Menopoz nedir sorusuna ‘kadınlar için doğal bir geçiş dönemidir’ yanıtını verebiliriz. Kadınlar menopoz dönemini, gerekli tedavi desteğini aldıklarında çok daha rahat bir şekilde geçirebiliyor. Genel olarak adet kanamalarının olmaması, menopoz dönemi olarak değerlendirilir. Menopoz için kadınlarda üreme döneminin son bulmasıdır da diyebiliriz. Çünkü menopoz sonrasında hamile kalınması mümkün olmaz. Bu dönemde menopoz belirtileri ortaya çıktıktan sonra östrojen üretimi de azalmaya başlar ve doğal bir sonuç olarak yumurtalıklarda da küçülme meydana gelir.

Menopoz 3 farklı dönemde tamamlanır. Bu 3 dönem menopoz nedir konusunda değinilmesi gereken önemli bir faktördür.

  • Premenopoz dönemi
  • Menopoz dönemi
  • Postmenopoz dönemi

Elbette menopoz nedir konusu her 3 dönemi de kapsar. Premenopoz dönemi belirtilerin ilk kez ortaya çıktığı zaman başlar menopoz döneminde son bulur. Bu dönemde artık yumurtalıklarda folikül aktivitesi azalmaya başlamıştır. Bununla birlikte adet düzensizlikleri de görülmeye başlar ve kadınlar için de menopoz nedir konusu gündeme gelir. Menopoz dönemi son adet kanamasının meydana geldiği dönemdir. Postmenopoz dönemi ise menopozdan sonraki süreci kapsar. Postmenopoz döneminden söz edebilmek için kadınların en az 12 ay boyunca hiç adet kanaması yaşamamış olması gerekiyor.

Tıkla Öğren –> https://www.saithalil.com/plt-nedir/

Menopoz Belirtileri Nelerdir?

Yumurtalıkların aktivitelerini kaybetmeleri ve adet döngüsünün kesilmesi, menopoz nedir sorusuna verilebilecek en genel yanıtlardan biridir. Elbette bu dönemde kadınlarda bazı belirtiler de ortaya çıkmaya başlıyor. Ancak menopoz belirtileri her kadında aynı şekilde ya da aynı yoğunlukta görülmeyebilir. Kimi zaman belirtiler hafif düzeyde yaşanırken kimi zaman da kadınların günlük hayatını olumsuz etkileyecek bir düzeye ulaşabilir. Sonuç olarak menopoz nedir konusunda belirtilerin farklılık gösterebileceğini belirtmek gerekiyor.

En yaygın şekilde görülen menopoz belirtileri şöyledir:

  • Aniden gelen ve geceleri yoğunlaşan terleme şikayeti
  • Vücutta yanma hissi
  • Vajinal kuruluk olması
  • Ciltte kuruluk ve kuruluğa bağlı pullanma olması
  • Baş ağrısı ya da kas ağrıları
  • Sürekli yorgun ve halsiz hissetme
  • Sık idrara çıkma
  • İdrarı tutamama
  • Duygusal değişimler, sinirlilik ya da depresif olmak
  • Uyku ile ilgili çeşitli sorunlar yaşanması

Çoğu zaman belirtilerin menopoz yaşı ile ilgili olduğu düşünülse de bu semptomlar her yaşta görülebiliyor. Çünkü menopoza bağlı olarak ortaya çıkan vücuttaki değişimlerden kaynaklanıyor.

Tıkla Öğren –> https://www.saithalil.com/histerektomi-ameliyati/

Menopoza Girmeyi Etkileyen Faktörler Nelerdir?

Kadınların menopoz nedir konusunu ele alırken menopozu nelerin etkilediğini de bilmesinde fayda var. Çünkü pek çok unsur bu süreç üzerinde etkili olabiliyor. Bunların başında gelen ise genetik faktörlerdir. Beraberinde genital faktörlerin de menopoz yaşı üzerinde etkili olduğunu belirtebiliriz. Kadınlar psikolojik travmalara maruz kaldıklarında da erken dönemde menopoz belirtileri ile karşılaşabiliyor. Fiziki koşullar, yaşam koşulları, sigara kullanımı ve hastanın genel sağlık durumunun da menopoza girmeyi etkileyen faktörler arasında yer aldığını belirtmek gerekir.

