Kürtaj nasıl yapılır: Hastanın rızası ile uygulanan bir gebelik tahliyesi işlemidir. Kişinin 18 yaşından büyük olduğu durumlarda, kendi rızası alınarak kürtaj yapılabilir. Ancak evlilik durumunda mutlaka eş izni de gerekmektedir. 18 yaşından küçük olunan durumlarda gerekli kurumlardan ya da aileden izin alınması gerekmektedir. Kürtaj işlemi, gizli tutulmaktadır. 3. Şahıslar, bu konuyla ilgili bilgilendirilmemektedir. Kürtaj yalnızca 10. Hafta gebeliklerine kadar uygulanabilmektedir.

Bu haftadan büyük gebelikler, kanunen tıbbi bir gerekçe olmadığı sürece tahliye edilemez. Kürtaj işleminin yapılabilmesi için ilk olarak kan grubunun bilinmesi gerekir. Şayet Rn Negatif kan grubu söz konusu ise kan uyuşmazlığı için partnerin kan grubu da öğrenilmelidir. Kan uyuşmazlığının söz konusu olduğu durumlarda, kürtajdan sonraki 72 saat içerisinde uyuşmazlık iğnesi yani Anti-D ilaçı yapılmalıdır.

Kürtaj Aşamaları Nelerdir?

kürtaj aşamaları nelerdir

Kürtaj için hasta jinekolojik muayene masasına alınır. Ardından ultrasonografi ile kontroller yapılır. Şayet hastanın idrar torbası dolu ise boşaltması rica edilir. Ardından bel aşağısındaki kıyafetler ve çamaşırlar çıkarılır hasta jinekolojik muayene masasına yatar. Bu işlem için en uygun pozisyon lithotomidir. Yani, hasta jinekolojik muayene olur gibi bacaklarını özel kısımlara yerleştirilir. Ardından ultrason ile gebeliğin haftası ve büyüklüğü tespit edilir. Gebelik kesesi gözlemlenmesi önemlidir, aksi halde dış gebelik söz konusu olabilir. Bu sebeple ultrason kontrolleri oldukça önemlidir.

Kürtaj, genel ya da lokal anestezi ile uygulanabilir. Lokal anestezi uygulanacak ise rahim ağzının iki tarafına da ilaç verilir. Bu anestezi sayesinde; rahim ağzı özel bujilerle dilate edilir. Bu sayede hasta daha az ağrı duyar. Genel anestezi yönteminde ise ince bir katater ile damar yolu açılır ve anestezi uzmanı tarafından ilaç verilir.
Anestezi işlemi tamamlandıktan sonra vajinal spekulum yerleştirilir. Spekulum sayesinde rahim ağzı gözlemlenebilir. Ardından vajina ve rahim ağzı antiseptik solüsyonlarla temizlenir. Ardından rahim ağzı; tekdişilli denilen bir alet yardımıyla tutulur.

Bu sayede rahim düz bir hal alır ve kürtaj işlemi kolaylaşır. Rahmin düzleştirilmesinden sonra buji denilen araçlar ile rahim ağzı genişletilir. Bu işlemin tıbbi literatürde karşılığı dilatasyondur. Bu işlemden sonra karmen enjektörü denilen negatif basınç yaratan bir enjektöre uygulanan plastik kanüller, rahim ağzına uygulanır. Rahim boşluğuna ulaşılır. Enjektörün düğmesine basılması ile negatif basınç oluşturulur ve bunun ileri geri hareketler yapılması sağlanır. Bu sayede rahim içi temizlenir. Rahim içi tamamen temizlenene kadar işlem sürer.

Kürtaj hangi yöntemle yapılır?

kürtaj hangi yöntemle yapılır

Kürtaj işlemi, günümüzde vakum yöntemiyle uygulanmaktadır. Yukarıda bahsedilen kürtaj işlemi de vakum yöntemiyle rahmin temizlenmesi anlatılmıştır. Plastik enjektör ve ince plastik boru biçimindeki kanül aracılığı ile hamilelik, vakum sistemi ile rahimden tahliye edilir. Günümüzde en güvenli ve komplikasyon riski az yöntemdir. Bu sistemle yapılan kürtajlar yaklaşık olarak 10 dakikada tamamlanmaktadır.

