nelerdir?

İlk defa anne olacaklar normal doğum belirtilerini çok daha fazla merak edebiliyor. Ancak uzayıp giden bir belirti listesinin olduğundan söz edemeyiz. En net şekilde hissedilebilecek olan belirti Daha şiddetli ve daha sık gerçekleşmeye başlayan kasılmalardır. Aslında bu kasılmalar ile birlikte rahim ağzında da çok hafif açılma meydana gelmeye başlar.

Ancak anne adayı tarafından bu durum fark edilmeyebilir. Rahim ağzında açılma olmasının nedeni ise bağ dokusunda bir yumuşama olması ve vücudun doğuma hazırlanmasıdır. Rahim bağ dokusundaki yumuşama ve rahim ağzındaki açılma ancak kadın hastalıkları ve doğum uzmanı tarafından yapılan muayene ile anlaşılabilir.

Bir diğer belirti olarak vajinal akıntıdan söz edebiliriz. Vajinal akıntıda bir artış meydana gelebilir. Aynı zamanda anne adayının karnının çok hafif düzeyde aşağıya doğru indiğini de belirtmek gerekiyor. Ancak bu belirtiler de çoğu zaman anne adayı tarafından net bir şekilde anlaşılmayabilir. Gebelik suyunun gelmesi zaten artık doğumun başladığının göstergesi oluyor. Hamilelik suyu şeffaf bir görünüme sahip olur ve kokusuzdur.

Normal Doğum Faydaları

Genel olarak normal doğum yapmanın faydalarını şu örneklerle açıklayabiliriz:

  • İyileşme süresi çok daha kısa olur
  • Anne daha kısa zamanda ayağa kalkar ve bebeği ile ilgilenebilir
  • Anesteziden kaynaklanan riskler ortadan kalkar
  • Cerrahi operasyondan kaynaklanan riskler ortadan kalkar
  • Bebeklerde astım ve obezite riski daha düşük olur
  • Enfeksiyon riski sezaryen ile doğuma nazaran çok daha azdır
  • Kabızlık sorunu normal doğumda çok daha düşüktür

Elbette bu örneklere yenilerini ekleyebiliriz. Ancak anne adayı ya da bebek ile ilgili bazı sıkıntılar olduğunda doktorunuz sezaryen ile doğumu önerebilir. Böyle durumlarda normal doğumda ısrarcı olmamak gerektiğini de belirtmeliyiz. Ayrıca her vajinal doğumda, acil olarak sezaryenle doğum kararı alınması riski bulunuyor.

Normal Doğum Ne Kadar Sürer?

normal doğum ne kadar sürer

Vajinal doğumun süresi her anne adayında aynı olmaz. Dolayısıyla normal doğum ne kadar sürer sorusunun yanıtı da bir hayli değişkenlik gösteriyor. Çoğunlukla ilk gebeliklerde doğum süresi biraz daha uzun oluyor. Bu süre 15 saate kadar uzayabilir. Sonraki gebeliklerde de genel olarak 6 saat ile 10 saat arasında geçen bir sürede doğum gerçekleşiyor.

Anne adaylarının konuyla ilgili olarak aklını karıştıran bir unsura da değinmemiz gerekiyor. Bu süre bebeğin artık doğum kanalına girmesiyle başlamaz. Zira doğumun ilk evresi bu değildir. Söz ettiğimiz süreler de doğumun ilk aşamasından son aşamasına kadar geçen zamandır. Doğum, kasılmalar olduğunda başlıyor ve plasentanın çıkarılması, şayet gerekiyorsa dikiş atılması ile son bulur.

Tüm bu normal doğum süreci içerisinde merak edilen unsur anne adayının ıkınarak aktif bir şekilde doğuma katıldığı toplam süre olabiliyor. Bu süre genellikle 40 dakika ile 60 dakika arasında değişir. Yani anne adayının 10 saat ya da 15 saat boyunca ıkınması gerekmiyor. Ikınma bebeğin doğum kanalına girmesinden sonra ihtiyaç duyulan bir eylemdir. Bununla birlikte doğum sırasında herhangi bir problemle karşılaşılması halinde bu sürenin uzayabileceğinin de altını çizelim.

İlginizi çekebilir –> https://www.saithalil.com/folik-asit/

Normal Doğum Sancısı Nasıldır?

Anne adayları normal doğum sancısını genellikle adet dönemlerinde yaşanan sancılara benzetiyor. Bu benzerliğin nedeni ise her iki durumda da sancının rahimden kaynaklanıyor olmasıdır. Bazı anne adayları ise sancıyı adet dönemlerinde ansızın yaşanan kramp hissine benzetebiliyor. Ancak doğumda sancı adet dönemlerinde yaşanandan farklı olarak çok daha geniş bir alana yayılıyor. Aynı zamanda kasıklarda düğümlenme şeklinde bir hisse neden olduğunu da belirtebiliriz.

Normal Doğum Riskleri Nelerdir?

Her anne adayında normal doğum nedeniyle ortaya çıkabilecek riskler aynı olmayabilir. Genel olarak riskleri şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Doğum sonrası yırtıklara bağlı perine ve vajina ağrısı
  • Doğum kesisine bağlı ağrı ve cinsel ilişkide zorluk çekme
  • Kısa süreli idrar kaçırma sorunları
  • Vajinal kas yırtıklarına bağlı gevşemeler
  • Bebeklerde komplikasyon gelişme riski

Normal Doğum Zor Mudur?

Elbette normal doğum yapmanın çok kolay olduğunu söylemek doğru olmaz. Ancak zorluk derecesi de her anne adayında aynı olmaz. Çoğul gebeliklerde doğum anne için biraz daha zorlayıcı olabiliyor. Bununla birlikte ilk gebeliklerde de doğum biraz daha zor olabilir. Ancak bazı gebeliklerde de doğum kısa zamanda tamamlanıyor ve anne adayının tahmininden çok daha az oranda bir zorlanma oluyor.

Normal Doğum Sonrası Nelere Dikkat Edilmeli

Her normal doğum sonrasında dikkat edilmesi gerekenleri şu şekilde sıralamak mümkündür:

  • Enfeksiyon riski nedeniyle hijyene maksimum düzeyde dikkat edilmelidir
  • Doktorun belirttiği süre boyunca spor ve egzersiz yapılmamalı
  • Doğum sonrası hafif kanama devam edebilir ve bu sürede tampon yerine ped kullanılmalı
  • Doktorun reçete ettiği ilaçlar düzenli olarak kullanılmalı
  • Sağlıklı ve dengeli beslenmeli

Konuyla ilgili sorularınızı yorum bölümüne yazabilirsiniz.

Diğer makalemiz –> https://www.saithalil.com/hamilelikte-sigara-kullanimi-ve-zararlari/