HPV aşısı HPV virüsünden kaynaklanan rahim ağzı kanserine karşı önlem amaçlı olarak yapılan aşı türlerinden biridir. Bilindiği gibi rahim ağzı kanseri kadınlarda en sık görülen kanser türlerinden biri olma özelliği taşıyor. Her yıl dünya genelinde 250 bin kadın bu kanser türü nedeniyle hayatını kaybediyor. Rahim ağzı kanserine neden olan unsurlar arasında en yaygın olanı ise HPV virüsüdür. İşte bu nedenle HPV aşısının son derece önemli olduğunu belirtebiliriz.

Ancak HPV aşısının HPV virüsünün tüm türlerine karşı etkili olmadığını da belirtmek gerekiyor. Bu virüsün 14 farklı türü ‘yüksek riskli’ kategorisinde değerlendiriliyor. Rahim ağzı kanserinden % 70 gibi yüksek oranda sorumlu olan ise tip 16 ve tip 18 HPV virüsüdür. Söz konusu aşı ise bu tipte olan HPV virüsüne karşı etkili olabiliyor.

Ancak diğer virüs türleri üzerinde de etkili olabilecek bir aşı henüz geliştirilemediğinden rahim ağzı kanserinin yakın bir gelecekte tarihe karışacağına dair bir öngörüde bulunmak mümkün olmuyor. Gebelik döneminde bu aşının yapılıp yapılamayacağına ya da aşının devlet tarafından karşılanıp karşılanmadığına değinmeden önce aşının nasıl yapıldığını aktaralım.

HPV Aşısı Nasıl Yapılır?

Öncelikle HPV aşısı hakkında bilgi vermekte fayda var. Bu aşı 3 farklı türdedir. Bunlar;

  • Quadrivalan (4’lü aşı)
  • Bivalan (2’li aşı)
  • Nanovalan (9’lu aşı)

Her üç aşının da içeriklerinin çok benzer olduğunu söyleyebiliriz. 9’lu aşı olan Nanovalan FDA tarafından onaylandı ve ABD’de kullanılan aşı türlerinden biridir. Fakat Türkiye’de henüz kullanıma başlanmadı. Hangi aşı türü tercih edilmiş olursa olsun etkili olması için mutlaka tüm dozajların tamamlanmış olması gerekiyor ve dozajlar arasında da belirli bir süre bulunmalıdır.

Bu sürenin geçirilmemesi ve doğru tarihlerde aşının yapılması ise büyük önem taşıyor. Aşının yapılması için mutlaka bir hazırlık süreci gerekmiyor. Standart aşı uygulamalarından farklı bir prosedür olmadığını da belirtebiliriz. Çok fazla şikayete neden olabilen bir aşı değildir, bu konuda da endişe edilmesine gerek olmaz. Kadın hastalıkları ve doğum uzmanına danışarak hangi aşının tercih edilmesi gerektiğine dair bilgi alabilirsiniz.

Merak edenler için –> https://www.saithalil.com/histeroskopi/

HPV Aşısı Ne Zaman Yapılır?

Aşının yapılabilmesi için mutlaka aç karnında olunması ya da günün belirli bir saatini beklemeye gerek yok. Aşı işlemi günün herhangi bir zamanında yapılabilir. Burada önemli olan aşının dozajlarının tamamlanmasıdır. Hangi aşının tercih edildiğine bağlı olarak iki dozaj arasında beklenmesi gereken süre de değişebilir. Bu nedenle aşı dozajları arasında geçmesi gereken süreye dair net bir zamandan söz etmek yanıltıcı olabilir.

HPV Aşısı Fiyatları Ne Kadar?

Elbette HPV aşısı fiyatları da değişkenlik gösteriyor. Dolayısıyla aşının fiyatı konusunda da net bir bilgi veremeyiz. Genel olarak fiyatların gayet makul seviyede olduğunu belirtmek gerekir. Düşük bir bütçe ayrılması HPV virüsüne karşı etkili olan bu aşıdan faydalanılması için yeterli olabiliyor. Doktorunuza danışmanız durumunda sizin için uygun olan aşı önerisinde bulunacaktır.

Bilgin olsun –> https://www.saithalil.com/rahim-agzi-kanseri/

HPV Aşısı Yan Etkileri Var mı?

Halk arasında bu aşı ile ilgili yanlış düşünceler olabiliyor. Örneğin HPV aşısının canlı aşı olmadığını belirtmemiz gerekiyor. İçerisinde ölü ya da canlı mikrop barındırmayan bir aşıdır. Bu nedenle HPV iltihabı ya da kanser gibi çeşitli sorunlara yol açmaz. Aksine çeşitli risklere karşı koruma sağlayan bir aşı olduğunu unutmamak gerekiyor. Elbette çocukluk döneminde uygulanan aşılar gibi bazı yan etkileri olabilir. Ancak bu yan etkiler de kişinin günlük hayatını ya da iş hayatını olumsuz etkilemez. Olası yan etkilere ise şu örnekleri verebiliriz:

  • Aşı uygulaması esnasında yanma hissi olması
  • Ciltte kızarıklık
  • Aşının uygulandığı yerde çok hafif düzeyde ağrı olması

Bu yan etkiler aşı yaptıran herkeste ortaya çıkmayabilir. Aynı zamanda söz konusu yan etkilerin şiddeti de hastadan hastaya değişkenlik gösterebilir.

HPV Aşısı Kimlere Yapılır?