Geçmişte kullanılan küret aletleri, keskin aletlerdi. Rahim delinmesi ve diğer yan etkilerin görülme riski daha fazla idi. Bu küretlerin ucu ile rahim kazınarak temizlenmekteydi. Bu sebeple de günümüzde yaygın olarak kullanılan bir yöntem değildir. Kürtaj işleminde dikkat edilmesi gereken en önemli nokta; işlemin güvenilir ve hijyenik bir ortamda uzman eller tarafından yapılmasıdır. Aksi halde yan etkiler ve görülebilecek komplikasyon riskleri artacaktır.

Kürtajdan sonra ilaç kullanımı

Kürtajdan sonra hastanın enfeksiyon riskini azaltması için bazı ilaçlar kullanması gerekir. Bir hafta sonra ise hastanın iyileşme süreci için kontrole gelmesi beklenir. Ancak aşırı ağrı ya da aşırı kanama söz konusu ise bir hafta beklenmeden doktora başvurulmalıdır. Kürtajdan sonra duş alınabilir. Ancak duşun ayakta alınması önerilir. Kürtajdan sonra kanama meydana gelebilir. Bunun için tampon kullanılmamalı, pedler tercih edilmelidir.

Kürtajdan sonra aşağıdaki durumlar:

  • Ateş 38 derecenin üzerine çıkmış ise,
  • Kürtajdan sonra durmayan ve artan kanama meydana gelirse,
  • Kürtajdan sonra kötü kokulu akıntı meydana gelirse,
  • Kürtajdan sonraki 5 gün boyunca kanama azalmazsa, doktora başvurulmalıdır.

Kürtaj İle İlgili Bilinen Yanlışlar Nelerdir?

Kürtaj işlemi plansız gebeliklerde bebek sahibi olunmak istenmediğinde gerçekleştirilen ve gebeliği sonlandırmayı hedefleyen bir operasyondur. Özellikle korunmasız cinsel ilişki yaşayan ve bebek sahibi olmayı amaçlamayan kadınların bu işlemden faydalanması, sık yaşanan durumlardan biridir. Toplumda kürtaj operasyonu hakkında çok fazla sayıda yanlış bilginin olduğunu ve maalesef internet ortamında da bu bilgilerin sıklıkla kadınların karşısına çıktığını söyleyebiliriz. Gebeliğin sonlandırılması için yapılan bu operasyon ile ilgili doğru bilgilere hemen göz atmanızı öneririz.

Kürtaj İşleminde En Çok Hangi Yöntem Kullanılır?

Eski dönemlerde kürtaj operasyonu, kazıma tekniği olarak da bilinen yöntemlerle gerçekleştirilirdi. Ancak günümüzde hem hekim hem de hasta açısından çok daha konforlu bir yöntem olan vakumlu aspirasyon tekniği ile gerçekleştiriliyor. Ters basınç tekniğinin kullanıldığı bu yöntemde operasyon dakikalar içerisinde tamamlanıyor. Diğer küretaj teknikleri ile kıyaslandığında risklerin de daha düşük olduğunu ve iyileşme süresinin daha kısa olduğunu da belirtelim. Ancak ilerlemiş olan gebelik haftalarında vakumlu aspirasyon yönteminin kullanılması mümkün olmaz. Bu gibi durumlarda daha farklı teknikler ile gebeliğin sonlandırılması sağlanır.

Kürtaj Olduktan Sonra Çocuk Sahibi Olur Muyum?

kürtaj sonrası çocuk sahibi

Halk arasında kürtaja ilgili bilinen yanlışlardan biri de kürtaj yaptıranların bir daha gebe kalamadığıdır. Elbette bu bilgi şehir efsanesinden ibaret ve asla gerçeği yansıtmıyor. Kürtaj işlemi kişinin haile kalma olasılığı üzerinde etkili olan bir operasyon değildir. Sadece gebeliği sonlandırmayı hedefler ve operasyon sırasında yumurtalıklara herhangi bir müdahalede bulunulmaz. Daha önce defalarca kürtaj yaptıran ve gebelik planlaması olduğunda rahatlıkla hamile kalan hastalarımızın da olduğunun altını çizelim.

