idrarda kan gelmesi hiçbir zaman tıbbi açıdan normal kabul edilen bir durum değildir. Hematüriolarak adlandırılan bu durum karşısında mutlaka doktora başvurulması ve nedeninin araştırılması sağlanmalıdır. İdrarında kan olduğunu fark edenler hemen kanser olduğu şüphesine kapılabiliyor. Böyle bir endişe yaşanmasına gerek yok çünkü bu sorun çok sayıda farklı rahatsızlıktan kaynaklanabiliyor. Tüm hastalıklarda erken tanı önemli olduğundan bir an önce gerekli başvurunun yapılması, muayene ve tetkiklere başlanması çok önemlidir. Elbette nasıl tanı konduğunu, tedavinin nasıl yapıldığını ve benzeri konuları da ele alacağız. Öncesinde neden idrarda kan olduğu konusunu detaylıca aktaralım.

İdrarda Kan Gelmesi Nedenleri

idrarda kan gelmesi nedenleri

Pek çok farklı sağlık sorunu idrarda kan gelmesi problemini beraberinde getirebiliyor. Dolayısıyla böyle bir sorun yaşandığında muayeneler ve tetkikler yapılarak tanı konabiliyor. Sonrasında ise mevcut sorunun kaynağına bağlı olarak tedavi seçenekleri değerlendiriliyor. Genel olarak bu soruna neden olan unsurları şu şekilde sıralayabiliriz:

İlginizi çekebilir –> Kızlık Zarı Bozulması

İdrar Yolu Enfeksiyonu

İdrar yollarında enfeksiyon gelişmesi durumunda hemen idrarda kan olmaz. Ancak bu sorunun tedavisinin yapılmaması ve enfeksiyonun ilerlemesi durumunda bu sorunun da ortaya çıktığını belirtebiliriz. İdrar yolu enfeksiyonu son derece yaygın yaşanan sorunlardan biridir. Erkeklerde de yaygın bir şekilde görülen idrar yolu enfeksiyonunun diğer belirtileri idrar yaparken yanma hissinin olması, karnın özellikle alt kısımlarında ağrı olması, sıklıkla idrara çıkma isteği ve yüksek ateştir. Tedavinin derhal yapılmaması durumunda piyelonefrit ortaya çıkabilir.

Üretrit

Kişide idrarda kan gelmesi sorununa yol açan unsurlardan biri de üretrit problemidir. Genellikle cinsel yolla bulaşan hastalıkların yol açtığı bu sorunda da erken tanının son derece önemli olduğunu belirtebiliriz. Tedavisi antibiyotik ilaç kullanımı ile yapılabiliyor. Ancak tanı konması ne kadar uzun sürerse tedavisi de o kadar uzun ve zorlu olabiliyor.

Mesane ve Böbrek Taşı

Mesane ve böbrek taşı

Bilindiği gibi böbrek taşları ya da mesane taşları da hastaları oldukça zorlayan rahatsızlıklardır. Şiddetli ağrıya neden olması nedeniyle günlük hayatın da bu hastalıklar nedeniyle olumsuz yönde etkilendiğini söyleyebiliriz. Bu ağrıya kimi zaman idrardan kan gelmesi gibi şikayetler de eklenebiliyor. Mesane ya da böbrek taşlarının küçük olması durumunda doğal yollarla vücuttan atılması mümkün olabilir. Ancak büyük ebatlarda olan taşlara mutlaka müdahale edilmesi, tıbbi yöntemlerle taşların kırılması gerekiyor.

Böbrek Travmaları

Kaza ve yaralanma gibi böbreklerde travmatik etkiye neden olan unsurlar da nedenler listesinde yer alıyor. Böbrek travmalarının kendi kendine zamanla iyileşmesi mümkün olabilir. Bu nedenle derhal ameliyat kararı alınmaz. Ancak bazı durumlarda organın zarar görme oranına ve fonksiyonlarındaki sıkıntılara bağlı olarak acil ameliyat kararı da alınabilir.

Glomerulonephrit

Glomerulonephrit hastalığı Türkiye’de kronik böbrek yetmezliğinin en yaygın nedenlerinden biridir. Sebebi ize böbreklerin kanı süzen bölümünün inflamasyonudur. İdrardan kan gelmesine yol açabilen bir hastalıktır.

Kanser

Bazı kanser türleri idrar yollarını da etkisi altına alabiliyor. Böbrek kanseri ya da mesane kanseri gibi hastalıklardan kaynaklı olarak da böyle bir sorun yaşanabildiğini söyleyebiliriz. Özellikle mesane kanserinde hastalarda genellikle ağrı olmaz ancak idrardan kan gelmesi şikayeti mevcut olur.

Ağır Spor ve Egzersiz

Vücudun çok fazla zorlanmasına bağlı olarak da idrardan kan gelmesi sorunu yaşanabiliyor. Özellikle ağır spor ve egzersiz hareketleri yapanlarda bu sorunun yaygın bir şekilde görüldüğünü belirtebiliriz. Uzun süreli spor ve egzersizler de benzer bir sonuç doğuruyor. Aynı zamanda dehidrasyon yani vücudun susuz kalmasına bağlı olarak da bu sorun yaşanabilir.

Genetik Hastalıklar

Orak hücre anemisi, polikistik böbrek hastalığı, hemofili ya da kanın pıhtılaşmasıyla ilgili rahatsızlıklar gibi genetik hastalıklar da nedenler listesinde yer alıyor. Bu hastalıklar çoğunlukla genetik aktarımla sonraki nesillere geçiyor.

