Kegel egzersizi mesane başta olmak üzere vücudun vajina, rahim ve rektum bölgelerinin çok daha iyi çalışmasını hedefleyen ve aynı zamanda vajina kaslarının toparlanmasına yardımcı olan bir egzersiz türüdür. Özellikle idrar kaçırma tedavisi olarak da uygulanabilen bu egzersiz sayesinde idrar ya da dışkı yaparken kullanılan organların kısa zamanda güçlenmesi mümkün olabiliyor. Herkesin son derece kolay bir şekilde uygulayabileceği bu egzersiz için uzun bir zaman dilimi ayırmaya gerek olmuyor. Evde ya da farklı bir ortamda rahatlıkla uygulanabiliyor ve dışarıdan birinin bunu anlaması mümkün olmuyor. Bu egzersiz sayesinde pelvik kasları bir hayli güçleniyor.

Kegel Egzersizi Nasıl Yapılır?

Gün içerisinde 15 ila 20 defa tekrarlayarak yapılabilen kegel egzersizi öncesinde mesanenin boşaltılması gereklidir. Bu egzersizin gün içerisinde kaç defa yapıldığı, egzersizden alacağınız verim ile yakından ilgilidir. Bu nedenle 15 defadan daha az yapmamaya özen göstermelisiniz. Fakat 20’den fazla yapmanız da çeşitli sıkıntılara sebebiyet verebilir. Bu nedenle tekrar sayısının 15 ila 20 arasında kalmasına dikkat edin. Aynı zamanda idrar kaçırma tedavisi açısından büyük önem taşıyan egzersiz esnasında sadece pelvik kasları değil, üretra bölgesi ve anüs bölgesi de sıkışmalıdır. Bu kasları sıkarak yaklaşık 6 saniye boyunca sıkılı halde tutun. Sonrasında kasları serbest bırakın ve tamamen gevşeyene kadar bekleyin. Ardından yeniden kasları sıkın. Böylelikle amaçlanan kas güçlenmesini elde etmiş olacaksınız.

Önerdiğimiz diğer makale:
Tıkla –> Bartholin kisti

Kegel Egzersizinde Uygulama

kegel egzersizi nasıl yapılır

Yapılan kegel egzersizi uygulaması esnasında nefesinizi kesinlikle tutmayın. Norma solunuma devam etmelisiniz. Şayet egzersiz esnasında hangi kaslarınızı sıkmanız gerektiği konusunda emin değilseniz ilk olarak idrarınızı yaparken kaslarınızı sıkın. İdrar akışının durması, doğru kasları yani pelvik kasları sıktığınız anlamına geliyor. Ancak idrar kaçırma tedavisi açısından büyük önem taşıyan önemli bir nokta var. Bu egzersiz sürekli olarak idrar yaparken uygulanmamalıdır. Sadece kasmanız gereken kasları öğrenmek için, bir deneme amaçlı olarak idrar yaparken kegel egzersizi uygulanması ve sonrasında idrar kesesi boşaltıldıktan sonra egzersizler yapılmalıdır.

Şu makalemize de göz atmanızı öneririz:
Tıkla –> Oksitosin hormonu

Kegel Egzersizinin Faydaları Nelerdir?

Bu egzersizin sadece idrar kaçırma tedavisi için faydalı olduğu düşünülse de aslında pek çok açıdan faydalar sunan bir egzersiz yöntemi olduğunu belirtmek gerekiyor. Genel olarak kegel egzersizi faydalarını şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Kadınlarda vajina kaslarının güçlenmesini sağlar ve vajinanın daha hızlı toparlanmasına yardımcı olur
  • Hamilelik esnasında kegel egzersizi yapılması normal doğumu kolaylaştırır ve aynı zamanda doğum süresini de kısaltır
  • Normal doğumun ardından yaşanan ağrı daha az olur
  • Mesane ve kalça kaslarının güçlenmesine yardımcı olur
  • Kadınlar için cinsel haza ulaşma süresini kısaltır
  • Erkeklerde ise prostat problemi ya da cinsellikte erken boşalma problemi gibi sorunları gidermeye yardımcı olur
  • Egzersizler ile pelvik kasları çalıştığından menopoz döneminde vajina sıkılığı daha uzun süre muhafaza edilebilir

Kegel Egzersizi Ne Kadar Sürede Etki Eder?

Hastalar idrar kaçırma tedavisi amacıyla ya da farklı bir amaçla uygulanan egzersizin ne zaman faydalarını görmeye başlayacaklarını da merak ediyor. Ancak bu soruya net bir yanıt vermek yanıltıcı olabilir. Çünkü kegel egzersizi her hastada aynı sürede etki etmez. Öncelikle pelvik kasları ne durumda sorusunun yanıtına odaklanmak gerekiyor. pelvik taban kaslarının bir hayli güçlendirilmesi gerektiğinde egzersizlerin etki süresi uzayabilir. Ancak bu kaslardaki zayıflık düşük düzeydeyse egzersizler daha kısa sürede etki etmeye başlar. Bu süre genellikle 15 gün ila 30 gün arasıdır.

Hamilelikte Kegel Egzersizinin Faydaları

Daha önce de değindiğimiz gibi bu egzersizler sadece idrar kaçırma tedavisi amacıyla uygulanmıyor. Gebelik döneminde de faydalarından istifade etmek için kegel egzersizi tercih edilebilir. Öncelikle hamilelikte bu egzersizlerin idrar kaçırma ya da dışkı kaçırma gibi yaygın bir şekilde yaşanabilen sorunları önleme etkisi bulunuyor. Bu tür semptomların ortaya çıkmasından endişe eden anne adayları pelvik kasları güçlendiren bu egzersizleri tercih edebilir.