Kürtaj yaptırmak, bir daha çocuk sahibi olamayacağınız anlamına gelmez. Hatta operasyondan kısa bir süre sonrasında korunmasız cinsel ilişkiye girilmesi halinde hamile kalınması mümkün olur. Bu nedenle hastalarımıza eğer çocuk sahibi olunması istenmiyorsa kürtaj sonrasında bir doğum kontrol yöntemini tercih etmelerini önermekteyiz. Bunun nedenle gebelik oluşma ihtimalidir ve hastanın gebelik planlamıyorsa yeniden hamile kalmasını önlemektir.

Düşük İlacı İle Gebeliğime Son Verebilir Miyim?

Düşük ilacı ile ya da herhangi bir ilaç ile gebeliği sonlandırmaya çalışmak son derece tehlikelidir. Elbette kürtaj işlemini kolaylaştırma özelliği olan bazı ilaçlar mevcut ancak bu ilaçların kesinlikle sadece doktor tarafından önerilmesi durumunda, belirtilen dozajda kullanılması gerekir. Zira bu durumda bile gebeliği sonlandırmak amacıyla kullanılan ilaçlar değildir. Sadece rahim ağzına ilaçların konması ve rahim ağzının yumuşamasının sağlanması, kürtajın daha kolay yapılmasının amaçlanması gibi durumlarda bu tür ilaçların kullanıldığını bilmeniz gerekiyor.

Sadece ülkemizde değil tüm dünya genelinde yalnızca ilaç kullanarak gebeliği sonlandırmayı sağlayan bir ilacın olmadığının altını çizelim. Böyle bir ilaç formüle edilmedi ve piyasada düşük yapmayı sağladığı yönünde lanse edilen ilaçların ya da bitki kürlerinin kullanılması doğru değildir. Bu tür bilgilere itibar etmemelisiniz, gelişigüzel ilaç kullanımı büyük tehlikeleri ve sağlık sorunlarını beraberinde getirir. Hamileliğe son vermenin tek yolu kürtaj işlemidir.

Kürtaj İşleminde Lokal Anestezi Uygun mu?

kürtaj lokal anestezi uygun mu

Kürtaj işlemi genel anestezi ile yapılabildiği gibi lokal anestezi ile de gerçekleştirilebilir. Hangi yöntemin tercih edileceğine kadın hastalıkları ve doğum uzmanı tarafından karar verilmelidir ve bu karar aşamasında çeşitli hususlar göz önünde bulundurulur. Gebelik haftası, kadının genel sağlık durumu, düşük ya da kanama gibi acil bir durumun mevcut olup olmadığına bakılır. Dolayısıyla kürtajın kesinlikle lokal anestezi ile ya da genel anestezi ile yapılması gereken bir işlem olmadığını, her iki anestezi yönteminin de tercih edilebileceğini belirtebiliriz.

Gebelik Testi Pozitif Çıkınca Kürtaj Olabilir Miyim?

Gebelik testi pozitif çıktığında hemen hamileliği sonlandırmak doğru olmayacaktır. Öncelikle doktor tarafından yapılan muayenede gebelik kesesinin ultrasonda görünmesi beklenmelidir. Bu sayede dış gebelik ihtimalinin ekarte edilmesi de mümkün olur. Gebelik kesesi görüldüğünde hemen kürtaj operasyonu için planlama yapılabilir. Ultrasonda gebelik kesesinin görülmesi için de beklenen adet döneminin üzerinden bir hafta kadar zaman geçmiş olması yani bir haftalık adet rötarı olmalıdır.

Kimi zaman testin pozitif çıkmasıyla birlikte gebeliğin hemen sonlandırılması talepleri olabiliyor. Ancak gebelik kesesi görülmeden kürtaj yapılması, bazı sakıncalar doğurabilir. Gebelik devam edebilir, rahim içinden tahliye edilmesi gereken parça gelmeyebilir. Kürtaj işlemine dair merak ettiğiniz sorular varsa yorum bölümüne yazabilirsiniz.

