HCT en genel tanımı ile kandaki kırmızı kan hücrelerinin yani alyuvarların ölçümünü sağlayan bir testtir. Yüzdelik oranlar ile ifade edilen bu testte alyuvarların toplam kan hacmine olan oranı ölçülüyor. Normal referans aralığından daha yüksek ya da daha düşük bir değerin elde edilmesi durumunda tam kan sayımındaki değerler de dikkate alınıyor.

Çünkü bu test sonucunda alyuvarların düşük ya da yüksek çıkması bazı hastalıkların habercisi olabilir. Elbette bu hastalıklar farklı belirtiler ile kendini gösteriyor. Her iki durumda da tedavi seçeneklerinin değerlendirilmesi ve hasta için en uygun tedavi prosedürünün uygulanması gerekiyor. Bu testin gebelik döneminde de önemli olduğunun altını çizmek gerekiyor. Bunun nedenlerine değinmeden önce hematokrit düşüklüğünü ve sebeplerini mercek altına alalım.

HCT Düşüklüğü Nedenleri Nelerdir?

Elbette kan değerleri düşüklüğü her zaman bir sağlık sorunu olduğu anlamına gelmeyebilir. Ancak kandaki bazı değerlerin ideal referans aralığından daha düşük olması sağlık sorunlarını da akıllara getirebiliyor. Örneğin HCT düşüklüğü halk arasında kansızlık olarak değerlendirilen anemi rahatsızlığını akıllara getiriyor. Bu değerin düşük olmasının nedenlerine şu örnekleri verebiliriz:

  • Travmatik yaralanmalar
  • Kolon kanseri
  • Bazı ameliyatlar
  • Yetersiz, tek yönlü ya da sağlıksız beslenme
  • Kemik iliği ile ilgili bazı sorunlar
  • Kemoterapi ilaçlarının kullanımı
  • Böbrek yetmezliği sorunu

Yukarıda sıralananlar bu değerin düşük olmasının en yaygın nedenleridir. Aynı zamanda daha spesifik nedenlerle de bu değerler beklenenden daha düşük olabilir.

Bilginiz olsun –> https://www.saithalil.com/hpv-asisi/

Hamilelikte HCT Düşüklüğü Ne Anlama Gelir?

Kadınlarda gebelik döneminde vücutta pek çok değişim meydana gelir. Hamilelikte vücudun kan miktarında ve bazı kan değerlerinde farklılık olabilir ve bu durum tıbben normal kabul edilir. Gebelik döneminde HCT düşüklüğü ile hemoglobin düşüklüğü belirli bir seviyede olmak kaydıyla normal olarak değerlendiriliyor. Bu oranın da % 30 dolaylarında olduğunu söyleyebiliriz.

Şayet bu değer % 30’un daha da altındaysa kansızlık sorunu akıllara gelir. Şayet kansızlık tanısı konduysa anne adayının doktorunun kontrolünde olmak kaydıyla demir takviyesi ile folik asit takviyesi alması gerekecektir. Elbette burada amaç kandaki kırmızı kan hücrelerinin yani alyuvarların miktarının artırılması oluyor.

Kan numunesi alınarak gerçekleştirilen testlerde B12 vitamini eksikliği gibi daha farklı vitamin ya da mineral eksiklikleri de tespit edilebilir. Bu gibi durumlarda da doktorun önerdiği vitamin ya da mineral takviyelerinin düzenli olarak alınması gerekecektir. Bir süre sonrasında testin tekrarlanması sağlanır ve böylelikle vitamin ile mineral eksikliğinin giderilip giderilmediği kontrolden geçirilmiş olur.

HCT Yüksekliği Neden Olur?

Özellikle HCT yüksekliği tanısı konanlar bu sorunun neden kaynaklandığını da bilmek isteyebiliyor. Bu değerin yüksek olması genellikle bazı sağlık sorunlarından kaynaklanıyor. Kimi zaman sadece yetersiz sıvı alımı bile bu değerin yüksek olması sonucunu beraberinde getirebiliyor. Aynı zamanda HCT yüksekliği durumunda vücudun bazı belirtiler gösterdiğini de söyleyebiliriz. Bu belirtiler arasında en yaygın görülenleri şu şekilde sıralamak mümkündür:

  • Vücudun çeşitli bölgelerinde kaşıntı
  • Baş ağrısı
  • Halsizlik ve bitkinlik
  • Gün boyunca yorgun hissetme
  • Dışkıda kan olması
  • Eklemlerde ve kaslarda ağrı olması
  • Cildin kolaylıkla morarması

Tütün ürünlerin kullanımı bu değerin yüksek olmasının nedenlerinden bir diğeri olarak karşımıza çıkıyor. Aynı zamanda akciğer hastalıkları, insülin direncinin olması, kalp ile ilgili bazı rahatsızlıklar, tip 2 diyabet ve tümör de nedenler arasında bulunuyor. Bu gibi durumlarda öncelikle sorunun kaynağının tespit edilmesi gerekiyor. Ardından bu kaynağı ortadan kaldırmaya yönelik bir tedavi uygulanıyor.

İlginizi çekebilir –> https://www.saithalil.com/vajinadan-gaz-cikmasi/

Hamilelikte HCT Yüksekliği Ne Anlama Gelir?