Premenopozal Dönem Rahatsızlıkları Nelerdir?

Belirli bir yaşa gelen kadınların menopoz nedir sorusuna yanıt aradıkları dönem genellikle premenopozal dönem oluyor. Zira bu dönemde bazı sıkıntılar yaşanabiliyor ve kadınlar menopoz nedir sorusu ile birlikte yaşadıkları şikayetlerinin menopozdan kaynaklanıp kaynaklanmadığını da merak ediyor. Bu sıkıntıların menopoz yaşı ile ilgisinin olmadığını belirtelim. Premenopozal dönemde yaşanan menopoz belirtileri şöyle:

  • Adet döngüsünde düzensizlikler
  • Yumurtlamada azalma olması
  • Gün içinde ya da geceleri ateş basması
  • Aşırı terleme olması
  • Konsantrede güçlük çekme
  • Uyuyamama ya da sıklıkla uyanma
  • Nabızda artış
  • Baş ağrısı ya da baş dönmesi
  • Cinsel istekte azalma olması
  • Bitkin ve yorgun hissetme
  • Unutkanlık
  • İştahta artma
  • Asabi olma

Menopoz Sonrası Görülen Belirtiler Nelerdir?

Menopoz sonrasında neler olduğu da menopoz nedir konusuyla ilgili olarak merak ediliyor. Menopoza girme aşamasında görülen belirtiler, menopoz sonrasında da devam edebilir. Vajina, vulva ve üretrada küçülme olması menopoz belirtileri olarak ortaya çıkabildiği gibi menopozdan sonra da görülebiliyor. Ciltte ve ağızda hatta kimi zaman gözlerde kuruluk şikayeti ortaya çıkabiliyor. Cinsel isteksizlik artabiliyor ve aynı zamanda kilo artışı meydana gelebiliyor.

Bu belirtiler menopoz yaşı ile çok ilgili değildir. 45 yaşında ya da 50 yaşında menopoza girilmesi durumunda da belirtiler görülür. Çünkü vücutta menopozla birlikte yaşanan değişimler beraberinde bu tür sıkıntıları getirebiliyor. Sonuç olarak menopoz nedir konusu kadınlar tarafından menopoz sonrasında ortaya çıkan belirtiler ile birlikte ele alınmalıdır.

Tıkla Öğren –> https://www.saithalil.com/polikistik-over-sendromu/

Menopoz Nasıl Teşhis Edilir?

Sıklıkla merak edilen konulardan biri de menopoz nedir ile birlikte nasıl tanı konduğudur. Bunun için ileri tetkiklere ihtiyaç duyulmaz. Adet düzensizliği olduğunda vücudun FSH ve LH hormonları kan testi ile ölçülür. Şayet hormon seviyesi 40 pg/ml üzerindeyse menopoz yaşı gelmiş demektir ve menopoz tanısı konur. Bu değerin 25 ila 40 pg/ml arasında olması menopoz başlangıcı olarak kabul edilebilir ve menopoz belirtileri de ortaya çıkabilir. Bu nedenle menopoz nedir konusunda net bir tanıdan söz edebilmek için kan testinin yapılması gerekir.

Menopozda Cinsel Yaşam

Kadınlarda menopoz belirtileri ortaya çıkmış olsa da premenopoz döneminde gebelik oluşabilir. İstenmeyen gebelik durumunda korunma yöntemlerini bırakmamak gerekiyor. Ayrıca menopoz nedir konusunun ‘cinsel hayatın sona ermesi’ olarak değerlendirilmemelidir. Sadece vajinada kuruluk ya da vajinanın küçülmesinden kaynaklı olarak cinsel ilişkide ağrı olabilir. Bu konuda doktorunuza danışabilirsiniz. Kayganlaştırıcı kozmetik ürün kullanımı gibi yöntemlerle sorun ortadan kaldırılabiliyor. Kadınlar için menopoz nedir konusunun ‘cinselliğin bitmesi’, ‘yaşlanmanın başlangıcı’ gibi değerlendirilmemesi gerekir.