Doğumu kolaylaştırıyor, doğum süresini kısaltıyor ve annenin ıkınma ile doğuma daha aktif bir şekilde katılmasına yardımcı oluyor olması da hamilelikte kegel egzersizi faydaları arasında yer alıyor. Doğum esnasında yırtık oluşması riskini de azaltıyor. Son olarak doğumdan sonra cinsellik ile ilgili yaşanan haz kaybı problemi riskini de azalttığını belirtebiliriz.

İlginizi çekebileceğimizi düşündüğümüz diğer makalemiz:
Tıkla –> Rahim ağzı kanseri

Pelvik Kası Nedir?

Leğen kemiğinin alt tabanını çevreleyen kaslar pelvik kasları olarak adlandırılıyor. Pelvik taban bölgesinde çok sayıda kas bulunuyor ve bu kaslar da vücutta son derece önemli işlevlere sahiptir. Yapılan kegel egzersizi ile kasların güçlendirilmesi işte bu nedenle büyük önem taşıyor. Pelvik kaslarında çeşitli nedenlerle gevşeme meydana gelebiliyor ve bu durumda da hastalar ciddi sorunlar yaşayabiliyor. Pelvik kaslarını gevşeten unsurla ise şöyle:

  • Yaşlanma
  • Birkaç tane normal doğum yapmak
  • Uzun süren ve zorlu olan normal doğum yapmak
  • Obezite
  • Meslek gereği uzun yıllar ağır kaldırmak
  • Kronik öksürük ya da kabızlık sorunu
  • Pelvik bölgesini etkileyen cerrahi operasyonlar

Pelvik Taban Ne Demektir?

 

Genellikle idrar kaçırma tedavisi ile gündeme gelen pelvik taban bölgesi de hastalar tarafından merak ediliyor. Bazı organların yerini korumasına yardımcı olan ve kegel egzersizi ile kasları güçlendirilen pelvik taban bölgesi leğen kemiğinin iç kısmını örten bölgedir. Bu bölge yumurtalık, rektum ve rahmin görevlerini yerine getirmesine yardımcı olur.

Perine Kasları Nedir?

Öncelikle perine bölgesinin vajinanın dış dudakları ile anüs arasında kalan vücut bölgesi olduğunu belirtelim. Dolayısıyla bu bölgede bulunan kaslar da perine kasları olarak adlandırılır. Uygulanan kegel egzersizi ile sadece pelvik kasları değil, perine bölgesinde yer alan kaslar da güçlenebilir. Bu kasların idrar yapma ve dışkı yapma gibi vücut fonksiyonlarının yerine getirilmesinde büyük önem taşıdığının altını çizmekte fayda var.

En çok merak edilen konulardan bir diğerine aşağıdaki linkte cevap verdik.
Tıkla –> Rahim sarkması

Erkek Kegel Egzersizi Nasıl Yapılır?

Mantık olarak pelvik kasları üzerinde etkili olan bu egzersizin kadınlar ile erkekler tarafından yapılması arasında büyük bir fark yok. Erkekler de öncelikle hangi kaslarını sıkması gerektiğini öğrenmek için idrar yaparken birkaç deneme yapabilir. İdrar akışını durduran kasları öğrendikten sonra da kegel egzersizi mesane boşaltılarak yapılabilir. Kaslar 6 saniye civarında kasılmalı ve sonrasında bırakılarak kasların tamamen rahatlaması sağlanmalıdır. Ardından yeniden kasma ve yeniden kasları serbest bırakma şeklinde egzersiz yapılabilir. Erkeklerde idrar kaçırma problemi ya da erken boşalma problemi ile mücadelede bu egzersizler önemli faydalar sağlayabiliyor.

Vajinusmus Tedavisinde Kegel Egzersizi

Her ne kadar hastalar çoğu zaman vajinusmus ile kegel egzersizi arasında bir bağ kuramasa da bu rahatsızlığın tedavisinde söz konusu egzersizlerden de faydalanılıyor. Çünkü bu egzersizler ile vajina bölgesinde bulunan kasların rahatlamasında son derece faydalıdır. Dolayısıyla vajinusmus tedavisine de yardımcı oluyor. Aynı zamanda pelvik kasları sıkılıp bırakıldığından zamanla vajina kaslarının kontrolü de hasta tarafından rahatlıkla sağlanabiliyor. Böylelikle kegel egzersizi vajinusmus tedavisinde başarıya giden yolu kısaltıyor da diyebiliriz. Bu egzersizler vajinusmus problemi durumunda her ne kadar tek başına tedavide kullanılan bir yöntem olmasa da yardımcı bir tedavi tekniği olarak deveye girebiliyor ve başarılı sonuçlar doğurabiliyor.

 

Konu ile alakalı yabancı kaynaklar:
https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/womens-health/in-depth/kegel-exercises/art-20045283

 

Detaylı bilgi için Özel Bahçelievler Kadın Hastalıkları ve Doğum Merkezimizi arayarak ulaşabilirsiniz.
Cep Tel: 0532 414 56 66
Ofis Tel: 0212 603 66 54
E-Mail: [email protected]