Gebelik döneminde anne adaylarında hematokrit yüksekliği çok sık yaşanan bir durum değildir. Hamilelik süresinde bu sorunun yaşanmasının nedenleri kimi zaman kolesterolün yüksek olmasıyken kimi zaman da kalp hastalıklarıdır. Bu nedenleri kısaca şu şekilde listeleyebiliriz:

  • Tip 2 şeker hastalığı
  • Yüksek tansiyon rahatsızlığı
  • Bel çevresinin geniş olması
  • Kalp ile ilgili bazı hastalıklar
  • Yüksek kolesterol
  • Metabolik sendrom

Elbette yukarıda sıralanan sorunları yaşayan her anne adayında HCT yüksekliği mutlaka bulunur şeklinde bir kanıya varmamak gerekiyor. Kimi zaman gebelik döneminde anne adaylarının sıvı alımını bir miktar artırması gerekebiliyor. Bu sayede söz konusu değerin yükselmesi sağlanıyor. Ancak bazen bu gibi önlemler ile başarılı bir sonuç elde edilemeyebilir ve anne adaylarının ilaç kullanması da gündeme gelebilir. Elbette kullanılacak olan ilaçların kadın hastalıkları ve doğum uzmanı tarafından anne adayının genel sağlık durumu göz önünde bulundurularak reçete edilmesi ve kullanılması gerekiyor.

Elbette gebelik döneminde vücudun vitamin ve mineral dengesi son derece önemlidir. Vitamin ve minerallerin fazla oranda alınması da istenen bir durum olmadığından kan değerlerinin ölçülmesi durumunda gelişigüzel takviye alınması da doğru olmaz. Dolayısıyla mutlaka doktora danışmak ve doktorun önerilerini harfiyen uygulamak gerekiyor.

HCT Normal Değerleri Kaç Olmalıdır?

Kadınlarda hematokrit değeri kaç olması sorusunun yanıtının % 45 olduğunu belirtmek gerekiyor. 100 ml kanda % 45 dolaylarında alyuvarın yani kırmızı kan hücresinin bulunması yeterli oluyor. Ancak bu değerin kişinin cinsiyetine ve yaşına göre değişebildiğini de belirtmek gerekiyor. Örneğin yenidoğan bebeklerde bu değer % 55 le % 68 arasında oluyor.

Bir haftalık bebeklerde ise söz konusu değer  % 47 ile % 65 arasında olurken 1 aylık bebeklerde ise % 37 ile % 49 arasıdır. 1 yaşında olanlarda HCT değerinin % 29 ile % 41 arasında olduğunu söyleyebiliriz. Yetişkin bireylerde bu değerin normal olarak kabul edilen referans aralığı şöyledir:

  • Kadınlar için % 38 ile % 48 arası normaldir
  • Erkekler için % 42 ile % 54 arası normaldir

Yapılan testte bu değerlerin altında ya da üstünde bir sonuç çıkması halinde mutlaka tedavi seçeneklerinin değerlendirilmesi gerekir.

Hamilelikte Anemi Tedavisi Nasıl Olur?

Kimi zaman hamilelik döneminde hematokrit testi çeşitli nedenlerle yapılıyor ve anne adayında kansızlık olduğuna dair tanı konabiliyor. Ancak bu sorunun takviye demir minerali alınması ya da beslenme programında bazı iyileştirmeler yapılması gibi yöntemlerle çözülmesi mümkün olabiliyor. Zira mümkün olmadığı durumlarda da ilaç kullanımı seçeneği devreye giriyor.

Çoğu zamanda kan değeri nasıl artar sorusunun da yanıtı olan demir takviyesi alınması ve folik asit kullanımı olabiliyor. Gebelik döneminde anne adayına kansızlık tanısı konduğunda mutlaka tedavi seçeneklerinin değerlendirilmesi gerekiyor. Aksi halde anemi hem anne adayı hem de anne karnındaki bebek için çeşitli sorunlar ortaya çıkmasına sebebiyet verebilir.

Merak edenler için –> https://www.saithalil.com/plt-nedir/

Kan Değerlerinin Düşük Olması Hangi Hastalıkların Belirtisidir?

Yapılan kan tahlili neticesinde değerlerin düşük olmasının yaygın nedenlerini şu şekilde listelemek mümkündür:

  • Kanser türleri
  • Kansızlık (Anemi)
  • Kronik böbrek hastalıkları
  • İdrar yollarında kanama olması
  • Yetersiz, tek yönlü ya da sağlıksız beslenme

Kimi zaman kan değerlerinin idealden daha yüksek çıkması da söz konusu olabiliyor. Zira HCT değerleri ile ilgili sıklıkla merak edilen bu konuda da değerlerin yüksek çıkmasının olası nedenlerine şu örnekleri verebiliriz:

  • Kalp yetmezliği olması
  • Böbrek kanseri
  • Düşük oksijenli bölgelerde uzun süre bulunmak
  • Uzun süre susuz kalmak
  • Aşırı tütün ürünleri kullanımı

HCT Ölçümü Nasıl Yapılır?

Sadece az miktarda kan numunesi verilmesi hematokrit ölçümü için yeterli olabiliyor. Bunun dışında hastanın herhangi bir işlem yapmasına gerek olmuyor. Konuyla ilgili tüm sorularınızı yorum bölümüne yazabilirsiniz.

Yabancı kaynak:
https://en.wikipedia.org/wiki/Hematocrit

 

Detaylı bilgi için Özel Bahçelievler Kadın Hastalıkları ve Doğum Merkezimizi arayarak ulaşabilirsiniz.
Cep Tel: 0532 414 56 66
Ofis Tel: 0212 603 66 54
E-Mail: [email protected]