Mutlaka Göz Atın! –> Rahimde Polip

İlaç Kullanımı

Elbette her ilaç bu soruna neden olmaz. Ancak bazı ilaçların içerisinde bulunan etken maddelerden kaynaklı olarak idrarın rengi değişebilir. İdrar renginin pembeye ya da kırmızıya yakın bir renk almasına yol açan ilaçlar hastaları endişelendirebiliyor. Oysa idrar rengi ilaçtaki maddelerden kaynaklanır ve bu renge neden olan çoğu zaman kan değildir. Zira ilaçların kullanımının bırakılması ile birlikte bu sorun da kendiliğinden ortadan kalkar ve idrar yeniden eski rengini alır.

İdrarda Kan Gelmesi Tedavisi Nasıldır?

Hastanın idrarda kan gelmesi sorunu ile başvurması durumunda bazı tetkiklerin yapılması gerekiyor. Aynı zamanda detaylı bir muayeneden geçmek de önemlidir. Bu sayede mevcut soruna yol açan unsur ve unsurların tespit edilmesi sağlanır. Sonrasında ise bu unsurları ortadan kaldırmaya yönelik tedavi seçenekleri dikkate alınır. Hastanın yaşına, genel sağlık durumuna ve mevcut soruna yönelik olarak en uygun tedavi seçeneği belirlenir. Tedavi kimi zaman sadece ilaç kullanımı ile gerçekleştiriliyor. Kimi zaman da cerrahi müdahaleye başvurulması zorunlu olabiliyor. Bazı hastalıklarda ise öncelikle ilaçla tedavi seçeneği değerlendiriliyor. Sonrasında ise bu tedavinin başarılı olup olmadığına bakılır. Şayet başarılı olmazsa bu durumda cerrahi müdahaleye başvurulur.

İdrar Yolu Enfeksiyonları Nelerdir?

idrar yolu enfeksiyonları nelerdir

İdrar yollarında enfeksiyon olması hem kadınlarda hem de erkeklerde çok sık yaşanan sorunlardan biridir. Alt idrar yollarında daha sık yaşanan bir sorundur. Enfeksiyona yol açan ve tedavi edilmemesi durumunda idrarda kan gelmesi şikayetine de neden olan temel unsur ise bakterilerdir. Alt idrar yollarında iltihabi bir tablonun gözlemlenmesi sadece mesane bölgesini değil üretra bölgesini de ciddi düzeyde etkileyebiliyor. Mesanede enfeksiyon olmasına bağlı olarak da sistit hastalığı ortaya çıkabiliyor. Bu gibi durumlarda tedavinin daha uzun bir süreyi gerektirdiğini belirtebiliriz. Aynı zamanda hastaların şikayetleri de çok daha fazla oluyor.

Hemen Bilgi Sahibi Olun! –> Progesteron Hormonu

Nasıl Teşhis Edilir?

Tanı için muayene ve bazı testler yapılmalıdır. Bununla birlikte hastanın şikayetleri de dinlenir ve ultrason görüntülemesi yapılır. Sistoskopi, MR ya da BT gibi tetkik sonuçları da dikkate alınarak tanı konabilir. Bu süreçte hastaların tüm şikayetlerini doktora anlatması, semptomların doğru şekilde belirlenebilmesi açısından önem taşıyor.

Ne Zaman Doktora Gitmeli?

Eğer idrarda kan gelmesi durumunu yaşıyorsanız hiç zaman kaybetmeden doktora başvurmalısınız. Bu semptom doktora gidilmesi için tek başına yeterlidir. Ağrı ya da yüksek ateş gibi çeşitli şikayetlerin olması gerekmiyor.

Hamilelikte İdrarda Kan Gelmesi Ne Anlama Gelir?

Hamilelikte idrarda kan gelmesi ne anlama gelir

Genel olarak idrarda kan gelmesi nedenlerine değindik. Bu sorunların tamamı gebelik döneminde de yaşanabilecek sağlık sorunlarıdır. Bu gibi durumlarda özellikle gebelik takibini yapan doktora bilgi verilmesi son derece önemlidir. Zira hamilelik döneminde meydana gelen bazı hastalıklar anne karnındaki bebekleri de olumsuz yönde etkileyebiliyor. Bu nedenle doktor tarafından nedeninin araştırılması gerekiyor.

Sistoskopi Nasıl Yapılır?

Hastanın idrarda kan gelmesi şikayeti ile doktora başvurması durumunda yapılan tetkiklerden biri de sistoskopi işlemidir. Bu işlem hastanın idrar yollarının detaylı bir görüntülemeden geçirilmesini sağlar. Elastik yapıda olan tıbbi bir alet ile hastanın idrar kanallarına girilir. Bu yolla sadece idrar yolları değil mesane bölgesi de detaylı bir şekilde incelenebilir. Halk arasında bu işlemin çok ağrılı olduğu düşünülse de anestezi ve jeller gibi yöntemlerle hastanın acı hissetmesi engelleniyor. Bu konuda merak ettiğiniz soruları yorum bölümüne yazabilirsiniz.

 

Detaylı bilgi için Özel Bahçelievler Kadın Hastalıkları ve Doğum Merkezimizi arayarak ulaşabilirsiniz.
Cep Tel: 0532 414 56 66
Ofis Tel: 0212 603 66 54
E-Mail: [email protected]