Histerektomi ameliyatı uterusun vücuttan tahliye edilmesi amacıyla gerçekleştirilen bir operasyondur ve pek çok farklı nedene bağlı olarak yapılabiliyor. Özellikle 20 ila 49 yaş arası kadınlarda ameliyatın daha sık yapıldığını söyleyebiliriz. Ancak yine de genel olarak bakıldığında rahim alınması işlemine çok sık ihtiyaç duyulmaz. Toplumda ameliyatın yapılma sıklığının binde 6 dolaylarında olduğunu belirtebiliriz.

Histerektomi Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Temelinde rahim alınması amacıyla gerçekleştirilen bu operasyonda 4 farklı teknik kullanılabiliyor. Hastanın durumuna bağlı olarak hangi tekniğin tercih edileceğine kadın hastalıkları ve doğum uzmanı tarafından karar verilmelidir. Her histerektomi ameliyatı tekniği her hasta için uygun olmadığından hastanın durumunun da detaylı bir şekilde değerlendirilmesi gerekiyor.

Bu operasyon çok uzun süre boyunca abdominal teknik tercih edilerek gerçekleştirildi. Günümüzde ise sıklıkla laparoskopik yöntem tercih ediliyor ve bu yöntem ile yapılan histerektomi ameliyatı sonrasında hasta daha konforlu bir iyileşme süreci yaşayabiliyor. Elbette ameliyat, genel anestezi altında gerçekleştiriliyor. Hastanın operasyona bağlı bir acı ya da ağrı hissetmesi asla mümkün olmaz. Hangi tekniğin tercih edildiğine bağlı olarak ameliyat süresi de değişkenlik gösterebiliyor.

Önerdiğimiz diğer makalemiz:
Tıkla –> Polikistik Over Sendromu

Total Laparoskopik Histerektomi Nedir?

Sadece rahim alınması amacıyla değil, rahimle birlikte fallop tüplerinin alınması amacıyla da tercih edilebilen total laparoskopik histerektomi ameliyatı her hasta için uygun olmayabiliyor. Rahmin neden alınmasına ihtiyaç duyulduğu, bu tekniğin tercih edilip edilemeyeceğinde belirleyici bir rol oynuyor. Operasyonda hastanın karın bölgesi ile göbek deliğine küçük delik açılıyor. Bu delik yoluyla mikro ebatlarda olan bir kamera rahim bölgesine ulaştırılıyor ve ameliyat bu şekilde gerçekleştiriliyor.

Yapılan operasyon esnasında açılan deliklere dikiş uygulaması yapılıyor ve total laparoskopik histerektomi ameliyatı tamamlanıyor. Her ne kadar bu işlem, hastanın iyileşme süreci bakımından çok daha konforlu bir seçenek olsa da mevcut risklerin kadın hastalıkları ve doğum uzmanı tarafından değerlendirilmesi gerekiyor. Durumu uygun olan hastalarda bu teknik tercih edilebiliyor.

Rahim sarkması neden olur? tedavisi var mıdır? hemen tıkla öğren:
Tıkla –> Rahim sarkması

Rahim Alma Ameliyatı Ne Kadar Sürer?

Öncelikle rahim alınması işleminin hangi teknik tercih edilerek yapıldığına bağlı olarak operasyon süresinin değiştiğini belirtelim. Aynı zamanda hastanın durumu da ameliyat süresinde belirleyici oluyor. Fakat halk arasında sanıldığı gibi histerektomi ameliyatı 8 – 9 saat sürebilen bir operasyon değildir. Genellikle 1 ila 2 saat içerisinde tamamlanıyor. Ancak bazı hastalarda operasyon süresi 3 saate kadar uzayabiliyor.