Kürtaj Sonrası Hamile Kalma

Kadınların kürtaj sonrasında hamile kalma konusunu çok fazla dikkate almaları gerekiyor. Oldukça kritik bir konudur ve bu konuda yanlış inanışlardan arınarak sadece bilimsel bulgulara itibar etmek gerekir. Elbette kürtaj işleminden sonra kadınların yeniden hamile kalması mümkündür ancak sağlıklı bir gebelik oluşması için kürtajdan sonra bir süre beklenmesi gerektiğini de unutmamalısınız. Bu konuya değinmeden önce kürtajdan ne kadar sonra hamile kalınabileceğini ele alalım.

Kürtajdan Kaç Gün Sonra Hamile Kalınır?

Kürtaj işleminden sonra kadınlarda ilk yumurtalama işlemden 2 ile 3 hafta sonrasında meydana gelir. Bu dönemde korunmasız cinsel ilişkiye girilmesi halinde hamile kalınması mümkündür. Fakat kritik unsur da bu noktada devreye giriyor. Kürtajdan sonra rahim henüz toparlanmadan yeniden hamile kalınması önerilmiyor. Neticede kürtaj işleminin cerrahi bir müdahale olduğunu unutmamak gerekir. Rahim kavitesinini bu cerrahi müdahale sonrasında iyileşmesi minimum 3 haftayı buluyor. Gebeliğin istenmiyor olması durumunda ve bu dönemde yeniden hamile kalınması halinde kürtaj işleminin tekrarlanması gündeme gelecektir. Bu da önerilen bir durum olmadığından öncelikle rahmin iyileşmesini beklemek, eğer gebelik istenmiyorsa cinsel ilişkide korunma yöntemlerini tercih etmek çok daha doğru bir tercih olacaktır.

Kürtaj işleminin psikolojik boyutunun da olduğunu göz ardı etmemelisiniz. Kısa bir zaman dilimi içerisinde iki defa kürtaj yapılması sadece fiziksel anlamda değil psikolojik anlamda da sıkıntılı olabilir. Dolayısıyla gebelik istendiğinde, dokulardaki iyileşme de tamamlandığında hamile kalınması daha doğru olur.

Kürtajdan Sonra Hamile Kalmak Daha mı Kolay?

kürtaj sonrası hamile kalmak kolay mı

En sık gündeme gelen konulardan biri de kürtaj işleminden sonra hamile kalmanın kolaylaşıp kolaylaşmadığıdır. Halk arasında bu konuda çok fazla yanlış bilgi var. Kürtaj işlemi hamile kalmayı kolaylaştıran bir operasyon değildir. Bu yönde herhangi bir bilimsel bulgu yok. Gebeliğin sonlandırılması için yapılan bu operasyondan sonra rahim kendini yeniliyor. Bu yenilenme sürecine dokular da dahil oluyor. Bu durumun gebe kalmayı kolaylaştığına inanılıyor olsa da bu bilginin gerçeği yansıtmadığını belirtmeliyiz. Elbette kürtaj, gebe kalmayı kolaylaştırmadığı gibi zorlaştırmaz çünkü hamile kalma olasılığı üzerinde belirleyici olan bir operasyon değildir.

Kürtaj Sonrası Hemen Cinsel İlişki Neden Sakıncalı?

Kürtajdan sonra yaklaşık olarak 2 hafta boyunca cinsel ilişkiye girilmemesi gerekiyor. Bunun nedeni ise yapılan müdahale nedeniyle rahim ağzının bu zaman diliminde açık olmasıdır. Aynı zamanda kanama da devam eder ve cinsel ilişkiye girilmesi halinde enfeksiyon riski ciddi düzeyde yükselir. Kürtajdan sonra rahim enfeksiyonu problemi ise ileride gerçekleşecek olan gebelikler için riskli bir durumdur.

Kürtajdan Sonra Hamile Kalmak İçin Ne Kadar Beklemeli?

Bu sorunun yanıtını iki farklı açıdan ele almak gerekiyor. Öncelikle rahmin iyileşmesi, yeniden adet düzeninin oluşması için yani fiziksel anlamda bir zamana ihtiyaç duyulur. Kürtajdan sonra en az 1 – 1,5 yıl boyunca yeniden gebe kalınması önerilmiyor. Diğer açıdan ele alacak olursak kadınların kürtajdan psikolojik anlamda olumsuz etkilendiği gerçeği karşımıza çıkıyor. İkinci kez kürtaj olmak zorunda kalınmaması için kadınların gebelik için kendini hazır hissetmesini beklemek gerekir. Bu süre ise kişiden kişiye değişir.

