Hamilelikte süt içmek konusunda anne adayları kararsız kalabiliyor. Oysa süt, gebelik döneminde son derece faydalı bir gıdadır. Anne adayının yanı sıra bebeğin sağlıklı gelişimi açısından da süt ve süt ürünlerinin beslenme programına dahil edilmesi önerilir. Bu konuda merak edilen tüm hususlara açıklık kazandıracağız. Öncesinde neden gebelikte süt içilmesi gerektiğini ele alalım.

Hamilelikte Süt İçmek Gerekir mi?

Elbette hamilelikte süt içmek pek çok açıdan önemli faydalar sağlıyor. Anne adaylarının gebelikte günlük 1000 mg kalsiyum ihtiyacı olur. Bu ihtiyacın karşılanması konusunda süt ve süt ürünleri devreye girebiliyor. Kalsiyum ihtiyacının karşılanması bebeklerin kas ve iskelet sistemi gelişimi bakımından önemlidir. Aynı zamanda sütün önemli bir yapıtaşı olan protein deposu olduğunu da unutmamak gerekiyor. Sütte bulunan protein de bebeklerin anne karnında sağlıklı bir şekilde gelişimini sürdürebilmesi bakımından büyük önem taşır. Anne adaylarının günlük 75 gr protein almaları gerekiyor ve bu miktarın büyük bölümü süt ile süt ürünlerinde mevcut.

Sütte D vitamini de bulunuyor. Özellikle D vitamini ile güçlendirilen pastörize sütlerin tüketilmesi gebelikte büyük fayda sağlıyor. Süt tüketimi günlük sıvı ihtiyacının karşılanması için de faydalıdır. Aynı zamanda bir bardak ılık süte bir kaşık bal eklenerek içilmesi, gebelikte sıklıkla yaşanan mide yanması sorununun giderilmesi noktasında da fayda sağlayacaktır.

Hamilelikte Süt İçmek Bebeğe Kilo Aldırır mı?

Anne adayının hamilelik boyunca sağlıklı bir şekilde beslenmesi ve hamilelikte süt içmek bebeğin kilo almasına da yardımcıdır. Ancak tek başına süt içerek bebeğin anne karnında sağlıklı şekilde gelişmesini ve kilo almasını sağlayamazsınız. Aynı zamanda mevsiminde sebze ve meyvelerin tüketilmesi, günlük vitamin ve mineral ihtiyacının eksiksiz bir şekilde karşılanması da gerekiyor. Bu noktada kalsiyum ve protein ihtiyacının karşılanmasının da en önemli unsurlardan biri olduğunun altını çizelim. Anne adayları bebeklerin kilo alabilmesi için günlük su tüketimine de maksimum düzeyde önem vermelidir.

Hamilelikte Süt İçmek Gaz Yapar mı?

Sindirim sistemi tüketilen gıdalardan etkileniyor. Gaz oluşumu ise iki nedenden kaynaklanıyor. Kalın bağırsağın sindirilmemiş olan yiyecekleri parçalaması ilk nedendir. Bundan daha yaygın olan ikinci neden ise hava yutulmasıdır. Süt tüketimi ise bazı anne adaylarında gaz yapmazken bazılarında bu soruna yol açabiliyor. Özellikle laktoz intoleransı olan anne adayları süt tükettiklerinde gaz, şişkinlik gibi çeşitli şikayetleri olduğundan söz ederler. Eğer gaz şikayetini ciddi düzeyde yaşıyorsanız ve bu nedenle süt tüketemiyorsanız bu durumda doktorunuza da danışarak dışarıdan kalsiyum takviyesi alabilirsiniz.

Laktoz İntoleransı Nedir?

Laktoz intoleransı, en genel şekli ile sütte bulunan laktoz şekerinin sindirimini sağlayan laktoz enziminin olması gerekenden daha düşük olmasıdır. Bir anlamda laktoz enziminin düşük olması durumunda bu sorun yaşanıyor da diyebiliriz. laktoz intoleransı olan anne adayları süt ve süt ürünleri tükettiklerinde aşağıdaki sıkıntıları yaşadıklarını dile getirir:

  • Şişkinlik
  • Gaz
  • Sancı
  • Karın ağrısı

Bu durumda süt tüketmek yerine kalsiyum ve protein ihtiyacının farklı gıdalardan karşılanması tercih edilebilir.

Hamilelikte Süt İçmek Zararlı mı?

Halk arasında hamilelikte süt içmek bebeğe zarar verebilir şeklinde son derece yanlış olan inanışlarla karşılaşabiliyor. Ebette süt tüketimi anne adayı ya da bebeğe zarar vermez. Burada üzerinde durulması gereken husus pastörize sütleri tüketmektir. Isıl işlemden geçmiş olan sütlerde zararlı bakteriler bulunmuyor. Ancak işlemden geçmemiş sütlerde patojenler ve zararlı bakteriler olabilir. Bu durumda hem anne adayı hem de anne karnındaki bebekler bu durumdan olumsuz etkilenebilir. Aynı zamanda süt ve süt ürünlerinin son tüketim tarihine de dikkat edilmelidir. Son tüketim tarihi geçmiş olan süt, yoğurt, peynir gibi gıdaların kesinlikle tüketilmemesi gerekiyor.

İlginizi çekebilir –> Gebelikte Protein Eksikliği

Hamilelikte Süt İçmek Kansızlık Yapar mı?

Merak edilen bir diğer husus da hamilelikte süt içmek ve kansızlık arasındaki bağlantıdır. Sütteki kalsiyum, vücudun demir emilimini azaltabilir. Bu da kansızlık tablosunun ortaya çıkmasına yol açabilir. Ancak elbette sütten uzak durulması, süt ürünlerin tüketilmemesi seçeneğine yönelmek gerekmiyor. Beslenme saatlerinden 2 saat sonra süt içilmesi, vücudun demir emiliminin alınan kalsiyumdan etkilenmesini önleyecektir. Kansızlık yaşanacağı endişesi ile gebelikte süt ve süt ürünlerinden uzak durulması tavsiye edilmez. Bu konuda sorularınızı yorum bölümüne yazabilirsiniz.

Bilgi sahibi olun –> Gebelikte Şeker Yüklemesi