Human Papilloma Virus yani HPV virüsünden kaynaklı olarak genital bölgede meydana gelen siğiller, genital siğil olarak adlandırılır.
Yazı İçeriği
Genital Siğil Belirtileri Nelerdir?
Genital siğillerin belirtilerinin çok fazla olduğunu söylemeyiz. Çoğunlukla bu siğiller çıkmaya başladığında hastalar doktora başvuruyor ve tanı konuyor. Siğillerin yanı sıra kaşıntı, yanma ve kanama gibi sorunlar da yaşanabiliyor.
Genital Siğil Neden Oluşur?
Genital bölgede siğil oluşmasının nedeni HPV virüsüdür. Bu virüsün çok sayıda farklı alt türü bulunuyor ve bu türlerden bazıları hem kadınlarda hem de erkeklerde genital siğillere neden oluyor. Ancak bazı kişilerde siğiller ya da herhangi farklı bir belirti de ortaya çıkmayabiliyor. Bir başka deyişle enfekte olan kişilerde belirtiler gözlemlenmeyebilir.
Genital Siğil İçin Risk Faktörleri Nelerdir?
- Erken yaşlarda cinsel ilişkiye başlamak
- Çok sayıda partnerle korunmasız ilişkiye girmek
- Cinsel yolla bulaşan farklı hastalıkların kişide olması
- Bağışıklık sisteminin zayıf olması
HPV Enfeksiyonu, Genital Siğil Dışında Hangi Hastalıklara Yol Açar?
HPV enfeksiyonunun sıklıkla yol açtığı sorunların başında genital bölgede siğiller çıkması geliyor. Bununla birlikte rahim ağzı kanseri vakalarının büyük bölümünden bu virüs sorumludur.
Genital Siğil Hamilelikte Problem Yaratır Mı?
Gebeliğe bağlı ekstra bir problem meydana gelmez. Sadece genital siğillerin bazı bölgelerde olması durumunda doğumda aşırı gerilmeye bağlı kanamalar olabilir. Özellikle vajinal duvarda bulunan ve ebatları büyük olan siğillerde bu sorun yaşanıyor.
Genital Siğil Oluşumunu Önlemek Mümkün Müdür?
Genital siğillerin oluşmasını önlemenin ilk yolu kondom kullanımıdır. Çünkü HPV virüsü cinsel yolla bulaşıyor ve bulaşmasını önlemek için de cinsel ilişkide kondom kullanılması önem taşıyor. Aynı zamanda bu virüse yönelik olarak geliştirilen aşılar da mevcuttur. Kadınların olabildiğince aktif cinsel yaşama başlamadan önce aşı yaptırmalarında fayda var. 9 yaş üstü olan kız ve erkek çocuklara aşı yapılması mümkün olabiliyor. Ancak bu dönemde aşı yapılmadıysa ilerleyen dönemlerde de yapılabilir. 45 yaşına kadar olan kadınlar HPV virüsüne yönelik aşılardan faydalanabilir.
Merak edenler için –> Beyaz akıntı neden oluşur?
Genital Siğil Tanısı Nasıl Konulur?
Basit bir muayene ile tanı konması mümkün olabiliyor. Genital siğillerin mevcut olması, hastaya tanı konması için yeterlidir. Ancak yine de HPV türlerinin araştırılması gerekir ve bunun için de hastadan kan testi yaptırması istenecektir. Bazen kanser şüphesi de doğabiliyor ve bu gibi durumlarda biyopsi yapılması da gündeme gelebiliyor. Genital bölgede siğil olan kadınların mutlaka smear testi de yaptırması gerekir. Aynı zamanda yaşamları boyunca düzenli aralıklarla smear testinin tekrarlanması rahim ağzı kanserinin erken dönemde tespit edilebilmesi adına son derece önemlidir.
Genital Siğil Tedavisi Nasıldır?
Tedavinin temel hedefi genital bölgede meydana gelen siğilleri ortadan kaldırmaktır. Bunun için birbirinden farklı etken maddelere sahip olan kremler kullanılabiliyor. Daha farklı yöntemler de devreye girebilir. Cerrahi olarak siğillerin yakılması gibi seçenekler de değerlendirilebilir. Ancak genital siğillerin tedavi edildiğinde bile yeniden çıkma ihtimali bulunur. Bu durumda tedavinin tekrarlanması gerekir. Genital siğiller hakkında merak ettiğiniz soruları yorum bölümüne yazabilirsiniz.
İlginizi çekebilir –> Genel korunma yöntemleri