Kürtajdan Sonra Adet Olmadan Hamile Kalmak

Kürtaj işleminin adet olana kadar gebeliğe karşı koruduğu da halk arasındaki yanlış bilgilerden biridir. Henüz ilk adet kanaması gerçekleşmeden de hamile kalınabilir. Kürtajdan sonra ilk adet kanaması işlemden 4 ya da 6 hafta sonrasında gerçekleşir. Eğer bu zaman zarfında kanama olmadıysa mutlaka doktorunuzla irtibata geçmelisiniz. Kürtaj sonrası yumurtlama ise işlemden 2 ile 3 hafta sonrasında olur. Bu dönemde cinsel ilişkiye girilirse gebelik oluşabilir ve haliyle ilk adet kanaması gerçekleşmeden hamile kalınması mümkündür. Kürtaj yaptıran kadınların korunmasız cinsel ilişkiye girseler dahi birkaç yıl hamile kalamayacağı asla doğru bir bilgi değildir.

Kadınların kürtaj sonrasında adet kanaması sandıkları kanama aslında kürtajdan kaynaklanan kanama da olabilir. Bu iki kanama bazı açılardan benzer özelliktedir ve bu nedenle kanama meydana geldiğinde adet döneminin yaşandığı sanılabilir. Beklenmesi gereken durum, adet kanamasının gerçekleşmesi değildir. İlk adet kanaması meydana gelse bile rahim içi dokular henüz tam olarak iyileşmemiş olabilir. Bu nedenle hem gebelik planlaması hem de cinsel ilişki konusunda doktorunuzun belirlediği tarihleri dikkate almanız daha doğrudur.

Kürtajın Yasal Boyutu Nedir?

Kürtaj işlemi istenmeyen gebeliklerin sonlandırılması için yapılıyor ve dünyanın pek çok ülkesinde olduğu gibi Türkiye’de de bu işlem çeşitli yasalarla düzenlenmiş durumdadır. Türkiye’de kürtaj işlemi tamamen yasak değildir ancak gebeliğin 10. haftasına kadar yapılmasına müsaade edilir. 10 haftalık gebelikten daha büyük olan hamileliklerde kürtaj işleminin yapılması kanunlarla yasaklanmış durumdadır. Sadece bazı durumlarda sağlık kurulunun da onay vermesi durumunda 10 haftalık gebelikten daha büyük gebeliklerde kürtaj yapılabilir.

Türkiye’de Kürtajın Yasal Boyutu Nedir?

Türkiye’de kürtaj işlemi yasal düzenlemelere tabi olan bir operasyondur. Kadının kürtaj yaptırabilmesi için 18 yaşından büyükse ve evli değilse kendi rozası yeterli olurken evli olan kadınlarda eşin de rızası aranır. 18 yaş altında olan kadınlarda ise ebeveyn izni gereklidir. 16 yaş altında lan kadınların kürtaj yaptırması için resmi merciler tarafından yapılan değerlendirme sonrasında mahkeme kararı aranır.

İlaçla Gebelik Sonlandırmak Mümkün mü?

İlaç kullanarak gebeliğin sonlandırılması mümkün olmamakla birlikte son derece tehlikelidir. Düşük yapmayı sağlayan bir ilaç bulunmuyor ve bu yönde lanse edilen ilaçların kullanımı ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Sadece hekim onayı ile kullanılan ve kürtajın daha kolay yapılmasını sağlayan bazı ilaçlar mevcuttur. Ancak bu ilaçlar tek başına gebeliği sonlandırmaz. Hamileliği sonlandırmanın yolu sadece kürtaj operasyonudur.

Evlilik Dışı Kürtaj Yasal mı?