Eğer ameliyat ile sadece rahmin vücuttan tahliyesi amaçlanıyorsa bu durumda histerektomi ameliyatı daha kısa sürede tamamlanıyor. Fakat rahim ile beraber fallop tüplerinin, yumurtalıkların alınmasına da ihtiyaç duyuluyorsa bu durumda tahmin edilebileceği gibi ameliyatın süresinde de bir uzama oluyor. Fallop tüplerinin dokulara bağlandığı bölümlere kesi uygulanması, dokuların bağlarından uzaklaştırılarak ayrılması gibi cerrahi girişimler ameliyat süresinin uzamasına yol açıyor.

Şu makalemize de göz atın deriz:
Tıkla –> Anti HBS Nedir

Rahim Alma Ameliyatı Fiyatları

Cerrahi operasyonlarda fiyatlar her hasta için aynı rakamlara tekabül etmez. Zira histerektomi ameliyatı fiyatı için de aynı durum söz konusudur. Doktorun deneyimi, hangi teknikle ameliyatın yapılacağı, sadece rahmin mi yoksa fallop tüpleri ve yumurtalıkların da mı alınacağı gibi çeşitli unsurlar fiyatlar üzerinde de etkili oluyor. Sonuç olarak bir fiyat aralığından söz etmek bile yanıltıcı olabiliyor. Yapılan muayeneler sonrasında doktorunuz tarafından ameliyat planlaması gerçekleştirilir ve ameliyat tekniğine karar verilir. Ardından tarafınıza fiyat bilgisi iletilecektir.

LAVH Ne Demektir?

Laparoscopically Assisted Vaginal Hysterectomy yani kısaltılmış adıyla LAVH, en genel tanımı ile laparoskopi yardımıyla vajinal histerektomi ameliyatı gerçekleştirilmesidir. Halk arasında bu yöntem ‘kapalı teknik’ ya da ‘kapalı yöntem rahim alınması ameliyatı’ şeklinde de adlandırılabiliyor. Bu teknik tercih edildiğinde karın bölgesine yine delik açılıyor. Böylelikle rahim dokusunun mikro kamera ile görülmesi mümkün oluyor. Ancak ameliyat vajina bölgesinden gerçekleştiriliyor.

LAVH ile histerektomi ameliyatı rahim ile beraber yumurtalıkların ve fallop tüplerinin alınması gerektiğinde devreye girebilen bir tekniktir. Karın içerisinde bulunan yapışıklıkların onarılması amacıyla da tercih edilebilen bu yöntem, hastaların kısa sürede iyileşme süresini tamamlayabildikleri tekniklerden biri olmasıyla da ön plana çıkıyor.

Rahim ağzı kanseri nedir? tedavisi nasıldır? hemen tıkla öğren:
Tıkla –> Rahim ağzı kanseri

Histerektomi Tipleri Nelerdir?

Vajinal Histerektomi Ameliyatı

Sadece bazı hastalar için uygulanabilen bu yöntemde rahim alınması işlemi vajinadan bir kesi yapılması şeklinde gerçekleştiriliyor.

Abdominal Histerektomi Ameliyatı

Abdominal histerektomi ameliyatı tıp teknolojisinin çok ilerlememiş olduğu dönemlerde sıklıkla uygulanıyordu. Halen zorunlu durumlarda yapılabilen bu ameliyatta karın bölgesine kesi uygulanıyor ve rahmin tahliyesi de karından gerçekleştiriliyor.

Laparoskopik Histerektomi Ameliyatı

Mikro kamera kullanılarak yapılan bu ameliyat tekniğinde karın içinin görüntülenmesi mümkün olabiliyor. Artık laparoskopik yöntem çok daha sık gerçekleştirilen bir ameliyat tekniği haline geldi.

Robotik Histerektomi Ameliyatı

Bu histerektomi ameliyatı tekniğinde operasyonda kullanılan aletler bir robot cihaza bağlı oluyor. Robot cihaz doktor tarafından manüel olarak kullanılıyor ve operasyon bu yöntemle gerçekleştiriliyor.

Histerektomi Ameliyatının Nedenleri Nelerdir?

