Herpes HSV olarak da bilinen bir virüsün yol açtığı rahatsızlıktır. Bu virüs ‘herpes simpleks’ olarak adlandırılır ve toplamda 2 farklı türü bulunur. HSV1 ve HSV2 türü uçuğa benzeyen yaralara sebep olması nedeniyle son derece rahatsızlık vericidir. HSV1 türü genellikle ağız, burun ve çene çevresinde uçuk oluşmasına neden olur.

HSV2 ise yüz bölgesinden ziyade genital bölgede uçuğa neden olan bir virüs türüdür. Cinsel yolla bulaşır ve bulaştıktan kısa bir süre sonrasında da uçuk görünümü ortaya çıkarır. Çok sayıda kişi ağız ve çevresinde çıkan uçukları dikkate almaz. Ancak genital bölgede çıkan uçuklar daha fazla rahatsızlık verici olduğundan doktora gitme isteği uyanır. Bu virüsün belirtilerinin neler olduğuna ya da tedavisinin nasıl yapıldığına değineceğiz. Fakat önce nedenleri mercek altına alalım.

Herpes Neden Olur?

Hastalar herpes neden olur sorusunun yanıtını merak ediyor ve çoğunlukla bu uçukları vitamin eksikliği gibi nedenlere dayandırıyor. Ancak bu uçukların nedeni vücuda bulaşan virüstür. Üstelik tüm dünyada oldukça yaygın görüldüğünü, dünya nüfusunun yaklaşık olarak % 80’ine virüs bulaştığını belirtebiliriz.

Ciltte içi su dolu kabarcık görünümü ile kendini belli eden uçuklar genital herpes şeklinde de ortaya çıkabiliyor. Bazı kişilerde bu su dolu kabarcıklar birleşerek daha büyük bir görünüm kazanabiliyor. Genital bölgenin tamamına yayılım gösterebilen uçuk, sadece belirli bir alanda da görülebilir. Özellikle ağrı şikayetine yol açması nedeniyle virüsün hastaların günlük hayatını da etkileyebildiğini belirtelim.

Herpes Belirtileri Nelerdir?

Elbette herpes her hastada aynı belirtilerle ortaya çıkmayabilir. Bazı hastalarda belirtilerin sadece birkaçı görülürken bazılarında çok daha şiddetli şikayetler de ortaya çıkabiliyor. Özellikle içi su dolu kabarcıkların açılması ve yaraya dönüşmesi durumunda belirtilerin daha net bir şekilde hissedilebildiğini söyleyebiliriz. Genital bölgede ya da vajina içerisinde çıkan uçuklar ise ağrı şikayetinin daha yoğun yaşanmasına neden olabiliyor. Bu problemin belirtilerini ise şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Yüksek ateş
  • Uçuk öncesinde ciltte karıncalanma olması
  • Baş ağrısı
  • Halsizlik
  • Kaşıntı
  • Genital bölgede uçuk olması durumunda cinsel ilişki sırasında ya da sonrasında ağrı hissetme
  • Lenf bezlerinde şişme
  • Kaslarda ya da karın bölgesinde ağrı olması
  • Döküntü olan yerlerde ödem oluşması

Belirtiler genellikle virüs bulaştığında değil, uçuk çıkmaya başladığında görülüyor. Bu nedenle hastalar virüsün ne zaman bulaştığını tahmin etmekte de zorlanabiliyor. Uçuk çıkmaya başladığında görülen en yaygın belirtiler kaşıntı, karıncalanma ve ağrı oluyor. Sonrasında ise bu şikayetler azalmaya başlıyor ve belirtiler de sadece uçuk görünümü ile sınırlı kalıyor. Elbette bu belirtiler görülmeye başladığında zaman kaybetmeden doktora başvurmak en doğru seçim olacaktır.

Bilginiz olsun –> https://www.saithalil.com/kolposkopi/

Herpes Tedavisi Var Mıdır?

Öncelikle herpes sorunuyla ilgili hastaların en sık merak ettiği konuya açıklık getirelim. Çıkan uçuklar çoğunlukla 3 hafta ile 4 hafta sonrasında kaybolur. Bazı hastalarda bu süre sadece 1 haftayla ya da 10 günle de sınırlı olabiliyor. Elbette bazı tedaviler uygulanıyor ancak tedavinin tamamen hastaları rahatlatmaya yönelik olduğunu da belirtelim.

Çünkü bu virüs vücuda girdiğinde ömür boyu kalıyor. Dolayısıyla tedavi de virüsü vücuttan temizlemeye yönelik değil, hastaların şikayetlerini ortadan kaldırmaya yönelik olarak uygulanıyor. Aynı zamanda uçuk görünümünün yayılmasını önlemeye yönelik çeşitli tedavi seçenekleri de değerlendirilebilir. Tedavi ise sanıldığı gibi cerrahi müdahale şeklinde uygulanmıyor.

Doktor tarafından hastaya bazı ilaçlar reçete ediliyor ve bu ilaçların düzenli olarak kullanılması gerekiyor. Bununla birlikte merhem gibi cilde sürülerek uygulanan ilaçlar da tercih edilebiliyor. Yapılan muayene sonrasında doktorunuz en doğru tedavi prosedürünü uygulayacaktır.

