Kolposkopi vücudun alt genital sisteminin detaylı bir şekilde incelenmesi gerektiğinde kullanılan ve son derece güçlü bir ışık kaynağına sahip olan mikroskoptur. Ancak halk arasında yapılan kolposkopik inceleme işlemi de bu isimle adlandırılıyor. Bu detaylı inceleme genellikle serviks, vajen, vulva ve perinal bölgede meydana gelen lezyon oluşumlarını gözden geçirmek amacıyla gerçekleştiriliyor.

Ancak bununla birlikte tedavinin planlanabilmesi bakımından da söz konusu incelemenin yapılması gerekebilir. Kadınlar kolposkopinin acı verip vermediğini de merak edebiliyor. Bu konuda bilgi aktarmadan önce söz konusu işleme neden ihtiyaç duyulduğu konusunu biraz daha detaylı bir şekilde ele alalım.

Kolposkopi Neden Yapılır?

Öncelikle kolposkopi işleminin sadece tek bir nedene bağlı olarak yapılmadığını belirtmek gerekiyor. İnfamatuvar yapıda olan lezyonların, halk arasında ‘siğil’ olarak adlandırılan kondilomların, polip ya da kanser öncüsü olan lezyonların ayrıntılı biçimde gözlenmesi gerektiğinde bu işle uygulanıyor. Bununla birlikte şu durumlarda da bu detaylı incelemeye gereksinim doğabilir:

  • Smear (pap) testi normal çıkmadığında sonucu değerlendirmek
  • HPV testi pozitif çıkan hastaların durumunu incelemek
  • Hamilelik döneminde smear testinin anormal çıkması durumunda bir değerlendirme yapmak
  • Lezyonların tedavi öncesinde ayrıntılı şekilde değerlendirilmesi

Kadınlar arasında en yaygın şekilde görülen kanser türlerinden biri de ahim ağzı kanseridir. Bu kanserin erken dönemde tespit edilebilmesi için de bu işleme ihtiyaç doğuyor. Bu gibi durumlarda bazı hastalar için endoservikal küretaj yapılması ve doku örneği alınması da gerekebiliyor. Bu doku örneği patolojik incelemeye gönderiliyor ve sonucuna bağlı olarak gerekli tedavi seçenekleri değerlendiriliyor.

Bilgin olsun –> https://www.saithalil.com/rahim-agzi-kanseri/

Kolposkopi Nasıl Yapılır?

Konuya dair en çok merak edilenlerden biri de kolposkopi işleminin nasıl yapıldığı oluyor. Bu işlemden önce genel ya da lokal anestezi uygulanmasına gerek duyulmuyor. Hastanın jinekolojik muayene masasına sırt üstü yatması isteniyor ve sonrasında vajina girişine jinekolojik muayenelerde kullanılan alet yerleştiriliyor. Bu aletin kullanılmasının amacı rahim ağzının hekim tarafından daha net bir şekilde görüntülenebilmesidir. Rahim ağzı özel bir solüsyonla temizleniyor ve yine özel olarak hazırlanan bir sıvı sürülüyor.

Bu sıvı sayesinde sorunlu olan dokuların beyaz rengini alması sağlanıyor. Yapılan işlemde doktor tarafından incelenen dokular da işte bu beyaz renkte olanlardır. Yapılan inceleme esnasında problemli bir doku tespit edilmesi durumunda servikal biyopsi işlemi yapılabilir. Bu işlemde sorunlu olduğu tahmin edilen dokudan son derece küçük bir parça alınır ve patolojik incelemeye gönderilir. Yapılan kolposkopik inceleme bu sayede tamamlanır.

Kolposkopi İşlemi Ne Kadar Sürer?

Yapılacak kolposkopi işlemi için hastaların iş hayatına ara vermesine gerek olmaz. Çünkü bu işlem klinik ortamda ya da evde istirahat etmenizi gerektirmiyor. Sadece 30 dakika içerisinde tamamlanan bir işlem olduğunu belirtebiliriz. Şayet doktorunuz tarafından gerekli görülmesi durumunda endoservikal küretaj işlemi yapılırsa bu işlem sonrasında da hemen günlük hayatınıza dönmeniz mümkün olacaktır. Çünkü bu işlemin de istirahati gerektirecek bir boyutu yoktur.

İlgini çekebilir –> https://www.saithalil.com/hpv-virusu-nedir-nasil-tedavi-edilir/

Kolposkopik Biyopsi Ne Demektir?

Hastanın genital bölgesinin kolposkopi ile incelenmesi esnasında patolojik değerlendirme ve inceleme için doku örneğinin alınması, kolposkopik biyopsi adını taşıyor. Hangi durumlarda bu işleme ihtiyaç duyulabileceğini ise şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Muayene sırasında normal olmayan bir durumun tespit edilmesi
  • Hastanın smear pap testinde ASCUS, CİN 1, CİN 2, CİN 3, LSİL, HSİL ya da AGUS çıkması
  • HPV’li hastanın smear sonucunda anormal bir durumunda tespit edilmesi
  • Smear testlerinde sıklıkla iltihaplanma ve enfeksiyon tespit edilmesi

Kanser öncüsü olarak değerlendirilen lezyonların mevcudiyeti durumunda da servikal biyopsi işleminin yapılması gerekebilir. Alınan doku örneğinin patolojik değerlendirmesi 1 gün ile 5 gün arasında değişen bir zaman içerisinde tamamlanır. Sonrasında bu sonuç kadın hastalıkları ve doğum uzmanı tarafından incelemeye alınır. Gerekli tanı  konarak tedaviye başlanabilir ya da daha ileri tetkiklerin yapılmasına ihtiyaç duyulabilir.