Menopozda Beslenme Nasıl Olmalıdır?

Öncelikle menopoz nedir konusunda kilo artışına dikkat çekmek gerekir. Metabolizmanın yavaşlamasından kaynaklı hızlı bir kilo artışı olabilir ve bu nedenle yüksek kalorili yiyeceklerden uzak durulmasında fayda olacaktır. D vitaminin normal seviyede tutulması ve E vitamini açısından zengin yiyeceklerin tüketilmesi de önem taşıyor. Bu nedenle menopoz nedir konusunda beslenme programını yeniden gözden geçirmek gerektiğini belirtelim. Osteoporozdan korunabilmek maksadıyla günde 1500 mg kalsiyum alımı gerekebilir. Tuz alımının kısıtlanması menopoz yaşı kaç olursa olsun büyük önem taşıyor. Bu dönemde düzenli egzersiz yapmak gerekebilir. Bu sayede menopoz belirtileri de hafifleyebilir ve kilo artışının önüne geçilebilir.

Menopozda Yapılması Gerekenler

Elbette menopoz yaşı kişi için kaç olursa olsun bu sürecin bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanı kontrolünde atlatılması gerekiyor. Bu nedenle düzenli olarak kontrollere gidilmelidir. Bununla birlikte menopoz belirtileri olarak ortaya çıkan çeşitli şikayetleri minimuma indirgemek de mümkün olabiliyor. Önerilen beslenme programını uygulamak, ihtiyaç doğması halinde psikolojik destek almak da menopoz döneminin daha konforlu geçirilmesini sağlar. Kadınların menopoz nedir konusunu ‘yaşamın doğal bir parçası’ olarak görmeleri psikolojik açıdan rahatlamalarına yardımcı oluyor.

Hormon Replasman Tedavisi Nedir?

Kimi zaman menopoz nedir konusuyla birlikte hormon replasman tedavisi de gündeme gelebilir. Bu tedavi östrojen hormonu takviyesini içerir. Osteoporoz ile kalp ve damar hastalığı riskini azaltmak amacıyla da uygulanabilen bu tedavi menopoz belirtileri üzerinde de etkili olabiliyor ve kimi zaman hastaların şikayetlerini azaltabiliyor. Geceleri yaşanan terleme, sıcak basması, çarpıntı, halsizlik gibi sorunların son bulması konusunda da hormon replasman tedavisinin etkili olabildiğini belirtebiliriz. Bu arada kemik kitlesini artırma konusu da menopoz nedir konusuyla birlikte değerlendirilmelidir. Bu tedavi kemik kitlesinde ilk bir yılda meydana gelen yüksek kayıp oranını düşürebiliyor.

Hormon Tedavisi Kimlere Uygulanmaz?

Her ne kadar hormon replasman tedavisi menopoz belirtileri üzerinde oldukça önemli sonuçlar doğurabiliyor olsa da maalesef her kadında bu tedavi uygulanamıyor. Örneğin yüksek tansiyon, şeker hastalığı, migren rahatsızlığı olan kişilerde tedavinin son derece titiz bir şekilde uygulanması gerekebiliyor. Rahminde myom olanlar, hiperlipidemi yaşayanlar, safra kesesinde taş olanlarda da tedavinin dikkatli bir biçimde uygulanması çok büyük önem taşıyor. Genel olarak aşağıdaki durumlarda hormon replasman tedavisinin uygulanamadığını belirtebiliriz:

  • Meme kanserinin mevcudiyeti ya da şüphesi
  • Rahim kanserinin mevcudiyeti ya da şüphesi
  • Henüz tanısı konamamış olan anormal kanamaların olması
  • Karaciğer hastalıkları yaşayanlar
  • Daha önce kalp krizi geçirmiş olanlar
  • Obezite durumu
  • Pıhtı atma olasılığı bulunanlar
  • Aşırı sigara içerenler
  • Varis sorunu yaşayanlar
  • Beyninde damar tıkanıklığı olanlar
  • Daha önce felç geçirmiş olanlar

Bunların dışında bazı spesifik durumlarda da menopoz sürecinde söz konusu tedaviden faydalanılamadığını belirtebiliriz.