Öncelikle rahim alınması işlemi zorunlu olmadıkça tercih edilmez. Ancak kimi zaman mevcut rahatsızlıklar, hastanın şikayetleri gibi unsurlar bu işlemin yapılmasını zorunlu hale getirilebiliyor. Rahmin alınmasının ardından hasta adet dönemi yaşamaz ve hastanın hamile kalması da mümkün olmaz. Myomlar bu ameliyata gereksinim duyulmasını sağlayan yaygın nedenlerin başında geliyor. İyi huylu bir doku olan myomlar kimi zaman rahimdeki konumlarından kaynaklı olarak kansızlık, kanama gibi sorunları beraberinde getirebiliyor. Bu noktada histerektomi ameliyatı zorunlu olarak yapılabiliyor.

Çikolata kisti olarak bilinen endometriozis de nedenler arasında yer alıyor. Özellikle hastanın çocuk sahibi olmayı düşünmüyor olması durumunda çikolata kisti dokusuyla birlikte rahmin de alınması gündeme gelebiliyor ve histerektomi ameliyatı yapılabiliyor. Cerrahi operasyona ihtiyaç duyulmasının nedenlerinden biri de çikolata kistinin tekrarlama olasılığıdır. Tedavi edilemeyen anormal kanamalar da rahmin alınmasını zorunlu hale getirebiliyor. Dolayısıyla bu ameliyat tedaviyle başarı elde edilemeyen kanama problemini ortadan kaldırmak amacıyla da yapılabiliyor.

Pelvik kaslarının zayıflamasına bağlı olarak rahim sarkması durumunda da histerektomi ameliyatı yapılabiliyor ve rahmin vücuttan tahliyesi gerçekleştiriliyor. Kronik ağrı durumunda da tedavi seçeneklerinden biri olarak bu ameliyatın düşünüldüğünü belirtebiliriz. Çünkü ağrı hastaların günlük yaşantısını sekteye uğratıyor ve kimi zaman iş hayatını bile olumsuz etkileyebiliyor. Rahmin alınmasıyla birlikte ağrı şikayeti de ortadan kalkıyor.

Yumurtalık kanseri nedir? kimlerde görülür? detaylı bilgi için aşağıdaki linkten okuyabilirsiniz:
Tıkla –> Yumurtalık kanseri

Ameliyat Sonrası Hasta Bakımı Nasıldır?

Tüm cerrahi operasyonların ardından bir süreliğine bazı unsurlara dikkat edilmesi gerekir. Böylece hastaların sorunsuz bir iyileşme dönemi yaşamaları hedeflenir. Operasyon ile rahim alınması sonrasında dikkat edilmesi gerekenleri ise şu şekilde listeleyebiliriz:

  • İyileşme süresi tamamlanana dek vajinal temizliğe ve hijyen koşullarına maksimum düzeyde dikkat edilmelidir.
  • Sauna, hamam, deniz ve havuz iyileşme süresi boyunca yasaklar listesinde yer alır.
  • Yaklaşık bir hafta ila 10 gün boyunca spor yapılmamalı, vücudu zorlayan hareketlerden kaçınılmalıdır. Bu süre zarfında araba kullanılması da önerilmez.
  • Ameliyatta tercih edilen tekniğe bağlı olarak kısa bir süre cinsel perhiz uygulanması gerekebilir. Özellikle vajinadan rahmin alınması yönteminde tam bir iyileşme olana dek cinsel ilişkiye girilmemelidir.
  • Operasyonun ardından yüksek ateş, kötü kokulu akıntı, şiddetli ağrı gibi şikayetler olursa zaman kaybetmeden derhal doktora bilgi verilmelidir.

 

Konu ile alakalı dış kaynaklar:
https://www.medipol.com.tr/bilgi-kosesi/adan-zye-saglik/histeroktomi

 

Detaylı bilgi için Özel Bahçelievler Kadın Hastalıkları ve Doğum Merkezimizi arayarak ulaşabilirsiniz.
Cep Tel: 0532 414 56 66
Ofis Tel: 0212 603 66 54
E-Mail: [email protected]