Servikal Biyopsi Nedir?

Kimi zaman hastanın dokularında şüpheli bazı durumlar tespit edilir. Bu durumda dokudan küçük bir parça alınması gerekiyor ve bu işlem de servikal biyopsi olarak adlandırılıyor. Doku örneğinin alınmasının amacı ile patolojik açıdan dokunun incelenmesi ve değerlendirilmesidir. Serviks kanserine dair bir şüphenin görülmesi durumunda bu işlemin mutlaka yapılmasına gereksinim olur. Doku örneğinin alınması durumunda rahim ağzının çok kısa bir sürede eski halini aldığını belirtebiliriz. Bu işlem hamile kalmaya ya da ileride vajinal doğum yapmaya engel olmaz.

Okumalısın –> https://www.saithalil.com/smear-testi-nedir-nasil-yapilir/

Kolposkopi Patoloji Sonuçları

Elbette kolposkopi sonrasında alınan doku örneklerinin patolojik anlamda incelenmesi çok büyük bir önem taşıyor. Çünkü bu inceleme sayesinde hastanın durumu ile ilgili detaylı bilgiye ulaşılabiliyor ve bu bilgiler ışığında tanı konması, tedavi seçeneklerinin en doğru şekilde belirlenmesi de mümkün olabiliyor. Hastaya endoservikal küretaj yapılması durumunda da sonuçlar “normal” ya da “anormal” şeklinde değerlendirilebilir. Hastanın durumunda bağlı olarak bir süre düzenli muayene ve smear testi yaptırılmasına yönelik bir takip uygulanabilir.

Eğer patolojik değerlendirme sonrasında bir anormalliğe rastlanırsa bu durumda tedavi seçeneklerinin değerlendirilmesi gerekiyor. Tedavi ise LEEP işlemi olabildiği gibi lezyonun dondurulmasına ya da yakılmasına yönelik olabilir. Konizasyon olarak adlandırılan tedavi de seçenekler arasında yer alıyor.

Kolposkopi Sonrası Nelere Dikkat Edilmelidir?

Basit bir işlem olsa da kolposkopi sonrasında bazı unsurlara dikkat edilmesi gerekiyor. En çok dikkat edilmesi gereken unsur da enfeksiyon riskidir. Şayet hastaya servikal biyopsi yapıldıysa sadece birkaç gün süren ve lekelenme şeklinde olan kanama gayet normal bir durumdur. Fakat kanamanın daha fazla olması, kötü kokulu vajinal akıntı ya da yüksek vücut ateşi gibi durumlarda mutlaka doktorunuza bilgi vermelisiniz. Bununla birlikte dikkat edilmesi gereken unsurları şu şekilde sıralayabiliriz:

  • İşlemi takiben 15 gün boyunca deniz, havuz, hamam, sauna ve benzer ortamlardan uzak durulmalıdır
  • İşlemin yapıldığı gün ve sonraki 15 gün cinsel ilişkiye girilmemelidir
  • Doktor tarafından reçete edilen ilaçlar düzenli olarak muntazam şekilde kullanılmalıdır
  • Kanama durumunda tampon kullanılmamalıdır. Bunun yerine hijyenik ped kullanılmalıdır

Kolposkopi Fiyatı Ne Kadar?

Hastalar çoğu zaman kolposkopi fiyatları hakkında da bilgi sahibi olmak isteyebiliyor. Ancak bu işlemin hangi doktor tarafından yapıldığı, doktorun deneyimi, işlem sırasında biyopsi yapılıp yapılmayacağı gibi çeşitli faktörlerin fiyatı da etkilediğini unutmamak gerekiyor. Bu nedenle sizlere bir fiyattan hatta fiyat aralığından söz etmek bile yanıltıcı olabilir. Genel olarak ise fiyatların bütçeyi zorlayan rakamlardan oluşmadığı şeklinde bir bilgi aktarabiliriz.

Tıkla öğren –> https://www.saithalil.com/rahimde-polip/

Kolposkopi İşlemi Acı Verir mi?

Elbette kolposkopi işlemi acı vermiyor ve işlem öncesinde lokal ya da genel anesteziye ihtiyaç duyulmaması da bundan kaynaklanıyor. Hasta açısından gayet konforlu bir süreç eşliğinde incelemenin tamamlandığını söyleyebiliriz. Kolposkopik incelemenin ardından da hastanın ağrı ya da acı hissetmesi mümkün olmaz.

Sadece doku örneği alınması durumunda, dokunun hangi bölgeden alındığına bağlı olarak çok hafif düzeyde bir ağrı hissi oluşabilir. Bu da birkaç gün içerisinde kendiliğinden ortadan kalkar ve bu nedenle ağrıya ya da acıya müdahale edilmesine gerek olmaz. Kolposkopi incelemesine dair sorularınızı yorum bölümüne yazabilirsiniz.

 

Detaylı bilgi için Özel Bahçelievler Kadın Hastalıkları ve Doğum Merkezimizi arayarak ulaşabilirsiniz.
Cep Tel: 0532 414 56 66
Ofis Tel: 0212 603 66 54
E-Mail: [email protected]