Hormonlu spiral, T şeklinde bir tıbbi aparattır. İçerisinde progesteron hormonu bulunur ve takılmasının ardından düzenli olarak hormon salgılar. Genellikle bir doğum kontrol yöntemi olarak tercih edilse de aşırı adet kanaması gibi şikayetleri gidermek için de kullanılabilir. Aşırı adet kanaması durumunda, hormonlu spiralin kullanılmasının üzerinden 3 ay geçtiğinde, kanamanın % 80 düzeyinde azalması mümkündür. Bu oran 6 ay sonrasında ise % 90’a kadar yükselir.  Ancak her kadın için uygun bir doğum kontrol seçeneği olmadığını da belirtmeliyiz. Doktorunuza danışarak hormonlu spiral kullanıp kullanmayacağınızı öğrenebilirsiniz.

Hormonlu Spirallerin Gebelikten Koruyuculuktan Başka Ek Yararları Nelerdir?

Adet sancılarının azalmasını ya da sancının tamamen ortadan kalkmasını da sağlayabilir. Yoğun adet kanaması olan hastalarda adet kanamasının miktarını azaltmak amacıyla da hormonlu spiraller kullanılabiliyor. Bu sayede aşırı kanamaya bağlı anemi sorunun önüne geçilebiliyor.

Uygulama Ve Kullanım Süresi

Bu spiraller adet döneminde takılıyor ve öncesinde de mutlaka hastanın muayene edilmesi gerekiyor. Spiralin takılabilmesi için gebelik şüphesinin bulunmuyor olması gerekir. Adet döneminin başlamasından sonraki 7 gün içerisinde spiralin doktor tarafından takılması sağlanır. Son derece basit bir işlemdir ve öncesinde anestezi uygulanmasına gerek duyulmaz. Yaklaşık olarak 5 dakika içerisinde hormonlu spiralin takılması mümkündür.

İşlem öncesinde hastanın muayene masasına alınması gerekir. Ardından spekulum takılır ve rahim içi özel solüsyonlarla temizlenir. Hormonlu spiral rahim ağzından iç kısma yerleştirilir ve ipleri kısaltılır. İşlemi takiben 4 ya da 12 hafta sonra kontrole gitmek gerekir. Bu tıbbi aletlerin kullanım süresi 5 yıldan daha fazladır.

Hormonlu Spiral Koruyucu Etkisi

Bu aparat esnek plastikten üretilir ve doğum kontrol yöntemlerinden biridir. Rahme yerleştirilmesinin ardından az miktarda hormon salgılar. Bu sayede rahim ağzındaki mukusu koyulaştırır ve erkek üreme hücrelerinin rahimde ilerlemesi engellenir. Sperm, yumurtaya ulaşsa dahi döllenmeyi de önler ve rahim duvarını inceltme gibi bir etkisi bulunur. Hormonlu spiraller bir doğum kontrol yöntemi olarak etkinliği oldukça yüksek araçlardan biridir. Bu arada cinsel ilişki sırasında çiftlerin spirali hissetmesi de mümkün olmaz. Bu yöntemi emziren anneler de tercih edebilir ancak doğumu takiben en az 1,5 – 2 ay zaman geçmelidir. Anne sütüne zarar vermez ve süt miktarında azalmaya yol açmaz. Bu yönüyle de anneler için gayet güvenli doğum kontrol yöntemlerinden biridir.

Hormonlu Spiral Sonrası Adet Düzeni

Vücudun hormonlu spirale uyum sağlaması 3 ay ile 6 ay arasında bir zaman zarfını gerektirir. Bu süreçte adet düzensizlikleri yaşanabilir. Adet kanaması her zamankinden daha az ya da daha çok olabilir. Hafif düzeyde olmak kaydıyla adet dönemi dışında ara kanamalar da olabilir. Ender de olsa kişinin hiç adet görmemesi de söz konusu olabiliyor. Nedeni ise spiralin rahim iç tabakasını inceltmesidir. Spiral çıkarıldıktan sonra yeniden adet düzenine geri dönülür.

Nasıl Çıkarılır?

Hormonlu spirallerin çıkarılması, takılmasından çok daha kolaydır. Çıkarılması için anestezi uygulanması gerekmez. Acısız ve ağrısız bir şekilde çıkarılabilir ve bu esnada hastanın spiralin çıkarıldığını hissetmesi bile mümkün olmaz. Kullanım süresi dolan spiralin çıkarılmasının ardından beklemeye gerek olmadan hemen yenisi takılabilir. Hamile kalmak için de bekleme süresi bulunmaz. İlk 1 yıl içerisinde gebelik oluşması mümkündür.

Merak edenler için –> Rahim duvarı kalınlaşması

Yan Etkileri Nelerdir?

Spirallerin bazı yan etkileri olabilir. 3 ile 6 aylık dönemde adet dönemi dışında ara kanamalara neden olabildiklerini söyleyebiliriz. Takıldıktan sonra yerinden oynamaları ya da düşmeleri de ihtimal dahilindedir. Bu nedenle mutlaka belirli periyotlar halinde kontrol edilmeleri gerekir. Pelvik enfeksiyondan kaynaklanan bazı durumlarda da hormonlu spirallerin risk oluşturduğunu belirtmeliyiz. Ayrıca bu aparatlar cinsel yolla bulaşan hastalıklara karşı koruyucu değildir.

Hormonlu Spiralin Normal Spiralden Farkları Nelerdir?

Normal spiraller bazı dezavantajlara sahip olduğundan daha az sayıda kişi tarafından tercih edilebiliyor. Örneğin normal spiralde olağan dışı bir adet kanaması olabiliyor. Bu gibi durumlarda kansızlık sorununun yaşanmaması için spiralin çıkarılması gerekiyor. Hormonlu spiralde ise bu sorun yaşanmaz. Hatta aksine aşırı adet kanaması olan kadınlarda kanamanın azalması için hormonlu olan spiraller tercih ediliyor. Bunun dışında normal spirallerle hormonlu olanlar arasında büyük bir fark bulunmaz. Hormonlu spiral hakkında sorularınızı yorum bölümüne yazabilirsiniz.

İlginizi çekebilir –> Genel korunma yöntemleri