Klomen nedir konusu özellikle çocuk sahibi olmayan kadınları yakından ilgilendiriyor. Yumurtaları uyaran ve döllenmeye hazır hale gelmesine yardımcı olan bu ilaç gebeliği kolaylaştırmak amacıyla kullanılıyor. Kısa süreli olarak kullanıldığından vücuda bir zarar vermiyor ve mutlaka doktor kontrolünde kullanılması gerekiyor. Günümüzde klomen tedavisi ile hamile kalan kadınların sayısının bir hayli fazla olduğunu söyleyebiliriz.  Halk arasında yumurta çatlatma ilacı ya da yumurta ilacı gibi isimlerle de anılan bu ilaç genel olarak yumurta rezervi düşüklüğü durumunda da devreye girebiliyor.

Klomen Nasıl Kullanılır?

Klomen konusunda araştırma yapan ve klomen nedir sorusunun yanıtı arayan tüm kadınların bilmesi gereken öncelikli husus, bu ilacın kesinlikle doktorun önerdiği şekilde ve dozajda kullanılması gerektiğidir. Genellikle günde 1 adet alınan ve 5 günlük süre sonrasında kesilen bu ilaç yumurtanın ideal büyüklüğe erişmesine yardımcı oluyor. Ancak bazı kadınlarda 1 adet değil günde 2 adet yani 100 mg alınması da gerekebiliyor. Bu nedenle klomen nedir ya da nasıl kullanılmalı gibi soruların yanıtlarının mutlaka doktorunuz tarafından verilmesi gerekiyor.

5 günlük süre de 6 ya da 7 güne uzayabilir. Dolayısıyla klomen tedavisi de kişiye göre süre ve dozaj bakımından değişiklik gösterebilir. Yumurtanın uyarılması amacıyla uygulanan bu tedavi kapsamında hastaya yumurta çatlatma ilacı da uygulanabiliyor. Yumurtanın çatlamasını sağlayan bu ilacın ardından cinsel ilişki önerilir ve böylelikle gebelik elde edilebilir.

Sperm testi nasıl yapılır? aşağıdaki linkten okuyabilirsiniz:
Tıkla –> Sperm testi

Klomen Neden Kullanılır?

Gebeliğin oluşması için öncelikle yumurta rezervinin olması ve yumurtanın çatlamaya hazır büyüklüğe erişmesi gerekiyor. İşte bu noktada devreye klomen nedir sorusu giriyor. Bu ilaç yumurtalıkları uyarma ve teşvik etme özelliğine sahiptir. İlacın alımı ile birlikte bazı hormonlar yumurtanın büyümesini sağlar ve böylelikle gebeliğin ilk aşaması olan döllenme için ilk adım da atılmış olur. Yani klomen nedir konusu aslında sağlıklı bir gebeliğin ilk aşamasını kapsar.

Yumurtanın sperm hücreleri ile buluşmasından önce yumurta çatlatma ilacı uygulanır. Bu sayede kadın üreme hücresi yani yumurta döllenmeye hazır bir form kazanır ve sperm hücreleri ile buluşabilir. Sonuç olarak klomen tedavisi ile elde edilmek istenen döllenme öncesinde yumurtanın olması gereken büyüklüğe erişmesidir. Elbette bu tedavi ile % 100 gebelik oluşacağı şeklinde bir vaatte bulunulamaz.

Klomen Tüp Bebek Tedavisinde Nasıl Kullanılır?

Tüp bebek tedavisine ihtiyaç duyan kadınlar için de klomen nedir konusu önem taşıyor. Kadınlarda özellikle yumurta rezervi düşüklüğü durumunda gebelik oluşamıyor. Bazen de yumurta tembelliği bu soruna neden olabiliyor ve sonuç olarak gebelik için önemli olan bu ilk adım gerçekleşemiyor. Oysa klomen kullanımı embriyo transferinden önce yumurtanın büyümesini sağlayabiliyor ve yumurta çatlatma ilacı ile çatlatılarak döllenmenin gerçekleşmesi sağlanabiliyor. Tüp bebek tedavisinde de bu ilacın önemli bir oranda kullanıldığını söyleyebiliriz.

Klomen ile Kolay Gebe Kalınır mı?

Klomen kullanımının asıl amacı zaten gebeliği kolaylaştırmaktır. Zira klomen nedir ya da gebeliği kolaylaştırır mı konularında yapılan araştırmalar da gebelik hedefine ulaşma arzusunda olan kadınların önceliği oluyor. Fakat klomen nedir konusunda önemli ve kritik bir detayın altını çizmek gerekiyor. Bu ilacı asla gelişigüzel kullanmamalısınız. Doktor kontrolünde ve doktor önerisiyle kullanılması gereken bir ilaç olduğunu asla unutmayın.

Aynı zamanda yumurta çatlatma ilacı da yine doktor kontrolünde kullanılması gereken ilaçlardan biridir. Özel olarak formüle edilen bu ilaç yumurtaları uyararak büyümesini sağlıyor ve klomen tedavisi kapsamında yumurtanın çatlatılması ile döllenmenin gerçekleşmesi de kolaylaşıyor. Tedavi genel anlamda gebe kalmayı bu yolla kolaylaştırıyor da diyebiliriz.