Kürtaj işlemi hakkında halk arasında pek çok yanlış bilgi var ve bunlardan biri de evlilik dışı kürtaj işleminin yapılamadığı yönündedir. Elbette bekar olan kadınlar da kürtaj yaptırabilir, kürtaj için mutlaka kadının evli olması koşulu aranmaz. Kadın evli değilse ve 18 yaşından büyükse sadece kendi beyanı kürtaj işleminin yapılması için yeterli oluyor. Kadının kendi rızasını belirttiği onay belgesi dışında herhangi bir belge de istenmez. Kürtaj işleminde gizlilik esasının da olduğunu belirtmek gerekiyor. Mahkeme kararı olmadığı müddetçe kadının kürtaj yaptırdığı bilgisi üçüncü kişiler ve taraflar ile paylaşılmaz.

18 Yaş Altı Gebelik Sonlandırma

18 yaş altında olan kadınların kürtaj yaptırması için sadece kendilerinin beyanı ve rızası yeterli olmaz. Ebeveynlerinin de kürtajın yapılmasına onay vermesi ve rızalarının olduğuna dair belge imzalamaları gerekir. Ülkemizde geçerli olan yasalar kapsamında reşit olmayan kadınların kendi talepleri ile kürtaj yaptırmaları söz konusu olamaz. Bu durum 17 yaşında olan kadınlar için de geçerlidir. Kadının yaşı 16 ve altındaysa bu durumda kürtaj yaptırmak için ebeveyn onayı da yeterli olmuyor. Durum adli mercilere bildiriliyor ve kürtaj işleminin yapılabilmesi için mahkeme kararı gerekiyor. Bu prosedür çerçevesinde 18 yaş altında gebeliğin sonlandırılması mümkün olabiliyor.

17 Yaşında Kürtaj Yasak mı? Aileye Haber Verilir mi?

Kadının 17 yaşında olması durumunda kürtaj işlemi gebeliğin 10. Haftası geçmediyse yapılabilir. Fakat işlemin yapılması için kadının ailesinin onay vermesi gerekiyor. Ebeveyn onayı olmadan, sadece kadının beyanı ile kürtajın yapılması mümkün olmaz. Eğer 17 yaşındaki kadın evliyse eşinin de ıslak imzalı onay vermesi gerektiğini de ekleyelim. 17 yaşında ve evli olan kadınların kürtaj yaptırması için ebeveyn onayı yeterli olmuyor. Aileye haber verilir mi konusu da önemini kaybediyor çünkü aileden direkt olarak onay belgesi istendiğinden ailenin haberdar olmaması mümkün değildir.

10 Haftayı Geçen Gebeliklerde Neler Yapılır?

Gebeliğin 10 haftayı geçmiş olması durumunda kürtaj yapılması sadece bazı spesifik durumlarda mümkün olabilir. Bu spesifik durumların başında ise fetüsün anne karnında, hamileliğin herhangi bir döneminde hayatını kaybetmiş olması geliyor. Anne adayında bazı kronik hastalıkların bulunması, hamilelik döneminde anne adayının hayatını tehlikeye sokan bir durumun gelişmesi durumunda hekim heyetinin kararı ve onayı ile kürtaj yapılabilir. Fetüsün doğduktan sonra hayatını devam ettiremeyecek düzeyde anomalilere sahip olması halinde de kürtajın 10 haftalık gebelik sonrasında yapılabildiğini söyleyebiliriz. Ancak sıraladığımız tüm bu durumların test ve tetkikler ile doğrulanmış olması gerektiğini de unutmamalısınız.

Kürtaj Herkese Yapılır mı?

Yasal düzenlemeler çerçevesinde kalmak kaydıyla kürtaj işlemi herkese yapılabilir. Kürtaj yapılabilmesi için mutlaka belirli koşullara uygun olmak gerekmiyor. Ancak 10 haftalık bir sürenin olduğunu, kadının yaşına ve evli olup olmadığına bağlı olarak bazı onay belgelerine ihtiyaç duyulduğu konusu da unutulmamalıdır. Kürtajın yasal boyutu hakkında sorularınız varsa yorum bölümüne yazabilirsiniz.

 

Detaylı bilgi için istanbul tüp bebek ve kadın sağlığı merkezimizi arayarak ulaşabilirsiniz.
Cep Tel: +90532 414 56 66
Ofis Tel: +90212 603 66 54
E-Mail: [email protected]