Herpes Çeşitleri Nelerdir?

Hastalarda görülen herpes problemine yol açan 2 farklı virüs türü bulunuyor. Bunlar HSV1 ve HSV2 şeklindedir.

HSV1

Bu tipte olan virüsün etkilediği alan genellikle ağız çevresi oluyor. Burun çevresi, dudaklar, çene gibi alanlarda da görülebiliyor. Özellikle ağız çevresinde çıkan uçuğun yaraya dönüşmesi durumunda hasta beslenme ile ilgili sıkıntılar da yaşayabiliyor. Aynı zamanda içi su dolu kabarcıkların açılması enfeksiyon riskini de beraberinde getiriyor.

Bazı hastalarda sadece tek bir kabarcık oluşurken bazı hastalarda kabarcık sayısı çok daha fazla olabiliyor. Kabarcıkların açılması durumunda üzerinde kabuklanma oluyor ve kabuk kalktığında da altta kırmızıya yakın bir renkte cilt görüntüsü ortaya çıkıyor. Bu arada söz konusu problemin genellikle ciltte iz bırakmadığını belirtelim. Mutlaka her uçuk geride bir iz bırakacak şeklinde bir düşünceye kapılmamak gerekir. İyileşmesi ise kişinin cilt yapısına bağlı olarak farklı sürelerde tamamlanabilir.

HSV2

HSV2 tipte virüs ise genital herpes problemine yol açıyor. Penis, vajina, kalça ve hatta makat çevresi bile bu virüsten etkilenebiliyor. Cinsel yolla kolaylıkla bulaşabilen bu virüsün cinsel ilişkinin ardından 2 gün ile 20 gün sonrasında uçuk benzeri görüntüye neden olduğunu belirtebiliriz. Genital bölgenin etkilenmesi beraberinde farklı sorunları da getirebiliyor.

Bunlar arasında en yaygın olanı idrar yaparken yanma hissi, kaşıntı, ağrı, karıncalanmadır. Özellikle yüksek vücut ateşi ile birlikte kaslarda ağrıya neden olması hastaların hem günlük hayatını hem de iş hayatını olumsuz yönde etkiliyor. Bu nedenle bir an önce hastayı rahatlatmaya yönelik tedavinin uygulanması gerekiyor.

İlginizi çekebilir –> https://www.saithalil.com/hpv-asisi/

Genital Herpes Nedir?

Amerika Birleşik Devletleri’inde 30 milyon kişiye bulaşmış olduğu bilinen genital herpes cinsel yolla bulaşan hastalıklar listesinde en sık görülenlerden biridir. Ülkemizde de bu virüsün bulaştığı kişi sayısının bir hayli fazla olduğunu söyleyebiliriz. Elbette virüs bulaştığında hemen bulgular ortaya çıkmayabiliyor. Bu süre kimi zaman 20 günü de bulabiliyor. Ancak sonuç olarak herpes problemi ciddiye alınması gereken sorunlardan biridir.

Vajinada Aft Nasıl Geçer?

Kadınlar herpes ile aft problemini sıklıkla birbirine karıştırıyor. İçi su dolu kabarcıkların vajina çevresinde ya da vajina içinde olması durumunda bunun aft olduğu düşünülebiliyor. Ancak mevcut sorunun aft olup olmadığının mutlaka muayene sonrasında kadın hastalıkları ve doğum uzmanı tarafından belirlenmesi gerekiyor.

Çünkü ender de olsa bazı hastalarda afta çok benzeyen bir görünüm de ortaya çıkabilir. Yapılan muayene sonrasında vajina çevresinde ya da vajina içinde görülen bu sorunun ne olduğu ya da neden meydana geldiği belirlenecektir. Ardından doktorunuz tarafından en doğru tedavi seçeneği değerlendirilir ve gerekli tedaviye de kısa zamanda başlanır.

Genital Herpes Tedavisi Nasıldır?

Daha önce de değindiğimiz gibi herpes tedavisi virüsü temizlemeye yönelik değildir. Çünkü ciltte su dolu kabarcık görünümüne yol açan bu virüs vücutta ömür boyunca kalıyor. Bazı hastalarda uçuğa benzeyen görünüm tekrarlanırken bazı hastalarda tekrarlamıyor. Dolayısıyla tekrarlaması noktasında da net bir kanaatte bulunmak doğru olmaz.

Sadece atakların bir yıl içerisinde 6 defadan daha fazla olması durumunda mutlaka hastanın bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi gerekir. Aynı durum genital herpes problemini yaşayan hastalar için de geçerlidir. Şayet enfeksiyon geliştiyse antibiyotik ilaç kullanımı tercih edilebilir ancak ilacın mutlaka hekim tarafından reçete edilmesi gerekir. Aynı zamanda hastanın şikayetlerini ortadan kaldırmaya yönelik tedaviler de uygulanabilir. Konuyla ilgili sorularınızı yorum bölümüne yazabilirsiniz.

Öneriyoruz –> https://www.saithalil.com/histeroskopi/