Önerdiğimiz diğer makalemiz:
Tıkla –> Kısırlıkta erkek faktörü

Klomen En Fazla Kaç Ay Kullanılır?

Doktorunuz tarafından farklı bir süre belirtilmediyse klomen sadece 5 gün kullanılan bir ilaçtır. Bu nedenle klomen nedir konusunu değerlendirirken bu ilacın aylarca kullanılan bir ilaç olmadığını da bilmenizde fayda var. 5 günlük kullanımın ardından yumurta çatlatma ilacı uygulanarak tedavi tamamlanıyor. Ancak başarı elde edilmemesi yani gebelik oluşmaması durumunda tedavinin tekrarlanması da mümkündür. Çünkü klomen tedavisi sadece tek bir kez uygulanabilen tedavilerden biri değildir. Bu durumda doktorunuz yeniden bu ilacı içmenizi sizden isteyecek. Doz aşımı yapmadan ve istenen süreden daha uzun süre kullanmadan ilacı almanız gerekebilir.

Klomen Güvenli Bir İlaç mıdır?

Elbette klomen nedir konusunda ilacın etkileri ya da güvenli olup olmadığı da merak ediliyor. Her ilacın bazı yan etkileri olabilir. Fakat klomen tedavisi için kullanılan bu ilacın yan etkilerinin olması güvenli olmadığı anlamına gelmiyor. Ülkemizde ve dünyada yaklaşık olarak 60 yıldır kullanılan bu ilaç ile çok sayıda çift ebeveyn olma hayaline kavuştu. Vücuda kalıcı bir zarar vermeyen bu ilaç ile hamile kalanların sayısının gün geçtikçe arttığını da söyleyebiliriz. Aynı şekilde yumurta çatlatma ilacı da vücuda ciddi zararlar veren bir ilaç değildir ve güvenle kullanılabilir.

Klomen Yan Etkileri Nelerdir?

Kadınların klomen nedir ve yan etkileri nelerdir konusunda da bilgi sahibi olmak istemesi gayet normaldir. Yan etkilerin her kadında ortaya çıkmadığını ve aynı zamanda yan etkilerin şiddetinin de herkese aynı olmayabildiğini belirtebiliriz. İlacın alımının kesilmesi ile birlikte yan etkiler de kendiliğinden ortadan kalkıyor. Genel olarak klomen tedavisi kapsamında kullanılan ilacın yan etkilerini şu şekilde özetleyebiliriz:

  • Yumurtanın olması gerekenden daha fazla büyümesi
  • Karında sıvı toplanması
  • Kasıklarda, karında ya da her iki vücut bölgesinde ağrı olması
  • Memelerde dolgunluk hissi, gerginlik hissi ya da hafif sızı
  • Bulanık görme gibi bazı görme problemleri
  • Damarlarda genişlemeye bağlı olarak ortaya çıkabilen kızarıklıklar
  • Baş dönmesi
  • Ateş basması ya da aşırı bunalma hissi
  • Mide bulantısı ve kusma
  • Lekelenme şeklinde kanama

Bu belirtilerin sadece biri ortaya çıkabildiği gibi tamamı da aynı hastada görülebilir. Ancak ilacın vücuttan tamamen atılmasının ardından yan etkiler de ortadan kalkacağı için endişe etmeye gerek olmaz.

Klomen Tedavisi Adetin Kaçıncı Günü Başlanır?

Doktorunuz tarafından farklı bir tarih belirtilmediği müddetçe klomenin adet başladıktan sonraki ikinci ya da üçüncü günde alınmaya başlanması gerekiyor. Elbette klomen nedir konusunda sıklıkla değindiğimiz gibi ilaca başlama tarihinizi doktorunuz belirleyecektir. Ardından 5 günlük süre sonunda ultrasonografi ile yumurtanın ideal büyüklüğe erişip erişmediği kontrolden geçirilir. Ulaşmış olması halinde ise yumurta çatlatma ilacı enjeksiyon yolu ile hastaya uygulanır ve bununla birlikte klomen tedavisi de tamamlanmış olur.

Klomen İle Hamile Kalma Oranı Nedir?

Kimi zaman klomen nedir konusunda hastaların asıl bilmek istediği hamile kalma oranları olabiliyor. Bu tedavi kesinlikle gebelik elde edileceği anlamına gelmez. Ancak klomen tedavisi uygulanan kadınların % 80’inin hamile kaldığı da yapılan araştırmalar ile elde edilen bilgiler arasında yer alıyor. Sağlıklı bir gebelik sürecinin oluşması sadece döllenmenin meydana gelmesinden ibaret değildir. Embriyonun rahim duvarına yapışması ve sağlıklı bir şekilde gelişimin devam etmesi gibi süreçlerde klomen ilacının bir etkisi olmaz. Yani gebeliğin oluşması ile birlikte ilacın etkisi de son bulur. Dolayısıyla klomenle hamile kalınması mutlaka sağlıklı bir gebelik süreci yaşanacağı anlamına da gelmiyor.

 

Detaylı bilgi için Özel Bahçelievler Kadın Hastalıkları ve Doğum Merkezimizi arayarak ulaşabilirsiniz.
Cep Tel: 0532 414 56 66
Ofis Tel: 0212 603 66 54
E-Mail: [email protected]