Menopoz Ağrıları Nelerdir?

Baş ağrısı ya da kaslarda, kimi zaman da eklemlerde ağrı olması menopoz belirtileri arasında yer alıyor. Bu gibi durumlarda doktorunuza bilgi vermeniz halinde ağrı kesici ilaç reçete edilecektir. Bu sayede ağrıyı minimal seviyeye çekmek ya da tamamen ortadan kaldırmak mümkün olabiliyor. Ancak menopoz nedir konusunda kritik bir faktöründe altını çizmek gerekir. Bu dönemde vücudun herhangi bir yerinde yaşanan ağrıların menopozdan kaynaklandığı düşüncesine kapılmak ve normalize etmek doğru değildir. Mutlaka yaşanan ağrıların ciddiye alınması ve ilgili doktora başvurulması gerekiyor. Menopoza özgü bir ağrı durumu da yoktur. Sadece menopoz döneminde yaşanan bir ağrı sendromunun olduğundan söz edemeyiz.

Tıkla Öğren –> https://www.saithalil.com/bartholin-kisti/

Menopoz Dönemi Kaç Ay Sürer?

Tıpkı menopoz yaşı gibi menopoz dönemine dair de tek bir süreden söz etmek yanıltıcı olabilir. Kimi zaman menopozun yukarıda sıraladığımız 3 dönemi sadece birkaç yılda tamamlanırken kimi zaman bu süre 6 ila 8 yıla kadar da sürebiliyor. Elbette kadınlar menopoz belirtileri nedeniyle çeşitli sıkıntılardan kurtulmak istiyor ve bu dönemin bir an önce tamamlanmasını arzuluyor. Bu sayede şikayetlerin de ortadan kalkmasını istiyor.

Premenopoz sadece birkaç ay sürebildiği gibi bu süre birkaç yıla da uzayabiliyor. Menopoz sonrası yani son adet kanamasının yaşanmasından sonra geçen postmenopoz döneminden söz edebilmek için kadınların 12 ay adet görmemesi gerekiyor. Haliyle menopoz nedir konusunda en çok merak edilen unsurlardan biri olan menopozun kaç ay süreceğine dair net bir süreden söz edilemiyor.

Menopoz Yaşı En Geç Kaçtır?

Kadınlarda menopoz yaşı olarak net bir yaştan söz edilemez. Çünkü menopoza girme yaşı her kadında farklı olabiliyor. Genellikle 30 ila 58 gibi bir yaş aralığından söz edebiliriz. Ancak ortalama bir menopoz yaşı belirtmek gerekirse ülkemizde bu yaşın 45 olduğunu söyleyebiliriz. Menopoza girme yaşı çok fazla sayıda unsurdan etkilendiği için ülkelere göre de değişkenlik gösterebiliyor. Örneğin soğuk iklimlerde yaşayan kadınların menopoza daha erken girdikleri biliniyor. Aynı zamanda yaşam koşulları çok ağır olan kadınlarda da menopoz belirtileri çok daha erken dönemde ortaya çıkmaya başlıyor. Yetersiz ya da düzensiz beslenme gibi faktörler de bu konuda belirleyici bir unsur oluyor.

Tıkla Öğren –> https://www.saithalil.com/rahim-agzi-kanseri/

 

Detaylı bilgi için Özel Bahçelievler Kadın Hastalıkları ve Doğum Merkezimizi arayarak ulaşabilirsiniz.
Cep Tel: 0532 414 56 66
Ofis Tel: 0212 603 66 54
E-Mail: [email protected]