Yine sıklıkla merak edilen konulardan biri de HPV aşısı kimlere yapılır ya da kimler bu aşıdan faydalanamaz şeklindedir. Öncelikle 9 ile 26 yaş arasında olan kadınların bu aşı uygulamasından faydalanabileceği bilgisini aktaralım. Aşı yapılabilmesi için kadınların mutlaka cinsel ilişki yaşamış olması, HPV virüsünün bulaşmış olması gerekmez. Bu virüsü kapmamış olan kişilerde aşının koruyuculuk etkisinin % 100 olduğunun unutulmaması gerekiyor. Pek çok ülkede bu aşının artık her kadın tarafından yaptırılması gerektiği yönünde kararlar alınıyor.

Ancak bazı kadınların da bu aşı uygulamasından faydalanamadığını belirtmek gerekir. Bu kişileri şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Maya alerjisi olan kişiler dörtlü aşı yaptırmamalıdır. Bunun nedeni dörtlü aşının maya kullanılarak üretilmesidir. Aşının yapılması durumunda kişide alerjik reaksiyon ortaya çıkabiliyor.
  • İkili aşı ise lateks ve benzer materyallere karşı alerjisi olan kişilere yapılamıyor. Bunun nedeni de yine kişinin vücudunun alerjik reaksiyon göstermesidir.
  • Ateşli bir hastalığı olanlara da aşı yapılamıyor. Ancak hastalığın iyileşmesinin ardından bu kişiler HPV aşısından faydalanabilir.

HPV Aşısını Devlet Hastanesi Karşılar mı?

Henüz ülkemizde HPV aşısı devlet tarafından karşılanan aşılar arasında yer almıyor. Bu nedenle devlet hastanesinde ücretsiz olarak aşı yaptırmanın mümkün olmadığını belirtebiliriz. Bazı ülkelerde ise 9 ile 12 yaş arasında olan kız çocuklarına yapılan aşı uygulamaları kapsamına HPV aşısı da dahil edildi. Fakat Türkiye bu ülkeler arasında bulunmuyor.

İlginizi çekebilir –> https://www.saithalil.com/yumurtalik-kanseri/

Erkeklere HPV Aşısı Yapılabilir Mi?

Erkeklere de HPV aşısının yapılması dünya genelinde halen tartışmalı olan konulardan biridir. Bu virüs erkekleri de etkiliyor. Bu nedenle başta ABD olmak üzere Avustralya, Meksika, İngiltere gibi bazı ülkelerde erkeklere de aşı yapılması kararı alındı. Bunun nedeni HPV virüsünün viral geçişini yani yayılmasını önlemek olarak gösteriliyor. Ülkemizde böyle bir prosedürün olmadığını da belirtebiliriz. Erkeklerde HPV aşısının olumlu etkileri üzerine yapılan araştırmalara halen devam ediliyor. Bu araştırma sonuçları arasında aşının viral geçişi önleyebildiği de mevcut.

Gebe Kadınlar Aşı Olabilir mi?

Gebelik döneminde HPV aşısı yapılması kadın hastalıkları ve doğum uzmanları tarafından aslında önerilmiyor. Bunun nedeni gebelikte bu aşının etkilerine dair henüz yeterli oranda araştırma yapılmamış olmasıdır. Ancak aşının yapılması durumunda da gebeliğin sonlandırılmasına ihtiyaç duyulmaz. Çünkü gebelik döneminde bu aşının yapılmasının ardından dünyaya gelen bebeklerde aşıdan kaynaklı olumsuz bir etkiye henüz rastlanmadı. Ancak aşının yan etkileri üzerine yeterli oranda araştırmanın yapılmamış olması nedeniyle hamilelik döneminde aşının yapılması tavsiye edilmiyor.

HPV Aşısının Yetersiz Kaldığı Noktalar Nelerdir?

HPV aşısının yetersiz kaldığı noktaların başında HPV virüs türlerinin tamamına karşı etkili olmamasıdır. Aynı zamanda kadınların bu aşıyı yaptırdıktan sonra da mutlaka smear testlerini düzenli olarak yaptırmaya devam etmesi gerekiyor. Elbette bu aşı sadece bazı HPV virüsüne karşı koruma sağlıyor ve cinsel yolla bulaşan hastalıkların tamamını önleme gibi bir etkisi yok. Dolayısıyla bu konunun da çiftler tarafından göz önünde bulundurulması ve cinsel yolla bulaşan hastalıklara karşı korunması büyük önem taşıyor. Aşının dozajlarının mutlaka tamamlanmış olması gerektiğini de belirtelim.

HPV Aşısı Güvenilirliği Nedir?

4 farklı tipte HPV virüsüne karşı HPV aşısı % 100 koruma sunabiliyor. Bu aşı sayesinde söz konusu virüs türlerinin sebep olabileceği vulva, vajina, serviks ve prekanseröz oluşumlarının önlenmesi mümkün olabiliyor. Aynı zamanda genital siğilleri önleme noktasında da güvenilir ve başarılı bir aşı olduğunu belirtebiliriz. Daha önce virüs bulaşmamış olan kişilerde koruma etkisi daha fazla olurken virüs bulaştıktan sonra koruma etkisinde de azalma meydana gelebiliyor. Konuya dair sorularınızı yorum bölümüne yazabilirsiniz.

Okumanızı öneririz –> https://www.saithalil.com/smear-testi-nedir-nasil-yapilir/

 

Detaylı bilgi için Özel Bahçelievler Kadın Hastalıkları ve Doğum Merkezimizi arayarak ulaşabilirsiniz.
Cep Tel: 0532 414 56 66
Ofis Tel: 0212 603 66 54
E-Mail: [email protected]