Hamilelikte grip aşısı her yıl anne adaylarının üzerinde durduğu ancak bir o kadar da akılları karıştıran bir konuya dönüştü. Özellikle halk arasında grip aşısı ve canlı aşılar hakkında yanlış inanışların olması, akılların karışmasını da beraberinde getiriyor. Grip, virüsten kaynaklanan rahatsızlıklardan biridir ve bu virüsün de bulaşıcı olduğunun altını çizelim. Boğaz ve akciğerleri olumsuz yönde etkileyen bu virüsün neden olduğu semptomlar da anne adayları için bir hayli zorlayıcı olabiliyor. Hızlı ve kolay bir şekilde bulaşması nedeniyle her yıl çok sayıda anne adayı grip rahatsızlığının yarattığı sorunları yaşıyor.

İşte bu nedenle grip aşısının son derece önem arz ettiğini belirtmek gerekir. Grip aşı canlı aşı değildir. Bu konuda da herhangi bir endişe yaşamadan aşı yaptırılabilir ve aşının faydalarından istifade edilmesi mümkün olabilir. Aşının anne karnındaki bebek için sakıncalı olup olmadığına, koruyuculuk süresine ve benzeri konulara da değineceğiz. Öncesinde ise bu aşının ne zaman yapılması gerektiğini inceleyelim.

Hamilelikte Grip Aşısı Ne Zaman Yapılır?

Öncelikle hamilelikte grip aşısı yaptıranların aşının koruyuculuğundan ancak 2 hafta sonra faydalanabileceklerini belirtelim. Aşı enjeksiyonu ile birlikte koruyuculuk etkisi hemen başlamaz ve bu 2 haftalık süre de göz önünde bulundurulmalıdır. En doğru zaman dilimi ise grip hastalığının yaygın bir şekilde yaşandığı dönemden öncesidir. Ülkemizde grip rahatsızlığının en sık yaşandığı dönem yılın ekim ve kasım ayları oluyor. Dolayısıyla anne adaylarının da bu iki ayı kapsayacak şekilde koruyuculuk süresini hesaplayarak aşı yaptırmalarında fayda olacaktır.

Bu arada hamilelikte grip aşısı yapılması durumunda aşının 6 ay ile 8 ay arasında bir koruyuculuk süresi sunduğu bilgisini de aktaralım. En erken mart ayının sonlarında yapılması durumunda ekim ve kasım aylarında da aşının grip virüsüne karşı koruyuculuk etkisinden istifade edilebilir. Bu konuda son derece önemli olan bir detayın altını çizelim. Bu aşının koruyuculuğu sadece yapıldığı dönem için geçerlidir. Bir yıl sonrasında grip aşısının hiçbir şekilde koruyucu etkisi olmaz.

Dünya Sağlık Örgütü her sene grip hastalığına neden olan virüs üzerine araştırma yapar ve o yıl etkili olan virüs tipini belirler. Aşı da bu virüs tipi üzerinde etkili olacak şekilde hazırlanır. Dolayısıyla geçmiş yıllarda yapılan aşının da koruyucu olması beklenmemelidir. Grip aşılarının her yıl formülü değişiyor. Zira aşının yapılacağı dönemin çok iyi belirlenmesi işte bu nedenle çok büyük bir önem taşıyor. Grip aşısının koruma oranı ise % 80 dolaylarındadır. Yaşın ilerlemesi ile birlikte bu oran da düşüşe geçer. Özellikle 65 yaş sonrasında grip aşısının koruma etkisinin daha da azaldığını belirtebiliriz.

Hamilelikte Grip Aşısı Bebeğe Zarar Verir Mi?

Embryo concept. Hand drawn hands with embryo. Symbol of protection of motherhood isolated vector illustration.

Elbette anne adayları hamilelikte grip aşısı bebeğe zarar veriyor mu sorusunun yanıtını da merak ediyor. Bir başka deyişle bu aşının bebeklerine zarar vereceğinden endişe ediyorlar. Oysa grip aşısı, gebeliğin kaçıncı haftasında olursanız olun, anne karnındaki bebeğe herhangi bir zarar vermez. Dolayısıyla bu konuda endişe edilmesine de gerek olmayacaktır. Hatta sanılanın aksine, aşının yaptırılmaması durumunda grip hastalığı bebekler için çeşitli sakıncalar doğurur.

Grip virüsü, belirtiler henüz yaşanmadan 1 gün öncesinden başlayarak belirtilerin ortaya çıkmasından sonraki 5 gün boyunca bulaşıcı olma özelliğini korur. Bu süre zarfında anne adaylarına virüsün bulaşma ihtimali de gayet yüksektir. Elbette virüs vücuda bulaştığında hemen kana karışmaz ancak bir süre sonra artık semptomlar da kendini göstermeye başlar. Semptomlar arasında en önemli olanı ise yüksek vücut ateşidir. Gripten kaynaklı olarak vücut ateşi 38 derecenin üzerine de çıkabiliyor. Zira anne karnındaki bebekler için bu durumun ciddi sıkıntılara neden olabileceğini belirtmek gerekiyor.

Hamileliğin her döneminde yüksek ateş bebeğe zarar verebilir ancak özellikle ilk trimester döneminde bebekler 38 derece üstü ateşten daha fazla etkilenebiliyor. Bu durum anne karnındaki bebekler için çeşitli riskleri barındırıyor. Grip etkin olduğu süre boyunca anne adaylarının uyku kalitesini, beslenmesini de olumsuz yönde etkiliyor.

Dolayısıyla yaşam kalitesinin düşmesinin de anne karnındaki bebekler için sakıncalı olabilir. Doğumun gerçekleşeceği dönemde anne adayının gribe yakalanması ise doğumdan hemen sonra bebeğe bu virüsün geçebileceği anlamına geliyor. Elbette yeni doğan bebekler de bu virüsten etkilenebilir. Görüldüğü gibi hamilelikte grip aşısı yaptırmak değil, aksine yaptırmamak zararlı olabiliyor. Aşı yaptırmayan anne adaylarının kendilerini grip virüsüne karşı korumaları gerekir.

Bilginiz olsun –> Subkoryonik hematom

Gripten Korunmak Neden Önemli?

Young pregnant model in tank top touching her belly, gray background, studio, copy space, close-up

Grip virüsünün bulaşmasının ardından belirtiler çoğunlukla birkaç gün içerisinde ortaya çıkıyor. Bu belirtilerin bir kez daha gözden geçirilmesi, hamilelikte grip aşısı yaptırmanın önemini daha iyi anlamayı sağlayacaktır. Çünkü söz konusu semptomlar özellikle hamilelikte anne adayları için bir hayli zorlayıcı olabiliyor. Gribin etkin olduğu süre kişiden kişiye değişkenlik gösterebilir. Belirtiler ise genellikle 3 – 7 gün arasında değişen bir süre boyunca görülüyor. Bu belirtileri kısa bir liste halinde aktarabiliriz:

  • Yüksek ateş ( 38 derece ve üstü olabilir)
  • Üşüme
  • Titreme
  • Kuru öksürük
  • Baş ağrısı ve baş dönmesi
  • Boğaz ağrısı
  • Hapşırma
  • Burun akıntısı
  • Burunda tıkanıklık
  • Kas ve eklem ağrıları
  • Yorgun hissetme
  • İshal
  • Uyku hali
  • Mide bulantısı ve kusma

Elbette her hastada yukarıda sıralanan belirtilerin tümü görülmeyebilir. Özellikle mide bulantısı ve kusma oldukça ender yaşanan semptomlardır. Belirtilerin ne oranda şiddetli olduğu da kişiden kişiye değişkenlik gösterir.

Tıkla öğren –> Hamilelikte seyahat etmek

Hamileyken Grip Aşısı Yaptırmadan Önce Nelere Dikkat Etmeli?

Aşının ne zaman yapılacağının belirlenmesi, hamilelikte grip aşısı yaptırmadan önce dikkat edilmesi gereken önemli bir unsurdur. Bu konuda gebelik takibinizi yapan doktorunuza danışabilirsiniz. Böylelikle aşı için uygun zaman konusunda tarafınıza bilgi aktarılır. Elbette grip aşısının da hafif düzeyde yan etkileri olabilir. Ancak yan etkileri yaşayan kişi sayısının bir hayli az olduğunu da belirtebiliriz. Aşının yapıldığı bölgede hafif kızarıklık ve şişme olması gayet normal bir durumdur. Kızarıklık ve şişlik çok kısa bir süre içerisinde kendiliğinden kaybolduğundan müdahale etmeye de gerek olmaz.

Aşının yapıldığı günün gecesinde hafif ateşlenme meydana gelebilir. Kaslarda hafif ağrı olması ve kişinin kendini halsiz hissetmesi de yan etkiler arasında yer alıyor. Bu etkiler de kısa sürelidir. Vücudun aşıda kullanılan bir maddeye alerjik reaksiyon göstermesi de söz konusu olabilir. Bu yan etkinin de ender yaşandığını aktaralım. Tüm bunlar dışında beklenmedik bir tablonun ortaya çıkması halinde derhal sağlık kuruluşuna başvurmalısınız.

Kaçıncı Haftada Yaptırmak Uygun Olur?

Öncelikle hamilelikte grip aşısı tam doz halinde uygulanıyor. Yetişkinler için hazırlanan grip aşısında dozaj ayarlaması yapmaya gerek olmuyor. Gebeliğin kaçıncı haftasında olunduğuna bağlı olarak aşının yapılacağı zamanı belirlemek yerine, koruyuculuk süresi dikkate alınarak aşı yaptırılması çok daha doğru olacaktır. Daha önce de değindiğimiz gibi gebelik haftasından ziyade, bu hastalığın yaygın şekilde yaşandığı ve bulaştığı ekim ile kasım aylarını da içine alacak bir koruyuculuk süresi elde edilmelidir. Konuyla ilgili sorularınızı yorum bölümüne yazabilirsiniz.

İlginizi çekebilir –> Plasenta previa